Zanima me zna li ko proceduru oko uvoza motocikla iz Njemacke.?
Kontao sam uvesti S1000RR 2012. god. sa malom kilometrazom, jer je preskup u BiH da se uzima nov.
Pozdrav i hvala unaprijed.
Uvoz motocikla iz Njemacke
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#2 Re: Uvoz motocikla iz Njemacke
To ti je najpametnije dati nekoj agenciju za registraciju vozila da odradi, ako nećeš sam da se zezaš sa špedicijom i carinom. Pošto se radi o novijem modelu koji sigurno zadovoljava važeće Euro norme za ispušne plinove, treba ti ugovor sa prodavcem (ako se kupuje od privatnog lica) ili račun (ako je od nekog Händler-a, firme koja prodaje polovne motore), njemačku saobraćajnu dozvolu, Abmeldung (da je motor odjavljen u uredu za registraciju općine gdje je zadnji put bio registriran). Ako ćeš ga sam dovoziti, dobićeš i privremene - "Zoll" tablice, priloži i potvrdu koju ćeš dobiti uz njih (ili će ti te tablice biti upisane u saobraćajnu dozvolu - kod Nijemaca stalno imaš jednu saobraćajnu, ona je vezana uz vozilo i ne mijenja se svaki put kad mijenjaš tablice ili se seliš iz jedne općine u drugu, nisu glupi kao naše vlasti). U svakom slučaju, pri prelasku granice treba potražiti nekog špeditera na graničnom prijelazu i dati da odradi svoj dio posla, uštediće dosta posla kasnije. Strane papire treba dati i na prijevod sudskom tumaču, ali to odradi agencija za ragistraciju ako ideš preko njih.
-
TouringBiker
#3 Re: Uvoz motocikla iz Njemacke
PS ne znam kako je za homologaciju, ovdje imaju detaljnije upute:
http://automoto.ba/stranica/od-homologa ... e_638.html
http://automoto.ba/stranica/od-homologa ... e_638.html
-
staradis
#4 Re: Uvoz motocikla iz Njemacke
Koliko start se motor uopšte može uvesti u BiH
-
TouringBiker
#5 Re: Uvoz motocikla iz Njemacke
Mislim da za starost motora uopće nema ograničenja kao za starost auta. Eh sad, drugo je pitanje zadovoljavanja Euro normi za ispušne gasove...
-
wr450f
#6 Re: Uvoz motocikla iz Njemacke
Hvala svima na pomoci, da se pohvalim kupio sam R1, 2009. godina, full Akrapovič.
-
staradis
#7 Re: Uvoz motocikla iz Njemacke
Čestitam opasna mašina.