Uzese nam i Mustafu...

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Stari

Post by Stari »

Pa ne znam...nisam bas strucnjak za francuski nogomet pamtim onu ekipu sa Platinijem, Ziresom, Rosetoom i ostalima (SP 1982-1986 oba puta nesretno izgubili od Svaba u polufinalu) ...i tad je bilo pola-pola ako vec idemo (a ti ocito na to asociras sa tvojim pitanjem) da su etnicki fracuzi samo bijeli i polubijeli. Sad je kolko se sjecam vecina crnih i polucrnih igraca u Francuskoj.....ako kao sto vec rekoh ...idem tvojim rezonom.

To sto sam ja htio (a vjerovatno sam se nespretno formulisao) je to da bi trebalo na neki nacin ograniciti uticaj principa trzisne ekonomije kad je u pitanju reprezentativni nogomet. Ako se to ne uradi ...nije daleko dan kad ce svjetska prvenstva biti rezervisana za bogate drzave ....a ekipe poput Argentine, Brazila, Uruguvaja (sve tri su visestruki sampioni svijeta) ...tu ne bi mogle ni u kvalifikacijama proci.
edu

Post by edu »

edu wrote:lako je biti patriota kad imas na racunu 5 miliona eura...
citiram sam sebe.. :D :D ..jer je to sustina ove nase polemike...

medjutim postavlja se pitanje..razlika izmedju ibrahimovica i i neke moldavske..ruse..nase.. kurave? i kurava ce se opaliti s onim koji joj da vise..ima i kurava koje to rade da bi obezbijedili sebi egzistenciju..hocu da kazem da ima nesto JACE od para..ne znam kako bih reagovao da sam u istoj ili slicnoj situaciji kao ovaj kucukovic..ili ibrahimovic na pocetku karijere..jer treba sagledati obje strane i biti realan..na jednoj strani imas roditelje..kojima recimo prijeti delozacija iz stana..i sl sranja..a ti im mozes jedino pomoci da uzmes tudje drzavljanstvo i tako zaradis novac potreban za rijesenje stambenog pitanja..a s druge strane..imas drzavu u kojoj si rodjen..tvog brata..sestru..tvoje sugradjane kojim svojim golovima mozes uljepsati djetinjstvo..mladost..zivot!?..kindze je mnogim ljudima uljepsao zivot..svabo takodjer..pape..hase itd..na jednoj strani imas racionalne razloge..na drugoj su oni iracionalni..emotivni..uzet cu za primjer hasana..cuo sam da su njemu svabe nudile da igra za njihovu repku..odbio je..i igra za nasu reprezentaciju..ali vec niz godina igra u bayernu..sta hocu da kazem?..hocu da kazem da je jebeni ibrahimovic mogao postati igracina birajuci i igranje za dres nase drzave..ako si dobar igrac..prodat ces se taman igrao za tu obalu slonovace..ili za bosnu..paralela sa kosarkom..mutombo je doveden iz kinsake..hakeem je doveden iz lagosa..obojica su postali veliki igraci..(pogotovo ovaj drugi)..skauti su ljudi koji su zaduzeni za lov na talente..istina..lakse i prije ce se prodati ako igra za njemacku nego bosnu..ali ako si igracina..prodat ces se..pare ces zaraditi ili u 20oj ili u 25oj..jebo mu ja mater..nije sve ni u parama...

ps..nisam namjerno uzimao u obzir spletke u nasem savezu jer me to u ovom momentu ne interesuje..
Stari

Post by Stari »

ibrahimovic na pocetku karijere..jer treba sagledati obje strane i biti realan..na jednoj strani imas roditelje..kojima recimo prijeti delozacija iz stana..i sl sranja..a ti im mozes jedino pomoci da uzmes tudje drzavljanstvo i tako zaradis novac potreban za rijesenje stambenog pitanja
YBM-liga... bice da si se ovdje malo za-ye-bo jer sve ovo sto navodis...jesil siguran da se sve ovo sto pises ne odnosi na Mustafu ...a ne Zlaju.

Da te podsjetim ...zlaja Ibraga je rodjen u svedskoj...niko mu nije nikad ugrozavao roditelje delozacijom...niti bilo kakvim sranjima. Drzavljanin je ove drzave vec odaaavno...a relativno mlad je zaradio puno para jos svojim preskom iz Malmöa u Amsterdam (Ajax) cifra je vec tad bila cirka 80 mil svedskih kruna (a toliko para ja nisam vidio ni na televizoru) ...a o cifri koju je docnije dobio od Juventusa veze nejam znam da je mnogostruko veca....

Nekako ste mi i ti novalic ..malo neprincipijelni u stavovima.
edu

Post by edu »

Stari wrote:
ibrahimovic na pocetku karijere..jer treba sagledati obje strane i biti realan..na jednoj strani imas roditelje..kojima recimo prijeti delozacija iz stana..i sl sranja..a ti im mozes jedino pomoci da uzmes tudje drzavljanstvo i tako zaradis novac potreban za rijesenje stambenog pitanja
YBM-liga... bice da si se ovdje malo za-ye-bo jer sve ovo sto navodis...jesil siguran da se sve ovo sto pises ne odnosi na Mustafu ...a ne Zlaju.

Da te podsjetim ...zlaja Ibraga je rodjen u svedskoj...niko mu nije nikad ugrozavao roditelje delozacijom...niti bilo kakvim sranjima. Drzavljanin je ove drzave vec odaaavno...a relativno mlad je zaradio puno para jos svojim preskom iz Malmöa u Amsterdam (Ajax) cifra je vec tad bila cirka 80 mil svedskih kruna (a toliko para ja nisam vidio ni na televizoru) ...a o cifri koju je docnije dobio od Juventusa veze nejam znam da je mnogostruko veca....

Nekako ste mi i ti novalic ..malo neprincipijelni u stavovima.
ma lupetam to za roditelje..to sam samo rekao da bih pokazao sa kakvim se sve problemima mozda susrecu igraci..njihova porodica i sl...nisam znao da je zlaja rodjen u svedskoj..onda mi ta prica pada u vodu..ali imamo mi puno "zlaja"..u svakom sportu...
Stari

Post by Stari »

Uefa ide u pravcu razvoja nogometnih takmicenja tako da su principi trzisne ekonomije (Bosmanova presuda ako toga iko sjeca) glavni kad se radi o klupskom nogometu. Pojednostavljeno to bi trebalo izgledati tako da oni klubovi koji imaju super ekonomiju ce u nastavku biti ti koji ce u pravilu biti pretplaceni na pobjede i trofeje.

Na drugu stranu, sto se tice reprezentativnih takmicenja...jos uvijek su u nedoumici....da vas podsjetim da se Evropsko prvenstvo u fudbalu zvalo Nations cup (Dakle u slobodnom prevodu Kup Nacija) ...i samo ime mu kaze: ko bi tu za koga i protiv koga trebao igrati....To je , da tako kazem, bila izvorna ideja kad je zapocelo takmicenje....Znam da ce sad sekularisticne snage na ovom forum da me rastrgnu....ali ideja EV. prvenstva i Sv. prvenstva ... je da igraci igraju po nacionalnom(ili nacionalistickom) osjecanju za onu naciju kojoj pripadaju. Toj cinjenici oba ova takmicenja duguju svoju enormnu popularnost ....da se od pocetka pocelo igrati "samo za pare"...ni jedno od ovih takmicenja ne bi bilo ovoliko popularno koliko je to sada slucaj.

A da se u cijeloj toj neodoljivoj reviji razlicitih nacionalizama ...jos moze i obrnuti ogromna kolicina para...je samo spajanje ugodnog sa korisnim. Unistiti nacinalnu komponentu i ograniciti ova dva takmicenja na iskljucivo komercijalne show-predstave...vodi hladjenju interesovanja ...barem u mom slucaju.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

kakva hrvatska i kuckovic,mislim da bi momak prije poigro u dresu njemacke nego hrvatske.
edu

Post by edu »

stari..ja sam stvar pokusao sagledati iz oba ugla..sta ce mali i buduci "mali" odluciti to cemo vidjeti...
Murat Sabanovic

http://www.bundesliga.de/clubs/teams/sp ... mburger_sv

Name Kucukovic
Vorname Mustafa

Geburtstag 05.11.1986

Nationalität Bosnien-Herzegowina / Deutschland

Größe 190 cm

Gewicht 79 kg

Position Angriff

Trikotnummer 19

Saisonspiele 1

Saisontore 0

Bundesligaspiele 10

Bundesligatore 0

Im aktuellen Verein seit 01.07.2004

Bisherige Stationen Hamburger SV

Kurzbiographie Mustafa Kucukovic heißt die große Nachwuchshoffnung im Sturm des Hamburger SV. Der inzwischen 18-Jährige gab in der Hinrunde der abgelaufenen Saison sein Debüt im Trikot des HSV und ist damit der jüngste Spieler, der jemals für die Rothosen in der Bundesliga aufgelaufen ist. Bei insgesamt neun Einsätzen deutete der Angreifer seine Torgefährlichkeit an. Meist kam Kucukovic als Joker in die Partie und sorgte für frischen Wind im Sturm des HSV, auch wenn ihm ein Erfolgserlebnis bislang verwehrt blieb. 'Mucki' ist bosnischer Herkunft und hat sich in Hamburg nicht nur den Traum von der Bundesliga erfüllt – der Youngster steht beim Traditionsklub Seite an Seite mit seinem großen Vorbild Sergej Barbarez auf dem Platz. Im Gegensatz zum Routinier hat sich Kucukovic gegen Bosnien entschieden und schnürt seine Fußballstiefel erfolgreich für die U19-Junioren des DFB. Der torgefährliche Angreifer kam vom VfL Bochum zu den Hanseaten und wohnt seitdem im Internat des HSV.
novalic

Post by novalic »

sada.. opet realno.. edu ima pravo.. da ti stari imas sina.. koji u svedskoj moze da zarati brdo love, da ima izvrsne uslove treninga, velike sanse ucestvovati u svjetkom prvenstvu, omoguciti sebi i svojima lagodan zivot.. da ne govorimo o sponzorima.. reklamama.. i jos milion malih stvari...
a na drugoj strani.. ono sto ima.. da sada ne nabrajam.. ja bih svoje dijete gurala gdje je bolje.. i uopste me nije stid
Stari

Post by Stari »

novalic wrote:sada.. opet realno.. edu ima pravo.. da ti stari imas sina.. koji u svedskoj moze da zarati brdo love, da ima izvrsne uslove treninga, velike sanse ucestvovati u svjetkom prvenstvu, omoguciti sebi i svojima lagodan zivot.. da ne govorimo o sponzorima.. reklamama.. i jos milion malih stvari...
a na drugoj strani.. ono sto ima.. da sada ne nabrajam.. ja bih svoje dijete gurala gdje je bolje.. i uopste me nije stid
Vidi se da nemas sina nego kcer..sinovi su, znas novo, malo zajebaniji kad je u pitanju nogomet....ako mu je recimo 18 god i izgleda kao zlaja ili mustafa (da te podsjetim obojca su malo krupniji momci) ...onda mu ja svakako ne mogu nista narediti kad se radi za koga ce igrati ... mogu mu (mozda) preporuciti neke druge stvari kad je recimo u pitanju...skola, muzika knjige poso i tako to. Fudbal je ...vlastiti izbor ne mozes najerati silom nekog da nekog ili nesto voli ... ako on to ne voli. ...pa da se na obrve nasadis.

Da se zlaji od pocetka nije vise svidjala svedska od bosne ...dzabe bi tu bilo sve ... mislim da je on bio bosanskohercegovacki nacionalista ... igro bi on za BiH ...medjutim nije ...i onda nema tu babo sta traziti...a i ne treba. Barem ja imam takvo misljenje u pogledu odgajanja i vaspitavanja ...sinova
edu

Post by edu »

cuo sam da je ibrahimovic na pocetku karijere na ledjima nosio ime ZLATAN..onda je babuka intervenisao..i od tada nosi IBRAHIMOVIC..a takodjer cuo sam da je na pitanje prilikom gostovanja na eurosportu..koju muziku slusa..on odgovorio..slusam halida beslica.. :D :D :D

ibrahimovic je rodjen u svedskoj..(kako mi stari rece)..i igra za svedsku..po mom misljenju sasvim normalna njegova odluka..i nema potrebe da ga na kolac stavljamo..da je kojim slucajem rodjen u bosni..a igra za svedsku..to bi druga stvar bila.....no sad je problem kucukovic...
Stari

Post by Stari »

Odlican zaokret ...edu...

Koliko sam ja skont'o Mustafa je u bitno drugacijoj situaciji od ostalih. Treba mu pasos...a njemci mu ga nece dati ukoliko ne bude htio igrati za njihovu reprezentaciju. Osim toga momak jos nije poceo zaradjivati velike pare u klupskom nogometu. Jer da je to slucaj ...mogao se on vrlo jendostavno zadrzati u njemackoj i bez pasosa.

A bilo je drugacijih slucajeva...sjetite se momka sa imenom Robert Prosinecki...rodjen u njemackoj...poceo igrati u njemackoj...cha-cha ga doveo Chiri Blazevicu u Dinamo na probu...a ovaj ga ismijao i izvrgao ruglu....ali ga je Dzajic nanjusio. Za koju ono drzavnu reprezentaciju zaigra taj momak ...ha...? Za njemacku bogme nije. A igrao je dovoljno dobro da kod njih ima mjesta.
Last edited by Stari on 24/11/2005 12:39, edited 1 time in total.
edu

Post by edu »

nema ni okreta ni zaokreta..samo nisam znao da je covjek rodjen u svedskoj..a ostajem pri svom stavu da je lako biti patriota sa 5 miliona eura na racunu..ali ima supaka koj ni sa ti 5 miliona nisu patriote..sta ces..jednom gladne oci..uvijek gladne...
Murat Sabanovic

tema bi se trebala zvati "uzese svabima mustafu".
nama su ga svvabi haplili ,njima hrvati
interwal

Post by interwal »

Ko hoće da igra za reprezentaciju on o svom trošku zapuca iz Njemačke u Argentinu, ko neće on vrlo lako i brzo zanemari svoje mjesto rođenja, porijeklo itd. itd. On ako ima šal iznad kreveta, ako se nanerviro barem upola ko ja kad nam Danci i Srbi syebaše ambicije, on će igrati za BiH, ako igra zbog pasoša, onda su Hrvati dobili novog Klasnića (njihova verzija Salihamidžića) i što se mene tiče nek su.

A ovo oko biranja između 5 milja i nacionalnog ponosa... kad bi to bilo tako onda bi imali 4 repke na EP i 5 na svjetskom
Pusur

Post by Pusur »

Ja mislim da srce je srce pa ko ga ima, taj ga stvarno ima poput Sergeja Barbareza! ON je isto dobio poziv od NJemacke ali covjek odlucio da igra za BIH, Konjic i Hibic- ljudine najvece sto postoje! Kad ih je Ciro morio da igraju za Hr i htio da ih vodi na SP 98 i sigurno im garantovo mjesto u timu kralj mu Konjic reko da bi on igro za BIH a Ciro mu reko pa bolan BIH ni nema reprezentaciju!!!
KOnjic: nema sad ali jednom kad je bude imala ja bi volio da igram u njoj!
Hasan odbio isto Njemce....

Mogao bi ovako do sutra i niko od njih nije bio u velikom klubu tada, nit je bio neka faca u toj ligi ali ti ljudi (i siguran sam da ih ima jos) su svim srcem pristali da igraju za BIH ma sta to bilo i ma koliko manje para znacilo...

Prosto je: ko ima srca za BIH on ga ima sigurno a ko nema prodat ce se i za marku!

p.s. najbolja izjava glede fudbala i para dao Maradona u jednom razgovoru kad rekao...ne kontam ove danjasnje igrace koji imaju para i super ima je i imaju slobodu i onda za jos 50 000$ extra se prodaju da nemaju pravo ni reci svoje misljenje...kaze: imas milione a prodas se za dodatnih 50 000$... ne kontam
e to i ja mislim, niko od njih (Muslimovic, Mustafa i ini) nije gladan u tom klubu i sigurno fine pare zaraduje...valjda ona sve u svoje vrijeme ne vrijedi.
hamza1

Post by hamza1 »

Kucukovic ima lovu i ima buducnost. Mislite li vi zaista da ce ga Hamburg odbiti ako on pocne da igra za BIH? Pa znate li vi uopste koja su primanja u Hamburgu? Za najdalje godinu dana on ce biti standardni igrac HSV.
Jedna stolica u lozi njihovog stadiona po Barbarezu kosta 250000 eura!! Halo!!! Dvjesta pedeset hijljada eura!!!!!

Onda mi neko pocne pricati on treba da izabere za buducnost i bolju lovu.

Ma dajj to je pravo preseravanje, isto kao za Zlatana. Zlatan je imao 3 nova auta od cega jedan ferari prije nego je zaigrao za Svedsku.
Onda opet suosjecajni levati dodju i kazu ma izabrao je za lovu. Ostao bi sirotinja.
Koja snobovska razmisljanja!!!!

Mislim ipak da ce Mustafa izabrati za nas tim.
Šandor

Post by Šandor »

Teško je pričati o ovome a da te u tren oka ne proglase zaostalim i primitivnim.

Ali hajde, da krenemo. :D

Ja nisam fudbaler. I nema šanse da to postanem. Al mogu govoriti o osjećanjima.

Nema tih para koje bi me natjerale da igram za Hrvatsku ili SCG. Nema tih para kojima bi me kupili makar me ovi iz našeg saveza nabili nogom u guzicu i poslali u neku stvar.
Kad bih igrao za HR ili SCG umro bih od tuge. :( :( :(
Ovo se može protumačiti kao mržnja. Ali, kako da igram za reprezentaciju zemlje koja nam je učinila toliko zla? :(

Naravno, ima primjera koji dokazuju da ovo što pričam nije pravilo od kojeg niko ne odstupa. Ali sebe ne bih mogao zamisliti u dresu HR ili SCG.
To je gore od svake noćne more.
Isto tako bih umro od tuge kad bi moj sin ili kćerka igrali za pomenute reprezentacije.

Mirzu Džombu mogu razumjeti. Čovjek je rođen tamo. Iako mu je otac iz Doboja a majka iz Bosanske Gradiške.

Što se tiče Ibrahimovića meni su naši ljudi iz Švedske ispričali da mu je otac iz Bijeljine a majka iz Brčkog.
Također su rekli da je Zlatan rođen negdje u Slavoniji i da je u pelenama (nije ni propuzao) stigao u Malme.
Ne kažem da je istina. Ali to je ono što su meni ispričali. :D
Stari

Post by Stari »

Eh pa Sandore i ja bih isto tako...ali ja nisam prozivio sav svoj zivot u inostranstvu...rodjen sam u Bosni ...i prozivio djetinstvo i dobar dio mladosti dolje...ovi koji su prozivjeli sav svoj zivot drugdje (to ako je ibrahmovic donesen u pelenama u Malme ne mijenja nista sav je zivot do 18-te prozivio tu) ...oni nemaju taj osjecaj.

Drugo bi bilo kad bih ja recimo postao dobar u nekoj sportskoj grani koja se ne igra uopste u Bosni ...kao recimo americki fudbal, basebol ili slicno ..onda bih naravno igrao za onu drzavu u kojoj zivim ...

Al da se okrenem onom o cemu mi ovdje u stvari pricamo ... novac i uslovi ...kao odlucujuci kriterijum pri izboru drzavnog tima u nogometu. Mnogi su se vec osvrnuli na to ...da argument o tome da se momci opredjeljuju za to jer im prijeti potpuna ekonomska i socijalna propast...ne drzi vodu...u svakom slucaju ne onoliko koliko bi oni koji se pozivaju na to zeljeli.

Ne bi ni Ibrahimovic ni Muslimovic ni Jakupovic ni Kucukovic ...ni oni koji su odlucili igrati u hrvatskoj ni u srpskoj reprezentaciji (a koji su iz BiH) ...propali u zivotu da su se odlucili igrati za BiH...velika vecina od njih cak ne bi imala nikakvih neugodnosti sa bilo koje strane(Ovdje prvenstveno mislim na one koji su dogurali daleko npr. Ibrahimovic, Milosevic, itd ima ih mnogo). Oni su materijalno bili siutirani ...a bili bi to i da su nastavili igrati u BiH reprezentaciji.

O necemu drugom se radi ...imam osjecaj da vecina ovdje prisutnih zna jako dobro o cemu se u stvari radi ...ali iz nekog razloga ...o tome ne zeli diskutovati.
novalic

Post by novalic »

pa dobro stari, pocni ti i jasno napisi koji je po tebi razlog.. neigranja.. u bih reprezentaciji.. doticnih momaka..
ibnHome

Post by ibnHome »

Stari wrote:
O necemu drugom se radi ...imam osjecaj da vecina ovdje prisutnih zna jako dobro o cemu se u stvari radi ...ali iz nekog razloga ...o tome ne zeli diskutovati.
Stari, ocemu se Radi?
S obzirom da da je sve ovo skupa postalo pravilo, mora da postoji neka zajednicka nit...Ja je, medjutim, ne vidim...sve sto vrijedi kod jednog nije slucaj sa drugim i tako ukrug...Jedino sto je zajednicko svima je da su kakvu-takvu reputaciju prethodno stekli vani...
Stari

Post by Stari »

Eh pa nije bas da je to jedina stavka koja im se moze zavesti pod zajednicki nazivnik:...ima jos ...evo nekih... pa vi onda vidite.

-Sve i jedan od njih zna igrati lopte (bez diskusije)
-Ni kod jednog od njih igranje za drzavnu reprezentaciju BiH nije stvar koja se ne diskutuje (koja je dakle sama po sebi jasna i o njoj kao takvoj nema diskusije)
-Ogromna vecina njih nije igrala u federalnom dijelu premijer lige BiH.
-....hocete li da nastavim?
novalic

Post by novalic »

da....

na sta ciljas..
Stari

Post by Stari »

Pa evo ovako: ova platforma ce zahtjevati malo vise manevarskog prostora pri njenom iznosenju u pismenoj formi...dajte mi malo vremena da se sredim i pripremim.
Unaprijed zahvalan.
mostarac

Post by mostarac »

Pod broj 1 otjerat bagru iz saveza i dovesti prave ljude koji ce raditi svoj posao. Ako se nakon toga desi slucaj da nam se opet desavaju ovakve scene onda pristupiti sljedecem:
U ovoj zemlji na svakom cosku mozete naci tipa koji bi jednom Ibrahimovicu baseball palicom slomio noge u koljenu za 500 KM. Vrijeme je da se to nekome i desi. Nakon toga ima svaki da razmisli prije svog poteza. Mislim da ce se ovo desavati sa bilo kakvim rukovodstvom saveza i da je vrijeme da ovde neko neslavno zavrsi svoju sportsku karijeru, jer drugacije ovo necemo rjesiti. Pa ima onaj rukomets Izvidjaca iz Ljubuskog. Nasa repka ga afirmisala, prodala, postao igrach i ulozila se lova u njega i kad je to sve uradjeno on otisao igrat za Hrvatsku kao vec afirmisan igrach. Meni nije steta da jedan takav malo neslavnije zavrsi karijeru. Potrebno je samo jednom da se to desi. Ona ce se otimat za drzavni dres.
Da ne govorim o tome da je potrebno napraviti medijski linch jedne takve osobe i njegove porodice. To nije nista nepoznato u svijetu i to svi rade i ne znam zasto bi se mi sada pravili fini i lijepi i krasni i govorili "Neka nemojte ih". Odgojili ste govno, onda smrdite zajedno sa njim.
Post Reply