uvoz na povlasticu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kiko1

#1 uvoz na povlasticu

Post by kiko1 »

Pozdrav svima,
Planiram da uvezem auto golf karavan tdi 66 kw 2001 godiste placeno 3050 eura u Holandiji. Auto je vec kupljeno i prevedeno na prijatelja, znaci tamo je registrovano. Obzirom da ga planiram pokloniti ocu koji je RVI, znaci islo bi preko povlastice a ja bi bio vozac. Molim Vas ako neko moze da mi objasniko ima iskustva s tim, koja je procedura od Holandije (odjava, ugovor...) pa do registracije u bih. Takodje me interesuje da li se auto moze prijaviti na granicnom prelazu Bosanski Brod. Svaka informacija je dobro dosla. Hvala vam unaprijed.
daxon

#2 Re: uvoz na povlasticu

Post by daxon »

Ne isplati ti se povlasticu iskoristiti za tako mali iznos, jer ćeš tu biti dobar max. 1000 KM, a pet godina auto nećeš moći otuđiti. Povlastica se upotrebljava za znatno veće iznose, ali kako hoćeš.
bega24

#3 Re: uvoz na povlasticu

Post by bega24 »

zar nije po zakonu 3 godine trajanje te ponemoci ???
shlauf

#4 Re: uvoz na povlasticu

Post by shlauf »

5-ica

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
drndalo

#5 Re: uvoz na povlasticu

Post by drndalo »

bega24 wrote:zar nije po zakonu 3 godine trajanje te ponemoci ???
Punomoci ?
Ponoci ?
Po onemoci ?
collapse

#6 Re: uvoz na povlasticu

Post by collapse »

Da nepravim novu temu, jeli se uvozom na povlasticu oslabadja samo placanje carine ?
daxon

#7 Re: uvoz na povlasticu

Post by daxon »

Carine i PDV-a, također prilikom registrovanja invalidna lica imaju popuste, tj. ne obračunavaju im se neke takse i porezi, međutim, špediterske usluge, tj. troškove carinjenja ste dužni platiti kao i naknadu za izdavanje povlastice koja iznosi čini mi se 300, 00 KM.
collapse

#8 Re: uvoz na povlasticu

Post by collapse »

Hvala na odgovoru, na oca bi htio auto on je bez jedne noge nesto preko 70% valja ce moci posto PDV i carina 23% nije za bacit
poznanik

#9 Re: uvoz na povlasticu

Post by poznanik »

daxon wrote:Carine i PDV-a, također prilikom registrovanja invalidna lica imaju popuste, tj. ne obračunavaju im se neke takse i porezi, međutim, špediterske usluge, tj. troškove carinjenja ste dužni platiti kao i naknadu za izdavanje povlastice koja iznosi čini mi se 300, 00 KM.
Šta je "naknada za izdavanje povlastice" ? Ko naplaćuje tu naknadu?
poznanik

#10 Re: uvoz na povlasticu

Post by poznanik »

collapse wrote:Hvala na odgovoru, na oca bi htio auto on je bez jedne noge nesto preko 70% valja ce moci posto PDV i carina 23% nije za bacit
Od plaćanja carine oslobodiće se invalidna lica kod uvoza putničkog automobila u periodu jednom u pet godina, a koji će kasnije koristiti kao ortopedsko pomagalo.

Lica koja se smatraju invalidnim, a koja ostvaruju pravo na oslobađanje od plaćanja carine su:
- ratni vojni invalidi, ako je rješenjem nadležne komisije za utvrđivanje stepena invalidnosti, prema propisima o invalidskom osiguranju, utvrđeno tjelesno oštećenje od najmanje 70%, kao i za utvrđeni stepen invalidnosti od 50% i više, ako se radi o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta koja uslovljavaju upotrebu vozila prilagođenih invalidnim licima;
- ostala invalidna lica, ako je rješenjem nadležne komisije za utvrđivanje stepena invalidnosti prema propisima o invalidskom osiguranju utvrđeno tjelesno oštećenje od najmanje 80%, posebno organa za kretanje (donji ekstremiteti, karlica, kralježnica) kao i drugih organa koji dovode do deformacije funkcije donjih ekstremiteta, te utvrđen potpun gubitak ili oštećenje vida kao i teži oblik retardiranosti ili paralize.

Vrijednost putničkog automobila za koje se vrši oslobađanje od plaćanja carine ne smije biti viša od 30.000 KM, a putničkog automobila posebno prilagođenog za prevoz invalidnih lica bez ograničenja vrijednosti.

Putnički automobil, stavljen u slobodan promet nakon provedenog postupka i oslobađanja od plaćanja carine ne smije se prodavati, posuđivati, davati drugom na upotrebu, izdavati kao garancija, iznajmljivati bez prethodnog obavještenja nadležnih carinskih organa i plaćanja dažbina sve do isteka roka od 36 mjeseci od dana stavljanja u slobodan promet.

U cilju korištenja carinske povlastice za boslobađanje od plaćanja carine, korisnik je u obavezi priložiti slijedeću dokumentaciju:

a) ratni vojni invalidi:
- ovjerenu kopiju nalaza nadležnog organa ili komisije o utvrđenom stepenu invaliditeta za ratne vojne invalide od najmanje 70% odnosno mišljenje nadležne komisije za ocijenu invalidnosti i potvrda ljekara odgovarajuće specijalnosti da se radi o amputacijama ili težem oštećenju ekstremiteta za ratne vojne invalide od 50% i više, ukoliko se radi o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta,
- potvrdu resornog ministarstva da se radi o ratnom vojnom invalidu.
b) ostala invalidna lica:
- rješenje nadležnog organa ili komisije kojim je utvrđeno tjelesno oštećenje od najmanje 80%, a koje se odnose na organe za kretanje, organe vida ili teži oblik retardiranosti ili paralize.

Od plaćanja oslobođena su lica i pdv, ali plaćaju 1% carinske evidencije.
durak

#11 Re: uvoz na povlasticu

Post by durak »

u saobraćajnoj bude upisano zabrana otuđenja vozila na tri (3) godine, a samo korisnik povlastice ne može tražiti drugu povlasticu do isteka 5 god, mislim da je tako.
nego de ti vidi koliko bi tebe izašla redovna procedura, ukoliko bi izvršio povrat PDV-a tamo, a postoji mogućnost sa EURO 1 obrascem i ovdje kad izlaziš iz EU koliko mi je poznato.
HAVANA

#12 Re: uvoz na povlasticu

Post by HAVANA »

durak wrote:u saobraćajnoj bude upisano zabrana otuđenja vozila na tri (3) godine, a samo korisnik povlastice ne može tražiti drugu povlasticu do isteka 5 god, mislim da je tako.
nego de ti vidi koliko bi tebe izašla redovna procedura, ukoliko bi izvršio povrat PDV-a tamo, a postoji mogućnost sa EURO 1 obrascem i ovdje kad izlaziš iz EU koliko mi je poznato.

Povrat pdv-a se moze izvrsiti samo kod kupovine vozila od pravnog lica.Ne mozes ostvariti povrat pdv-a kod kupovine vozila koje je bilo u vlasnistvu fizickog lica.I u slucaju kada kupujes vozilo na koje imas pravo povrata pdv-a,za to ne sluzi EURO1 papir nego EX1-izvozna deklaracija...
Za postavljaca teme...
Moras imati racun koji glasi na ime tvog oca a posto ces ti biti vozac u opstini izvadi punomoc da mozes uvesti,prijaviti i ocariniti vozilo to i to....na tog i tog...sa brojem sasije...uzmi od oca i kopiju licne karte,prijavi vozilo na granicnom prelazu i dalje cete oni uputiti...
Kad zavrsis svu proceduru na carini , rjesenje o oslobadjanju od carine i pdv-a ces cekati jedno 15 dana.
daxon

#13 Re: uvoz na povlasticu

Post by daxon »

poznanik wrote:
daxon wrote:Carine i PDV-a, također prilikom registrovanja invalidna lica imaju popuste, tj. ne obračunavaju im se neke takse i porezi, međutim, špediterske usluge, tj. troškove carinjenja ste dužni platiti kao i naknadu za izdavanje povlastice koja iznosi čini mi se 300, 00 KM.
Naplaćuje je centar za procjenu radne sposobnosti ( u B. Đurđeva 12),
Daju ti uplatnicu, uplatiš 300, 00 KM i oni ti izdaju potvrdu koju kasnije koristiš u carinskom postupku.
poznanik

#14 Re: uvoz na povlasticu

Post by poznanik »

daxon wrote:
poznanik wrote:
Naplaćuje je centar za procjenu radne sposobnosti ( u B. Đurđeva 12),
Daju ti uplatnicu, uplatiš 300, 00 KM i oni ti izdaju potvrdu koju kasnije koristiš u carinskom postupku.
To je vjerovatno naknada za "Mišljenje nadležne komisije za ocijenu invalidnosti" ? :? :shock: :-) :( Nevjerovatna drskost državne institucije koja zarađuje na muci invalida. U drugim oblastima invalidi su oslobođeni mnogih plaćanja, ali zato ova Komisija to sve nadoknadi izgleda :x
daxon

#15 Re: uvoz na povlasticu

Post by daxon »

poznanik wrote: U drugim oblastima invalidi su oslobođeni mnogih plaćanja, ali zato ova Komisija to sve nadoknadi izgleda
Nažalost,
upravo tako.
dibidus

#16 Re: uvoz na povlasticu

Post by dibidus »

Neko mi rece da je rok izmedju dvije povlastice sada smanjen sa 5 na 3 godine.
Da li je tacno?
drndalo

#17 Re: uvoz na povlasticu

Post by drndalo »

Mislim da to nije isto za sve povlastice... Tj. nisu sve iste...
bogoljub

#18 Re: uvoz na povlasticu

Post by bogoljub »

Da li svi invalidi iz Federacije vade tu povlasticu u Sarajevu ili je to rasporedjeno po kantonalnim nivoima. Dakle ova adresa Đurđeva 12. je li samo za <kanton <sarajevo ili za komlet Federaciju???

Čuj 300 KM od invalida! SRAMOTA
Pa dok invalid nahoda da izganja povlasticu isto mu ga dodje da plati PDV i carinu, Ko da invalidi uvoze auta od 50.000 maraka. Vecinom je to neko auto koje tamo kosta maximalno do 5000 eura.
<helem dok invalid da 300 ovim, dok nahoda <gorivo i vjerujem jos raznih taksi nema ga nidje, odnosno povlastica mu dodje samo imenica za ismijavanje ljudi koji su dali sebe da bi Ova država opstala.
SRAMOTNO!
Calgonit

#19 Re: uvoz na povlasticu

Post by Calgonit »

Ako sam dobro shvatio procedura ide ovako:
- nadjem vozilo (u slucaju da je PDV obveznik firma koja mi prodaje vozilo-pravno lice u EU imam prao na povrat PDV što naknadno ganjam)
- imam potvrdu o invaliditetu 100% (kicma i svasta nesto),tako da to ne ganjam
- uvozim vozilo i na carinarnici dajem dokumente (faktura dobavljaca, potvrda o invalidnosti i ostali ''sitni papiri'' :)
- cekam 15-20 dana da UINO u Banja Luci donese odluku o oslobadjanju i onda mogu registrovati vozilo

Interesuje me samo da li neko zna 100% kako se zove papir sto prelažem carinarnici za oslobađanje placanje carine i PDV i koliko star papir može biti, jer je to najbitnije-da li je to ova potvrda koju imam!
Thx
dingosp0

#20 Re: uvoz na povlasticu

Post by dingosp0 »

ja evo ganjam nase table s povlasnicom...auto je iz amerike... da sam znao da ce biti ovakav proces nebi nikad pomislio da ga uvezem... jebem ti ljeljak nikad zavrsiti.... jedva izganjo papir za homologaciju... 40 puta iso u ministarstvo... sve sam neki dan predo..sad cekam resenje za povlasnicu...
jasko__

#21 Re: uvoz na povlasticu

Post by jasko__ »

Ljudi može li mi neko napisati friško iskustvo vezano za ovu temu
Našao sam vozilo u auto kući i sve dogovorio..sad trebam "povaditi" papire da ostvarim pravo na oslobađanje PDV-a..u pitanju je civilna invalidnost, maloljetna kćerka, 100% invalidnost

Dobio sam more različitih informacija, te od auto kuća, te od Centra za socijalni rad, te od špeditera..kao treba mi: kopija lične (dijete nema lične, onda kaže CIPS ili rodni list, nisu sigurni), treba izjava kod Notara da se nije radio uvoz u zadnjih 5 godina (ili navodno potvrda iz Mupa, ovisno od općine do općine)..treba Nalaz Komsiije za medicinsko vještačenje (ne onaj orginalni koji sam dobio kad je dijete bilo na Komisiji nego kao neki što se plaća 300 KM) itd itd

Zna li neko pouzdano šta mi treba...iz Zenice sam ako je to bitno
semsasuljakovic

#22 Re: uvoz na povlasticu

Post by semsasuljakovic »

Zna li neko da li se za svaki uvoz mora raditi medicinsko vještačenje?

Otac je uvezao vozilo 2019. prvi put na povlasticu i radio medicinsko vještačenje (civilni invalid), i sad opet hoće da uveze i nemam pojma treba li ponovo raditi vještačenje ili može iskoristiti to iz 2019.?
Post Reply