U skorije vrijeme želim napraviti malu farmu koza. Pokušaću naći sredstva za bar 30 koza. Mislio sam početi sa alpskom kozom za proizvodnju mlijeka i burskom kozom za proizvodnju mesa. Mislio sam koze voditi na ispašu svakodnevno, znači nije klasični farmski uzgoj i to bi sigurno imalo utjecaja na količinu mlijeka koje će koze davati, odnosno da ću imati možda i 40% manje mlijeka, ali znatno manje trošiti hrane za koze. Imam prednost što imam ogromnu ispašu i 2 odlična objekta koja imaju kapacitet i do 300 koza, znači nemam ulaganja u infrastrukturu jedno duže vrijeme, što mi štedi možda 20.000 KM.
Pitanja na koja bi volio dobiti odgovore su sljedeća:
1. Koliko mi se isplati uzgoj koza na ispaši, odnosno koliko ću gubiti na mlijeku?
2. Dali je pametno da miješam ove dvije vrste koza, i imate li prijedlog za neku treću vrstu?
3. Da li mislite da ću moći plasirati svoj proizvod i u kojoj mjeri?
4. Da li mogu naći neke fondacije koje bi mi pomogle u razvoju ovog projekta?
Uzgoj koza
Moderator: anex
- babaroga1x
#2 Re: Uzgoj koza
pozdrav,elmam wrote:U skorije vrijeme želim napraviti malu farmu koza. Pokušaću naći sredstva za bar 30 koza. Mislio sam početi sa alpskom kozom za proizvodnju mlijeka i burskom kozom za proizvodnju mesa. Mislio sam koze voditi na ispašu svakodnevno, znači nije klasični farmski uzgoj i to bi sigurno imalo utjecaja na količinu mlijeka koje će koze davati, odnosno da ću imati možda i 40% manje mlijeka, ali znatno manje trošiti hrane za koze. Imam prednost što imam ogromnu ispašu i 2 odlična objekta koja imaju kapacitet i do 300 koza, znači nemam ulaganja u infrastrukturu jedno duže vrijeme, što mi štedi možda 20.000 KM.
Pitanja na koja bi volio dobiti odgovore su sljedeća:
1. Koliko mi se isplati uzgoj koza na ispaši, odnosno koliko ću gubiti na mlijeku?
2. Dali je pametno da miješam ove dvije vrste koza, i imate li prijedlog za neku treću vrstu?
3. Da li mislite da ću moći plasirati svoj proizvod i u kojoj mjeri?
4. Da li mogu naći neke fondacije koje bi mi pomogle u razvoju ovog projekta?
odgovorit ću s par pitanja, tako da lakše mogu savjetovati jer imam od tebe samo par rečenica ideje...
jesi li napravio poslovni plan, odnosno znaš li uopće što je poslovni plan?
Gdje živiš? Jako važno zbog distribucije prozvoda kupcima... npr dubrovačko zaledje i središnja Bih, velike razlike u šansama
Što si po struci? Koliko imaš godina i pričaš li strane jezike?
Toliko za sad
Baba
P.S. Sretno
- AlfaKentaur
#3 Re: Uzgoj koza
To je super, ali ima jedan mali problem.
Koze radjaju po 2-3 jaradi koji su preslatki i umiljati. Prodati je tesko jer nikome ne treba zivo jare, a zaklati jos gore. A pustiti da odraste onda ti treba vise prostora u stali.
Koze radjaju po 2-3 jaradi koji su preslatki i umiljati. Prodati je tesko jer nikome ne treba zivo jare, a zaklati jos gore. A pustiti da odraste onda ti treba vise prostora u stali.
-
elmam
#4 Re: Uzgoj koza
Poslovni plan mi je u izradi, radim ga uz pomoc "studije izvodljivosti uzgoja koza u BiH" UNDP. Živim u Sarajevu, a farma bi bila u Hercegovini, tačnije u Buturović Polju, pola sata udaljeno od Konjica. Po struci sam bsc.ing.mašinstva. Mlad sam i to planiram sa ocem pokrenuti, pričam engleski jezik.babaroga1x wrote:pozdrav,
odgovorit ću s par pitanja, tako da lakše mogu savjetovati jer imam od tebe samo par rečenica ideje...
jesi li napravio poslovni plan, odnosno znaš li uopće što je poslovni plan?
Gdje živiš? Jako važno zbog distribucije prozvoda kupcima... npr dubrovačko zaledje i središnja Bih, velike razlike u šansama
Što si po struci? Koliko imaš godina i pričaš li strane jezike?
Toliko za sad
Baba
P.S. Sretno
-
elmam
#5 Re: Uzgoj koza
Emocije treba izbaciti iz biznisa, a odlično je što alpske koze rađaju u prosjeku 2,3 jaradi. Burske koze su za meso, a ove alpske terba odgajati i uzimati mlijeko od njih.AlfaKentaur wrote:To je super, ali ima jedan mali problem.
- babaroga1x
#6 Re: Uzgoj koza
e super, ne moram objašnjavati što su prihodi, troškovi, račun dobiti i gubitka....elmam wrote:Poslovni plan mi je u izradi, radim ga uz pomoc "studije izvodljivosti uzgoja koza u BiH" UNDP. Živim u Sarajevu, a farma bi bila u Hercegovini, tačnije u Buturović Polju, pola sata udaljeno od Konjica. Po struci sam bsc.ing.mašinstva. Mlad sam i to planiram sa ocem pokrenuti, pričam engleski jezik.babaroga1x wrote:pozdrav,
o
P.S. Sretno
mlad si, znaš engleski pa ti neće biti problem učiti, a net je pun informacija... lokacija je isto dobra, blizu Sarajeva i Mostara, a tamo je tržište...
ovako, čisti brainstorming...
jel ti se isplati? ovisi kako si postaviš plan...
hoćeš proizvoditi mlijeko i meso i prodavati to trgovačkim lancima i mljekarama? nemaš problema s marketingom, ali dobiš manje love, a moraš pokriti troškove.... ideš na količinu, nećeš ući u trgovački lanac s jednim kozlićem tjedno, ali imaš konstantan prihod...
ili možeš odabrati uski segment i sam se baviti marketingom i prodajom kupcima...
npr:
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 41&t=73587
evo, našao da je kozje mlijeko super za bebe i djecu... ljudi su spremni bubreg prodati za zdravlje djeteta...
ako imaš auto pa dostavljaš kozje mlijeko na kućna vrata u Sarajevo, možep lijepu lovu zaraditi na litri mlijeka
znaš raditi sir? ako ne znaš, nauči jer nema smisla bacati neprodano mlijeko, a sir je puno trajniji od mlijeka
ako bi uspio meso prodati restoranima, a ne mesnicama,a imaš dobru kvalitetu, opet si na konju
to imanje koje imaš, jesi možda razmipljao o seoskom turizmu pa da sam ljudima pečeš meso...
može li se od kozjem mesa raditi kobasice i sušiti meso (nemam pojma, pa pitam)... da ti meso ne propadne ako ne prodaš svježe
ako ćeš prodavati na tržnici, računaj da netko to treba raditi (ti, supruga, radnik), neko kome treba isplatiti plaću
evo, na brzinu, pa pitaj štogod zanima pa ćemo uz cigaru raspravljati...
Baba