Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#826 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Truba »

jesu u trebu sta ulozili?
ElRe

#827 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Vrlo brzo cemo vidjeti ima li od ACI-a srece.
Pod hitno moraju da rijese pitanje servisa za nova FCA vozila, jer trenutno izuzev 2-3 majstora u Sarajevu ne postoji ozbiljan FCA servis.

Privredni program ce vjerovatno solidno ici, problem je putnicki. Moraju uloziti u marketing, jer kakve koristi od akcijskih cijena za modele 500, 500L, Giulietta, Renegade... kad to niko ne zna, osim ako ne ode na www.aci.ba
AdnanSA

#828 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by AdnanSA »

Pa dobre su im ove akcijske cijene. 27000 Pop star 500 L sa dizel motorom. Stvarno poštena ponuda.
530i

#829 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Ponuda je dobra, vjerovatno imaju tih nekih modela na lageru, ali nema veze. Da nema ove teme i ovog podforuma ne bih ni znao da je ovo uopšte pokrenuto....dakle marketing po novinama, internetu, džambo plakatima...
johntra

#830 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by johntra »

Najavili su otvaranje i na Facebooku... :D
Neko je gore napisao da su prošle godine prodali 300 modela, vjerovatno je 70 posto privredni program...otvaranje salona u glavnom gradu je samo plus, a i servis će biti dodatna pozitiva...
ElRe

#831 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

http://bestsellingcarsblog.com/2015/08/ ... ck-on-top/

Interesantan poredak najprodavanijih modela, Passat na 3. mjestu
530i

#832 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Neka firma ili ministarstvo se ponovili passatima!? Interesantno loš plasman nove fabije, što već i nije slučajnost...
AdnanSA

#833 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by AdnanSA »

Stvarno škoda Fabia nula bodova. Ja sam samo par komada vidjeo na cesti o Sarajevu. Više sam Hondi Civic (istina na stranim tablama) iz 2007-2008 godine vidjeo po Sarajevu ljetos nego novih Fabia. Da li je previsoka cijena u pitanju ili ih zeza Rapid?
Haris.ba

#834 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Haris.ba »

Pisali su autoportali vani. Prodaja fabije pada od otprilike 2010. godine. Rapid otkida prodaju oktavije i fabije. Manje oktavije, a mnogo više fabije. Onda je tu i citigo. Pa onda i konkurencija (kod nas je dacia uzela bruku kupaca škodi). Pa promjena navike kupaca. Prije je kod nas fabija bila prvo auto u porodici. Sad polahko postaje samo drugo ili "žensko" auto. :D Nešta ko pežo 208.
Pa porast mogućnosti kupovine dobrih polovnih auta. Tržište se promjenilo. Kad se sjetim samo šta je bila prije alternativa uzeti umjesto nove fabije 1, pa donekle i fabije 2.
530i

#835 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Koliko sam ja upratio fabija 2 se prodavala sasvim lijepo dok god je bila na tržištu. Mislim da je problem nove fabije cijena, benzinac 1.0 sa 60 ks i bez klime košta oko 19 hiljada, a dizel početni preko 28 hiljada. Za te pare ne samo da je Dacia opasan konkurent, nego i sva sila koreanaca. A ni dizajn nije nešto posebno dobar, Rapid izgleda mnogo bolje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#836 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

Meni od tih malih Skoda kao najbolja kupovina cini mi se Rapid SpaceBack.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#837 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by konektovan »

mali_milojica wrote:Meni od tih malih Skoda kao najbolja kupovina cini mi se Rapid SpaceBack.
Opet, taj spaceback meni najruzniji auto na trzistu, dok je sedan varijanta dosta ljepsa i elegantnija.
mali_milojica

#838 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

Ja sam rekao,cini mi se kao najbolja kupovina. Nije ni meni neki upis ljepote i meni takodze se limuzina cini skladnijom,ali ne volim te male limuzinice tipa Rapid,Thalia nekad i sl
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#839 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by konektovan »

mali_milojica wrote:Ja sam rekao,cini mi se kao najbolja kupovina. Nije ni meni neki upis ljepote i meni takodze se limuzina cini skladnijom,ali ne volim te male limuzinice tipa Rapid,Thalia nekad i sl
Joj kad se sjetim one thalie, pa k'o je ono aminov'o i odobrio da se proizvodi?! :mrgreen:

Meni je rapid limuzina ok, novi toledo, 301, c - ellysse od tih limuzinica.
ElRe

#840 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

konektovan wrote:
Joj kad se sjetim one thalie, pa k'o je ono aminov'o i odobrio da se proizvodi?! :mrgreen:
U Turskoj se Thalia sasvim dobro prodavala.

U klasi gradskih automobila vise nema kupovine baznog modela sa klimom za oko 16-17k KM. Prije 2-3 godine imali smo Fabiu 1.2 HTP, Corsu 1.0, Clia 1.2 i sl modele. Sada je svima njima cijena oko 19-20k KM.
Better Man

#841 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Better Man »

ElRe wrote:
konektovan wrote:
U Turskoj se Thalia sasvim dobro prodavala.

U klasi gradskih automobila vise nema kupovine baznog modela sa klimom za oko 16-17k KM. Prije 2-3 godine imali smo Fabiu 1.2 HTP, Corsu 1.0, Clia 1.2 i sl modele. Sada je svima njima cijena oko 19-20k KM.
Thalia prve generacije je bila sedan verzija Clia 2.
530i

#842 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

ElRe wrote:
U klasi gradskih automobila vise nema kupovine baznog modela sa klimom za oko 16-17k KM.
Imaju Logan i Sandero. I fabija 2 sa klimom je bila 16 i nešto, ali sada je otprilike 5 hiljada skuplja.
Optimist

#843 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Optimist »

Vjerujem da ce i Fabiji sletiti cijena iza nove godine. Ove trenutne su jos napuhane jer je novi model na trzistu.
ElRe

#844 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Bilo bi dobro kada bi FAS (ACI i Market Auto su svakako produzena ruka Fiata Srbija u BiH) organizirao slicnu akciju i u BiH

http://www.b92.net/automobili/vesti.php ... id=1032223

Za sada ne vidim neki pomak u prodaji novih FCA automobila na BH trzistu.
530i

#845 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by 530i »

Mislim da te akcije reciklaže i sl. u Srbiji za Fiat automobile imaju potporu države...
ElRe

#846 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Juce sam saznao da je novi Fiat salon u Sarajevu imao razocaravujuci avgust i da ako ne bude pomaka u septembru i oktobru ide zatvaranje. Navodno, za putnickim automobilima bukvalno ne vlada nikakav interes, a ni prodaja teretnog programa nije zadovoljavajuca, posebno modela Doblo.

Ovako nesto je manje-vise i ocekivano. Punto mora da kosta maksimalno do 15000 KM do registracije sa klimom u pocetnom nivou opreme, Panda isto tako. 500L je svakako nezanimljiv, a 500X je realno preskup i morao bi da bude jeftiniji od Captura.
ranger

#847 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ranger »

ElRe wrote:Juce sam saznao da je novi Fiat salon u Sarajevu imao razocaravujuci avgust i da ako ne bude pomaka u septembru i oktobru ide zatvaranje. Navodno, za putnickim automobilima bukvalno ne vlada nikakav interes, a ni prodaja teretnog programa nije zadovoljavajuca, posebno modela Doblo.

Ovako nesto je manje-vise i ocekivano. Punto mora da kosta maksimalno do 15000 KM do registracije sa klimom u pocetnom nivou opreme, Panda isto tako. 500L je svakako nezanimljiv, a 500X je realno preskup i morao bi da bude jeftiniji od Captura.
jbg punto izaso 2005?!
model kojim bi trebali harat segmentom oni nisu u stanju izbacit novi punih 10godina... (jebo kozmetiku i fejslift)
ostalo, fiat 500 vako fiat 500 nako...
na BH trziste jedino je moguce uci jeftinim malim autima, a ne Alfom koju prosjecni bosanac moze samo sanjati.
steta, ali je tako.
mali_milojica

#848 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mali_milojica »

ElRe wrote:Juce sam saznao da je novi Fiat salon u Sarajevu imao razocaravujuci avgust i da ako ne bude pomaka u septembru i oktobru ide zatvaranje. Navodno, za putnickim automobilima bukvalno ne vlada nikakav interes, a ni prodaja teretnog programa nije zadovoljavajuca, posebno modela Doblo.

Sve bih se slozio,osim ovog zadnjeg. 500X ne moze biti jeftiniji od Captura. Svaka cast Francuzu,ali 500x je ozbiljniji auto. Platforma bolja,motori raznovrsniji i mnogo jaci,pogon 4x4,oprema itd itd. Tamo gdje Captur skoro zavrsava,500x pocinje.
ElRe

#849 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Da, ali Renault kao brend je puno jaci od Fiata.
drndalo

#850 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

Ja bih za pocetak naglasio da je spoznaja o tome da je salon UOPSTE otvoren limitirana na komsiluk istog, te 26 ucesnika ove teme koji su pregledali slike sa otvaranja na klixu... Toliko o marketingu... Pa onda formiranje cijena i modela... Koje je opet vjerovatno ne bas najsretnije rijeseno.
Post Reply