V R I J E M E je novac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fair Life

#1 V R I J E M E je novac

Post by Fair Life »

Meni najdrazi "Swatch"... lagan, kvalitetan, jeftin (oko A$100, mozda malo vise), vodootporan... sa automatskim strojem ili kvarcni, analogni ili digitalni... u kombinaciji plastike i metala... i sto je "meni najvaznije" SAREEEEEEENIIIIIIIIIIII...

Rijetko ih nosim, ali ne mogu odoljeti kupovini svakog novog 'Swatch-a" kojeg do sada nisam kupio. Posljedica: imam zavidnu kolekciju jos neraspakovanih "Swatch" satova.

Svakodnevno nosim nekakav Seiko tezak k'o katanac, sa velikim brojkama i sirokim kazaljkama (u noci se vidi sa 2-3 metra koliko je sati), i ponekad za neku specijalnu priliku navucem prastaru "Omegu" ili "Omikron" na navijanje (feder).
Image

Image. . .Image. . .Image
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

He he he i mene muci ista boljka ,na ruci mi je seiko onaj najrobusniji i poprilicno skup , a nekad nosim i tisot ,mad imam i nekoliko extrem sport casio satova .
SWATC oni plasticni bas mi se ne ssvidjaju .
Jednostavno uzivam u dobrim satovima .
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Victorinox (Swiss Army) je stvarno kvalitetna marka.

I meni se cini za nijansu skuplja od Swatch-a.

Image

Ali ja nemam nijednog. Nesto sam oko bio bacao, al' imam drugih satova. Naravno neizbjezni plasticni Casio od $25 za svaki dan (imao sam niz Illuminatora, odlicni satovi, G-Shock su OK samo malo prepotentno izgledaju, prave chuke, mada sam razmisljao nisam nikad kupio jedan). Seiko sa metalnom narukvicom (platio ga $100 bio je na nekoj rasprodaji) za ovako negdje nekad, Keneth Cole sa metalnom narukvicom od $100 (dobio ga za rodjendan al' mi ga je dala osoba koja nije vise u mom zivotu tako da ga rijetko kad pozelim na ruku staviti) i jedan kineski sa koznom narukvicom, sto sam ga kupi za $10. E, taj mi je najdrazi. Kao pise Made in China, a onda kao mehanicki dio sata je napravljen u Japanu. Ljepa Amerika, nema kakvog sve smeca nisam u kucu nagurao. I sto je najgore, smece ljepuskasto. Samo me interesuje koliko ce dugo da radi....

Nesto kontam, kako je nekad zivot bio ljepsi, kad si imao jedan sat. Pa ga znao cijeniti. Sad ga stavis na ruku, muka ti je da ga i nosis. Narucito ovim sa mentalnom narukvicom, reumu navlace opasno na ruke. Eto me, ko djuturum kakav. Al' ne fakat, osjecam se drukcije sa plasticnom/koznom narukvicom na ruci nego sa metalnom.

Nego Fair kad namjeravas keshirati na tim Swatchovima i kupiti konacno Rolexa?
Fair Life

Post by Fair Life »

Rolex je prdacina. Nikad rolexa. Hem je skup, hem pokazuje vrijeme kao i svaki drugi sat.

A to sto pises o navlacenju kojekakvog smeca u kucu... to mi je uza specijalnost.

Jednostavno nisam u stanju proci pored nekog "garage sale", a da ne izgubim najmanje sat vremena razgledajuci "drugom nepotrebne" stvari... a meni opet kao potrebne.

Koliko li sam samo puta nesto tek kupljeno ostavio u kanti za smece prije nego sto sam u kucu usao...
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ama ja sam gori.

Da kupim nesto konkretno pa hajde.

Nego kupujem knjige, pa onda nemam gdje to po jednosobnom apartmanu da drzim. Imam jedno 4-5 stolova u svom stanu, na svakom je barem po 20 knjiga. I sto je najgore, rijetko koja je procitana od korice do korice. Nego ovako, po malo, po koja stranica ovdje i tamo...

A za Rolex si u pravu. Vise sam se salio, nije mi stvarno jasno kako u USA ljudi daju po $3000-4000 za sat. Neki su cak i do $10K ali su to oni sa dijamantima ili im je zlatna narukvica.

Moj stari, za 10 godina u fabrici, dobije njihov sat tj. pise na njemu ime kompanije. Kaze meni stari, ovaj sat ima jednu dobru i jednu losu stvar. Dobra stvar je da kad god pogledam na njega, sjetim se da sam blize penziji. Losa je sto i u slobodno vrijeme kad pogledam na njega, podsjeti me da moram ujutro u fabriku.
Fair Life

Post by Fair Life »

Nesferatu wrote:(...)
A za Rolex si u pravu. Vise sam se salio, nije mi stvarno jasno kako u USA ljudi daju po $3000-4000 za sat. Neki su cak i do $10K ali su to oni sa dijamantima ili im je zlatna narukvica.
Satovi od 3-4000 nisu rijetkost. Rolex po toj cijeni nije nista... Ljudi trose lovu na satove, jer za neke je "to" prestizni simbol...

Ovdje sam sreo covjeka koji mi je nudio da izaberem sat u trgovini za moj "Omikron na navijanje". Nudio mi je "Rado" od 1800 dolara (primjer). Ni cuti nisam htio...

Meni u nekim za mene specijalnim danima... dan pocinje onda kad navijem sat, a zavrsava se kad takav sat stane.

Moj prvi sat je bio marke "Lado" i dobio sam ga na poklon prije 45 godina. Poslije, u vremenu dok sam jos bio djecarac, smijenjivali su se "Areta", "Darvil"... i desetine drugih i drugacijih.

Cak sam nekoliko mjeseci pronosao i jedan (stariji ce se sjecati), proizveden u SELK-u u Kutini.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Image

Haman dobar je, ali ne za moju ruku, turiše nešto na šta sam alergična.... :-?
car-x

Post by car-x »

moj prvi sat je bio ruski.. poljot.. ili tako nesto.. cuka prava.. dobio ga kad sam kreno u prvi razred.. na navijanje.. cak je i datum pokazivo.. u to vrijeme babo je imo "slavu", sat koji je dobio na poklon u bivsoj firmi, a mati je nosila darwil..

niko mi nije objasnio da ima puno satova na sviejtu, i da svi nikako ne mogu pokazivati ama bas isto vrijeme.. tako sam ja, gdje god bi se zateko i vidio neki sat, navijo svoj poljot po tome.. u neka doba mi je od silnog saltanja tamo vamo, spala ona kazaljka sto pokazuje minute.. i to je bio kraj..

poslije mi je babo, nakon tajvan-sangaj-singapur navale, kupio onaj sat s digitronom.. i on mi je bio pravo dugo, dok mi ga stariji brat nije konfiskovo, nakon nekih 4-5 godina.. u to vrijeme, plasticna narukvica vec je bila pukla, i sat sam nosio u dzepu..

onda sam dugo vremena nosio kojekakve no-name satove.. one od 10-15 KM, sto se na kilu kupuju.. da bi nekad, pri mom prvom duzmhurovskom putovanju kupio dobar neki swatch, klasicni.. i jos uvijek ga imam, samo mi je kuci u bih.. za 24 rodjendan sam dobio swatch skin od raje.. i njega jos negdje imam.. samo mislim da mu je bakterija davno crkla..

a trenutno nosim i uveliko koristim sat koji sam dobio od mrke kad sam diplomiro.. pravo mi je kul.. a i drag mi je skroz.. swatch irony big hypothese:

Image

a dati vise od 50-60 eura za sat za mene je ionako naucna fantastika..
car-x

Post by car-x »

i da, zaboravih postirati jos jedan fazon, zove se isto ko i ova tema:

"vrijeme je novac, rece konobar i sabra datum sa racunom"..

sretan vam ponedjeljak..
micika

Post by micika »

ja vec dugoooooooo,dugooooooo,uzdisem za ovim satom.... :-)

Image

Ali mi zao dati toliku lovu,pogotovo sto imam hrpu satova.ovaj kosta oko 215 eura :roll:
micika

Post by micika »

Ovaj mi je pravo drag satic,mada mu baterija nije potrajala dugo :roll:

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

Moras li imati oruzani list... za posjedovati "takav" sat?
Thanatos

Post by Thanatos »

Evo da se i moj sat pridruži.
Image
Casio, izbrušeni čelik, mrzim one uglancane (previše se cakle).
No ne nosim ga stalno, nekako mi je jednostavnije izvući mobitel i vidit kolko je sati...
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

Thanatos, sve hoću da te pitam, sašto baš taj nik uze... :?

ljepse je Zoi :)
Thanatos

Post by Thanatos »

mačak u čizmama wrote:Thanatos, sve hoću da te pitam, sašto baš taj nik uze... :?

To pretpostavljam znači život na grčkom?
Pa valjda sam pri odabiru nicka bio pod nekakvim podsvjesnim utjecajem metala, šta li...

Zašto ti nisi uzeo...
Mračak u čizmama. :D
Lace

Post by Lace »

ja nosim ovaj vec par godina iz kolekcije 007

http://www.swatch-shop.co.uk/007.htm

Image
Nesferatu

Post by Nesferatu »

A zna li iko sta znaci ono 21 rubis ili 21 jewels ili tako nesto sto pise na starijim satovima na navijanje?
sunday_morning

Post by sunday_morning »

micika wrote:ja vec dugoooooooo,dugooooooo,uzdisem za ovim satom.... :-)
odlican je micika....ja imam slican takav Swatch-ov...

volim Festinu, Swatch, Casio...inace, moj prvi satic je bio Casio (lijepa Titina vremena :D ) tata mi kupio kad sam krenula u I osnovne...mali rozi digitalni sa macicima....ukrali mi ga na ekskurziji, ako se tako moze reci i nikad ga nisam prezalila. :sad:

trenutno furam neki valter..jer je veliki i bijele boje..i ima Playboy zecica na njemu. crvena kazaljka. mLogo je sexy na preplanuloj ruci :D :D
Last edited by sunday_morning on 05/09/2005 15:06, edited 1 time in total.
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

uzela sam mačak jer mi se svidja...
a i zato što mi je ta bajka jako bliska...

:)
sunday_morning

Post by sunday_morning »

Thanatos wrote:
mačak u čizmama wrote:Thanatos, sve hoću da te pitam, sašto baš taj nik uze... :?

To pretpostavljam znači život na grčkom?
Pa valjda sam pri odabiru nicka bio pod nekakvim podsvjesnim utjecajem metala, šta li...
@Thanatos - moram te ispraviti - thanatos znaci smrt...na grckom
tacnije...u okviru ida postoje dva temeljna instinkta: eros i thanatos - energija erosa je libido koji ukljucuje sve snage koje promicu zivot, dok energija thanatosa predstavlja agresivni instinkt ili instinkt smrti.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Sta je ovo... sve burzhuji :D...niko nema sat ispod 100 $ a kod kineza isti takvi po 3 $ :D.Po tachnosti im ni BigBen nije ravan a baterija traje 2 godine... garantovano :lol: ...za ne povjerovati :-) .
Lace

Post by Lace »

ja svoj dobila za jedan rodjendan od radnih kolega :D
sunday_morning

Post by sunday_morning »

nemoj tako Bobika...ja rekoh maloprije da trenutno furam jedan valter..sexy valter od dvajs' majaka! :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Pa jel' seksi sto je Valter il' sto je od 20km? Il' sto je tvoj, pa kakav god da je?

:D
danas

Post by danas »

u mojim mladjim danima, bila sam luda za swatchevima... :-) sada nosam solidan tissot, kupio muz za godisnjicu mraka... :D

a sjecam se kad je tata kupio sebi neki zenit u moskvi '70-ih... to je bilo maksus cudo od sata. pa je onda malo kasnije nabavio i neku omegu u londonu -- to je tek bilo cudo, jer se sat nije morao navijati ni mijenjati baterije... 8-) onda bi ja i sestra uzele njegovu ruku i mahale njom gore-dole da "navijemo" njegov sat... :-) :-) :-)
Post Reply