Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
brodski

#1 Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Zanima me ima li raspoloženih forumaša da malo rasčistimo temu uzgonskih motora.
Naime.S vrenmena na vrijeme pojave se informacije o ovim motorima pa se odmah jave "naučnici" i naučnici tj."znanstvenici" i znanstvenici , jedni podržavaju tu ideju a drugi ju sa podsmjehom odbacuju nazivajući je perpetuum mobile.
Općoj konfuziji doprinosi školska literatura gdje se može naći svakakvih definicija pa i takvih da se uzgon naziva potiskom a onda bi se ovi motori trebali zvati valjda - potisni motori i tome sl.
U svakom slučaju, krečući od činjenice da uopće ne mogu zamisliti koliku su sprdnju izazvale prve izjave braće Rajt o tome da avion može letjeti do činjenica da upravo jedan čovjek " razvaljuje" znanstvene procjene o mogućnostima čovječjeg organizma
normalan je zaključak da upravo sve ,bukvalno sve, moramo stalno preispitivati i da nema apsolutne istine osim istine da našim životima u velikoj mjeri , strogo i po svojim pravilima, upravlja "gospodin" PROFIT potpomognut "gospođama" ZABLUDAMA.
Eto ,nudim svim ambicioznima, koji imaju želju da razbijaju pojedine zablude, mogućnost da profitiraju i eventualno nešto novo nauče.
ŠiŠ

#2 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

Kad vec pozivas na "megdan" bilo bi red dati bar neke teorijeke osnove tog novog motora ili uputiti na neke linkove. Sto se tice sila uzgona i potiska: to je jasno definisano u aerodinamici.
Last edited by ŠiŠ on 15/09/2009 15:11, edited 1 time in total.
Arc_Angel

#3 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by Arc_Angel »

i ja sam dosta razmisljao ovome.

ja mislim da bi se to moglo postici upotrebom magneta, novih lakih materijala, i jednog dobroh programa.

ja u svojoj glavi ovo zamisljam kao cilindar kroz koji prolazi osovina na kojo se nalze trajni magneti, na unutrašnjosti zida cilindra su takodje trajni magneti, i elektro magneti jedni pored drugih. sama osovina je napravljena od neke super izdržljive ultra lagane plastike.
isti polovi magneta se odbijaju i dolazi do rotacije koja pokrece neki mali super efikasni generator koji za uzvrat dio svoje energije salje do onih elektro magneta na unutrašnjim djelovima cilindra i aktivira ih te još brze okrece samu osovinu.

software koji regulise "ispaljivanje" struje do elektromagneta do hiljaditinke mogao bi u teoriji da pokrece ovu osovinu neograniceno brzo.

e sada sve bi terbalo da bude u vakumu, a i sama osvina unutar cilindra da lezi na megnetnom polju kako bi se totalno eliminisalo trenje.

na kraju jedan gearbox od nekog boilida formule 1 i imamo neogranicenu kolicinu guzne struje :) :) :)

mislim to su neka moja mastanja, i sanovi :D :D :D :run: :run: :run:
brodski

#4 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

ŠiŠ wrote:Kad vec pozivas na "megda" bilo bi red dati bar neke teorijeke osnove tog novog motora ili uputiti na neke linkove. Sto se tice sila uzgona i potiska: to je jasno definisano u aerodinamici.
Niti pozivam na megdan niti je to potrebno ali da krenemo ako hoćeš.
Prije nego krenemo trebali bi bar da se složimo oko definicija .Evo definicije motora:Svaki uređaj koji je u stanju AUTOMATSKI, SIGURNO I TRAJNO, PRETVARATI NEKU ENERGIJU KOJA STOJI NA RASPOLAGANJU U NAMA KORISNU - MEHANIČKU ENERGIJU. Kako ti tvrdiš da su jasno definisani pojmovi potiska i uzgona molim te daq ti kreneš sa tim pojmovima ako želiš.
brodski

#5 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Arc_Angel wrote:i ja sam dosta razmisljao ovome.

ja mislim da bi se to moglo postici upotrebom magneta, novih lakih materijala, i jednog dobroh programa.

ja u svojoj glavi ovo zamisljam kao cilindar kroz koji prolazi osovina na kojo se nalze trajni magneti, na unutrašnjosti zida

a da ti ipak malo o ovome ozbiljnije razmisliš .Možda se nećeš ni pokajati jewr rijetko se čovjeku pruža prilika da besplatno dobije nešto što je najvrednije, a to je ZNANJE.
Evo, ja sam preko interneta naučio jako puno , a učit ću i dalje, zašto ne.Pa besplatno je!!!!!!!!!!!
ŠiŠ

#6 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

brodski wrote: Prije nego krenemo trebali bi bar da se složimo oko definicija .Evo definicije motora:Svaki uređaj koji je u stanju AUTOMATSKI, SIGURNO I TRAJNO, PRETVARATI NEKU ENERGIJU KOJA STOJI NA RASPOLAGANJU U NAMA KORISNU - MEHANIČKU ENERGIJU. Kako ti tvrdiš da su jasno definisani pojmovi potiska i uzgona molim te daq ti kreneš sa tim pojmovima ako želiš.
Daklem: i vodenicno kolo je motor.

Da ne bi drobili o Arhimedovom zakonu i Bernulijevoj jednacini na donjim slikama se vidi sila uzgona:
Oznacena je sa F2(Lift) i uvjek je okomita na pravac leta. Sila nastaje kao razlika nadpritiska i podpritiska koji su prikazani kao plave i crvene strelice na gornjaci i donjaci aeroprofila. (prva slika)
Silu uzgona nastaje ako oko aeroprofila struji neki fluid. Posto se fluid ne moze "natjerati" da struji preko profila kad se nama cefne na letjelice/plovilice/ronilice se ugradjuju motori koji pokrece letjelicu kroz fluid i tako se stvara uzgonska sila. Sila kojom se letjelica vuce ili gura kroz fluid se zove potisna slika i pralelna je sa pravcem leta.

Image

Image

Image

Image

....nastavak u iducem broju....
neko iz mase

#7 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by neko iz mase »

meni ovo smrdi na neciju zadacu :)
brodski

#8 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

neko iz mase wrote:meni ovo smrdi na neciju zadacu :)
Nije zadaća ali može biti jako interesantno ako uzmeš učešće u diskusiji.Nešto možeš ti naučiti od nas a nešto i mi od tebe.Vroijedi pokušati.
brodski

#9 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

ŠiŠ wrote:
brodski wrote: Prije nego krenemo trebali bi bar da se složimo oko definicija .Evo definicije motora:Svaki uređaj koji je u stanju AUTOMATSKI, SIGURNO I TRAJNO, PRETVARATI NEKU ENERGIJU KOJA STOJI NA RASPOLAGANJU U NAMA KORISNU - MEHANIČKU ENERGIJU. Kako ti tvrdiš da su jasno definisani pojmovi potiska i uzgona molim te daq ti kreneš sa tim pojmovima ako želiš.

je ako joj osiguraš onoAUTOMATSKI i SIGURNO.
No vratimo se na UZGON.
Lijepo si to objasnio , , ali samo AERODINAMIČKI UZGON ........a UZGON???????........................Uzgon je puno širi pojam
U zasvisnosti od fluidne sredine može biti i AERO i HIDRO ,a u zavisnosti od vrste kretanja tijela u nekoj fluidnoj sredini može biti STATIČKI i DINAMIČKI ( i AERO i HIDRO).
Dobro si naglasio da aerodinamički uzgon, kao sila , uvijek djeluje okomito na pravac kretanja ali uvijek i suprotnog smjera od smjera sile gravitacije.
ŠiŠ

#10 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

@Brodski ja sam koristio termin fluid a u to stane i hidro i aero, pa nema potrebe dataljisati. Ako su definicije prihvatljive zasto ih ponavljati i rastezati? Nismo na ispitu. Kad bi sad otisli na uzgone i potiske nadzvucnih brzina sjebali bi i sefa i stanicu. Ja sam uzeo primjer aviona jer je on najplasticniji za objasnit. Djelovanje sile gravitacije lakse objasnis na avionu nego na brodu. Brod, avion i podmornica imamu kormilo pravca koje na isti nacin koristi uzgon i potisak.
Imamo par prostih definicija od kojig si ti poceo: pa je vakata da nam rastabiris taj uzgonski motor.
brodski

#11 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

ŠiŠ wrote:@Brodski ja sam koristio termin fluid a u to stane i hidro i aero, pa nema potrebe dataljisati. Ako su definicije prihvatljive zasto ih ponavljati i rastezati? Nismo na ispitu. Kad bi sad otisli na uzgone i potiske nadzvucnih brzina sjebali bi i sefa i stanicu. Ja sam uzeo primjer aviona jer je on najplasticniji za objasnit. Djelovanje sile gravitacije lakse objasnis na avionu nego na brodu. Brod, avion i podmornica imamu kormilo pravca koje na isti nacin koristi uzgon i potisak.
Imamo par prostih definicija od kojig si ti poceo: pa je vakata da nam rastabiris taj uzgonski motor.
Upravo to je ono što u školskoj literaturi zbunjuje.
Ako se radi o fluidnoj sredini zraka onda se objašnjava AERODINAMIČKI ALI NE I AEROSTATIČKI UZGON, a ako se pak radi o tekućini - vodi ,onda se objašnjava HIDROSTATIČKI UZGON, ali ne i HIDRODINAMIČKI.
JA TI UPRAVO NAGLAŠAVAM DA SE RADI O JEDNOM POJMU.(pojam potiska je nešto sasvim drugo i ima smisla samo u dinamici kretanja tijela, u što se možeš uvjeriti ako pogledaš matematičke izraze kako za silu potiska tako i za silu aero ili hidrostatičkog uzgona,a to što pojedinci mješaju, kako te pojmove , tako i samu srž tih dviju sila, kod učenika izaziva samo konfuziju).
Evo konkretno.Kako objašnjavaš pojam aerostatičkog uzgona kod aviona.Ili .Kako bi objasnio pojam aerodinamičkog uzgona kod balona na topli zrak?????
Kad smo već kod aviona mogu ti ispričati jednu dogodovštinu vezanu za objašnjavanje pojma POTISAK.Naime,mnogi pri polijetanju mlaznih aviona smatraju kako se oni odguruju od zrak . U suprotno ih je bilo jako teško uvjeriti,pa sam ja uzeo jedan najobičnmiji usisavač - onaj starijeg tipa koji aksijalno izbacuje zrak stavio ga na stol i uključio.Kada je počeo raditi normalno ,izbacivao je iz sebe zrak i ja sam pitao kako to da se on ne odguruje.Odovor jre bio te trenje te svašta nešto iako je usisavač bio na točkovima.
Skinuo am zadnji dio usisavača i stavio ranije pripremljeni konvergenti(sužavajući ) limeni "mlaznik" i usisivač se po uključenju pokrenio.
.
No predlažem da dinamiku ostavimo po strani jer da bi se promatralo neko tijelo u dinamici, pa bilo u kojem fluidu, potrebno je da djeluje još najmanje jedna sila - potisna - propulzivna (thrust), koja za razliku od sile UZGONA(buoyance,
buoyancy - koja djeluje uvijek okomiti na pravac kretanja ) djeluje uvijek u pravcu kretanja jer to kretanje ona sama i izaziva.
illuminated

#12 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by illuminated »

brodski wrote:
ŠiŠ wrote:

je ako joj osiguraš onoAUTOMATSKI i SIGURNO.
No vratimo se na UZGON.
Lijepo si to objasnio , , ali samo AERODINAMIČKI UZGON ........a UZGON???????........................Uzgon je puno širi pojam
U zasvisnosti od fluidne sredine može biti i AERO i HIDRO ,a u zavisnosti od vrste kretanja tijela u nekoj fluidnoj sredini može biti STATIČKI i DINAMIČKI ( i AERO i HIDRO).
Dobro si naglasio da aerodinamički uzgon, kao sila , uvijek djeluje okomito na pravac kretanja ali uvijek i suprotnog smjera od smjera sile gravitacije.
ovo boldirano nije bas uvijek tacno. avion moze i da se nagne pa i da se na ledja okrene, ili da se strmoglavi.
Tada lift sila nije suprotna gravitaciji.

Mada ne razumijem zasto se tema mlaznih ili ti reaktivnih motora petlja sa krilima i statikom i dinamikom leta, ili silama uzgona.
Recimo jedna najobicnija raketa za vatromet nema krila (bar ne ona koja proizvode lift) ali ima reaktivni motor.
ljubav_aha

#13 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ljubav_aha »

avion,termini vrlo bliski u avijaciji su: uzgonski trup,uzgonski kanar,uzgonski ventilator,uzgosnki dio-krila :)
Broj 1

#14 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by Broj 1 »

Imam pitanje?

Od cega zavisi uzgon raketnog motora????

poslije cu posdtaviti jos neka pitanja?

Molim strucan odgovor?
ljubav_aha

#15 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ljubav_aha »

Broj 1 wrote:Imam pitanje?

Od cega zavisi uzgon raketnog motora????

poslije cu posdtaviti jos neka pitanja?

Molim strucan odgovor?
prije svega,zeljela bih znati tvoje opste znanje o raktenim motorima,jer te ocevindo interesuju

drugo,znas li osnovne dijelove raketnih motora :?:

okoja vrsta raketa te tacno interesuje :?:
Broj 1

#16 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by Broj 1 »

Recimo da znam jako malo, pa me interesuje princip i od cega zavisi uzgon raketnog motora?

Sis je gore jako dobro prikazao skicama principe aerodinamike.

Zelio bi samo cuti vase misljenej jer koliko citam dobro se razumijete!
Last edited by Broj 1 on 15/09/2009 21:07, edited 3 times in total.
Broj 1

#17 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by Broj 1 »

Ovi motori na pricipu istovjetnih polova vec postoje!

ja u svojoj glavi ovo zamisljam kao cilindar kroz koji prolazi osovina na kojo se nalze trajni magneti, na unutrašnjosti zida cilindra su takodje trajni magneti, i elektro magneti jedni pored drugih. sama osovina je napravljena od neke super izdržljive ultra lagane plastike.
isti polovi magneta se odbijaju i dolazi do rotacije koja pokrece neki mali super efikasni generator koji za uzvrat dio svoje energije salje do onih elektro magneta na unutrašnjim djelovima cilindra i aktivira ih te još brze okrece samu osovinu.

software koji regulise "ispaljivanje" struje do elektromagneta do hiljaditinke mogao bi u teoriji da pokrece ovu osovinu neograniceno brzo.

e sada sve bi terbalo da bude u vakumu, a i sama osvina unutar cilindra da lezi na megnetnom polju kako bi se totalno eliminisalo trenje.

na kraju jedan gearbox od nekog boilida formule 1 i imamo neogranicenu kolicinu guzne struje :) :) :)

Vertigo

#18 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by Vertigo »

:D
sve i da je moguce imati generator i motor od 100% iskoristivosti...sprega motor-generator bi utrosila svu energiju i opet nista od guzne struje :-D
ŠiŠ

#19 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

Broj 1 wrote:Recimo da znam jako malo, pa me interesuje princip i od cega zavisi uzgon raketnog motora?

Sis je gore jako dobro prikazao skicama principe aerodinamike.

Zelio bi samo cuti vase misljenej jer koliko citam dobro se razumijete!
Preporucio bih ti da za ova elementarna znanja prerovis po internetu. Nemoj se ljutiti, ali mislm da bi ti malo ko sjeo i trosio vrijeme da nekom zainteresovanom pojedincu objasnjava ono sto se moze naci u literaturi. Pogotovo sto sjedis za kompom i mozes pronaci na tone materijala iz tih oblasti.

radi se o dosta kompleksnim oblastima gdje mozes biti u situciji da se nadises oblake kerozina a da o mlaznom ili raketnom motoru ne moras znati ni dvije recenice sastavit.

Na ovom forumu imas nekih linkova:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a#p2982743

Ovaj je jako dobar:
http://www.csa.hr/index.php?subaction=s ... ak=magazin
Image
Last edited by ŠiŠ on 16/09/2009 13:06, edited 1 time in total.
ŠiŠ

#20 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

brodski wrote: Upravo to je ono što u školskoj literaturi zbunjuje.
Ako se radi o fluidnoj sredini zraka onda se objašnjava AERODINAMIČKI ALI NE I AEROSTATIČKI UZGON, a ako se pak radi o tekućini - vodi ,onda se objašnjava HIDROSTATIČKI UZGON, ali ne i HIDRODINAMIČKI.
JA TI UPRAVO NAGLAŠAVAM DA SE RADI O JEDNOM POJMU.(pojam potiska je nešto sasvim drugo i ima smisla samo u dinamici kretanja tijela, u što se možeš uvjeriti ako pogledaš matematičke izraze kako za silu potiska tako i za silu aero ili hidrostatičkog uzgona,a to što pojedinci mješaju, kako te pojmove , tako i samu srž tih dviju sila, kod učenika izaziva samo konfuziju).
Evo konkretno.Kako objašnjavaš pojam aerostatičkog uzgona kod aviona.Ili .Kako bi objasnio pojam aerodinamičkog uzgona kod balona na topli zrak?????
Kad smo već kod aviona mogu ti ispričati jednu dogodovštinu vezanu za objašnjavanje pojma POTISAK.Naime,mnogi pri polijetanju mlaznih aviona smatraju kako se oni odguruju od zrak . U suprotno ih je bilo jako teško uvjeriti,pa sam ja uzeo jedan najobičnmiji usisavač - onaj starijeg tipa koji aksijalno izbacuje zrak stavio ga na stol i uključio.Kada je počeo raditi normalno, izbacivao je iz sebe zrak i ja sam pitao kako to da se on ne odguruje.Odovor jre bio te trenje te svašta nešto iako je usisavač bio na točkovima.
Skinuo am zadnji dio usisavača i stavio ranije pripremljeni konvergenti(sužavajući ) limeni "mlaznik" i usisivač se po uključenju pokrenio.
.
No predlažem da dinamiku ostavimo po strani jer da bi se promatralo neko tijelo u dinamici, pa bilo u kojem fluidu, potrebno je da djeluje još najmanje jedna sila - potisna - propulzivna (thrust), koja za razliku od sile UZGONA(buoyance,
buoyancy - koja djeluje uvijek okomiti na pravac kretanja) djeluje uvijek u pravcu kretanja jer to kretanje ona sama i izaziva.
@brodski
Nemam namjeru da se educiram iz ovih oblasti niti da se bavim skolsko literaturom. Nisam pronalazac revolucionarnih ideja pa da imam potrebu da ih promoviram. Nema potrebe da se meni obracas. Nije moje neznanje tema foruma.
U uvodnom postu si postavio temu uzgonskih motora i nejasnoce oko sile uzgona i potiska. Mene intersuje kratak opis tih motora, osnovni princip rada, pa da vidim o cemu se radi i jesam li zainteresovan za ovu temu.
Trebao bi razumjeti da je ovo internet medij i da uzlijces sa nosaca aviona. Moras imat katapult i forsaz u prvih 200 metara leta. Ako nema toga: ode tema u zaborav i dosadu.
ljubav_aha

#21 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ljubav_aha »

ja sam vec napisala termine koji su "vezani" sa razlogm za termin "uzognoski" ,medjutim,imam utisak da autor teme pita za onaj prvi patentirani motor brace Wright i opcenito prive patenate koji su pokrenuli avione u zrak,koji su ,istina,tad vise izgledali kao zmajevi,znaci,nisu imali sve potrebene dijleove ,koji se odrzavati "balans" aviona :)
ŠiŠ

#22 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ŠiŠ »

Ja imam osjecaj da autor ne pita.
brodski

#23 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

@brodski
Nemam namjeru da se educiram iz ovih oblasti niti da se bavim skolsko literaturom. Nisam pronalazac revolucionarnih ideja pa da imam potrebu da ih promoviram. Nema potrebe da se meni obracas. Nije moje neznanje tema foruma.
U uvodnom postu si postavio temu uzgonskih motora i nejasnoce oko sile uzgona i potiska. Mene intersuje kratak opis tih motora, osnovni princip rada, pa da vidim o cemu se radi i jesam li zainteresovan za ovu temu.
Trebao bi razumjeti da je ovo internet medij i da uzlijces sa nosaca aviona. Moras imat katapult i forsaz u prvih 200 metara leta. Ako nema toga: ode tema u zaborav i dosadu.[/quote] Meni je jako žao ako je moj uvodni post nejasan i izaziva konfuziju islim da sam bio jasan -ponavljam tekst:
"Zanima me, ima li raspoloženih forumaša da malo rasčistimo temu uzgonskih motora.
Naime.S vremena na vrijeme pojave se informacije o ovim motorima pa se odmah jave "naučnici" i naučnici tj."znanstvenici" i znanstvenici , jedni podržavaju tu ideju a drugi ju sa podsmjehom odbacuju nazivajući je perpetuum mobile.
Općoj konfuziji doprinosi školska literatura gdje se može naći svakakvih definicija pa i takvih da se uzgon naziva potiskom a onda bi se ovi motori trebali zvati valjda - potisni motori i tome sl.
U svakom slučaju, krečući od činjenice da uopće ne mogu zamisliti koliku su sprdnju izazvale prve izjave braće Rajt o tome da avion može letjeti do činjenica da upravo jedan čovjek " razvaljuje" znanstvene procjene o mogućnostima čovječjeg organizma
normalan je zaključak da upravo sve ,bukvalno sve, moramo stalno preispitivati i da nema apsolutne istine osim istine da našim životima u velikoj mjeri , strogo i po svojim pravilima, upravlja "gospodin" PROFIT potpomognut "gospođama" ZABLUDAMA.
Eto ,nudim svim ambicioznima, koji imaju želju da razbijaju pojedine zablude, mogućnost da profitiraju i eventualno nešto novo nauče."

Da pojasnim i zašto smo "zapeli" kod pojmova UZGON i POTISAK.Zapeli smo upravo zato što bi princip rada ovih motora trebao biti kombinirano djelovanje dviju sila u dva različite fluidne sredine.Dvije sile su:Sila gravitacije i sila uzgona a fluidne sredine mogu biti zrak i voda, ali i bilo koja druga tekućina npr. istrošeno motorno ulje.

Tema zahtijeva i malo znanja ,malo dobre volje (bez mrzovolje) i vremena,a na pitanje zašto se mi uopće time zamajavamo kada u svijetu postoji toliko naučnika i naučnih ustanova i valjda bi oni to već izumili da to valja -odgovor može biti i:Točno.Ima ih toliko da prosto čudi kako nisu već sve izumili u oblasti alternativnih izvora energije..
I to je to.!!!!
illuminated

#24 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by illuminated »

hocu i ja :D
baustelac

#25 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

brodski wrote: Da pojasnim i zašto smo "zapeli" kod pojmova UZGON i POTISAK.Zapeli smo upravo zato što bi princip rada ovih motora trebao biti kombinirano djelovanje dviju sila u dva različite fluidne sredine.Dvije sile su:Sila gravitacije i sila uzgona a fluidne sredine mogu biti zrak i voda, ali i bilo koja druga tekućina npr. istrošeno motorno ulje.

Tema zahtijeva i malo znanja ,malo dobre volje (bez mrzovolje) i vremena,a na pitanje zašto se mi uopće time zamajavamo kada u svijetu postoji toliko naučnika i naučnih ustanova i valjda bi oni to već izumili da to valja -odgovor može biti i:Točno.Ima ih toliko da prosto čudi kako nisu već sve izumili u oblasti alternativnih izvora energije..
I to je to.!!!!
Mozes li ti u kratkim crtama da opises taj motor, najbolje da das neku skicu razumljivu za tehnicki obrazovane sagovornike. Ja vala nisam skonto sta je pisac htio da kaze. Ako nista, i neki koristan link bi dobro dosao pa da vidimo da li se ima sta diskutovati
Locked