Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
brodski

#176 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Maystor wrote:
brodski wrote:Pitanje koje razmatramo je : Dali je moguće izgraditi motor na PRINCIPU DJELOVANJA SILE UZGONA a ne potiska.
Potisak je sila nastala kao rezultat promjene količine kretanja nekog radnog fluida(fluida preko koga se vrši energetska transformacija -može biti voda koju zahvata elisa.Mijenja joj količinu kretanja i ostvaruje potisak i kratanje objekta na koji je elisa ugrađena ,a može biti i zrak koga opet zahvata elisa i mijenjajući mu količinu kretanja ostvaruje potisak) a UZGON je sila nastala kao posljedica različitih gustoća - gustoće tijela i gustoće fluidne sredine u kojoj se tijelo nalazi.
I ti se našao da meni objašnjavaš fiziku? Kako ne shvataš da se iz tvojih postova jasno vidi da si laik za fiziku i da pucaš napamet naučene fraze poput wikipedijine lekcije o Arhimedovom zakonu. Naslov teme ti je loš, neprecizan, a mi treba da pogađamo šta si ti mislio. Na konkretna pitanja nemaš odgovore, a umjesto njih nam daješ obrazloženja tipa "ja pokušavam da nešto naučim" i "ova tema je privukla 1400 posjetilaca". I još nešto, osim fizike ni opšta pismenost ti nije jača strana, obrati malo pažnju na gramatiku i strukturu rečenice. Toliko od mene na ovu temu.
Oprostite gospodine doktore tehničkih nauka ako sam uvrijedio vašu visost.Neće se više ponoviti .Nego da odgovorim konkretno na post.
1. citiram:I ti se našao da meni objašnjavaš fiziku? Ne znam zašto se uopće javljaš na temu kada nisi rasčistio sa osnovnim pojmovima kao što su HIDRSTATIČKI ,AEROSTATIČI ,HIDRODINAMIČKI, AERODINAMIČI UZGON I POTISAK.
Naziv teme je " Uzgonski motor realnost ili zabluda" i što tu ima biti nejasno.Neki misle da je realnost ,a neki misle da je zabluda.Eto ja sam se sjetio tu temu postaviti na forum pa da se ukrste mišljenja, iznesu argumenti za i protiv i ništa više.
Normalno.Podrazumjeva se da i ja ponešto znam o toj temi ,ali da i ja, kao i svi ostali ,mogu biti u zabludi.
Pogledajmo sada malo tvoj post gdje ti pitaš citiram:"Da li je moguće napraviti motor na principu sile potiska? Naravno, zašto da ne. A može li takav motor raditi bez da se neka vrsta energije dovodi sa strane? Ni u snu, nemoguće je.
Što ja sad da na ovo kažem, a kažem slijedeće.Milijuni ljudi se svakodnevno prevoze letjelicama koje pokreću motori koji rade na principu potiska, a ti se pitaš " dali je moguće napraviti takav motor i važno zaključuješ "Naravno zašto ne". Ma bravoooooo.
2. citiram:Kako ne shvataš da se iz tvojih postova jasno vidi da si laik za fiziku i da pucaš napamet naučene fraze poput wikipedijine lekcije o Arhimedovom zakonu.
To je sasvim normalno.Glup čovjek nemože shvatiti da je glup jer da može to shvatiti bio bi pametan U toj oblasti treba uvijek poći od sebe.
3.citiram:Na konkretna pitanja nemaš odgovore, a umjesto njih nam daješ obrazloženja tipa "ja pokušavam da nešto naučim" i "ova tema je privukla 1400 posjetilaca".
odgovor:Ako mi ukažeš na forumaša koji konkretnije odgovara napostavljena pitanja od mene ,obečavam da ću se popraviti
a činjenica je,koja je i mene iznenadila,da je za 3 dana temu bar pogledalo ,evo već 1880 ljudi.Dakle.Tema je vjerojatno interesantna .
4.citiram:I još nešto, osim fizike ni opšta pismenost ti nije jača strana, obrati malo pažnju na gramatiku i strukturu rečenice.
Odgovor:Da sam pismeniji vjerojatno bih bio književnik ,a ne inžinjer ,a znaš inaće sam ti ja i bio i sada sam pun mana.Kažu mi da sam se znao i ukakiti u gaće kada sam bio mali.
No .Kako vidim da te ova tema ne zanima predlažem da ti napišeš svoju temu.Možda će ona biti korisnija za čovječanstvo a ja ću se u nju uključiti ako budem mislio da raspolažem bar elementarnim znanjima.
brodski

#177 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

neko_ime wrote:Da zacinimo temu mali i jonskim pogonom. Jeste da je princip rada na sili reakcije, poput raketnog motora, ali eto neka se ne nadje nespomenut.

I jos recimo pogon na "solarni vjetar"
Možda je interesantan i fotonski pogon.Teoretski bi se u svemiru i upaljena baterija kretala na osnovu promjene količine kretanja fotona brzinom svjetlosti.Eto,kažu i da čestica koja nema masu mirovanja ima energiju. Interesantna tema.
Ako mogu napomenuti još dva tipa reaktivnih motora koje je još nacistička Njemačka razvijaala za potrebe svojih raketa V1 i V2 .To su bili pulzomlazni i nabojnomlazni motor.Vrlo interesantna rješenja ali neautonomna,tj da bi se oni doveli u funkciju,na određenu brzinu i visinu kretanja ih je trebala dovesti druga vrsta pogona.
baustelac

#178 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

Obecao sam sebi legendo da cu te ignorisati ali ne mogu protiv sebe. Kazes inzenjer si a ne knjizevnik i ako je tako trebao bi da znas da kod inezenjera nema suplje price: slika, formula i djelo, govore samo za sebe. Evo ti pitanje na koje se moze odgovoriti sa jednom prosto prosirenom recenicom. Na svako supljiranje cu smatrati da ne znas odgovor.

Rezultat cega je sila uzgona tijela potopljenog u fluid, a rezultat cega je sila uzgona tijela koje se krece okomito na smjer gravitacije i od cega one zavise. Pretpostavka je da se u prvom slucaju radi o tijelu potopljenom u vodu a u drugom slucaju se radi o vazduhu. Da ti pomognem:
Obje sile su rezultat ................., prva sila zavisi od ........., zato sto ............, dok druga sila zavisi od ................, zato sto ...........
brodski

#179 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:Obecao sam sebi legendo da cu te ignorisati ali ne mogu protiv sebe. Kazes inzenjer si a ne knjizevnik i ako je tako trebao bi da znas da kod inezenjera nema suplje price: slika, formula i djelo, govore samo za sebe. Evo ti pitanje na koje se moze odgovoriti sa jednom prosto prosirenom recenicom. Na svako supljiranje cu smatrati da ne znas odgovor.

Rezultat cega je sila uzgona tijela potopljenog u fluid, a rezultat cega je sila uzgona tijela koje se krece okomito na smjer gravitacije i od cega one zavise. Pretpostavka je da se u prvom slucaju radi o tijelu potopljenom u vodu a u drugom slucaju se radi o vazduhu. Da ti pomognem:
Obje sile su rezultat ................., prva sila zavisi od ........., zato sto ............, dok druga sila zavisi od ................, zato sto ...........
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Profesore evo odgovora u jednoj rečenici jer se radi o AEROSTATIČKOM odnosno HIDROSTATIČKOM uzgonu u prvom, i AEROPDINAMIČKOM ili HIDRODINAMIČKOM uzgonu u drugom slučaju. Za nadati se da znaš razliku između statike i dinamike a fluid je fluid bilo plinovitog ili tekućeg agregatnog stanja
Dakle rečenica je.Pogledati : Postao/la brodski dana 15/09/2009 19:16 .
baustelac

#180 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

brodski wrote: Profesore evo odgovora u jednoj rečenici jer se radi o AEROSTATIČKOM odnosno HIDROSTATIČKOM uzgonu u prvom, i AEROPDINAMIČKOM ili HIDRODINAMIČKOM uzgonu u drugom slučaju. Za nadati se da znaš razliku između statike i dinamike a fluid je fluid bilo plinovitog ili tekućeg agregatnog stanja
Inzenjeru, posalji i svoju diplomu u penziju!. Dao si odgovor koji ne objasnjava sustinu, tj. ne razumijes. Obje sile su rezultat pritiska koji djeluje na povrsinu tijela, prva zavisi od zapremine tijela jer je rezultirajuci integral sile pritiska po povrisini tijela tezina vode koju to tijelo okupira, a druga zavisi od oblika tijela i brzine kretanja jer oblik tijela i strujane ostvaruje ovu razliku pritisaka. PRITISAK je kljucan a definicija hidrostaticki/hidrodinamicki i aerostaticki/aerodinamicki uzgon je samo jednostavnija definicija tipa "tijelo uronjeno u vodu je prividno lakse" za koju ti tvrdis da nije tacna.
brodski

#181 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:
brodski wrote: Profesore evo odgovora u jednoj rečenici jer se radi o AEROSTATIČKOM odnosno HIDROSTATIČKOM uzgonu u prvom, i AEROPDINAMIČKOM ili HIDRODINAMIČKOM uzgonu u drugom slučaju. Za nadati se da znaš razliku između statike i dinamike a fluid je fluid bilo plinovitog ili tekućeg agregatnog stanja
Inzenjeru, posalji i svoju diplomu u penziju!. Dao si odgovor koji ne objasnjava sustinu, tj. ne razumijes. Obje sile su rezultat pritiska koji djeluje na povrsinu tijela, prva zavisi od zapremine tijela jer je rezultirajuci integral sile pritiska po povrisini tijela tezina vode koju to tijelo okupira, a druga zavisi od oblika tijela i brzine kretanja jer oblik tijela i strujane ostvaruje ovu razliku pritisaka. PRITISAK je kljucan a definicija hidrostaticki/hidrodinamicki i aerostaticki/aerodinamicki uzgon je samo jednostavnija definicija tipa "tijelo uronjeno u vodu je prividno lakse" za koju ti tvrdis da nije tacna.
Hajde barem sam te natjerao da nešto i pročitaš a to što i nerazumiješ nije problem.Kazao sam već.Naučiti je lako ali ZNATI e nešto ZNATI to je jako teško.

No hajde da ponovo objasnimo SUŠTINU.
Pogledajmo koje nam kombinacije stoje na raspolaganju kako bi „izazvali“ pojavu sile uzgona

1.mijenjanjem gustoće okolnog fluida u kojem se tijelo kreće, dovođenjem topline ili na neki drugi način;
2.Promjenom gustoće samog tijela u fluidnoj sredini stalne gustoće, a to može biti na dva načina;
a) Mijenjanjem gustoće a time i mase , pri stalnoj zapremini tijela i
b)Mijenjanjem gustoće pri stalnoj masi, ali povećanjem zapremine tijela
Način br.1 ostavljam za objašnjenje aerodinamičkog uzgona
Način 2a) Mijenjanjem mase a time i gustoće tijela pri istoj zapremini tijela

Ovaj način se već godinama koristi kako za kretanje podmornica po dubini (vertikalno kretanje po pravce djelovanja sile gravitaccije)
a1) u smjeru sile gravitacije u slučaju kada stvorimo uvjete da je srednja gustoća podmornice veća od gustoće vode u kojoj se nalazi i
a2) u smjeru suprotnom od smjera sile gravitacije, a pod djelovanjem sile uzgona, kada stvorimo uvjete kod kojih je srednja gustoća podmornice manja od gustoće vode u kojoj se nalazi;
Da nebi bilo zabune isto se odnosi i na balon gdje gustoću zraka u kupoli balona( a pri stalnoj zapremini kupole) mijenjamo smanjujemo , dovođenjem određene količine topline sagorijevanjem nekog od fosilnih goriva i li plina i omogućavamo kretanje u vis savlađujući silu gravitacije.

Način 2b)Mijenjanje gustoće pri stalnoj masi ali povećanjem zapremine :
Ovaj način se može objasniti kod sredstava za spašavanje.npr pri prinudnom slijetanj zrakoplova na vodenu površinu i izbacivanja spasilačkih paketa, u dodiru sa vodom se aktiviraju ampule napnjene zrakom,pune sredstva za spasavanje - čamce i omogućavaju transport putnika.

Kao karakterističan primjer korištenja sile uzgona navest ću ti jedan primjer koji zorno objašnjava kako se um čovjeka snalčazi pri rješavanju velikih problema.
Naime g PROFIT stalno insistira da se grade sve veći i veći ,kako transportni tako i putnički brodovi, pa se pojavio problem kako na površinu izvući npr. brodove od 150 - 200000 brt a u cilju ili opravke ili povremenog održavanja.To su brodovi dužine preko 100 metara a visine 30 - 50 metara. Najsuvremeniji od njih imaju dužine i do 350 m a bez obzira na suvremenu tehnologiju gradnje i njima je povremeno potrebno održavanje i opravak koji zahtjeva „izlazak na suho“..Ukratko. konstruirati dizalice i sinkronizovano podizati brodove tipa Kruzera je bilo gotovo nemoguće pa se pribjeglo drugom rješenju.Vrlo veliki problem se rješava na sasvim jednostavan način konstrukcijom ogromnih dokova-platformi koji imaju veći broj tankova-rezervoara za vodu.Jedan od takvih je i pokretna platforma „Titan“ koja sa svojih 18 rezervoara omogućava potapanje platforme i na dubinu od 20 metara jednostavnim principom promjene srednje gustoće platforme u odnosu na gustoću tekućine u kojoj se nalazi .
U prvom slučaju omogućava se „zaranjanje“ platforme na potrebnu dubinu kako bi u njenu unutrašnjost uplovio brod. Brod se centrira na unaprijed postavljene nosače fikasira se i zatim se postupak ponavlja ali sada u suprotnom smjeru.Ubacuje se plin-zrak u rezervoare koji izbacuje vodu,srednja gustoća platforme se smanjuje i u trenutku kada ta gustoća postane manja od gustoće vode, platforma počinje izranjati.
Na taj način se, stvaranjem uzgonske sile, i izbjegava korištenje ogromnih dizalica , savaladava sila gravitacije i „podižu“ ogromne mase teške i 200 000 tona.
Dobro bi bilo da uočiš slijedeće:U ovom slučaju, teoretski gledano, brod od 200 000 tona može „podići“ i kompresor od 1kW normalno ,ako imamo vremena da strpljivo sačekamo to „podizanje“.
Dakle, u praksi postoje rješenja koja omogućavaju kretanje enormno velikih masa i savladavanje ogromnih sila , mijenjanjem gustoće nekog tijela fluidima različitog agregatnog stanja.

Oko dinamičkog uzgona aero ili hidro bi ti isto tako mogao i na dugačko i na široko ali ti skrećem pažnju na slijedeće činjenice
Izrazi zaa dinamički uzgon kod podmornice- dakle HIDRODINAMIČKI i dinamički uzgon kod zrakoplova.dakle AERODINAMIČKI su po sadržaju isti i sastoje se od tri dijela
a) koeficijent uzona (cv u vodi ili cz u zraku) - bez dimenzija
b) (qC2/2) (bar) -dinamička komponenta pritiska ali ne zaboravi.Nema promjena brzine bez promjene gustoće iznad neke granične brzine
c) A(m2)- karakteristična površina

FUZD = Cv(qv*C2/2) *A (1) Fuzg =f( Cz, C, A, q) FUZG =cz (q*C2/2) *A (2)

Gdje je :
-C2 brzina kretanja tijela kroz tekuću ili zračnui fluidnu sredinu na kvadrat(m2/s2) -q gustoća tekuće ili zračne fluidne sredine(kg/m3);
-cv bezdimenzionalni koeficijent dinamičkog uzgona
-A poprečni presjek površine tijela okomito na smjer kretanja kod podmornice, ili površina uzužnog presjeka ugonske površine kod zrakoplova (m2)

Primjetimo odmah da je ta dinamička sila (sam joj naziv govori) jednaka nuli ako je brzina kretanja jednaka nuli ali jednaka je nuli i ako je gustoća fluida u kojem se nalazi,jednaka nuli-vakuum.

Ono tvoje citiram :PRITISAK je kljucan a definicija hidrostaticki/hidrodinamicki ............NIJE. Ako već naglašavaš što je tu ključno onda je to GUSTOĆA..... pa po definiciji je :dinamička komponenta pritiska je jednaka gustoća puta brzina strujanja na kvadrat pa sve skupa kroz dva.
Pogodnom konstrukcijom aeroprofila u području dozvučnih brzina mijenjamo gustoće kako na gornjaci tako i na donjaci krila na tzaj način što zakrivljenošću postižemo veću brzinu strujanja na gornjaci u odnosu na donjaku krila.

Kod nadzvučnog struijanja pak pogodnom konstrukcijom izazivamo udarne talase i skokovite promjene gustoće fluida, a time i pritiska i temperature ,tako što najhprije kroz kose udarne talase(KUT) smanjujemo nadzvučnu brzinu, a na kraju kroz normalne udarne talase (NUT) nadzvučno pretvaramo u podzvučnu brzinu strujanja.

Eto sad ćeš kazati kako opet držim predavanja.Žao mi je. Ipak je problematika o kojoj postamo malo komplicirana, a ti ovo sve skupa lijepo iskoristi.copy/paste pa umnoži i pošalji nekom ekspertu za fluide -(ali pravom, ne onim doktorima iz biblioteke ) i provjeri ako meni ne vjeruješ.
baustelac

#182 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sto ti znas covjeku uljepsati dana. Sve je to inzenjeru u velikoj vecini tacno sto ti kazes i objasnjeno jednostavno od strane inzenjera za neuke mase. Dovoljno si rekao da se vidi koliko povrsno i nedovoljno poznajes mehaniku fluida a samim time i osnovne zakone mehanike.Opet ti kazem, isplovljavas u malom camcu na vesla i hoces da plovis za ameriku.

Ali osvrnut cu se na kraj tvoga teksta gdje si se dobro nasadio. Spominjes koeficient uzgona u vodi i zraku. Postoji samo jedan koeficijent dinamickog uzgona nekog "aerodinamickog objekta". Vrijednost tog koeficijenta zavisi samo od Reynoldsovog broja ako ne komplikujem sa Machovim brojem za kompresibilne fluide i naravno njegovog oblika koji se nastrujava.
Tvoja tvrdnja, da je razlika pritisaka na avionskom krilu posljedica promjene gustine, studentu se na nastavi objasni zasto nije tacna, student na ispitu se zbog te tvrdjne obara, a kod jednog npr. inz. masinstva izaziva podsmijeh zlokobnih kolega. I ja ponekad lupim neku glupost iz neznanja, ali je lupim kada pitam nekoga nesto s ciljem da naucim.
Prihvati se ti opet nekog udzbnika mehanike fluida i nastoji da razumijes sta je tamo sve napisano a ne da izvlacis neke svoje zakljucke
brodski

#183 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Hoću.
brodski

#184 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Mislim da je time nasa diskusija na zadanu temu završena
RtrnOfSalisbury

#185 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by RtrnOfSalisbury »

zasto za potrebe uranjanja tih loptica kuglica i kockica ne uptrijebiti teslinu fri enerdzi koja je po definiciji dzabe i ako na drugom kraju dobijemo manje nema veze jer smo ulozili nesto sto je fri pa smo opet na dobitku?
terapija

#186 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

Steta sto je tema zaribala.

Da li se brodski naljutio, (mada ja mislim da nema razloga, vec naprotv) ili je mozda shvatio kako je previdio neki bitan detalj u svojim istrazivanjima...
ŠiŠ

#187 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

Tema koja zavisi od jednog forumasa i treba da zariba.
brodski

#188 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

ŠiŠ wrote:Tema koja zavisi od jednog forumasa i treba da zariba.
Pametnjakoviću nije tema zaribala, a to što si ti pun sebe i misliš da nešto znaš, to je tvoj problem ,isto kao i što onaj baustelac ne
što pročita na wikipediji pa misli da razumije.
Tema ide dalje, ali je uvjet da diskutanti barem znaju što je to motor,a što uzgon.Sve ostalo se da izdiskutirati.
baustelac

#189 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

brodski wrote:
Pametnjakoviću nije tema zaribala, a to što si ti pun sebe i misliš da nešto znaš, to je tvoj problem ,isto kao i što onaj baustelac ne
Tema ide dalje, ali je uvjet da diskutanti barem znaju što je to motor,a što uzgon.Sve ostalo se da izdiskutirati.
Samo ti brodski nastavi, evo ja dajem casnu pionirsku da ti se vise necu mijesati u temu :sax:
terapija

#190 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote: Tema ide dalje, ali je uvjet da diskutanti barem znaju što je to motor,a što uzgon.Sve ostalo se da izdiskutirati.
OK, recimo da znamo definicije uzgona i motora, da ne zalazimo u banalnosti, (gdje ide zarez u definiciji, i slicno)
Kamo dalje?
brodski

#191 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:
brodski wrote: Tema ide dalje, ali je uvjet da diskutanti barem znaju što je to motor,a što uzgon.Sve ostalo se da izdiskutirati.
OK, recimo da znamo definicije uzgona i motora, da ne zalazimo u banalnosti, (gdje ide zarez u definiciji, i slicno)
Kamo dalje?
Ne znam ja kamo ćeš ti dalje ili smatraš da je ta vrsta pogona GLUPOST, pa to argumentirano dokazuješ,ili pak smatraš da postoji mogućnost rada takvog motora , onda to pokušavaš argumentirano braniti.Ili mudro šutiš i pustiš druge da o tome diskutiraju, a ti se ili smiješ glupostima ili nešto naučiš.
Kao što ti je poznato sada je i ova tema na internetu dakle- svatko tko želi može da pročita što smo o temi napisali, pa može da se uključi i u diskusiju.
terapija

#192 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote: Ne znam ja kamo ćeš ti dalje ili smatraš da je ta vrsta pogona GLUPOST, pa to argumentirano dokazuješ,ili pak smatraš da postoji mogućnost rada takvog motora , onda to pokušavaš argumentirano braniti.

Ne smatram da je uzgonski motor glupost. Poslao sam nekoliko primjera uzgonskih motora, koji se vec koriste. Dakle definitivno nije glupost.
Jedino nisam uspio do kraja dokuciti, da li ti mislis na takve motore, ili na nesto poput onog G3EG ili kako se vec zvao, koji koristi princip termalne gravitacije, i prirognog perperuum mobila - Zemlje, sta god to bilo.

Ako je ovo drugo upitanju, molim da se definitivno izjasnis, a ako je nesto sasvim trece upitanju, takodjer bi bilo fer da cujemo nesto konretno, kako bismo imali materijal za diskusiju.

Dakle, s mog aspekta:
Uzgonski motor: nije zabluda, niti glupost, ukoliko se ne pokusava napraviti perpetuum mobile
Perpetuum mobile: glupost, zabluda kako zelite...
ŠiŠ

#193 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

baustelac wrote:
brodski wrote:
Samo ti brodski nastavi, evo ja dajem casnu pionirsku da ti se vise necu mijesati u temu :sax:
Sta's mu se mijesat? On je sam u stanju izmjesat i sefa i stanicu.
brodski

#194 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:
brodski wrote: Ne znam ja kamo ćeš ti dalje ili smatraš da je ta vrsta pogona GLUPOST, pa to argumentirano dokazuješ,ili pak smatraš da postoji mogućnost rada takvog motora , onda to pokušavaš argumentirano braniti.

Ne smatram da je uzgonski motor glupost. Poslao sam nekoliko primjera uzgonskih motora, koji se vec koriste. Dakle definitivno nije glupost.
Jedino nisam uspio do kraja dokuciti, da li ti mislis na takve motore, ili na nesto poput onog G3EG ili kako se vec zvao, koji koristi princip termalne gravitacije, i prirognog perperuum mobila - Zemlje, sta god to bilo.

Ako je ovo drugo upitanju, molim da se definitivno izjasnis, a ako je nesto sasvim trece upitanju, takodjer bi bilo fer da cujemo nesto konretno, kako bismo imali materijal za diskusiju.

Dakle, s mog aspekta:
Uzgonski motor: nije zabluda, niti glupost, ukoliko se ne pokusava napraviti perpetuum mobile
Perpetuum mobile: glupost, zabluda kako zelite...
Nisam uspio ništa pronaći o tom ge3ge ali jesam o ge2ge http://www.vjesnik.hr/pdf/2000%5C02%5C27%5C46A46.PDF
Ali su tu neke stvari zbunjujuće.
1.Ako taj uređaj koristi gravitaciju silu gravitacije kao ulaznu energiju i na neki originalan način ,onda to nemože biti perpetuum mobile ;
2.Nije mi uopće jasan pojam termogravitacija i koja je uloga toplinske energije u ovom slučaju ali mi je poznato slijedeće:
Energija sunčevog zračenja zagrijava površinu, uključujući i biljke, vodu, pokrov, (da bi voda prešla u više energetsko stanje-vodenu paru potrebno je uložiti energiju). Dio energije tla se koristi za isparavanje vode s površine i s biljaka. Toplina odlazi s površine u obliku uzlaznih struja (sensible heat). Naziv “senzibilna ili osjetna toplina” je uzeta zato jer je možemo osjetiti.
Dakle ako se misli na to onda je opet na raspolaganju neka ulazna energija koja se na neki način pretvara u kretanje a čim imamo kretanje ,tu je i energija a opet,ako imamo energiju pametna konstrukcija i ljudski genij mogu dobiti ,za čovjeka,korisnu energiju.
Da zaključim.Ostavimopo strani ta naklapanja o pepetuum mobile jer to su čiste gluposti i vratimo se na suštinu a ona se po meni sastoji u slijedećem:
Ako se već u praksi i preko 100 godina koristi mogućnost izazivanja kretanja promjenom srednje gustoće(a time i mase) nekog tijela i stvaranjem razlike te gustoće u udnosu na gustoću okoline u kojoj se tijelo nalazi, a pri istoj zapremini tijela, ZAŠTO JE NEMOGUĆE izazvati kretanje promjenom gustoće tijela ali sad promjenom zapremine a pri istoj masi tijela.
Dakle.Ako je moguće da podmornica zaroni i izroni samo mijenjanjem svoje srednje gustoće(a zapremina podmornice ostaje konstantana) i to na način da ubacuje tekućinu ili plin u za to posebno konstruirane spremnike,u fluidnoj sredini vode i ako je moguće da balonu (kupola + gondola + kompletna oprema) omogućavamo kretanje "gore i dolje" samo mijenjanjem gustoće zraka u kupoli,a dovođenjem određene količine topline -procesom sagorijevanja ZAŠTO NIJE MOGUĆE izazvati kretanje tijela u nekoj fluidnoj sredini gustoće "q" ,mijenjanjem srednje gustoće, ali sada promjenom zapremine nekog tijela,a pri stalnoj masi.
Ma ljudi moji pa jeli moguće da nemožemo razumjeti kako je čovjek gledajući prirodu zaključio kako i on može stvoriti vatru ako nađe pogodan materijal i uloži vlastitu mehaničku energiju.
Upravo to otkrivanje mogućnosti pretvaranja mehaničke energije u topllinu je toliko staro da od tog vremena možemo računati početak ljudske historije i zar treba biti GENIJ pa kazati.Dobro,Ako je moguće iz mehaničke dobiti toplinsku energiju,da bi se krug zatvorio, mora biti moguće i iz toplinske energije dobiti mehaničku energiju pa genijalni Fridrih Engels u svom kapitalnom djelu "Dijalektika prirode " zaključuje:Mehanička energija se pretvara u toplinu a da bi se taj proces završio, potrebno ga je dobiti i u suprotnom smjeru - pretvaranje topline u mehaničko kretanje.Samo tada dijalektika procesa dobija puno zadovoljenje.
Isto tako,gledajući prirodu i kako se elektromagnetska energija zračenja sunca, nailaskom na tijelo ,tijelo neke gustoće i dimenzija ,pretvara u toplinsku energija tog tijela(planete Zemlje), a zatim se ta ista toplina ,kondukcijom,konvekcijom i zraćenjem koristi za zagrijavanje okoline -fluidne sredine tekućeg ili plinovitog agregatnog stanja ,mijenja to agregatno stanje i gustoću fluidne sredine IZAZIVAJUĆI KRETANJE OGROMNIH KOLIČINA MASA -"PREMA GORE", da bi se te iste mase, promjenom uvjeta i pod djelovanjem ,sada sile gravitacije, VRATILE" DOLJE", U OBLIKU KIŠE,SNIJEGA ILI LEDA.Taj prirodni "motor" radi stalno i mimo naše volje i već milijune i milijune godina.
I sada.Treba proglasiti ljude ludima ako pokušaju,oponašajući prirodu, tražećiti alternativne izvore korisne energije .
No opet ja držim predavanja.Izvinite i nastavite malo sami,ako mislite da je tema interesantna.
baustelac

#195 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

ŠiŠ wrote: Sta's mu se mijesat? On je sam u stanju izmjesat i sefa i stanicu.
... i putnici se onda za dzabalesku voze :evil:
ŠiŠ

#196 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

brodski wrote:
Nisam uspio ništa pronaći o tom ge3ge ali jesam o ge2ge http://www.vjesnik.hr/pdf/2000%5C02%5C27%5C46A46.PDF
E moj @brodski, na sta si spao: da ti neznalice nalaze po internetu ono sto sam ne znas naci. Obrati paznju na naziv satja pa ces skontat da je pravo cudo da nisi mogao naci nista o ge3ge.

http://www.ge3ge.com/
Ovo ti je web prezentacija G. Miroslava Stabeka koji je pronalazac ge3ge. G. Stabek zivi u Sarajevu, govori "naski", pa ako si mu nasao dlaku u izumu javi se njemu.
Sumnjam da ces ovim sto radis uspjeti skrenuti paznju na ge3ge i g Stabeka.
brodski

#197 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

ŠiŠ wrote:
brodski wrote:
E moj @brodski, na sta si spao: da ti neznalice nalaze po internetu ono sto sam ne znas naci. Obrati paznju na naziv satja pa ces skontat da je pravo cudo da nisi mogao naci nista o ge3ge.

http://www.ge3ge.com/
Ovo ti je web prezentacija G. Miroslava Stabeka koji je pronalazac ge3ge. G. Stabek zivi u Sarajevu, govori "naski", pa ako si mu nasao dlaku u izumu javi se njemu.
Sumnjam da ces ovim sto radis uspjeti skrenuti paznju na ge3ge i g Stabeka.
Na što li sam ja tek spao kad postam sa pojedinim iskompleksiranim bilmezima ali što se može To sve ide u rok službe.
ŠiŠ

#198 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

Sta's? S kim si - onaki si.
brodski

#199 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Ma sve je to OK.Nego,nešto nam se onaj @Maystor (I ti se našao da meni objašnjavaš fiziku?) ne javlja da ga nešto priupitam kao "stručnjaka iz relevantne oblasti", a eto možeš i ti odgovoriti pošto si na netu.Možda bude interesantno.
A pitanje je:
Ako se termodinamički proces pri kojem dovodimo ,nekom tijelu toplinu,a pritisak ostaje konstantan zove IZOBARSKI ,a termodinamički proces pri kojem dovodimo tijelu toplinu a zapremina ostaje konstanta naziva IZOHORSKI, kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina i dali upravo tom i takvom termodinamičkom procesu mogu zahvaliti svi oni kojima je taj i takav termodinamički proces omogućio da lebde i dive se krajoliku iz gondole balona na topli zrak.??????????
Eto vidiš kakve sve gluposti čovjeku ,mogu pasti na pamet , ali i to je bolje nego "tabiriti" političku situaciju.
baustelac

#200 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

brodski wrote:Ma sve je to OK.Nego,nešto nam se onaj @Maystor (I ti se našao da meni objašnjavaš fiziku?) ne javlja da ga nešto priupitam kao "stručnjaka iz relevantne oblasti", a eto možeš i ti odgovoriti pošto si na netu.Možda bude interesantno.
A pitanje je:
Ako se termodinamički proces pri kojem dovodimo ,nekom tijelu toplinu,a pritisak ostaje konstantan zove IZOBARSKI ,a termodinamički proces pri kojem dovodimo tijelu toplinu a zapremina ostaje konstanta naziva IZOHORSKI, kako se onda naziva termodinamički proces pri kojem tijelu (nekom radnom fluidu - npr. zraku u kupoli balona) dovodimo toplinu a konstantni ostaju i pritisak i zapremina i dali upravo tom i takvom termodinamičkom procesu mogu zahvaliti svi oni kojima je taj i takav termodinamički proces omogućio da lebde i dive se krajoliku iz gondole balona na topli zrak.??????????
Eto vidiš kakve sve gluposti čovjeku ,mogu pasti na pamet , ali i to je bolje nego "tabiriti" političku situaciju.
dao sam casnu pionirsku i zato cu se samo slatko nasmijati :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Da je ovo pitanje nekoga ko zeli nesto da nauci, bilo bi sasvim ok, ovako grohotom se smijem :evil:
Locked