Uzrok rata u Bosni
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
perokonjanik
#1 Uzrok rata u Bosni
Zanima me misljenja ucesnika foruma o uzroku rata u Jugoslaviji . Da li je BIH imala pravo na ocepljenje ?
U ustavu SFRJ je stajalo
''Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama''
Znaci pravo svakoga naroda u SFRJ bilo je pravo na nezavisnost , ali to pravo nije dato republikama .
A kolko sam upoznat BIH je bila drzava 3 naroda
U ustavu SFRJ je stajalo
''Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama''
Znaci pravo svakoga naroda u SFRJ bilo je pravo na nezavisnost , ali to pravo nije dato republikama .
- osa
#2 Re: Uzrok rata u Bosni
prošao rok trajanja jugoslaviji, otišla u povijest blokovska podjela svijeta, pao berlinski zid i prestali svi razlozi za postojanje države koju su svi njeni narodi gledali na drukčiji način, e sad što mi nismo česi i slovaci, to je do nas....
-
sammo
#3 Re: Uzrok rata u Bosni
Jedno je bilo napisano, a vidio si kako to izgleda u praksi 91 i 92...
-
joeaziz
#4 Re: Uzrok rata u Bosni
meni je zanimljivije pitanje legalnosti referenduma i navodnog bojkota referenduma od strane srpskog naroda.
opste je poznato da na referendume i glasanja ne izlazi vise od 70-75% stanovnistva neke drzave, osim u hodzinoj albaniji gdje izlazi nesto oko 104%.
po podacima je na nas referendum izaslo oko 66% posto stanovnistva i glasalo ZA, hrvata i bosnjakasa sa 100% odziva i ni jedan srbin, no u stvarnosti na referendum je izaslo 75% bosnjaka i hrvata i 50% srba i glasalo ZA, sto u konacnom zbiru daje pocetnih oko 66% stanovnistva bosne i hercegovine koje je izaslo i glasalo ZA. u ovo bi se mogle i trebale, ali nemam tacnih podataka o tome, ukalkulisati i dvije opstine, drvar i jos jedna, u kojim referendum nije organizovan.
a zasto smo ratovali? da nam co'ek hebe mater, eto zasto.
opste je poznato da na referendume i glasanja ne izlazi vise od 70-75% stanovnistva neke drzave, osim u hodzinoj albaniji gdje izlazi nesto oko 104%.
po podacima je na nas referendum izaslo oko 66% posto stanovnistva i glasalo ZA, hrvata i bosnjakasa sa 100% odziva i ni jedan srbin, no u stvarnosti na referendum je izaslo 75% bosnjaka i hrvata i 50% srba i glasalo ZA, sto u konacnom zbiru daje pocetnih oko 66% stanovnistva bosne i hercegovine koje je izaslo i glasalo ZA. u ovo bi se mogle i trebale, ali nemam tacnih podataka o tome, ukalkulisati i dvije opstine, drvar i jos jedna, u kojim referendum nije organizovan.
a zasto smo ratovali? da nam co'ek hebe mater, eto zasto.
- bingov buraz
#5 Re: Uzrok rata u Bosni
Prezvakano 1000 puta...
Velikosrpska hegemonija,eto.
Velikosrpska hegemonija,eto.
-
perokonjanik
#6 Re: Uzrok rata u Bosni
Cekaj ,sto je po tebi ustav jedne mocne i po meni mnogo demokratskije drzave nego danasnje banana naslednice provokacija . Lepo je stajalo u ustavu da pravo na nezavisnost imaju narodi . Sto se tice demokratskog referenduma ja se slazem da je muslimanski i hrvatski narod mogao da izadje iz juge kao sto je i sam ustav dozvoljavao . Isto tako Srbi su imali 2 drzave u kome su konstutivni faktor . Trebalo je ici na pregovore , a ne pokusavati politiku sve meni. ja zaista ne vidim prednosti raspada jugoslavije . Od jedne mocne drzave napravili kolonije .Sarajmen wrote:Naravno da jeste imala pravo i da ga je i iskoristila u skladu sa preporukama Evropske zajednice.Procenat državljana Bosne i Hercegovine koji je izašao na referendum i svojim glasom dao podršku suverenosti,nezavisnosti,i cjelovitosti svoje domovine je bio validan za međunarodnu zajednicu. A SR Jugoslavija je imala problem sa tom istom zajednicom zarad svog načina tumačenja. Danas se surađuje...perokonjanik wrote:Zanima me misljenja ucesnika foruma o uzroku rata u Jugoslaviji . Da li je BIH imala pravo na ocepljenje ?
U ustavu SFRJ je stajalo
A kolko sam upoznat BIH je bila drzava 3 naroda![]()
P.S.
Molim te , ne provociraj...
-
zemo_online
#7 Re: Uzrok rata u Bosni
osa wrote:prošao rok trajanja jugoslaviji, otišla u povijest blokovska podjela svijeta, pao berlinski zid i prestali svi razlozi za postojanje države koju su svi njeni narodi gledali na drukčiji način, e sad što mi nismo česi i slovaci, to je do nas....
rok trajanja ima svaka drzava tako i ove nastale raspadom sfrj.
yuga je mogla opstat da nisu nacionalisti u bg i zg dosli na vlast, da je ostao markovic.
i znas sta, danas bi bili irska na balkanu.
nacionalizam je bio jaci i danas i ubuduce cemo da beremo plodove pogresne politike,a to je siromastvo.
steta, mogli smo bit irska na balkanu.
- Sezam
#8 Re: Uzrok rata u Bosni
Joj teme i govana.
ratovalo se jer ser Srbima ratovalo.
ratovalo se jer ser Srbima ratovalo.
-
perokonjanik
#9 Re: Uzrok rata u Bosni
Pa nacija je samo stvar dogovora . Mogli smo svi biti jugosloveni kao sto su svabe , prusi ,bavarci postali Nemci u 19 veku . A sto se tice rata mislim da ovaj klip govori mnogo togahttp://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw ... re=relatedtest01 wrote:osa wrote:prošao rok trajanja jugoslaviji, otišla u povijest blokovska podjela svijeta, pao berlinski zid i prestali svi razlozi za postojanje države koju su svi njeni narodi gledali na drukčiji način, e sad što mi nismo česi i slovaci, to je do nas....
yuga je mogla opstat da nisu nacionalisti u bg i zg dosli na vlast, da je ostao markovic.
nacionalizam je bio jaci i danas i ubuduce cemo da beremo plodove pogresne politike,a to je siromastvo.
Od nacionalizma se ne zivi
- osa
#10 Re: Uzrok rata u Bosni
bilo je vremena kad nisu na vlasti bili nacionalisti, pa se ni približli "irskoj" nismo, šta je bolje kad te netko "tuče" po glavi na nacionalnoj razini ili na klasnoj....test01 wrote:osa wrote:prošao rok trajanja jugoslaviji, otišla u povijest blokovska podjela svijeta, pao berlinski zid i prestali svi razlozi za postojanje države koju su svi njeni narodi gledali na drukčiji način, e sad što mi nismo česi i slovaci, to je do nas....
- BHCluster
#11 Re: Uzrok rata u Bosni
Kakva crna Irska pa jeste li normalni njihov uspjeh se baziro iskljucivo na gradevini kada je to ispuhalo onda je sve otislu unazad sada imas drzavu sa 100 milijardi eura vanjskog duga i 200 milijardi eura unutrasnjeg duga zapravo krediti koji su dizani da bi se kuce i zgrade pravile koje su bile preplacivane i nakraju nisu prodavane oko 150 000 praznih kuca i stanova koje nemoze niko kupiti cisti uspjeh...osa wrote:bilo je vremena kad nisu na vlasti bili nacionalisti, pa se ni približli "irskoj" nismo, šta je bolje kad te netko "tuče" po glavi na nacionalnoj razini ili na klasnoj....test01 wrote:osa wrote:prošao rok trajanja jugoslaviji, otišla u povijest blokovska podjela svijeta, pao berlinski zid i prestali svi razlozi za postojanje države koju su svi njeni narodi gledali na drukčiji način, e sad što mi nismo česi i slovaci, to je do nas....
- osa
#12 Re: Uzrok rata u Bosni
nisi li primjetio da ih stavih pod navodnike ili to na bosanskom nema isto značenje kao na hrvatskomBHCluster wrote:Kakva crna Irska pa jeste li normalni njihov uspjeh se baziro iskljucivo na gradevini kada je to ispuhalo onda je sve otislu unazad sada imas drzavu sa 100 milijardi eura vanjskog duga i 200 milijardi eura unutrasnjeg duga zapravo krediti koji su dizani da bi se kuce i zgrade pravile koje su bile preplacivane i nakraju nisu prodavane oko 150 000 praznih kuca i stanova koje nemoze niko kupiti cisti uspjeh...osa wrote:bilo je vremena kad nisu na vlasti bili nacionalisti, pa se ni približli "irskoj" nismo, šta je bolje kad te netko "tuče" po glavi na nacionalnoj razini ili na klasnoj....test01 wrote:
- therrarrius
#13 Re: Uzrok rata u Bosni
Uzrok rata u Bosni? Ljudska glupost, nista manj, niti vise od toga.
Da li je BIH imala pravo na ocepljenje ? Isto koliko su i Hrvatska i Slovenija.
Da li je BIH imala pravo na ocepljenje ? Isto koliko su i Hrvatska i Slovenija.
- Azamo
#14 Re: Uzrok rata u Bosni
Evo ti odgovor i možeš zaključati temu jer to više i ptice znaju....
-
Nezbilj
#15 Re: Uzrok rata u Bosni
Isto tako bi danas svi mogli biti Bosanci i Hercegovci i zajedno graditi državu Bosnu i Hercegovinu. Njemačku je ujedinijo Bizmark "krvlju i željezom" i isto to su pokušali Srbi u Jugoslaviji 91-95. Nisu uspjeli i to ti je odgovor na pitanje o uzroku rata. Možeš to posmatrati i kao odgovor na Hrvatski i Slovenački separatizam ali sve ono što je Milošević radio od govora na Gazimestanu na na dalje, dalo je dovoljno povoda svim drugim republikama i narodima u SFRJ da se upitaju kakva ih budućnost čeka u takvoj zajedničkoj državi. Jedno je sigurno BiH je opet najviše platila i najgore prošla u svim tim srpsko-hrvatskim predrkavanjima a da je za to najmanje kriva. A ti i takvi kao ti nosite i čuvate sjeme zla koje su posijali Milošević, Karadžić i Mladić kako bi se isto opet doživjele i buduće generacije.perokonjanik wrote:Pa nacija je samo stvar dogovora . Mogli smo svi biti jugosloveni kao sto su svabe , prusi ,bavarci postali Nemci u 19 veku . A sto se tice rata mislim da ovaj klip govori mnogo togahttp://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw ... re=relatedtest01 wrote:rok trajanja ima svaka drzava tako i ove nastale raspadom sfrj.osa wrote:prošao rok trajanja jugoslaviji, otišla u povijest blokovska podjela svijeta, pao berlinski zid i prestali svi razlozi za postojanje države koju su svi njeni narodi gledali na drukčiji način, e sad što mi nismo česi i slovaci, to je do nas....
Od nacionalizma se ne zivi
- ProbuseniDolar
#16 Re: Uzrok rata u Bosni
Uzrok je isti kao i uzroci svih dosadasnjih ratova u istoriji covjecanstva - ekonomska korist.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17 Re: Uzrok rata u Bosni
pošalji mail na [email protected]perokonjanik wrote:Zanima me misljenja ucesnika foruma o uzroku rata u Jugoslaviji . Da li je BIH imala pravo na ocepljenje ?
U ustavu SFRJ je stajalo