Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
- FastRide1
#1 Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
Pozdrav. Imam jedno pitanje odnosno 2. Prvo je trebam u ponedjeljak predati za pasos, a u Hrvatsku treba da idem 29og decembra pa me sad zanima da li je moguce da bude do tad gotov? A 2. pitanje da li je pasos jedino sto je potrebno da bi se preslo u Hrvatsku i da li mora nesto da se placa da bi se tamo bilo 3-4 dana? I da li se smiju prenositi pokloni preko granice? Hvala unaprijed svima na odgovorima
- dobar osjecaj
#2 Re: Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
Ponedjeljak je 23. novembar. Zakonski rok koji se mora ispostovati za izradu pasosa u redovnoj proceduri je 30 dana. (http://mup.ks.gov.ba/gradjanjstvo/gstan ... nica-pasos). Pasos najcesce bude gotov znatno ranije ali 30 dana je maksimum s kojim se mora racunati.
Ako ides privatnim vozilom, potrebni su ti svi uredni dokumenti za voznju u medjunarodnom saobracaju.
Mene niko nikad nista posebno ne pita ni gdje ni zasto idem ni imam li novca, ni jesam li prijavljivala boravak ali po zakonu imaju pravo da te pitaju sljedece:
Ako ides privatnim vozilom, potrebni su ti svi uredni dokumenti za voznju u medjunarodnom saobracaju.
Mene niko nikad nista posebno ne pita ni gdje ni zasto idem ni imam li novca, ni jesam li prijavljivala boravak ali po zakonu imaju pravo da te pitaju sljedece:
O poklonima...zavisi sta nosis. Sitnice i stvari manje vrijednosti i sve sto mozes provuci kao neke stvari za licnu upotrebu¸uglavnom nisu problematicne. Roba koja podlijeze carini i skuplje i vece stvari mogu biti diskutabilne. Sretno!Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma. http://www.mvp.gov.ba/konzularne_inform ... fault.aspx
- FastRide1
#3 Re: Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
dobar osjecaj wrote:Ponedjeljak je 23. novembar. Zakonski rok koji se mora ispostovati za izradu pasosa u redovnoj proceduri je 30 dana. (http://mup.ks.gov.ba/gradjanjstvo/gstan ... nica-pasos). Pasos najcesce bude gotov znatno ranije ali 30 dana je maksimum s kojim se mora racunati.
O poklonima...zavisi sta nosis. Sitnice i stvari manje vrijednosti i sve sto mozes provuci kao neke stvari za licnu upotrebu¸uglavnom nisu problematicne. Roba koja podlijeze carini i skuplje i vece stvari mogu biti diskutabilne. Sretno!Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma. http://www.mvp.gov.ba/konzularne_inform ... fault.aspx
Srebrna narukvica da li ona podlijeze nekoj velikoj vrijednosti? I znaci tebe nista nisu pitali na granici? a idem autobusom tamo pa sad ne znam kako ide proces preko granice jer prvi put idem.
-
moee
#4 Re: Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
Prijatelju srebrenu narukvicu upakuj u malu kutijicu i stavi u dzep.
Sretan put!
Sretan put!
- FastRide1
#5 Re: Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
Dobro, to je oke.. A sad ovo oko boravisne takse, ja planiram biti jedno 3 dana i to u hotelu pa me zanima sad sta trebam imati znaci 210 eura za ta 3 dana?moee wrote:Prijatelju srebrenu narukvicu upakuj u malu kutijicu i stavi u dzep.
Sretan put!
- dobar osjecaj
#6 Re: Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
Cinjenica da boravis u hotelu, koliko je meni poznato, podrazumijeva da si prijavljen i da placas boravisnu taksu u okviru racuna za ukupnu hotelsku uslugu. Uglavnom je dio racuna koje izdaju hoteli. Za svoju sigurnost i dobar osjecaj imaj uz sebe novac ili dokaz o posjedovanju novca bar toliko koliko je propisano i dokaz o rezervaciji/placanju hotela na tvoje ime.FastRide1 wrote:Dobro, to je oke.. A sad ovo oko boravisne takse, ja planiram biti jedno 3 dana i to u hotelu pa me zanima sad sta trebam imati znaci 210 eura za ta 3 dana?moee wrote:Prijatelju srebrenu narukvicu upakuj u malu kutijicu i stavi u dzep.
Sretan put!
Nasi momci cesto imaju peh. Mene nikad niko nigdje ne pita zaista nista ali sam ranije dok sam putovala cesce autobusom primjecivala da sporadicno gnjave nase momke, preturaju im stvari i postavljaju pitanja o boravku.
-
moee
#7 Re: Vadjenje pasosa i putovanje u Hrvatsku
Ako ih imaš, ponesi ih i nitko ti ništa ne može.
Ja sam jednom išao poslovno na 5 dana u Zg (neki seminar) i baš su me ''iscijedili''. Bukvalno me izveo iz autobusa i opleo: Kud ideš, zašto, ko te pozvao, koliko ostaješ, kad se vraćaš...itd. Ja mu pokažem pozivnicu, rezervaciju hotela, u pasošu desetine pečata i pitam želi li da nazovem organizatore seminara da mu potvrde. Na kraju mu kažem, mogu li 5 dana turistički u Zg? Kaže on: ''Možeš ako imaš 500 KM kod sebe?'' Naravno da nisam imao toliko keša, ali na kartici je bilo par hiljada KM.
Još malo smo se ubjeđivali da bi me pustio i rekao mi da me je jednostavno mogao vratiti.
To je jedinstven slučaj, a u Hrvatsku sam putovao xx puta.
Ja sam jednom išao poslovno na 5 dana u Zg (neki seminar) i baš su me ''iscijedili''. Bukvalno me izveo iz autobusa i opleo: Kud ideš, zašto, ko te pozvao, koliko ostaješ, kad se vraćaš...itd. Ja mu pokažem pozivnicu, rezervaciju hotela, u pasošu desetine pečata i pitam želi li da nazovem organizatore seminara da mu potvrde. Na kraju mu kažem, mogu li 5 dana turistički u Zg? Kaže on: ''Možeš ako imaš 500 KM kod sebe?'' Naravno da nisam imao toliko keša, ali na kartici je bilo par hiljada KM.
Još malo smo se ubjeđivali da bi me pustio i rekao mi da me je jednostavno mogao vratiti.
To je jedinstven slučaj, a u Hrvatsku sam putovao xx puta.