Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bach

#1 Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Post by bach »

Više od 30 godina svog života nisam mogao zamisliti obrok bez mesa. Kobasice za doručak, pljeska za ručak, narezatti suhovine za užinu, pa još jedna pljeska za večeru. Onda skontam da imam skoro 100 kila, počnu problemi sa pritiskom, nemaš šta obući.

Nakon konsultacija sa nekoliko doktora postane jasno da moram postati vegetarijanac. Povrće sam i prije jeo preko volje, ali čime zamijeniti meso. Tako sam jednom odlučio probati gljive. Dopale su mi se. Kupujem ih u konzervi, kupujem one u korpicama i šampinjone i bukovače. Izmišaljam recepte kući i postale su mi omiljena hrana

Gjive najčešće kupujem u dva granapa u svojoj ulici. Koštaju oko pet maraka za kilu. Kvalitet je nekada dobar, nekad nije. Nekada gljiva nema u granapima. Momci koji drže moj omiljeni mahalski granapa kažu da su dobavljači često neodgovorni, da zaboave dovići robu, ali da je potražnja velika. Po gljive moram ujutro inače ću ostati bez ručka. Do podne se sve rasproda.

Više iz želje da imam uvijek ručak u kući, i da e ovisim o tome da li vlasnik ne lokalne gljivare odlučio da baš taj dan ne radi, počeo sam razmišljati o tome da u vlastitom podrumu počnem uzgajati gljive za vlastite potrebe, a onda ako savladam znanje da se u posao upustim malo ozbiljnije. Para u biznisu sa gljivama sigurno ima. Jedan jedini gljivar u mom kraju ne možu proizvesti koliko može prodati...

Dakle volio bih da nam ovoj temi razmjenjumo iskustava i znanja o kućnom uzgoju šaminjona, bukovača i ši take gljiva ( s njima nisam imao dodira i iskustva, a volio bih da ih probam.

Koliko je potrebno minimalnih investicija, gdje se nabavlja repromaterijal, kakav klima uređaj treba, kakve police odgovaraju ( drvene ili metalne), šta treba paziti tokom uzgoja ( temperatura, vlažnost), kako ih pakovati

I sve ostalo...

Gljivoljupci, pozdrav

Bach
bach

#2 Re: Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Post by bach »

Dakle...

Ima li neko nešto reći na ovu temu...
spreca

#3 Re: Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Post by spreca »

cini mi se da je bila tema o gljivama......imam iste probleme kao i ti.....tesko mi se je mesa odkazati :oops: ......rodjak mi se je bavio sampinjonima....to je naj jednosatavniji biznis...mislim na proizvodnju a kako ces sa trzistem to ti nebih znao reci...nekad cete trgovci poceti :izet: .....negdje u gradaccu je rodjak to nabavljao u nekim vrecama i kad dodje kci u vec pripremljen prostor poreda vrece polije vodom i to je to....tamo gdje nadjes materijal sve ce ti oni objasniti sta i kako
KB9

#4 Re: Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Post by KB9 »

za sampinjone nabacas vrece u podrum kakav i gotov poso, kod jednog poznanika mi se cale tim bavi a trazi toliko posla da skoro pa ne mozes rec da se tim bavi :mrgreen:
bach

#5 Re: Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Post by bach »

KB9 wrote:za sampinjone nabacas vrece u podrum kakav i gotov poso, kod jednog poznanika mi se cale tim bavi a trazi toliko posla da skoro pa ne mozes rec da se tim bavi :mrgreen:
za početak i to što kažeš...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6 Re: Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Post by Toto »

ne znam kako je u EU ali u ovoj vuckojebini kilo organaic sheetakea i bukkovaca kosta 30-45 $.. najvisu cijenu imaju one koje rastu na cjepanicama u sumi
a mi sume, drveta i besposlena svjeta imamo..
bolje nam je u bukov balvan sadit bukovace i shetake vec ga badava izvozit
Image

Image
misoo83

#7 Re: Uzgoj šampinjona i bukovača - all about

Post by misoo83 »

U ovom videu mozete videti na koji nacin da najjednostavnije obezbedite uslove za plodonosenje gljive bukovace u kucnim uslovima.
https://youtu.be/d8y4AJJ0U5k
Post Reply