Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bumbar_84

#1 Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by Bumbar_84 »

Nadam se da ima ovdje neko ko se razumije sa Uvozom Robe u BiH i sa Carinom.

Zivim van BiH u Njemackoj i poznam Direktora jedne Firme.
Neki dan on meni isprica kako ce ta njegova Firma za 2-3 Mjeseca izmjenuti sve Racunare i Monitore za nove i upita me trebali mi Racunar.
Posto ja imam vec 2 i zadovoljan sam ja rekoh nemam potrebe za njiha.

Sutradan ja ga opet sretnoh on meni opet ponudih kaze nezna sta ce sa 10 Racunara i da ce ga izaci skupo ako ih odvede na Otpad za Recycling.
I tako on mene upita poznam li koga da mu treba, rekoh sad za sad neznam ali raspitat cu se.

Kad navece meni dodje Ideja kako bi se nekoh iz Bosne obradovao kad bi mu neko Racunar poklonio.
Juce ja opet vidio tog Svabu i predlozio mu da to sve spakuje u Kamion i posalje nekoj Humanitarnoj Organizaciji u BiH, ali Svabo kao Svabo i to mu skupo da plati Kamion.

Sad bi ja ti desetak Racunara od njega dobio i volio bi ih nekako do Bosne prevesti, ima dosta Djece kojima ce dobro doci.

Ali sad ja neznam kako je to sa Carinom, jel se placa, ako da koliko i jeli se uopste smiju uvesti Racunari i Monitori u BiH??

Nasao sam ja neki Dokumenat na Njemacki od Juna 2008 da je BiH ukinula Carina za EU ali nepise nista o Racunarima:
http://www.zoll.de/e0_downloads/a1_vors ... gowina.pdf

Ako neko ima iskustva i vec uvozio Racunare u BiH ili se razumije o Zakonu za Uvoz i Carinu zamolio bi vas da mi pomognete da te Racunare prebacimo nekako do BiH. :bih:

Hvala puno.
OPELENNE

#2 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by OPELENNE »

evo ti jedan link pa vidi al neznam dali je taj zakon na snazi
http://www.monitor.ba/index.php?option= ... 4&Itemid=2
OPELENNE

#3 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by OPELENNE »

Nedjelja, 28 Prosinac 2008
ImageOd početka 2009. godine za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu u potpunosti se ukida naplata carinskih davanja, a konkretno se radi o oko 11.000 različitih proizvoda, rekao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Početkom naredne godine carina, primjera radi, na uvoz novih automobila porijeklom iz EU bit će potpuno ukinuta, a kao rezultat primjene Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU koji je na snazi od 1. srpnja ove godine.

Za proizvode poput kozmetike, traktora, motocikala, namještaja, bijele tehnike, audio i video tehnike, elektroničke opreme i računara, alata... carine su odmah po potpisivanju Sporazuma smanjene na 50 posto vrijednosti carine koja se ranije naplaćivala, a od početka iduće godine carina na ove proizvode bit će u potpunosti ukinuta.

ovdje kako pise trebalo bi da se sad ovaj zakon primjenjuje al ajd znaj jel ovo istina
kolobok

#4 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by kolobok »

Možeš se obratiti nekoj od humanitarnih organizacija. Znam da na dobro.ba imaju akcije u kojima daruju kompjutore socijalno ugroženim obiteljima:

http://dobro.ba/?p=731
topcam
Vozim: uzbrdo

#5 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by topcam »

Bumbar_84 wrote:Nadam se da ima ovdje neko ko se razumije sa Uvozom Robe u BiH i sa Carinom.

Zivim van BiH u Njemackoj i poznam Direktora jedne Firme.
Neki dan on meni isprica kako ce ta njegova Firma za 2-3 Mjeseca izmjenuti sve Racunare i Monitore za nove i upita me trebali mi Racunar.
Posto ja imam vec 2 i zadovoljan sam ja rekoh nemam potrebe za njiha.

Sutradan ja ga opet sretnoh on meni opet ponudih kaze nezna sta ce sa 10 Racunara i da ce ga izaci skupo ako ih odvede na Otpad za Recycling.
I tako on mene upita poznam li koga da mu treba, rekoh sad za sad neznam ali raspitat cu se.

Kad navece meni dodje Ideja kako bi se nekoh iz Bosne obradovao kad bi mu neko Racunar poklonio.
Juce ja opet vidio tog Svabu i predlozio mu da to sve spakuje u Kamion i posalje nekoj Humanitarnoj Organizaciji u BiH, ali Svabo kao Svabo i to mu skupo da plati Kamion.

Sad bi ja ti desetak Racunara od njega dobio i volio bi ih nekako do Bosne prevesti, ima dosta Djece kojima ce dobro doci.

Ali sad ja neznam kako je to sa Carinom, jel se placa, ako da koliko i jeli se uopste smiju uvesti Racunari i Monitori u BiH??

Nasao sam ja neki Dokumenat na Njemacki od Juna 2008 da je BiH ukinula Carina za EU ali nepise nista o Racunarima:
http://www.zoll.de/e0_downloads/a1_vors ... gowina.pdf

Ako neko ima iskustva i vec uvozio Racunare u BiH ili se razumije o Zakonu za Uvoz i Carinu zamolio bi vas da mi pomognete da te Racunare prebacimo nekako do BiH. :bih:

Hvala puno.
Lijepo je to sto zelis, ali to ce biti preskupo, zamisli koliko struje ce neko potrositi sa starim racunarom.
Taj ti sef moze pokusati kao privatno lice da odvuce te compjutere na odpad. To je besplatno.

To mozes i ti predloziti pa odvuci par komada, prije toga mozes eventualno demontirati komponente koje se mogu ponovo upotrijebiti.

Image
minjonja

#6 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by minjonja »

topcam wrote:
Lijepo je to sto zelis, ali to ce biti preskupo, zamisli koliko struje ce neko potrositi sa starim racunarom.
Taj ti sef moze pokusati kao privatno lice da odvuce te compjutere na odpad. To je besplatno.

To mozes i ti predloziti pa odvuci par komada, prije toga mozes eventualno demontirati komponente koje se mogu ponovo upotrijebiti.

Image
kakva struja i troskovi, cuj nece niko... da ti znas koliko djece ima koji nikad kompjuter upalili nisu. to danas spada u nepismenost u vrijeme kad sve ide preko kompjutera.

@bumbar_84

kontaktiraj caritas ili crveni kriz u BiH i pitaj da li su u kontaktu sa nekim skolama koje bi voljele da uzmu te kompjutere. mozda ti oni znaju reci nesto o uvozu.
Anil

#7 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by Anil »

Evo informacija iz prve ruke, ako ti sta moze pomoci: Prije tri mjeseca sam iz USA dobio laptop, koji je polovan i na posiljci deklariran kao poklon, ali bez obzira na to oderali su me za 10% carine + PDV i to na osnovicu vecu od vrijednosti navedene na posiljci.

E sad da li se drugacije tretira ako je za "humanitarne" svrhe, ne znam.
dinaraaa

#8 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by dinaraaa »

Toliku količinu može samo pravno lice da uveze znači firma koja ima carinski broj , i treba obavezno račun.
Carina će to procijeniti po svom platiti će se cca 10% carina +prevoz+ PDV na sve to i poslije radi što želiš.

Carine su oslobođene nove el. stvari sa E1 dokumentom ali samo carine ( i to opet firme a ne fizička lica) PDV se plaća

Znači samostalna akcija te može skupo stajati , jedino preko neke organizacije jer su one u osnovi pravna lica .

Jer ipak smo mi pravna država ...Zakon jednak za sve :D

[Sutradan ja ga opet sretnoh on meni opet ponudih kaze nezna sta ce sa 10 Racunara i da ce ga izaci skupo ako ih odvede na Otpad za Recycling. ]

Neće ga ništa skupo izaći jer se bacanje El. otpada više ne plaća već su recycling hof obavezni da prihvate sav el. otpad.
Bumbar_84

#9 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by Bumbar_84 »

Hvala svima na Informacijama, puno mi je pomoglo.
kolobok wrote:Možeš se obratiti nekoj od humanitarnih organizacija. Znam da na dobro.ba imaju akcije u kojima daruju kompjutore socijalno ugroženim obiteljima:
http://dobro.ba/?p=731
Hvala za link od te Organizacije, posto oni imaju vec iskustva sa slicnim Akcijama poslao sim im email pa ce mo vidit sta ce biti.
OPELENNE wrote:evo ti jedan link pa vidi al neznam dali je taj zakon na snazi
http://www.monitor.ba/index.php?option= ... 4&Itemid=2
Hvala, ali ja koliko vidim nazalost su samo ukinuli Carine za nove stvari, za polovne se i dalje placa(mora i drzava od necega ziviti :bih: )
minjonja wrote: kontaktiraj caritas ili crveni kriz u BiH i pitaj da li su u kontaktu sa nekim skolama koje bi voljele da uzmu te kompjutere. mozda ti oni znaju reci nesto o uvozu.
To ce izgleda biti najbolje, obratio sam se dosad Organizaciji "dobro.ba" i Merhametu ovdje u Njemackoj ako ne bude islo preko njiha onda cu direktno preko neke Humanitarne Organizacije u BiH.
Anil wrote:Evo informacija iz prve ruke, ako ti sta moze pomoci: Prije tri mjeseca sam iz USA dobio laptop, koji je polovan i na posiljci deklariran kao poklon, ali bez obzira na to oderali su me za 10% carine + PDV i to na osnovicu vecu od vrijednosti navedene na posiljci.
E sad da li se drugacije tretira ako je za "humanitarne" svrhe, ne znam.
Neznam kako je za USA ali ja mislim da BiH nema sa njima Medjunarodni Ugovor za Import robe kao sto ima sa EU, a bas ta tvoja Situacija je razlog zasto se ovdje obracujem posto kad bi i meni naplatili
za sve ovo 10% Carinu +PDV usao bi duboko u minus.
dinaraaa wrote:Toliku količinu može samo pravno lice da uveze znači firma koja ima carinski broj , i treba obavezno račun.
Znači samostalna akcija te može skupo stajati , jedino preko neke organizacije jer su one u osnovi pravna lica .
Hvala na info, odustao sam od toga da ja licno to uvezem, ici ce preko neke Organizacije ili Merhameta, zavisi ko se prije javi :)
topcam
Vozim: uzbrdo

#10 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by topcam »

minjonja wrote:
kakva struja i troskovi, cuj nece niko... da ti znas koliko djece ima koji nikad kompjuter upalili nisu. to danas spada u nepismenost u vrijeme kad sve ide preko kompjutera.
I moja firma je prosle godine bacila 50 tak racunara, ali to je tako staro bilo da bi to vise uvreda nego donacija,
jos humanitarna bilo, da to necemu valja ne bi se bacalo, ta vremena su i u Njemackoj prosla.

Struja jeste veliki faktor, ali to znaju samo oni koji placaju racun za struju.

Da su racunari vec godinama unazad, isto kao olovka i papir nekada davno, to mi je jasno. Imas ovdje skole koje jos uvijek koriste tu prevazidenu tehniku "olovka i papir", a imas privatne skole gdje svaki ucenik ima svoj laptop od drugog razreda (u prvom je dva ucenika jedan laptop).

Da ja znam samo trunku onog sto ti ne znas... to bi pun pogodak bio.
Dark Emperor

#11 Re: Uvoz Racunara u BiH, placa li se Carina?

Post by Dark Emperor »

I kod mene firma evo mijenja citav inventar. Dell Prec380 i par 390.
Ima jos par drugih proizvodzaca sa Core2, vecina ima izmedzu 2 i 4Gb RAM.

Ja mislim da specs su sasvim dovoljni za skole ili za neku djecu koja hoce da uce na njima.
Naravno igrice nemogu, GPU su Nvidia Quadro ili ATI GT8800.

Jos sad bacamo cluster nodes iz 2006. Kad znam da su kostale 2600 eura po komadu. :-)
Zali boze.

Da li se placa carina na komp. dijelove (GPU, PSU itd.)? Rodjak kaze da se ne placa, pa da mu donesem GPU.
Post Reply