Uvoz za firmu bez računa na ime firme - Pitanje za ŠPEDITER

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tragač

#1 Uvoz za firmu bez računa na ime firme - Pitanje za ŠPEDITER

Post by Tragač »

Pozdravljam,

Nadam se da na ovom forumu imamo nekog iz špediterske oblasti ko bi znao i mogao odgovoriti na pitanje koje proizilazi iz moguće sljedeće situacije.

Situacija:
Predstavnik firme d.o.o. koja se bavi uvozom odjevnih predmeta ode u inostranstvo i tamo za keš kupuje odjevne predmete za koje ne dobije račun na ime firme već onaj obični fiskalni na kasi te ispadne da je roba prodana fizičkom licu. Recimo da želi tu i tamo kupiti neke skuplje stvari do 1500 KM koje se ovdje nigdje ne prodaju a ima mušterije za iste, međutim u prodavnici gdje kupuje niko mu neće izdati poseban račun na ime firme, može dobiti samo standardni račun - eventualno sa obrascem za povrat PDV-a.

Pitanje:
Da li je i kako je moguće robu na takav način kupljenu uvoziti u BiH, uredno platiti carinu na granici i sve što treba, prijavit da to kupuje firma a ne fizičko lice, da bi na kraju tu robu mogao legano staviti na police u svojoj prodavnici.

Napomena:
Već mi je poznato da vrijednost robe u putničkom saobraćaju za carinjenje ne smije preči 1500 KM.

Ako ima neko da zna ili uputi gdje treba tražiti pravi odgovor, hvala!
_Reds_

#2 Re: Uvoz za firmu bez računa na ime firme - Pitanje za ŠPEDITER

Post by _Reds_ »

Hajde da malo dignem temu.

I mene zanima oko uvoza firme.

Ono što znam jeste da firma da bi uvozila mora biti d.o.o.

Mora li u opisu stavki kojima se bavi firma biti naznačeno uvoz/izvoz??

I koliko sma skontao mora biti registrovana u Upravi za indirektno oporezivanje.
MMM1977

#3 Re: Uvoz za firmu bez računa na ime firme - Pitanje za ŠPEDITER

Post by MMM1977 »

_Reds_ wrote:Hajde da malo dignem temu.

I mene zanima oko uvoza firme.

Ono što znam jeste da firma da bi uvozila mora biti d.o.o.

Mora li u opisu stavki kojima se bavi firma biti naznačeno uvoz/izvoz??

I koliko sma skontao mora biti registrovana u Upravi za indirektno oporezivanje.
Moraš imati carinski broj, koji izdaje UIO.
HAVANA

#4 Re: Uvoz za firmu bez računa na ime firme - Pitanje za ŠPEDITER

Post by HAVANA »

Da,moras imati carinski broj,u opisu stavki djelatnosti kojim se bavis,spediciju koja te zastupa i na ulazu u bih i na tvojoj carinskoj ispostavi...Naravno svu robu kupujes i placas preko racuna,vadis potrebne izvozne papire...kakav kes...
Post Reply