V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post Reply
valensija

#201 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by valensija »

Rusi dali svoju rezoluciju kao kontru britanskoj

Ruska delegacija u UN nacijama podelila je svim članicama Saveta bezbednosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici.

Image

Kako saznaju "Večernje novosti", Rusija, naime, smatra da SB ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu, pa je predlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije.

Ideja Rusije je da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najverovatnije već danas, još jednom, drugim pismom u poslednjih desetak dana, obratiti članicama SB kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja neće doneti ništa dobro ni našoj zemlji ni celom regionu.

Prema informacijama Večernjih novosti, Beograd će obavestiti članice SB da je i novi predlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmene i praktično samo smanjen broj upotrebe reči "genocid".

U pismu Srbije biće navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na ceo srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija.

Takođe, Beograd je u stalnim diplomatskim kontaktima pre svega sa dve stalne članice SB - Rusijom i Kinom, na čiju pomoć računa u ovoj važnoj političkoj, ali i istorijskoj bici na Ist Riveru.

Kontakti su ostvareni i sa nestalnim članicama SB Venecuelom, Španijom, Nigerijom, Čileom i Angolom, koje bi mogle da glasaju protiv britanske rezolucije ukoliko se nađe na dnevnom redu sednice 7. jula.

Gotovo je izvesno da će britansku inicijativu podržati još dve stalne članice, SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savetu bezbednosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je trenutni odnos snaga u SB 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tesnom većinom. Za usvajanje dokumenata u SB potrebno je da glasa osam od 15 članica SB, pod uslovom da nijedna od stalnih ne uloži veto.
Ludzak

#202 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Ludzak »

od rezolucije nema ništa, ljudi moj. To zaboravite. Ili će neko uložiti veto, ili neće biti većine.
Uzdajmo se u se i u svoj kljuce. Jebe nam se za ostale. Jedino sami sebi možemo pomoći.
VCorp

#203 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by VCorp »

Ovi se žale zato što bi spomenuli Srbe kao one koji su počinili genocid xD Pa treba pisati genocid i onda da su nas klali Marsovci, aligatori, Indijanci ili šta ? :lol:

Što se nisu mislili o tome šta rade devedesetih a sad ne bi da jedu govna koja su izasrali.

Rezolucija će proći ako to pogura UK, SDA i Francuska jer oni imaju pod svojom komandom daleko više država nego Rusija. Ako su najavili da neće davati veto Rusi onda mislim da je to više ili manje gotova stvar. Kad su uspjeli Palestinu ugurati u UN onda je sve moguće.
Ludzak

#204 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Ludzak »

VCorp wrote:Ovi se žale zato što bi spomenuli Srbe kao one koji su počinili genocid xD Pa treba pisati genocid i onda da su nas klali Marsovci, aligatori, Indijanci ili šta ? :lol:

Što se nisu mislili o tome šta rade devedesetih a sad ne bi da jedu govna koja su izasrali.

Rezolucija će proći ako to pogura UK, SDA i Francuska jer oni imaju pod svojom komandom daleko više država nego Rusija. Ako su najavili da neće davati veto Rusi onda mislim da je to više ili manje gotova stvar. Kad su uspjeli Palestinu ugurati u UN onda je sve moguće.
nema to nikakve veze. Izrael je uvijek na strani Amera, a opet će glasati protiv rezolucije. Razlog i sam znaš.

Šta misliš za šta će Turska glasati ??
ULTRAK

#205 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by ULTRAK »

Ludzak wrote:
VCorp wrote:Ovi se žale zato što bi spomenuli Srbe kao one koji su počinili genocid xD Pa treba pisati genocid i onda da su nas klali Marsovci, aligatori, Indijanci ili šta ? :lol:

nema to nikakve veze. Izrael je uvijek na strani Amera, a opet će glasati protiv rezolucije. Razlog i sam znaš.

Turska, Francuska, VB, Novi Zeeland (predsjedavajuci), SAD ce glasati za rezoluciju. Dogovor ispod stola izmedju SAD-a i Rusije je vec postignuti. SAD je dala nesto Rusiji u Ukrajini a za uzvrat je pocistila u svojoj zoni uticaja (balkan).
Ludzak

#206 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Ludzak »

ULTRAK wrote:
Ludzak wrote:

Turska, Francuska, VB, Novi Zeeland (predsjedavajuci), SAD ce glasati za rezoluciju. Dogovor ispod stola izmedju SAD-a i Rusije je vec postignuti. SAD je dala nesto Rusiji u Ukrajini a za uzvrat je pocistila u svojoj zoni uticaja (balkan).
hahahahahaha
gdje to pročita ? :-)
ULTRAK

#207 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by ULTRAK »

Ludzak wrote: hahahahahaha
gdje to pročita ? :-)
Pa to je neko moje misljenje. SAD i Rusija vec znaju od prilike sta je cija zona uticaja. Granica je negdje u Ukrajini. Za balkan se zna kome to pripada (NATO paktu). Amerika moze svasta nesto dati za uzvrat Rusiji da bi ova rezolucija prosla. Ukoliko recimo Rusija ulozi veto na rezoluciju to je jasan znak zapadu da je Srbija u talu sa Rusijom. Ta varijanta bi za nas bila najbolja ali sumnjam da su Rusi toliko glupi. Oni ce ici na neko kompromisno rjesenje i trazit ce nesto za uzvrat.

U svakom slucaju; ono sto je pozitivno je da je Srbija izbacena politicki iz takta od strane zapada sa samo nekoliko poteza a ti potezi su:

1) Pustanje Seselja na slobodu i radikalizacija politicke kulture u Srbiji. Nacionalne strasti su se povecale u Vucic mora igrati mnogo vise na nacionalisticku kartu;

2)Rezolucija o Srebrenici.

Srbija vise ne vodi mudru politiku vec je se vratila u izolaciju i dernjanje (Srbi protiv ostatka svijeta). A takva Srbija nama, Hrvatima i Albancima super odgovara. Pogotovo kada traje hladni rat izmedju NATO pakta i Rusije.

Kec na deset bi bio kada bi Rusija oborila rezoluciju vetom. No znamo da se velike sile radije dogovaraju nego da idu u konfrontaciju o onome o cemu se mogu dogovoriti.
Last edited by ULTRAK on 28/06/2015 15:53, edited 2 times in total.
razonoda

#208 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by razonoda »

Ja ne bih poredila Palestinu i Srebrenicu..
VCorp

#209 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by VCorp »

Ludzak wrote:

Izrael će glasati protiv jer je to za njih od geopolitičke važnostii predstavlja upravo ono za šta se oni bore. Ljudi su digli veliku medijsku pompu oko Palestine kad su bili zadnji veliki napadi i Ameri su morali očistiti obraz pred svijetom malo. Je li Palestina sad u UN - u na neki način ? Da.

Turska će glasati 100 % za nas jer su Rusi rekli da će dati veto samo u slučaju da to bude Beograd tražio a nije. Zato su pokušali malo izmijeniti rezoluciju ali i dalje ona sadržava više - manje iste stvari. Kako god bez osude Srba zbog genocida rezolucije nema. To je svima jasno, to će biti unutra.

Ako su SAD saveznici s Turcima a moraju biti zbog država poput Irana i blizine ostalog '' istočnog bloka '' a i žele nama pomoći sigurno će oni glasati za, čisto sumnjam da će Rusija vrsiti pritisak i prijetiti kakvim ekonomskim sankcijama jer u jednu ruku i sami su u govnima zbog EU + Amerika sankcija pa zašto bi sebi jos zatvarali turska vrata ? Nisu njima Srbi toliko važni. Pa Rusi su im čak uveli sankcije jer su rehabilitirali zločinca Dražu Mihailovića.

Bit će zanimljivo još nešto, sad ako izlete Grci van Turska će imati veće šanse za EU a čisto sumnjam da je grcki Cipar veći prioritet od toga da imaju Tursku potpuno na svojoj strani. Ukoliko uđu oni u EU a Grci odu na tom prostoru će trebati jedna jaka sila i više NATO baza.
VCorp

#210 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by VCorp »

razonoda wrote:

Ja ne bih poredila Palestinu i Srebrenicu..
Nema to veze sa Srebrenicom i Palestinom već sa snagom Zapada kad se oni na nešto namerače. Francuska ti kontrolira sjeveroafričke zemlje, Amerika ti ima pod komandom u UN - u države od S, J Amerike do Arapa na Istoku, UK svoje bivše kolonije pa sve do Indije, Njemačka više od pola Europe a na drugoj strani su Rusi s kojima bukvalno ratuju u Ukrajini i Srbija koja je opet u stanju kao što su neki spomenuli, sami oni protiv svijeta. Uzmi u obzir i utjecaj Turske u Euroaziji. Pa jos dominantno muslimanske zemlje čije mi imamo simpatije.

Ne vidim opciju da rezoluciju o Srebrenici preglasaju. Pogotovo ako se ovi potrude oko nje sa Zapada. Jedina opcija je veto a ako su ovi rekli da neće dati veto onda je to riješena stvar. Samo je pitanje šta će tačno u njoj pisati.

Mene više zanima kako će se usvajanje te rezolucije izglasati kod nas ili je automatski usvojena ukoliko se izglasa u UN -u ?
hAZNADAR

#211 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by hAZNADAR »

Meni to smrdi na jos jednu pusionu.
Sjetite se samo slavne Tuzbe protiv Srbije.

Da se uzdam u Britaniju koja je kumovala genocidu onomad i nekom tamo Zelandu koji bi kao trebao dici ruku za nas.

A sumnjam da nas Izrael posmatra kao prijatelja - slike gazenja zastave u Zenici i skandiranja na himni su se pojavile u vodecim medijima i javno mijenje ima vec stvorenu sliku o nama.
ULTRAK

#212 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by ULTRAK »

hAZNADAR wrote:Meni to smrdi na jos jednu pusionu.

Da se uzdam u Britaniju koja je kumovala genocidu onomad i nekom tamo Zelandu koji bi kao trebao dici ruku za nas.

A sumnjam da nas Izrael posmatra kao prijatelja - slike gazenja zastave u Zenici i skandiranja na himni su se pojavile u vodecim medijima i javno mijenje ima vec stvorenu sliku o nama.
Na koji nacin je Velika Britanija kumovala genocidu? :-)
VCorp

#213 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by VCorp »

KvaziExpert wrote:

Fakat ako SDA bude za rezoluciju, nece biti problema :D
Jebat je :D Moze se staviti znak jednakosti izmedju SAD i SDA, ipak ti je to napredna zapadnjacka politika i progres :lol: Jedni kradu naftu od muslimana a drugi kradu sve živo xD
hAZNADAR

#214 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by hAZNADAR »

ULTRAK wrote:
hAZNADAR wrote:Meni to smrdi na jos jednu pusionu.

Na koji nacin je Velika Britanija kumovala genocidu? :-)
Zato sto je konstantno primarno saradjivala sa Karadjicem, Mladicem, engleski oficiri stalno kod njih, onaj Rouz je imao i par ispada gdje je pokazao pristrasnost, vlada konstantno bila protiv ukidanja embarga, strike, slali su nam izaslanike koji su donosili prijedloga samo u korist cetnika a prema nama se odnosili kao domorocima .. negdje sam citao da je tadasnnja nasa vlada cam razmatrala mogucnost tuzbe protiv Britanije za otvorenu pristrastnost i pomagane samo jedne strane. Naci cu vise o tome.

Nadam se da je sve to bilo samo do tadasnje vlade Johna Mayora,. kojega je bivsa premijerka Tacher zestoko kritikovala za politiku prema BiH. Ali poucen dosadasnjim iskustvima kako svijet inace funkcionise,.. koliko to pravda imoral imaju efekta a koliko interes, koliko smo bili naivni i sigurni u istinu prije izricanja presude u tuzbi protiv Srbije,.. i kada vidima danas kako mnogi nasi i dalje vjeruju u moral i etiku u politici i diplomatiji,.. - za ocekivati je da ce se desiti rezolucija koja ce izazvati najmanje buke i najmanje talasati.

A redovno je najbezbolnije rjesenje i najmanje buke kada ide preko nasih ledja,.. je se zna da se nasa reakcija svede na par izdvojenih demonstracija koje nijedan medij ne zabiljezi.

Hebiga, Rusija se ovdje jace angazuje nego bilo ko drugi a svako iole pametan bi radije shebao nas umjesto da se zamjeri sa njima. Mi jednostavno nemamo nikoga od velikih ko bi pogurao nasu stvar i zauzeo se.

Daj boze da grijesim, ali smrdi mi i dalje na pusionu. Iako i ne vidim neku korist od rezolucije. Nece se ukinuti RS i necemo i dalje biti svoji na svome u Banjaluci. Sit sam vise moralnih pobjeda i upiranja da se rijec genocid ubaci svugdje - sta imamo od toga. na terenu se pika.
exliberal-ex

#215 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by exliberal-ex »

I koja je upotrebane vrijednost te rezolucije....sta ce se desit ako se usvoji, hoce li hapsit Dodika ako kaze da neprizna genocide u Srebrenici....nece....hoce li ta relozolucija ponistit Dejtonski ustav I vratit prijeratni...nece,..mislim koliko je rezolucija u UN usvojeno koje su bezvrijedne....naivno razmisljate
ULTRAK

#216 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by ULTRAK »

hAZNADAR wrote:
A redovno je najbezbolnije rjesenje i najmanje buke kada ide preko nasih ledja,.. je se zna da se nasa reakcija svede na par izdvojenih demonstracija koje nijedan medij ne zabiljezi.

Hebiga, Rusija se ovdje jace angazuje nego bilo ko drugi a svako iole pametan bi radije shebao nas umjesto da se zamjeri sa njima. Mi jednostavno nemamo nikoga od velikih ko bi pogurao nasu stvar i zauzeo se.

Daj boze da grijesim, ali smrdi mi i dalje na pusionu. Iako i ne vidim neku korist od rezolucije. Nece se ukinuti RS i necemo i dalje biti svoji na svome u Banjaluci. Sit sam vise moralnih pobjeda i upiranja da se rijec genocid ubaci svugdje - sta imamo od toga. na terenu se pika.
Sve sto si napisao su zestoke gluposti koje su na nivou jednog SAFF-a. Ako zelis da vidis stav VB o BiH procitaj za pocetak izvjestaj House Of Lords-a (savjetodavni organ ministra vanjskih poslova velike Britanije). To je rasprava u kuci lordova o BiH; tacnije zapis rasprave od rijeci do rijeci. U toj raspravi otvoreno Britanci (koji daju savjer ministru) iskazuju zabrinjenje o Ruskom uticaju na balkanu. Takodjer govore kako je u interesu VB jaci angazman Turske na balkanu kao NATO clanice. Kazu recimo ovo:
"Onu odgovornost koju velika Britanija ima prema Australiji i Novom Zelandu, Kanadi tu odgovornost i odnos ima Turska prema balkanu. Leverage koju Turska ima na balkanu se nemoze porediti sa bilo kojom drugom drzavom u regionu. U nasem je interesu upravo taj angazman Turske."
Takodjer govore o tome da je zapad "Ponovo ostavio Bosnjake da se sami obracunavaju sa seperatizmom i da to nije u interesu velike Britanije; da je jako zabrinjavajuce itd.."

Znaci ti ljudi su 1/1 na strani BiH. To sto je neki oficircic pri UN-u govorio ovo ili prije 20 godine je nebitno. VB i SAD su jedini sa Turskom koji su protogonisti unitarne BiH na duze staze.
Danguba

#217 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Danguba »

Ovo je cisto ko suza.
Dok je Rusija uputila svoju rezoluciju sa namjerom da ublazi britansku a ujedno da zadovolji srpsku suplju politiku, veta nece biti.
Skup je veto da bi ga Rusija koristila. Oni su dobili sve sto su mogli od Srbije nekad ranije a sada samo mogu dobiti suplju pricu.
Progressive House

#218 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Progressive House »

usvojit će i britansku i rusku rezoluciju :D :wink:
L u c i f e r

#219 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by L u c i f e r »

Ludzak wrote:Jedino sami sebi možemo pomoći.
Vazda bilo i bice.
Deda Kurcoje

#220 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by Deda Kurcoje »

Mozda je malo prerade poslije napada u Tunisu.
and

#221 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by and »

exliberal-ex wrote:I koja je upotrebane vrijednost te rezolucije....sta ce se desit ako se usvoji, hoce li hapsit Dodika ako kaze da neprizna genocide u Srebrenici....nece....hoce li ta relozolucija ponistit Dejtonski ustav I vratit prijeratni...nece,..mislim koliko je rezolucija u UN usvojeno koje su bezvrijedne....naivno razmisljate
pa ne znam čemu onda tolika protivljenja rezoluciji :D
It_is_a_Leclerc

#222 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by It_is_a_Leclerc »

Novozelanđani koji predsjedavaju Vijećem sigurnosti će sa ruskim prijedlogom obrisati guzicu.
exliberal-ex

#223 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by exliberal-ex »

and wrote:
exliberal-ex wrote:I koja je upotrebane vrijednost te rezolucije....sta ce se desit ako se usvoji, hoce li hapsit Dodika ako kaze da neprizna genocide u Srebrenici....nece....hoce li ta relozolucija ponistit Dejtonski ustav I vratit prijeratni...nece,..mislim koliko je rezolucija u UN usvojeno koje su bezvrijedne....naivno razmisljate
nekontam ni ja
ULTRAK

#224 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by ULTRAK »

Pa to bi znacilo da se UN slaze sa tim da su Srpske Snage pocinile genocid u Srebrenici. Ima itekako neku tezinu i slabi Srpsku poziciju u Istocnoj Bosni koja je ionako slaba prvenstveno iz demografskih razloga i socijalnih. Znaci da Srbi moraju jos biti pazljiviji sta rade u Podrinju.
and

#225 Re: V.Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

Post by and »

exliberal-ex wrote:
and wrote:
nekontam ni ja
trošak je nanovo štampati udžbenike :D
a i biće smanjena zadnja faza genocida-negiranje

https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q= ... mDBpXCymUg
Post Reply