Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Karadoz

#1 Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by Karadoz »

Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i blagoslovljenim učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. A Allah sve čuje i sve zna."

(Et-Tewba 103.)

Računanje zekata
Kratko uputstvo

Zekat računate jednostavno odabirom relevantnih kategorija, te sumiranjem obaveza za zekat na izračunate kategorije i oduzimanjem troškova na dnu stranice. Nakon sumiranja, pružiće vam se mogućnost preuzimanja izvještaja sa detaljima računanja, te informacijama o načinima uplate zekata.
Postavke

Prije nego počnete sa računanjem, možete izabrati odgovarajuću valutu, a ukoliko želite, možete nam ostaviti i vaše kontakt informacije, koje ćemo koristiti samo kako bi vas kontaktirali u slučaju noviteta ili značajnijih promjena na Zekat Kalkulatoru.

Konverzije valuta vrše se na osnovu kursne liste Centralne Banke Bosne i Hercegovine, objavljene na dan 17.09.2008.

(pojašnjenje)

Možete odabrati odgovarajuću valutu za računanje:

http://www.rijaset.ba/zekat/index.php?str=kalkulator

___________________________________________________--

Nisam moga da vjerujem svojim ocima ....
tataratira

#2 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by tataratira »

PDV na religiju
Vincent Raine

#4 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by Vincent Raine »

"Zekat na dionice se daje u procentu od 2,5%, a postoje dva načina za obračunavanje. Ukoliko vlasnik dionica trguje ili ima namjeru da sa dionicama trguje na berzi, u tom slučaju one se tretiraju kao trgovačka roba i obračunava se 2,5% od ukupne vrijednosti dionica na dan obračuna ili najbliži datum kada se sa dionicama trgovalo na berzi. Prilikom obračuna će se oduzeti troškovi transakcija koji podrazumjevaju troškove berze, brokerske kuće i ostale troškove. Ukoliko vlasnik dionica ne trguje sa dionicama niti ima namjeru u skorije vrijeme trgovati, u tom slučaju se obračunava zekat od 2,5% na ostvarenu dobit u toku godine i dividendu.."

Sta ako sam dionice platio duplo vise nego trenutno vrijede? :D
Karadoz

#5 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by Karadoz »

Vincent Raine wrote:"Zekat na dionice se daje u procentu od 2,5%, a postoje dva načina za obračunavanje. Ukoliko vlasnik dionica trguje ili ima namjeru da sa dionicama trguje na berzi, u tom slučaju one se tretiraju kao trgovačka roba i obračunava se 2,5% od ukupne vrijednosti dionica na dan obračuna ili najbliži datum kada se sa dionicama trgovalo na berzi. Prilikom obračuna će se oduzeti troškovi transakcija koji podrazumjevaju troškove berze, brokerske kuće i ostale troškove. Ukoliko vlasnik dionica ne trguje sa dionicama niti ima namjeru u skorije vrijeme trgovati, u tom slučaju se obračunava zekat od 2,5% na ostvarenu dobit u toku godine i dividendu.."

Sta ako sam dionice platio duplo vise nego trenutno vrijede? :D
Za dodatna pojasnjenja obratiti se financijskoj sluzbi IVZ ili efendiji licno
gaius

#6 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by gaius »

a što ne piše da se zekat ne mora davati iz-u.. štaviše ja mislim da je haram dati zekat iz-u.. podjeliš brate sirotinji.. svako od nas zna ko je sirotinja.. a iz je institucija koja je prouzrokovala ubjedljivo najviše štete bošnjacima..
Prozor

#7 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by Prozor »

Fond Bejtu-l-mal IZ u BiH i raspodjela sredstava iz tog Fonda

Organizirano prikupljanje zekata je praksa muslimana još iz vremena Božijeg poslanika Muhammeda alejhi selam i pravovjernih halifa, utemeljeno na Kur'anskim uputama i uputama Muhammeda alejhi selam, a Fond Bejtu-l-mal je drugi halifa hazreti Omer institucializirao i uspostavio kao državnu blagajnu. Većina uleme se slaže da pravo na prikupljanje zekata ima islamska vlast u islamskim državama, a u neislamskim državama zajednica muslimana na čelu sa vrhovnim vjerskim autoritetom. Kur'anski ajet u kojem se govori o obavezi zekata '' Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i blagoslovljenim učiniš...'', praksa i upute Muhammeda alejhi selam, njegovih ashaba, kao i mišljenja većine uvaženih šerijatskih pravnika ukazuju na činjenicu da je zekat prvenstveno društvena obaveza i da je za potpuno ispunjenje te obaveze odgovorna cjelokupna zajednica muslimana, prije svega, u islamskim državama islamska vlast, a u neislamskim organizirane zajednice muslimana, koje su dužne da organiziraju prikupljanje i raspodjelu zekata u skladu sa Kur'anskim uputama i uputama Muhammeda alejhi selam, a također i zekatni obaveznici koji su dužni da savjesno i odgovorno ispune svoju obavezu. Od strane Islamske zajednice bivše Jugoslavije organizirano prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra je počelo početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka osnivanjem Fonda Gazi Husrev-begove medrese. Pojam Fonda Bejtu-l-mal na našim prostorima prvi put je korišten u članu 12. Ustava Islamske zajednice u SFRJ iz 1990. godine. Sadašnji Ustav IZ u BiH, koji je donesen 1997. godine, predvidio je da sredstva od zekata, sadekatu-l-fitra i kurbana čine Fond Bejtu-l-mal i da upravljanje tim fondom propisuje Sabor IZ u BiH posebnim aktom. Sabor IZ u BiH je 03.04.2004. godine donio Pravilnik o Fondu Bejtu-l-mal. Ovim pravilnikom definiran je Fond Bejtu-l-mal, ustanovljen je način punjenja i raspodjele sredstava iz njega, način upravljanja fondom i druga važna pitanja za funkcioniranje Fonda. U članu 7. je propisano da Fondom upravlja Rijaset IZ u BiH. U članu 8. navedenog pravilnika propisano je da se sredstva Fonda koriste za odgoj i obrazovanje u srednjim, višim i visokim obrazovnim institucijama koje djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH ili je ona njihov osnivač, za održavanje i unapređenje mektebske nastave, za pomoć povratničkim džematima, kao i druge vidove islamskog rada koji se odvijaju kroz organe i ustanove IZ, a kojima se podiže vjerski kulturni, odgojni i obrazovni nivo muslimana, te za druge namjene koje su od opće koristi za muslimane i IZ. Odluku Rijaseta o raspodjeli sredstava iz Fonda mora potvrditi Sabor IZ u BiH kroz usvajanje integralnog budžeta Rijaseta i njegovih ustanova. Ovim pravilnikom je predviđeno da će se nastojati, sredstvima Fonda, u svakom vremenu osigurati najnužnije uvjete za rad Gazi Husrev-begove medrese, Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Gazi Husrev-begove biblioteke. Također je predviđeno da Rijaset svake godine, prilikom odluke o raspodjeli, utvrdi optimalan iznos sredstava koja će iz ovog Fonda izdvojiti za pomoć povratnicima u razorene džemate i drugim socijalno ugroženim licima. Pravilnikom je, također, propisano da se akcija prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra sprovodi u organizaciji Rijaseta IZ u BiH i da se prikupljena sredstva posebno knjigovodstveno evidentiraju kao sredstva Fonda, a od ukupno prikupljanih prihoda od zekata i sadekatu-l-fitra na nivou medžlisa u BiH 70% ide u Bejtu-l-mal, 25% ide medžlisima za vjersko-prosvjetni fond pri medžlisu i izmirenja troškova ukupljanja, a 5% nadležnim muftilucima za vjersko-prosvjetni fond pri muftiluku. Od sredstva prikupljenih u dijaspori 60% ide u Fond Bejtu-l-mal, a 40% ostaje džematima i centralama IZ BiH u dijaspori. Mešihati islamske zajednice, na čijem području djeluju islamske obrazovne ustanove dužne su formirati svoj Fond Bejtu-l-mal i iz tog Fonda doznačiti 5% u Fond pri Rijasetu za finansiranje zajedničkih organa i institucija.

Sredstva iz Fonda su raspoređena na slijedeći način:

Štampa i pravdanje blokova..............................................................................40.000,00 KM
Pomoći poridacama šehida................................................................................50.000,00 KM
Seminar o zekatu...............................................................................................10.000,00 KM
Pomoći socijalno ugroženim...............................................................................50.000,00 KM
Pomoći za povratak.........................................................................................200.000,00 KM
RTV Islamske zajednice u BiH-Bir...................................................................250.000,00 KM
Gazi Husrevbegova medresa............................................................................700.000,00 KM
Gazi Husrevbegova biblioteka..........................................................................475.000,00 KM
Fakultet Islamskih nauka...............................................................................1.445.000,00 KM
Donacije za medrese, pedagoške fakultete i
Bošnjačku gimnaziju........................................................................................580.000,00 KM
Donacije muftilucima........................................................................................480.000,00 KM
Centar za islamsku arhitekturu............................................................................76.000,00 KM
MINA...............................................................................................................75.000,00 KM
Vjersko-prosvjetne aktivnosti Rijaseta..............................................................250.000,00 KM
Donacija za Preporod......................................................................................170.000,00 KM
Donacija za Glasnik IZ u BiH.............................................................................50.000,00 KM
Donacija za Udruženje Ilmije..............................................................................75.000,00 KM
Komisija za fetve i rad Ustavnog suda IZ............................................................45.000,00 KM
Troškovi Sabora IZ............................................................................................60.000,00 KM
Troškovi sjednica Rijaseta IZ.............................................................................15.000,00 KM
Seminari i kursevi.................................................................................................5.000,00 KM
Pomoći drugima i stipendije................................................................................73.500,00 KM
Pomoć listu za školsku djecu Kevser..................................................................25.000,00 KM

UKUPNO: 5.200.000,00 KM
gaius

#8 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by gaius »

ali ja imam jedan sistemski problem sa organiziranim prikupljanjem.. prvo takvo što nije obligatorno - a reklamira se kao takvo.. drugo zekat nije jedna od onih čisto religijskih obaveza - nego pravna obaveza.. treće zekat je porez.. a svi mi plaćamo porez.. četvrto.. zar stvarno neko misli da će korumpirana IZ bolje od mene rasporediti dio od onog što sam ja zaradio?

zato manite se tog propagiranja plaćanja IZ-u.. kada Reis prestane pričati gluposti kao u hercegovini.. kada reis bude karić ili neko od normalnih.. onda svaka čast.. dok vam je ovaj idiot reis od mene nećete ni markice.. ja ću zekat sam rasporediti.. sirotinje barem ima na svakom koraku..
Vincent Raine

#9 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by Vincent Raine »

Zekat koji nalazi uporiste u Kuranu nije problem. Cak naprotiv!

Ipak, ne nalazim uporiste u Kuranu za pravilo "izdvoji 2,5 % od vrijednosti svojih dionica" i sl. pravila.

Ako cemo pravedno, neka bude "daj koliko das" a Bog Jedini ce na posljednjem sudu reci jesi li dao dovoljno!
Haris.ba

#10 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by Haris.ba »

Joj, ne mogoh izdrzati da ne odgovorim.

Zekat je farz. Prema hadisima negdje treci ili cetvrti na listi islamskih sarta.

znaci: reci sehadet, klanjati namaz, davati zekat, postiti, hadzdz obaviti

Zekat nije nista manja obaveza od namaza. Razlika je jedina sto namaz svaka punoljetna psihicki sposobna osoba mora obavljati, a zekat osoba koja ima odredjeni nivo imovine.

Odakle 2,5 %, to nema u Kur'anu, jel.

Procenat, odnosno visina zekata, nije Kur'anom određena,kao što nisu određene i detaljnije precizirane ni druge odredbe, kao namaz, hadzdz...Njih je objasnio i svojim primjerom objasnio Muhammed a.s. :"Dajite cetvrtinu od jedne desetine vaseg imetka", sto procentualno iznosi 2,5 % ili cetrdesetinu.

(El - Bekare, 219) "Pitaju te šta će da podijele. Reci: - Višak. Eto, tako vam Allah objašnjava propise da biste raumjeli"

Neki ucenjaci, cuh neki dan na radiju BIR, kazu da je obavezno dati zekat Islamskoj zajednici. Neko ce se sloziti, neko nece. Npr. ja se ne slazem. Znaci, ako se zekat da onim kategorijama kojima se daje, u iznosu koji se treba dati, tvoj dug prema Allahu dz.s. je ispunjen.
Malo pragmaticnog razmisljanja. Zasto je islamska drzava od pocetka ubirala zekat. Jer je to jedna od najtezih obaveza. Cak i za vjernika (gledam ovo po sebi). Tesko je dostici taj stupanj da ti nije zao para(imetka) se odreci, iako ti ne treba za zivot ( visak je). Bilo je tesko uvesti taj sistem koji bi danas mogao podvesti po cilju komotno sintagmi "drzava blagostanja". Bilo je opiranja davanju zekata pa je i trebala jaka institucija da ga ubire. Al, nisi naravno cuo da je drzava isla po kucama i gledala klanja li ko, ili posti (mozda jesu ludi talibani, al to je druga prica). Al se drzava brinula za zekat.

Da li sada davati zekat Islamskoj zajednici - kao zajednici muslimana. Ako hocete ispuniti obavezu zekata - mozete. To je mislim i najlakse. Ali ne morate dati zekat Islamskoj zajednici. Ali se zekat mora dati (musliman :) ).
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#12 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by mIRCerka »

Zekat na med PDF Print E-mail
Friday, 19 September 2008 12:48
Pitanje

Interesuje me moj konkretan slučaj u vezi zekata na med i pčelinje proizvode. A Vaš odgovor će mi poslužiti kao urnek za ubuduće. Hobi mi je pčelarstvo pa ću navest ovogodišnji bilans rada.
Ako sam na 30 pčelinjih društava izvrcao 400 kg meda, 50 kg ostavljam za svoje godišnje potrebe, oko 50 kg na razne načine učinih poklonom, a 200 kg prodam cirka 3000 KM. Od toga godišnje na hranu-pogače, održavanje opreme, lijekove, troškove odlaska i rad na pčelinjaku izdvojim oko 2000 KM.
Koje mjerilo ću uzeti za izdvajanje zekata, jer imam pčelinjih proizvoda mimo svojih godišnjih potreba?
Allah vas nagradio!

Odgovor

Zekjat na med iznosi 10% izvrcanog meda analogno poljoprivrednim proizvodima. No, budući da ste imali troškova u vezi prehrane, lijekova, prijevoza itd., prilikom obračuna zekjata možete odbiti te troškove od ukupnog proizvoda i na preostali dio izdvojiti 10% na ime zekjata kao i kod poljoprivrednih proizvoda. Hedije se ne izdvajaju jer, nisu obavezne.
U Vašem računanju negdje se zagubilo 100 kg koje niste spomenuli. Konkretno, u Vašem slučaju od 400 kg izvrcanog meda možete odbiti 133 kg koja pokrivaju troškove u visini 2.000 KM, a na preostala 267 kg trebate izdvojiti 26,7 kg meda, ili još bolje da zaokružite na 27 kg. Možete cjelokupni iznos zekjata dati u protuvrijednosti u novcu, što je korisnije i bolje. Isto ćete postupiti i s ostalim pčelinjim proizvodima.

em ispade cojvek ukrao od sebe, em on hoce da da med, a savjetuje mu se nesto drugo.

Moze li mi neko objasniti SVOJIM RIJECIMA bez kopipejst i filozofije, direktno i BUKVALNO, sta je zejkat i ko kontrolise u sta se to trosi.
dino_sara

#13 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by dino_sara »

Kada su Muhammeda s.a.v.s. pitali: Koliko da damo? Muhammed s.a.v.s. je rekao kratko: Visak
Haris.ba

#14 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by Haris.ba »

mIRCerka wrote:
Moze li mi neko objasniti SVOJIM RIJECIMA bez kopipejst i filozofije, direktno i BUKVALNO, sta je zejkat i ko kontrolise u sta se to trosi.

Zekat: novac ili imovina koju dajes siromašnima, potrebnima, uberačima zekata, za one čija srca treba pridobiti za istinu, za oslobođenje robova, prezaduženim osobama, za opće dobro i putniku (koji je ostao bez sredstava) od viška zlata,srebra,novca,poljoprivrednih proizvoda,trgovačke robe,određenih domaćih životinja, potraživanja...što "ostane" za jednu godinu. Općeprihvaćeno je da to iznosi 2,5% imovine koja se ubraja u zekat.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#15 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by mIRCerka »

Haris.ba wrote:
mIRCerka wrote:

Zekat: novac ili imovina koju dajes siromašnima, potrebnima, uberačima zekata, za one čija srca treba pridobiti za istinu, za oslobođenje robova, prezaduženim osobama, za opće dobro i putniku (koji je ostao bez sredstava) od viška zlata,srebra,novca,poljoprivrednih proizvoda,trgovačke robe,određenih domaćih životinja, potraživanja...što "ostane" za jednu godinu. Općeprihvaćeno je da to iznosi 2,5% imovine koja se ubraja u zekat.
Hvala.
seldzuk

#16 Re: Uzmi od dobara njihovih zekat da ih njime očistiš i ...

Post by seldzuk »

Evo teme na ekonomiji koja se prilično zahuktala: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=55061.
Post Reply