Uvoz sopstvenog auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- uozo
#1 Uvoz sopstvenog auta
Postovani forumasi potrebna mi je pomoc oko akcije uvoza automobila koji zelim da uvezem i "prodam" mome ocu. Mozda neko moze da mi kaze kako to funkcionise najjednostavnije i najjeftinije po mogucnosti.
Ja proces zamisljam ovako.
Auto je proizveden 2003 u aprilu, sto znaci da je u ovom mjesecu jos mladji od 7 godina, koliko je cini mi se jos granica. Auto je u mome vlasnistvu. Da li ja mogu jednostavno da doputujem i prijavim auto za carinu, platim carinu i sve dazbine i onda ga poklonim mome ocu ili pravim sa njim neki kupoprodajni ugovor? Onda ga on registruje i vozi. Ja tablice vratim ovamo i odjavim auto! Ja imam BiH drzavljanstvo i zivim momntalno u Njemackoj.
Da li je to sve tako jednostavno ili ima jos nesto sto treba da znam. Mozda je neko imao neko slicno iskustvo?
Hvala unaprijed!
Ja proces zamisljam ovako.
Auto je proizveden 2003 u aprilu, sto znaci da je u ovom mjesecu jos mladji od 7 godina, koliko je cini mi se jos granica. Auto je u mome vlasnistvu. Da li ja mogu jednostavno da doputujem i prijavim auto za carinu, platim carinu i sve dazbine i onda ga poklonim mome ocu ili pravim sa njim neki kupoprodajni ugovor? Onda ga on registruje i vozi. Ja tablice vratim ovamo i odjavim auto! Ja imam BiH drzavljanstvo i zivim momntalno u Njemackoj.
Da li je to sve tako jednostavno ili ima jos nesto sto treba da znam. Mozda je neko imao neko slicno iskustvo?
Hvala unaprijed!
- shlauf
#2 Re: Uvoz sopstvenog auta
Sviju ti sto ne uvezeš odmah auto na očevo ime a ne ponovo ovdje da se peglaš i prevodiš auto na njegovo ime?????
Evo ti broj špeditera "PLAVA ZVIJEZDA" u Brodu 053/610-671 i 061/853-922 (Muamer) i vidi sa njima šta ti treba od papira. Konkretno da uvoziš na očevo ime osim punomoći i kopije lične karte njegove i tvoje ili pasoša. Oni će ti reći šta ti je sve potrebno a ne da kad dođeš na granicu da ti nešto fali od papirologije. Oni će ti reći na osnovu marke auta, proizvodnje, snage ..... koliko će te izaći carina i PDV kao i njihove usluge. Sve podvučeš i znaš šta te čeka, tj. isplati li se ili ne. U svakom slučaju neka ti je sa srećom.
Aleee aleeeeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!!
Evo ti broj špeditera "PLAVA ZVIJEZDA" u Brodu 053/610-671 i 061/853-922 (Muamer) i vidi sa njima šta ti treba od papira. Konkretno da uvoziš na očevo ime osim punomoći i kopije lične karte njegove i tvoje ili pasoša. Oni će ti reći šta ti je sve potrebno a ne da kad dođeš na granicu da ti nešto fali od papirologije. Oni će ti reći na osnovu marke auta, proizvodnje, snage ..... koliko će te izaći carina i PDV kao i njihove usluge. Sve podvučeš i znaš šta te čeka, tj. isplati li se ili ne. U svakom slučaju neka ti je sa srećom.
Aleee aleeeeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!!
-
LeKo
#3 Re: Uvoz sopstvenog auta
Preporuka za Muamera i od mene, momak je super.
Što se tiče uvoza, ja koliko sam uspio skontati ide ovako:
1. Auto odmah odjavljuješ u DE mjestu stanovanja i uzimaš colovke
2. Voziš do Slovenije i na izlasku iz nje moraš kod špeditera (da odjaviš auto iz EU)
3. Na ulazu u BiH (najbolje na B.Brodu) prijaviš auto za carinjenje i odmah ga tu ocariniš
4. S papirologijom od carine i dokazom da si istu i PDV platio ideš u mjesto gdje stanuje otac da registrujete auto
Moguće je da će ti na carini tražiti prevod odjave vozila sa njemačkog na bosanski pa za to pripremi 50-ak €ur.
Nema veze da li je auto 01/2003 ili 12/2003, gleda se samo godina
Ako hoćeš da na carini jeftinije prođeš negdje ga malo kucni (karambolka i sl. što je lako i jeftino popraviti).
Pozdrav i sretno.
2. Voziš do Slovenije i na izlasku iz nje moraš kod špeditera (da odjaviš auto iz EU)
3. Na ulazu u BiH (najbolje na B.Brodu) prijaviš auto za carinjenje i odmah ga tu ocariniš
4. S papirologijom od carine i dokazom da si istu i PDV platio ideš u mjesto gdje stanuje otac da registrujete auto
Moguće je da će ti na carini tražiti prevod odjave vozila sa njemačkog na bosanski pa za to pripremi 50-ak €ur.
Ako hoćeš da na carini jeftinije prođeš negdje ga malo kucni (karambolka i sl. što je lako i jeftino popraviti).
Pozdrav i sretno.
- uozo
#4 Re: Uvoz sopstvenog auta
Hvala na odgovorima i preporuci. Vec sam ih kontaktirao. Ovaj postupak vjerovatno ide tako ako kupujes auto ovdje u DE od trgovaca. Ali ja ga ne kupujem. Auto je osigurano i registrovano, sto znaci da ja i bez tih colovki mogu da ga dovezem. To i jeste ustvari moje pitanje. Da li mogu jednostavno da ga dovezem i ocarinim i onda prevedem na sebe ili oca? I da gga poslije ovdje odjavim. Tako mi je puno jednostavnije.LeKo wrote:Preporuka za Muamera i od mene, momak je super.
Pozdrav i sretno.
- shlauf
#5 Re: Uvoz sopstvenog auta
U B.Brodu ne gledaju auto isto kao u Izačiću. Jedino to ovdje rade u Halilovićima i onda te oderu jer ako išta imaš od dodtane opreme dopisuje se pa bile to i kapice na ventilima guma.
Alee aleeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!!
Alee aleeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!!
- olensoner
#6 Re: Uvoz sopstvenog auta
Cini mi se da zuris, pa evo cisto informativno da znas, nema veze koji je mjesec proizvodnje auto, mozes u decembru ove godine uvesti auto proizvedeno u januaru 2003., znaci bitna je samo da niej stariji od 2003. 
-
fatal error
#7 Re: Uvoz sopstvenog auta
moglo je. ja sam prije par godina tako napravio. autom za bih... ostavio ocu auto. ostatak on obavio u bih. cak ni tablice nisam skidao tako da ga je mogao vozati dok nije sve odradio. odjava stigla sluzbenim putem. osiguranje mi se javilo da je auto odjavljeno i prica za mene zavrsena.uozo wrote:LeKo wrote:Preporuka za Muamera i od mene, momak je super.
Pozdrav i sretno.
Hvala na odgovorima i preporuci. Vec sam ih kontaktirao. Ovaj postupak vjerovatno ide tako ako kupujes auto ovdje u DE od trgovaca. Ali ja ga ne kupujem. Auto je osigurano i registrovano, sto znaci da ja i bez tih colovki mogu da ga dovezem. To i jeste ustvari moje pitanje. Da li mogu jednostavno da ga dovezem i ocarinim i onda prevedem na sebe ili oca? I da gga poslije ovdje odjavim. Tako mi je puno jednostavnije.
da li to jos uvijek fercera.... ne bih ti znao reci. prica je stara 6-7 godina. neka otac nazove nekog lokalnog speditera i priupita.
- aerosa
#8 Re: Uvoz sopstvenog auta
Odjavu i vraćanje tablica možeš završiti u Njemačkoj ambasadi, a koliko mi je poznato Gradiška je bila najpovoljnija za carinjenje auta.
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#9 Re: Uvoz sopstvenog auta
Evo od mene jedno podpitanje. Jel ovo isto funkcionise ovako ako se auto kupi u drugoj eu drzavi, konkretno Sloveniji?? Mislim, cijene onog auta koji ja sebi zelim kupiti su u Sloveniji manje nego u Njemackoj, znam se sporazumjeti i blize je za otici.LeKo wrote:Preporuka za Muamera i od mene, momak je super.
Pozdrav i sretno.
Dakle ja sam to zamislio ovako, nadjem na netu auto, telefonski zavrsim sve sa prodavacem, izganjam vizu preko rodbine i usput i njih obidjem, kupim auto od prodavaca.....ali dalje ni ja ne znam kako to fercera sa odjavama gore i prijavama ovdje, a pogotovo me zanima mora li se odmah platiti ta carina i pdv kod nas ako ga ne zelis (ili ne mozes) odmah registrovati, ima li povrata gore pdv-a ako se auto kupi od ovlastenog trgovca u auto kuci i slicno??
- shlauf
#10 Re: Uvoz sopstvenog auta
Dakle ja sam to zamislio ovako, nadjem na netu auto, telefonski zavrsim sve sa prodavacem, izganjam vizu preko rodbine i usput i njih obidjem, kupim auto od prodavaca.....ali dalje ni ja ne znam kako to fercera sa odjavama gore i prijavama ovdje, a pogotovo me zanima mora li se odmah platiti ta carina i pdv kod nas ako ga ne zelis (ili ne mozes) odmah registrovati, ima li povrata gore pdv-a ako se auto kupi od ovlastenog trgovca u auto kuci i slicno??[/quote]
Ako kupuješ od auto kuće onda se vraća DDV (kod nas PDV) u iznosu od 20% od navedene cijene. Još možeš da imaš dodatni popust za gotovinsko plaćanje, platiš osiguranje i table na 21 dan (toliko su u mene trajale) i izvršio sam carinjenje u Izačiću jer mi je bilo jeftinije nego u Halilovićima. U Sloveniji od prodavca dobiješ papire za izvoz auta i na osnovu njih vršiš prijavu na graničnom prelazu. Ima jedna pogodnost na koju svi potencijalni uvoznici treba da obrate pažnju, a to je dobivanje obrasca EUR-1 i sa njim je znatno umanjena carina i PDV jer na njemu je osnovica daleko manja. Primjer: Mondeo 2006, TDCi, 85 KW, obaveze su 5134,oo KM a sa EUR-1 4500,oo KM. Tu su uračunati i špediterski troškovi. Na ulazu u BiH se prijavljuje vozilo i carina se plaća na samoj granici ili u mjestu prebivališta a možeš se i kasnije vratiti i platiti obaveze. Samo je važno da se prijavi vozilo prilikom ulaska u BiH.
na slovenačkoj stranici www.avto.net pored svakog auta imaš istaknuto dali se vraća DDV ili ne. Ne vraća se ako je auto kupljen u Sloveniji tj. nije iz uvoza.
Aleee aleeeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!!
Ako kupuješ od auto kuće onda se vraća DDV (kod nas PDV) u iznosu od 20% od navedene cijene. Još možeš da imaš dodatni popust za gotovinsko plaćanje, platiš osiguranje i table na 21 dan (toliko su u mene trajale) i izvršio sam carinjenje u Izačiću jer mi je bilo jeftinije nego u Halilovićima. U Sloveniji od prodavca dobiješ papire za izvoz auta i na osnovu njih vršiš prijavu na graničnom prelazu. Ima jedna pogodnost na koju svi potencijalni uvoznici treba da obrate pažnju, a to je dobivanje obrasca EUR-1 i sa njim je znatno umanjena carina i PDV jer na njemu je osnovica daleko manja. Primjer: Mondeo 2006, TDCi, 85 KW, obaveze su 5134,oo KM a sa EUR-1 4500,oo KM. Tu su uračunati i špediterski troškovi. Na ulazu u BiH se prijavljuje vozilo i carina se plaća na samoj granici ili u mjestu prebivališta a možeš se i kasnije vratiti i platiti obaveze. Samo je važno da se prijavi vozilo prilikom ulaska u BiH.
na slovenačkoj stranici www.avto.net pored svakog auta imaš istaknuto dali se vraća DDV ili ne. Ne vraća se ako je auto kupljen u Sloveniji tj. nije iz uvoza.
Aleee aleeeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!!
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#11 Re: Uvoz sopstvenog auta
Ako kupuješ od auto kuće onda se vraća DDV (kod nas PDV) u iznosu od 20% od navedene cijene. Još možeš da imaš dodatni popust za gotovinsko plaćanje, platiš osiguranje i table na 21 dan (toliko su u mene trajale) i izvršio sam carinjenje u Izačiću jer mi je bilo jeftinije nego u Halilovićima. U Sloveniji od prodavca dobiješ papire za izvoz auta i na osnovu njih vršiš prijavu na graničnom prelazu. Ima jedna pogodnost na koju svi potencijalni uvoznici treba da obrate pažnju, a to je dobivanje obrasca EUR-1 i sa njim je znatno umanjena carina i PDV jer na njemu je osnovica daleko manja. Primjer: Mondeo 2006, TDCi, 85 KW, obaveze su 5134,oo KM a sa EUR-1 4500,oo KM. Tu su uračunati i špediterski troškovi. Na ulazu u BiH se prijavljuje vozilo i carina se plaća na samoj granici ili u mjestu prebivališta a možeš se i kasnije vratiti i platiti obaveze. Samo je važno da se prijavi vozilo prilikom ulaska u BiH.shlauf wrote:Dakle ja sam to zamislio ovako, nadjem na netu auto, telefonski zavrsim sve sa prodavacem, izganjam vizu preko rodbine i usput i njih obidjem, kupim auto od prodavaca.....ali dalje ni ja ne znam kako to fercera sa odjavama gore i prijavama ovdje, a pogotovo me zanima mora li se odmah platiti ta carina i pdv kod nas ako ga ne zelis (ili ne mozes) odmah registrovati, ima li povrata gore pdv-a ako se auto kupi od ovlastenog trgovca u auto kuci i slicno??
na slovenačkoj stranici http://www.avto.net pored svakog auta imaš istaknuto dali se vraća DDV ili ne. Ne vraća se ako je auto kupljen u Sloveniji tj. nije iz uvoza.
Aleee aleeeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!![/quote]
Super, hvala
- uozo
#12 Re: Uvoz sopstvenog auta
Samo sam htio da objasnim kakav je postupak u slucaju da neko ima slicno pitanje.
Auto se ne mora odjavljivati da bi se ocarinilo u BiH, ako ste vlasnik auta. Ne mora se nigdje ni prijavljivati na ulasku u zemlju niti kupovati export tablice "colovke" jer je auto vec osigurano i ima tablice. To i jeste logicno jer zasto bi ja odjavljivao auto i placao kratko osiguranje osiguranje ako je to sve vec regularno
Dovoljno je otici kod speditera i uraditi procjenu te platiti carinu i porez. Zatim se tablice vrate i odjavi se auto u DE. Sa tom odjavom je onda moguce i registrovati auto.
Ovo je postupak ako je auto vase, znaci nije kupljeno od trgovca u inostranstvu.
Auto se ne mora odjavljivati da bi se ocarinilo u BiH, ako ste vlasnik auta. Ne mora se nigdje ni prijavljivati na ulasku u zemlju niti kupovati export tablice "colovke" jer je auto vec osigurano i ima tablice. To i jeste logicno jer zasto bi ja odjavljivao auto i placao kratko osiguranje osiguranje ako je to sve vec regularno
Dovoljno je otici kod speditera i uraditi procjenu te platiti carinu i porez. Zatim se tablice vrate i odjavi se auto u DE. Sa tom odjavom je onda moguce i registrovati auto.
Ovo je postupak ako je auto vase, znaci nije kupljeno od trgovca u inostranstvu.
- lara b.
#13 Re: Uvoz sopstvenog auta
da ne bih otvarala novu temu, da pitam ovdje
kako se vrsi povrat poreza za kupljeni auto u njemackoj... jel to auto kuca sredjuje i sta ja njima trebam poslati od papira... dakle auto je dovezen prije par dana, ovdje cu zavrsiti carinu, samo me zabunio taj porez...
pa ako je neko jos uvozio da objasni
kako se vrsi povrat poreza za kupljeni auto u njemackoj... jel to auto kuca sredjuje i sta ja njima trebam poslati od papira... dakle auto je dovezen prije par dana, ovdje cu zavrsiti carinu, samo me zabunio taj porez...
pa ako je neko jos uvozio da objasni