Evo jedan veći apdejt nakon više od mjesec dana
Imam 5 zdravih stabljika bosiljka. Tri manja sam stavio u jedan kanister te namjeravam da ga koristim za potrebe kulinarstva. Druge dvije sam presadio u saksije koje ću držati u sobi preko ljeta jer navodno bosiljak odbija komarce.
Cherry paradajz izuzetno dobro raste, pogotovo nakon što sam ga presadio. Trenutno imam 2 stabljike visine 15 i 20 cm. Kao što se vidi na slici, zabo sam par suhih grana od 50-60 cm da mogu držati stabljiku ukoliko dođe do potrebe za tim. Visina za odraslu biljku je
90 cm,
te me brine da li će zemlja u kanisteru zapremine 5l biti dovoljna za razvijanje biljke i uspješno davanje plodova.
Ukoliko neko ima iskustva s ovim moliću da to podjeli samnom i sa ostalima
Procijenio sam da će cherry paradajz biti jedna od najpopularnijih namirnica sa mog balkona, pa sam odlučio da uzgojim još barem 3 komada.
Idem lagano na proširenje "arsenala" - zasijao sam korijander u čaše, te je poprilično brzo isklijao. Danas sam zasijao još pola žardinjere korijandera
Kres salata veoma uspješno uspjeva u mojim improviziranim saksijama. Izuzetno brzo raste i može se već nakon 2 sedmice konzumirati. Na ovoj slici je već 2/3 salate oštricano i pojedeno u sendvićima sa dimljenom piletinom, salatama, i sl.
Proširenje kapaciteta kres salate

Mislim da će ovo biti jedan od hitova ljeta
U polovicu tetrapaka od 2l sam zasijao mažuran, majčinu dušicu i origano. Razdvojio sam ih komadima od kanistera. Origano me stvarno zabrinjava, jer ništa ne izlazi iz zemlje. U vlažnoj maramici je uspjeo isklijati, ali ne i preživjeti nakon što je prebačen na zemlju. Ukoliko neko može odgonetnuti ovo za mene bi bih zahvalan.
Još jedna kombinacija mažurana, majčine dušice, i origana. Ova se nalazi na prozoru u cimerovoj sobi.
Mentu sam isto zasijao također u tetrapak. Malo sam razočaran rezultatima jer sam čuo da metvica ima tendenciju da buja i da "okupira" zemljane površine klijanjem iz korijena.
Moja najnaprednija biljka super ljute fafarone, očekujem da će lijepo izrasti
Trenutno imam nekih 40ak rotkvica. Ono što me brine zadnjih dana je to da su mršave u korijenu, tj još nisu formirale glavicu a skoro im je 2 mjeseca, koliko je vremenski i predviđeno za glavicu da bude potpuno formirana. Ako neko ima objašnjenje i savjet bio bih zahvalan. Ako ovako potraje moraću je počupati
Kada sam imao višak sadnica i proklijanog sjemena od rotkvice odlučio sam se da pokušam ih uzgojiti u plastičnim čašama, tek da vidim kako će ispasti.
U ovaj kanister sam presadio ruzmarin, kadulju, papriku, i mažuran. Navodno, to su međusobno simbiozne biljke, pa očekujem da će biti nekog hajra i od njih
Odsjekao sam najdužu sporednu granu ružmarina i stavio u vodu. Nakon 2 sedmice trebao bi se pojaviti korijen i mladica bi bila spremna za presađivanje.
Špinat je totalno razočarenje. U početku je bio totalno letargičan i onda odjednom krenuo da buja. Ali njegova slava je bila kratkog vijeka. Zadnjih dana 2 biljke se se sasušile pri dnu. Moguće je da im je pretijesno. Ubuduće ću (nadam se) pametnije sa špinatom.
Toliko od mene
Sve pohvale, kritike i savjeti su dobrodošli