Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vako, mala; velika raja.. hehe
nisam bash detaljno upoznat s procedurom kako se uvoze sada vozila u BiH; koja je starosna dob koja se moze uvesti, i koliko se placa carine poreza i td.. i usput sta mislite izmedzu PEUGEOT 307. i Renault CLIO???
unaprijed hvala!!!
neka neka...dabogda im za likova tribale te pare..mater im lopovsku...pa umjesto da subvencioniraju kupovinu novih vozila oni deru koliko god mogu..triba zapalit i parlament i vladu da nema nikoga kad već ne rade ništa
madamax31 wrote:neka neka...dabogda im za likova tribale te pare..mater im lopovsku...pa umjesto da subvencioniraju kupovinu novih vozila oni deru koliko god mogu..triba zapalit i parlament i vladu da nema nikoga kad već ne rade ništa
ePegasus wrote:Carina je ukinuta na uvoz novih vozila iz EU. Carina na polovna vozila je 12,5% + 1 % za carinsku obradu.PDV (17%) se računa i na NV vozila i na carinu. Auta se mogu uvesti do 7 godina starosti.
u BiH se očekuje uvođenje trošarina, prema nekim najavama već ove godine !!! Pretpostavka je da ćebiti kao i u Hr.Trošarina se plača kako na nova tako i na polovna, s tim da imaju skale.Što vozilo više vrijedi viša je stopa trošarine..kod polovnih ima trošarina prema vrijednosti + se dodaje 50% vrijednsoti trošarine jer je vozilo polovno.
hvala na informacijama, i meni su bile potrebne...
Da ne otvaram novu temu može i ovdje malo off topic...
Nešto sa rajom pričam o uvozu automobila i ovim našim BiH dilerima, švercerima automobila, nazovite ih kako hoćete...pa smo došli i do marže na koju oni rade...
Da li neko zna, ako ne tačno barem približno, koliko uzimaju marže po autu u KM-ovima ? Jasno mi je da ove "auto kuće" mogu dobiti jeftinije cijene ako uvoze više komada, udarano, ovo ono...Ali šta je sa onim avlijanerima što dovoze auta pa u dvorištu ima tri auta i dovozi ih ako neko naruči ....
Da li su to iznosi 1.000, 2.000, 3.000 KM po autu ili je to puno manje ? Nekako mi nevjerovatno zvuči da odu tamo negdje po auto i da na njemu samo zarade 500 KM
ePegasus wrote:Carina je ukinuta na uvoz novih vozila iz EU. Carina na polovna vozila je 12,5% + 1 % za carinsku obradu.PDV (17%) se računa i na NV vozila i na carinu. Auta se mogu uvesti do 7 godina starosti.
u BiH se očekuje uvođenje trošarina, prema nekim najavama već ove godine !!! Pretpostavka je da ćebiti kao i u Hr.Trošarina se plača kako na nova tako i na polovna, s tim da imaju skale.Što vozilo više vrijedi viša je stopa trošarine..kod polovnih ima trošarina prema vrijednosti + se dodaje 50% vrijednsoti trošarine jer je vozilo polovno.
Jesam li dobro razumio?
Kupovna cijena + 13,5% carinskih dadzbina i onda 17% PDV-a na sve to. I to pod uslovom da automobil nije stariji od 7 godina.
moguće da sad nije 13,5 već 11%. A ta kupovna cijena zna biti diskutabilna. Ako njima tamo ne paše iz nekog razloga (koji mogu biti i privatne prirode tipa nasekirala ga žena, treba dići sprat na vikendici i sl.) mogu oni malo i u katalog zaviriti ne bi li se ti za đep ufatio da malo podmažeš. Zbog ovih nekih subjektivnih situacija dileri autima su u prednosti jer oni imaju uhodane šeme kako da prođu najjejftinije. Ja sam mjesecima fato razne šeme oko uvoza i na kraju skont'o da je to jedna velika lutrija iz razno raznih razloga.
Ma sve osim kupovine novog automobila je na neki nacin lutrija. Posto mi trenutno opcija kupovine novog automobila i nije bas na prvom mjestu pokusavam skontat neku najbezbolniju varijantu za kupovinu polovnog.
Najjednostavnije i jeste kupiti ga ovdje kod nas ali koliko mozes biti siguran sta uopste kupujes. Imam jednog prijatelja koji lakira auta i konstantno ima musterije, pomenute dilere, koji dovuku novija ali obicno udarena auta i dobro ga nasminkaju kod njega tako da svaki automobil koji izadnje iz njegove garaze izgleda ko lampa. E sad kad kupis nesto tako pa ti se nakon pola godine pocine osipati farba kasno je za tugu...
Ovako, iako uz dosta komplikacija, smatram da mozes doci do nekog boljeg automobila. Ako nista bar ces znati je li bio udaren ili ne. E sad samo treba imati dobro racunici i skontati koliko ce na kraju to auto kostati nakon svih tih uvoznih peripetija...
sinus wrote:Da ne otvaram novu temu može i ovdje malo off topic...
Nešto sa rajom pričam o uvozu automobila i ovim našim BiH dilerima, švercerima automobila, nazovite ih kako hoćete...pa smo došli i do marže na koju oni rade...
Da li neko zna, ako ne tačno barem približno, koliko uzimaju marže po autu u KM-ovima ? Jasno mi je da ove "auto kuće" mogu dobiti jeftinije cijene ako uvoze više komada, udarano, ovo ono...Ali šta je sa onim avlijanerima što dovoze auta pa u dvorištu ima tri auta i dovozi ih ako neko naruči ....
Da li su to iznosi 1.000, 2.000, 3.000 KM po autu ili je to puno manje ? Nekako mi nevjerovatno zvuči da odu tamo negdje po auto i da na njemu samo zarade 500 KM
jaran je vlasnik auto kuce i kaze a ne laze da zaradi 1000KM po automobilu u prosjeku
MoHiKaNaC wrote:Ma sve osim kupovine novog automobila je na neki nacin lutrija. Posto mi trenutno opcija kupovine novog automobila i nije bas na prvom mjestu pokusavam skontat neku najbezbolniju varijantu za kupovinu polovnog.
Najjednostavnije i jeste kupiti ga ovdje kod nas ali koliko mozes biti siguran sta uopste kupujes. Imam jednog prijatelja koji lakira auta i konstantno ima musterije, pomenute dilere, koji dovuku novija ali obicno udarena auta i dobro ga nasminkaju kod njega tako da svaki automobil koji izadnje iz njegove garaze izgleda ko lampa. E sad kad kupis nesto tako pa ti se nakon pola godine pocine osipati farba kasno je za tugu...
Ovako, iako uz dosta komplikacija, smatram da mozes doci do nekog boljeg automobila. Ako nista bar ces znati je li bio udaren ili ne. E sad samo treba imati dobro racunici i skontati koliko ce na kraju to auto kostati nakon svih tih uvoznih peripetija...
A, ko ce ti garantovati da nije vec tamo radjen,jer sto god se nudi za izvoz obicno je sumnjivog kvaliteta. Pogledaj na mobile.de. Posto svojim zemljacima po pravilu ne smiju prodavati takve aute zakonski,sem da naglasi kakva je bila steta pa ako neko hoce,to je drugo.Ali zato kad nudi za izvoz nikome nista ne mora garantovati.
Cujem da Peugeota vise hvale. Jedan poznanik je imao Clia i stalno mu se nesto kvarilo, prodao ga nakon par mjeseci. Neki dan sam bio s momkom ima Clia 2002 god. i motor mu riknuo morao ga mjenjati.
zamolio bih vas,da ako neko zna da mi kaze da li se placa carina i porez(i koliko) za novo auto kupljeno u inostranstvu(italija),ali ako ono bude vozeno do nas???unapred hvala
Da li se carina i PDV pri uvozu polovnog automobila placaju na cijenu koja je uredno prikazana na ugovoru o prodaji/kupnji ili postoji neko drugo odredjivanje vrijednosti? Hvala.
Kako im se cefne, to jest koliko dobro potplatis one koji carine. Ak hoce uzet ce ti taj ugovor kao dokaz, ako nece, uzet ce katalosku vrijednost auta, koja je u vecini slucajeva mnogo veca od realnih cijena - da ne kazem duplo.
sinus wrote:Da ne otvaram novu temu može i ovdje malo off topic...
Sve ovisi o vozilu i odakle ga dovlacis(troskovi puta).Da,500 km je sasvim vjerovatno-labudica. Na svakom utovarenom kad otplatis sve imas po 500 km cistih. Moze se zaraditi i tri milje po komadu ali samo na skupim polovnjacima ili da "prepakujes" udareno vozilo friskog datuma pa ga prodajes po cijeni znatno vecoj od realne.
Zdravo svima, zanima me sad ta carina i porez. Jasno mi je da treba dati 13,5% i zatim još 17%, a kolika je carina i porez ako je vozilo oštečeno???
Joše jedna stvar nije mi jasna. Kako je sa kubikažom vozila, kakvu igru ima kubikaža u igri???
Imam dva vozila koje bi htjeo uvesti u BiH:
- VW Passat 2.5 TDI V6 motor, 2003 godna, neoštečen.
- Opel Astra Caravan 2.0 DTI N-Joy, 2004 godina, oštečen branik i malo hauba, takođe treba promeniti hladnjak. Airbegovi cjeli
Zanima me koliko bi od prilike koštala carina za ta vozila???
Hvala unapred