uzgoj ljekovitog bilja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alijadzigibau

#1 uzgoj ljekovitog bilja

Post by alijadzigibau »

Pozdrav interesuje me ima li iko ovde iskustva sa ljekovitim biljem posto namjeravam se od iduce gd okusat u istom poslu ... svaka info zlata vrijedna ...hvala :D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#2 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by karabaja-x »

jarane cuvaj se :mrgreen:
alijadzigibau

#3 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by alijadzigibau »

ok Karabaja :D :lol:
HAVANA

#4 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by HAVANA »

Mirciiiii
AYSHA

#5 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by AYSHA »

pozdrav ,
iskustva sa uzgojenim ljekovitim biljem nemam, ali kao što to biva mogu savjet dati. hehe

Ako već ozbiljno misliš da se baviš poljoprivredom, obavezno zemlju koju imaš ispitaj. Kako se uzorak uzima i kome odnijeti na analizu?
Pravac poljoprivredni fakultet portirnica i oni će te dalje uputiti.

Šta proizvoditi?

obiđi klas u blažuju , pitaj šta im treba
otiđi do pharmamed-a u travniku
sefo-seti ilidza sarajevo

ili halilovic u semizovcu (on prerađuje bilje)

itd.

Napraviti biznis plan sa svim podatcima prikupljenim i tek onda se upuštaj u posao.

bolje bezveze par stotina KM potrošiti, nego poslije plakati........
hakazvaka

#6 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by hakazvaka »

ja sam nekad uzgajao ljekovito bilje... :D :D
Image
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by PipiDugaDevetka »

HAVANA wrote:Mirciiiii
Stvarno je nema. Fali nam.

Evo, Mirjana Brzica, stručnjak u oblasti uzgoja ljekovitog bilja odgovara na pitanja o ljekovitom bilju:
http://www.poljoprivreda.ba/index.php?o ... 8&Itemid=3
ružmarin-a

#8 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by ružmarin-a »

alijadzigibau wrote:Pozdrav interesuje me ima li iko ovde iskustva sa ljekovitim biljem posto namjeravam se od iduce gd okusat u istom poslu ... svaka info zlata vrijedna ...hvala :D
smatram da bi bilo poželjno da za početak iščitaš zakone koji su direktno povezani s tom djelatnosti, konsultuješ, naravno one koji su već imali iskustva stim, kao što neko gore reče :thumbup:

prilikom izrade BP utvrdiš kolika ćeš imati ulaganja i za koliko očekuješ povrat, i naravno istražiš tržište, i ko bi ti činio tržište. Ako bi to bila EU, svakako da trebaš standarede zadovoljiti, pa bi bilo dobro i raspitati se za: kvalitet tla na kom se uzgaja kakav treba biti, uslovi u kome se bilje odgaja i sl...a zatim i način skladištenja i čuvanja bilja, te pakovanja do krajnje isporuke korisnicima.

zanimljiva tema :thumbup:
Arc_Angel

#9 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by Arc_Angel »

Pozdrav za pokretaca teme.

sto se tice uzgoja ljekovitog bilja najbolje bi bilo kada bi mogao da stupis u kontakt sa dr. Nezirom Tanovicem, On je dole na poljoprivrednom institutu, i predaje na poljoprivrednom fakultetu u mostaru.

pouzdano znam da je prica bila od prije par godina da je tada trziste ljekovitog bilja u BiH bilo procjenjeno na nekih 20 miliona eura godisnje(prodaj, uzgoj sakupljanje) znaci da tu para ima.

U svakom slucaju ja koliko znam Dr.Tanovic je vodeci strucnjak iz te oblasti u drzavi, pa ako nadjes nacina da stupis u kontakt sa njim bilo bi dobro.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#10 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by Toto »

hakazvaka wrote:ja sam nekad uzgajao ljekovito bilje... :D :D
Image
jes' ovo ti kren'o sa reklamiranjem tvog biznisa sa web designom i ostalim zajebancijama :D :D
Toto

#11 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by Toto »

Prije nego krenese sa tim poslom trebao bi da nadjes trziste za svoj prozvod. Trziste ljekobilja je jako specificno i trebao bi -prije nego krenes sa uzgojem- da imas bar neki preliminarni ugovor sa onima koji ce otkupljivati tvoj prozivod. Pogotovo ako se planiras baviti intezivnim uzgojem. Kljuc uspjeha tog biznisa moze biti izbor ljekobiljke.
Toto

#12 Re: uzgoj ljekovitog bilja

Post by Toto »

Sadi li iko origano u BiH???
Post Reply