SA što će ti to .Stavi turbinu na određenu dubinu u golfsku struju i imaš energije koliko hoćeš.Malo googlaj pa ćeš se i sam uvjeriti ali je drugo pitanje dali je to sve skupa profitabilno ili ne.DobroJutroKolumbo wrote:Evo imam ja rjesenje za Perpetuum mobile ,moze se omoguciti da pocne raditi samo od sebe(pomocu prirodnih sila) i da nikad ne stane...Evo laicki , ispravite me ako grijesim... Svi znamo za vjetrenjace koje pokrece vjetar i koje same proizvode struju , ali kad prestane vjetar da puse i one prekidaju svoj rad i to nije neprekidan rad...Ali evo rjesenja , trebalo bi uz "lopatice" vjetrenjace , postaviti jaku turbinu na struju koja bi pravila umjetni vjetar , kroz usmjerenu cijev na lopatice tako da pokrece vjetrenjacu , vjetrenjacu bi prvobitno pokrenuo prvi prirodni vjetar , vjetrenjaca bi stvorila struju , struja bi pokrenula turbinu koja bi stvorila umjetni vjetar , taj vjetar iz turbine bi osigurao neprekidan rad vjetrenjace...
Jedini problem ovde koji bi trebalo rijesiti , da nebi imali kontra-uticaj na vjetrenjacu , prirodnih vjetrova i vjetra iz te turbine kad jednom bude pokrenuta sa druge strane...
I trebalo bi osigurati modus da dio proizvedene struje ide za pokretanje te turbine koja bi stvarala umjetni vjetar , a dio za napajanje npr. domacinstva , EP i sta ti ja vec znam...Jer koja korist , ako ne proizvodi energiju za dalju upotrebu...
Ovo je laicki , da znam crtat i nacrtao bi , kako bi to izgledalo...
Golfska struja je morska struja u sjevernom Atlantiku. Golfska struja je slična ogromnom grijaču, zbog koga veliki dijelovi zapadne Evrope, kao što su Engleska, Irska, Skandinavija imaju mnogo topliju klimu nego što bi se očekivalo zbog njihove sjeverne lokacije.
Golfska struja u sekundi prenosi 1,5 * 108 kubnih metara vode. To je 100 puta više nego sve svjetske rijeke zajedno. Ona transportuje preko 5 petavata snage, što je više snage nego što 1.000.000.000 prosječnih nuklearnih elektrana proizvode.
Golfska struja je dobila naziv od Bendžamina Frenklina, zato što prenosi toplotu iz Meksičkog zaliva ka Evropi. U 16. i 17. vijeku je bila nazivana i „kanal de bahama“. Poznat je i naziv „struja floride“.