Svjetski uspjeh tešanjske Oaze: Nova nagrada na Berkeley Springsu
Prirodna mineralna voda Oaza nagrađena srebrenom medaljom za kvalitet na najvažnijem svjetskom takmičenju voda u američkom Berkeley Springsu, saopšteno je iz ove kompanije.
Prirodna mineralna voda Oaza - Tešanjski kiseljak nagrađena je srebrenom medaljom za kvalitet na ovogodišnjem 25. po redu Međunarodnom testiranju voda u američkom Berkeley Springsu.
Prirodna minerlana voda Oaza je ocijenjena najvišim ocjenama u kategoriji kiselih voda (sparkling waters) u konkurenciji voda iz cijelog svijeta, a u zvaničnom saopćenju žirija navodi se da je Oaza osvojila "srebro" nakon nekoliko dobijenih "zlatnih" medalja.
"Ovo je još jedan svjetski uspjeh Oaze koji ujedno znači povratak na svjetsku scenu. Biti nekoliko godina najbolji na svijetu, a onda nakon izvjesnog perioda dobiti na najznačajnijem međunarodnom testiranju voda ponovno takve ocjene kvaliteta na najvišoj razini, istinski je podvig i potvrda da je Oaza zapravo bosansko čudo i ponos cijele BiH. Ovo je povratak Oaze na svjetsku scenu i to na velika vrata", kazao je tom prilikom Armin Hrvić, direktor kompanije Oaza d.o.o. iz Tešnja.
Međuanrodna smotra voda u Berkeley Springsu vrijedi za jednu od najavažnijih u svijetu.
Oaza je do sada na "Berkeley Springs International Water Tasting Awards“ ocijenjena najprije zlatnom medaljom 1998., zatim srebrenom medaljom 2000., potom bronzanom medaljom 2001., te zlatnom medaljom 2002. godine. Oaza je svojevremeno bila i na zvaničnom meniju “Bijele kuće”.
Pored Oaze koja je ocijenjena kao druga, prvo mjesto ove godine pripalo je “Daphne-Ultra Premium Quality” prirodnoj mineralnoj vodi iz Atine. Treće i četvrto mjesto pripalo je vodama iz Novog Zelanda “Antipodes” i “Otakari”, dok je peto mjesto zauzela američka voda “Castle Rock”.
http://www.klix.ba/biznis/svjetski-uspj ... /150222040
Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Moderator: anex
- medobrundoo
-
colt
#27 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Neki dan sam htio da kupim prirodni kamen od neke firme i kad sam pogledao papire od tog kamena, nisam mogao vjerovati da piše da je porijeklo iz Kine. Heej jebote, pa i kamen uvozimo!!!!
Inače nebitno za temu, malo sam istraživao o tom kamenu, uvidio sam da ljudi prodaju kamen koji ima kakvu-takvu radijaciju, jer su neke zemlje u okruženju vršili dodatne analize.Zamisli da boraviš sa kamenom koji ima kakvu-takvu radijaciju. . .
Inače nebitno za temu, malo sam istraživao o tom kamenu, uvidio sam da ljudi prodaju kamen koji ima kakvu-takvu radijaciju, jer su neke zemlje u okruženju vršili dodatne analize.Zamisli da boraviš sa kamenom koji ima kakvu-takvu radijaciju. . .
-
Tyke
#28 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Oaza je odavno u samom vrhu po kvalitetu kisele vode, i gdje je ta reklama po nasim medijima koja ce se vrtiti stalno i stalno kako bi nam stvorila svijest da koristimo i forsiramo domace?
Treba se krenuti sa intezivnim kampanjama i reklamama prvobitno da se informise narod koji su to nasi proizvodi, po cemu su poznati, zasto ih konzumirati... ja u posljednje vrijeme i roditelje sve vise i vise upozoravam i upoznajem sta kupovati i zasto... odnekle se mora krenuti, ne kazu djabe "misli globalno, djeluj lokalno".
A ako hoces da cistis, uvijek kreni od svoje avlije.
Treba se krenuti sa intezivnim kampanjama i reklamama prvobitno da se informise narod koji su to nasi proizvodi, po cemu su poznati, zasto ih konzumirati... ja u posljednje vrijeme i roditelje sve vise i vise upozoravam i upoznajem sta kupovati i zasto... odnekle se mora krenuti, ne kazu djabe "misli globalno, djeluj lokalno".
A ako hoces da cistis, uvijek kreni od svoje avlije.
-
almir90
#29 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Koja opsjednutost ljudi sa proizvodima iz EU. BiH dođe kao čistilište, sve što ne valja završi kod nas. Ako neko ne vjeruje u to, neka živi i dalje u zabludi. Sve što niko normalan ne želi, to završi kod nas na tržištu. Što se Turske tiče, primarno je bazirana za tržište Rusije, sve što Rusi vrate (a itekako vraćaju), jer ne ispunjavaju potrebnu kvalitetu, sve to kod nas završi za bagatelu, a prodaje se po visokim cijenama. Imam poznanika koji rade na Arizoni, tu sam blizu i sam, i znam o čemu pričam. Šleper robe se kupi za 2000-3000 KM, i ta se roba proda na veliko za 5000-7000 KM (ovisno od proizvoda), negdje čak imaju i još veće marže, pa vi skontajte koliko ti proizvodi koštaju na kilo u maloprodaji. Ali eto, neka se neki i dalje zavaravaju kako nam dolaze kvalitetni proizvodi. Sami uvoznici više ne kriju šta uvoze.
Problem trgovine i jest taj, što je puno isplativija i lakša, u odnosu na proizvodnju. Zato i imamo situaciju kakva jest, pojedini domaći proizvođači su profitabili, a ostalih je iz dana u dan sve manje.
Najveći problem je svijest BiH građana, koji ne žele kupovati domaće. Razumijemo za proizvode gdje je veća razlika u cijeni, ali ako je mala razlika u cijeni, opet će "naš" čovjek uzeti strani proizvod, jer nedaj Bože da se tamo neko obogati od moje marke, bolje da švabo, turčin i španac imaju para, nego naš komšija Mehmed, Jovan ili Ivan. I sve dok je tako, neće nam ekonomija ići na bolje, već će se bogatiti samo oni koji već imaju bogastvo.
Problem trgovine i jest taj, što je puno isplativija i lakša, u odnosu na proizvodnju. Zato i imamo situaciju kakva jest, pojedini domaći proizvođači su profitabili, a ostalih je iz dana u dan sve manje.
Najveći problem je svijest BiH građana, koji ne žele kupovati domaće. Razumijemo za proizvode gdje je veća razlika u cijeni, ali ako je mala razlika u cijeni, opet će "naš" čovjek uzeti strani proizvod, jer nedaj Bože da se tamo neko obogati od moje marke, bolje da švabo, turčin i španac imaju para, nego naš komšija Mehmed, Jovan ili Ivan. I sve dok je tako, neće nam ekonomija ići na bolje, već će se bogatiti samo oni koji već imaju bogastvo.
- OldMayor
#30 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Oaza moze dobit sto triliona nagrada, ali moraju se brate malo potruditi oko marketinga i distribucije... Da je Jana dobila tu nagradu, znali bi oni to vec unovciti
Npr po kaficima narucis mineralnu, nigdje ti nece oazu donijet, barem ne u Sarajevu. Pa jebemu plati malo i neka tvoje prodaju. Ajd u prodavnici nije problem, naci cu je nekako...ali restorani, hoteli, kafici itd tu se trebaju bacit, napravit neku cool ambalazu, pa ako treba uvesti i neke nove okuse...
Jebote nama je morao doci hrvat da napravi Sensation, ej da uzme kiselu vodu i doda joj malo secera i arome, vauuu to je jebena nauka... ej. Ovima iz Kiseljaka je toliko prije bilo tesko da skontaju jbt da nesto urade...a ni hrvati nisu to izmislili, nego su i oni kopirali...
Ovi nasi samo tapkaju u mjestu i cude se sto ih ostali pregazise, kriva im drzava, krivi im mi kupci, ma sami ste krivi... Eto taj Kiseljak je radio ovako onako, kupi ih Jamnica, te malo reklama, te malo ambalaza i boom ljudi napravise...
Drago mi je i da je evo Sarajevska pivara napokon odlucila da nesto uradi, moras uvijek biti u toku, nuditi nesto novo, pratiti konkurenciju, prosla su titina vremena kad se tvoje MORALO kupovati...
Npr po kaficima narucis mineralnu, nigdje ti nece oazu donijet, barem ne u Sarajevu. Pa jebemu plati malo i neka tvoje prodaju. Ajd u prodavnici nije problem, naci cu je nekako...ali restorani, hoteli, kafici itd tu se trebaju bacit, napravit neku cool ambalazu, pa ako treba uvesti i neke nove okuse...
Jebote nama je morao doci hrvat da napravi Sensation, ej da uzme kiselu vodu i doda joj malo secera i arome, vauuu to je jebena nauka... ej. Ovima iz Kiseljaka je toliko prije bilo tesko da skontaju jbt da nesto urade...a ni hrvati nisu to izmislili, nego su i oni kopirali...
Ovi nasi samo tapkaju u mjestu i cude se sto ih ostali pregazise, kriva im drzava, krivi im mi kupci, ma sami ste krivi... Eto taj Kiseljak je radio ovako onako, kupi ih Jamnica, te malo reklama, te malo ambalaza i boom ljudi napravise...
Drago mi je i da je evo Sarajevska pivara napokon odlucila da nesto uradi, moras uvijek biti u toku, nuditi nesto novo, pratiti konkurenciju, prosla su titina vremena kad se tvoje MORALO kupovati...
-
Tyke
#31 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
U diskoteci Viva, koje je udaljena cca 500m od Tuzlanske pivare, mozes naruciti Tubork, Karlovacko (cini mi se) i jos neka piva, a nemas Tuzlansko, Sarajevsko... jos blize Tuzlanskoj pivari (ne znam ima li 200m), u Irish pub-u, narucis te Cesko pivo, te Jelen, to poneko hrvatsko, ali nemas Tuzlansko... i jebo ti taj grad i nasu politiku...medobrundoo wrote:ma raja neće da kupuje ono što se iz aviona vidi da je domaće, a kamoli da zagleda po dekaleracijama
neće majmun da kupi sarajevsko, tuzlansko ili preminger pivo
hoće, žuju, karlovačko, jelen , kurac, palac
ma bokserom ga u tikvu tupavu roknut kad dođe na kasu sa tim proizvodima...jedini način s glupavim Bosancima
Pa sjednes u kafic i narucis flasiranu vodu, oni ti dadnu neku hrvatsku ili koju sve ne, ili u Tuzli u kaficu ti nude Sarajevski kiseljak pored Tuzlanskog... i milion nelogicnosti u nasoj drzavi...
I zamisli da u Irskoj sjednes u neki pub i da nemaju domace pivo. Demolirali bi ljudi taj pub.
-
probook
#32 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Dzabe domacim slatkisima da su marka ili dvije jeftiniji kada su nekvalitetni, dzaba Sarajevsko pivo da mi na kasi poklanjaju kada ne valja, kisela voda svaka cast, mlijecni proizvodi isto su ok, ali ne mozes kupcu pod nos gurati nekvalitetan proizvod pod pricom to je domace to kupuj nema veze sto ne valja. Halo cao!
- insomnia78
#33 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Upravo toprobook wrote:Dzabe domacim slatkisima da su marka ili dvije jeftiniji kada su nekvalitetni, dzaba Sarajevsko pivo da mi na kasi poklanjaju kada ne valja, kisela voda svaka cast, mlijecni proizvodi isto su ok, ali ne mozes kupcu pod nos gurati nekvalitetan proizvod pod pricom to je domace to kupuj nema veze sto ne valja. Halo cao!
Boli me ba kurac jarane ja te pare krvavo zaradim i ja cu ih potrositi na sta mi se trose
Ako ima domace a kvalitetno, normala da cu uzeti domace ako nema slobodno propadnite
-
Tyke
#34 Re: Uvozimo čak i ono što bismo mogli izvoziti
Evo samo jedan primjer:
http://** No links **.ba/clanak/105086/uspjeh-tuz ... g-pilsnera
Ovo je toliki apsurd, da je u najmanju ruku zalosno.
http://** No links **.ba/clanak/105086/uspjeh-tuz ... g-pilsnera
U jednu ruku je i stvar ukusa, jednim dijelom i stvar marketinga... ali ako u gradu (pa i drzavi vala) nudimo, recimo, pivo iz okolnih (konkurentnih) drzava, pa jebemu majku, onda valjda trebamo na meniju imati i domace pivo kad bi i najgore bilo... a nije......
...
- Posebno nam je zadovoljstvo dala ova nagrada koju je "tuzlanski pilsner" dobio za boju, pjenu, bistrinu i gorčinu. "Tuzlanski pilsner" je imao čast da učestvuje u finalnoj rundi, u kategoriji "bohemian-style pilsner" i osvojio je visok nivo bodova, čime je svrstan među deset najboljih piva - izjavio je direktor Pivare Tuzla Zlatan Pejić.
Kazao je da je ova nagrada višestruko značajna, prvenstveno zbog potvrde kvaliteta i što je ostvarena među većom konkurencijom, nego što je to bilo prethodnih godina.
"Tuzlanski pilsner" je konkurirao pet godina zaredom na Međunarodnom takmičenju u Njemačkoj, gdje su ove godine vrhunski stručnjaci dali maksimalnu ocjenu ovom pivu za ukupni dojam kao „dobro pivo, pivo za preporuku“.
- Imamo domaće proizvode koji su potvrdili svoj kvalitet, zato nam je žao što nije usvojen Zakon o izmjenama i dopunama o akcizama BiH, kako bi se zaštitla domaća proizvodnja. Poražavajući je podatak da se u BiH uveze 130 miliona konvertibilnih maraka piva, a iz BiH se izveze 2,9 miliona konvertibilnih maraka piva - naglasio je Pejić.
...
...
Ovo je toliki apsurd, da je u najmanju ruku zalosno.