Uvoz iz Amerike

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Demodel

#1 Uvoz iz Amerike

Post by Demodel »

Zna li neko proceduru za uvoz auta iz Amerike? Interesuje me koje papire treba imati kad se auto preuzima u Luci Ploče, je li se to odradjuje sa punomoci od onog ko salje auto iz Amerike ili kako vec? U biti, sta treba da uradi onaj ko salje a sta onaj ko preuzima auto (koju dokumentaciju treba da nabavi)? Molim sve koji imaju iskustva sa tim i koji znaju proceduru da mi odgovore.
shadow

Post by shadow »

Auto mora biti vlasnistvo, dakle otplaceno svih kredita i folova. Odvezes ga u luku zajedno sa papirima (konkretno title) i naglasis ko ce auto preuzeti u Plocama. Ostavis im informacije tih ljudi da ih oni mogu kontaktirati po dolasku auta u Ploce. Title ide na provjeru da se uvjere da bibi nije ukraden i slicno. Jednom kad dobiju zeleno svjetlo auto tovare u kontejner koji do Ploca otprilike putuje mjesec dana. Kad dole stigne ovi iz Ploca ce zvati ljude koje si naveo da ce ga pokupiti. Ako nisi u mogucnosti da ga pokupis odmah, prvih 10 dana skladistenja su dzaba, nakon toga se placa 10-tak dolara dan. Usluge luke za istovar su oko 1300 kuna. Dalje je do tebe, jel carinis, jel vozis na stranim tablama ili nesto trece..
Demodel

Post by Demodel »

OK, hvala ti! Konkretno - bas kao sto sam i trebao:)! Za pocetak ce ove informacije biti dovoljne.
Neelix

Post by Neelix »

kad sam vec tu da pitam...vidjam po gradu auta sa americkim tablicama... zar se to isplati :?
shadow

Post by shadow »

vozam ja na americkim kad sam u Sa...sta zar se isplati? :D
Neelix

Post by Neelix »

:P pa placat prevoz cak iz amerike i jebavat se s tim kad se sve to moze obaviti puno blize....
shadow

Post by shadow »

u pravu si ako pricas o jeftinim autima, ali ako se radi o malo skupljim onda cijela zajebancija ipak ima smisla :-D
trinaesti

Post by trinaesti »

i mene to zanima. mislim kontam da se isplati cejf vozati auto sa americkim tablama, ali kupiti takvo jedno, posebno auto koje je pravljeno po americkim standardima.
evo neki dan sam vidio ford focus zx 4. odmah se vidi da je veci od evropske verzije. razloka je ocigledna.
a evo istinitog slucaja. vlada zdk se zajebala netom poslije rata i kupila 30 golfova 3 serije manhattan. najuocljivija razlika je sto nazad ima mjesto za tablice amerckih dimenzija.
i super bi bilo da je samo to jedina razlika.
svaki dio tog golfa razlicit je za po 5 milimetara, negdje i do centimetra.
dakle poklopac od ulja nema sanse da zasarafis s jednog na drugi.
sajba je sira. farovi i sva stakla su drugacijih dimenzija. sveki dio mora se naruciti iz amerike.
a u zadnje vrijeme bas je poplava ford focusa iz amerike na zenickim ulicama. ne znam samo kako ce i odakle nabavljati dijelove. i kako li se to isplati.
pomenuti glofovi 3-ke sklapani su u mexicu iskljucivo za americko trziste.
ja licno bih volio imati americki auto.
svjetlosna signalizacija mi je jedan od detalja koji mi se na svakom od njih svidja.
ali to su zelje. ali da li se isplati?
mirz@

Post by mirz@ »

I ja sam jedan od kandidata za uvoz iz Amerike, stvarno sam odusevljen njihovim autima, i planiram u blizoj buducnosti i kupiti takvo nesto
Ova vrsta uvoza se isplati samo za skuplja auta i veću klasu, a za nesto manje i jeftinije ne.
mirz@

Post by mirz@ »

I ja sam jedan od kandidata za uvoz iz Amerike, stvarno sam odusevljen njihovim autima, i planiram u blizoj buducnosti i kupiti takvo nesto
Ova vrsta uvoza se isplati samo za skuplja auta i veću klasu, a za nesto manje i jeftinije ne.
mr.nice

Post by mr.nice »

A koliko kosta prevoz?
mirz@

Post by mirz@ »

Cuo sam da je prevoz iz Amerike do rijeke, oko 1500 do 2000 jedan kontener, e sad u njeg mogu stati dva, pa cak i tri manja automobila.
BimmerX

Post by BimmerX »

Imam jednog poznanika koji je rodom iz Zenice, tacnije Topcic polje. On je prije god i pol... odvezao odavde iz USA golfa 4 i ML350, dole i kratko ih vozo' odlucio da proda golfa je i nekako prodo na kome je dobro "zijanio" mercedes je kako sam cuo i sada na prodaju... Koliko mu se to isplatilo ne znam, mozda samo neki cejf...

Ali ko ima namijeru za sebe uvesti da ima dole kad ode to je ok! ali i za to da ima neko da to odrzava....
Nekome su furka americka auta, meni bas i ne.. :-?
Ja radije imam nekog evropljana ili japanca :-D
tbaharis

Post by tbaharis »

mirz@ wrote:Cuo sam da je prevoz iz Amerike do rijeke, oko 1500 do 2000 jedan kontener, e sad u njeg mogu stati dva, pa cak i tri manja automobila.
650 eura je prevoz do bilo kje luke u evropi... provjeri na exporttrader.com... ima jos dosta web stranica koja se bave samo time... rusi i poljaci su im glavne musterije pa ti sad vidi jel se isplati...
AenemA

Post by AenemA »

Pored tako finih evropskih automobila vi biste da uvozite ove americke "gas guzzler-e"...
tbaharis

Post by tbaharis »

AenemA wrote:Pored tako finih evropskih automobila vi biste da uvozite ove americke "gas guzzler-e"...
kontaju plin ugradit :lol: :lol: :lol: al ne kontaju da za takvo auto treba 3000-4000 za ugradnju plina... a tek dijelovi....
zlata

Post by zlata »

tbaharis wrote:
AenemA wrote:Pored tako finih evropskih automobila vi biste da uvozite ove americke "gas guzzler-e"...
kontaju plin ugradit :lol: :lol: :lol: al ne kontaju da za takvo auto treba 3000-4000 za ugradnju plina... a tek dijelovi....
Molimo vas....razjansite malo boljse! :-D
whow

Post by whow »

Pa neznam bas da si u pravu po pitanju gas guzzler-a. Ja sam prodao 07 Rabbit (Golf 5) sa 150 ks ,made in Germany, koji je trosio "na papiru" 7.2 l po autoputu te 11.7 po gradu a "malo auto". U stvarnosti je trosio mnogo vise . Sada imam 07 Chevrolet Impalu sa 211 ks-trenutno najvece Chevroletovo auto. Impala je za golfa pocetak i kraj . Kada sjednes u auto osjecas se kao King of the road. Brza , startnija , udobnija , ljepsa , puno puno veca, oprema koliko hoces , garancija duplo duza i bolja i sto je najinteresantnije manje trosi. Pa ti sada skontaj ko pravi gas guzzlera.
shadow

Post by shadow »

ma fazon je sto se odavde najvise ipak salju evropski auti, ko kaze da se salju samo "ameri"?
whow

Post by whow »

shadow wrote:ma fazon je sto se odavde najvise ipak salju evropski auti, ko kaze da se salju samo "ameri"?
To kontam -ako se ljudi vracaju a imaju sada neke super makine onda se isplati izletiti par hiljada za prevoz jer bih vjerovatno isto toliko zijanio da ga prodas na brzinu. E sada ako uvozis neke regularne aute tipa Golf i slicno onda ne znam bas koliko se isplati da se izvalis 10-15% od vrijednosti auta samo za prevoz. Ja sam cisto iz zezancije napravio par proracuna za prevoz od Canade do Njemacke najjeftinija opcija je bila $2800 plus $700 troskova u luci u Njemackoj . E sad vjerovatno da postoje i puno bolje opcije ali mislim da se sve to za aute koje mozes kupiti u Europi za iste ili manje pare ne isplati. Mozda bih se isplatilo dovesti recimo neku Corvettu ili nekog od ovih novih Cadilaca koje se ovdje mogu naci povoljnoi pa mozes reci da imas makinu a sada prevoziti fokusa je bez veze.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Oprostite, može li jedno glupo pitanje svima? Koliko ja znam ta američa vozila ne mogu proći homologizaciju, smijete li ih voziti? :shock: :shock:
karanana

Post by karanana »

dalmatinka wrote:Oprostite, može li jedno glupo pitanje svima? Koliko ja znam ta američa vozila ne mogu proći homologizaciju, smijete li ih voziti? :shock: :shock:
Jos gluplje pitanje: Sta je homologizacija?
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

karanana wrote:
dalmatinka wrote:Oprostite, može li jedno glupo pitanje svima? Koliko ja znam ta američa vozila ne mogu proći homologizaciju, smijete li ih voziti? :shock: :shock:
TO ti je nesto kao da li zadovoljavaju odredjene standarde ili ne, a sada ne znam tacno sta sve tu spada, ali npr.:
Znas da nasa evropska auta imaju narandzasto svjetlo za zmigavac, amerima je zadnja grupa svjetala uglavnom skroz crvena - e, ja mislim da to ne bi moglo proci u Evropi, ili mijenjas stopke ili vec sta, pojma nemam, ali to je ta caka...ba. :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

karanana wrote:
To je koliko ja znam skup tehničkih uvjeta koji moraju odgovarati nekom postavljenom standardu. Ja znam da se kod nas ne smije uvoziti automobili koji nemaju evropsku homologizaciju, a amerikanci zato i proizvode drugačije automobile za evropsko tržište. Evi ti slučaj ovog "sirotana" bljak:

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20070 ... osti01.asp
whow

Post by whow »

dalmatinka wrote:
karanana wrote: Jos gluplje pitanje: Sta je homologizacija?
To je koliko ja znam skup tehničkih uvjeta koji moraju odgovarati nekom postavljenom standardu. Ja znam da se kod nas ne smije uvoziti automobili koji nemaju evropsku homologizaciju, a amerikanci zato i proizvode drugačije automobile za evropsko tržište. Evi ti slučaj ovog "sirotana" bljak:

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20070 ... osti01.asp
Ma sve je da se zastiti europska auto oligarhija koja u postenoj trzisnoj utakmici nemoze konkurirati niti GM-u a kamoli Japancima ili nedaj boze Korejancima. No i to ce se uskoro promjeniti :Korejanci prave fabrike u Chehi a mislim da ce i Japanci uskoru poceti praviti pogone po Europi. Mada po mojoj ocjeni u nerednih pet godina svi prizvodaci ce morati da ponude "cista" vozila na alternativna goriva ukoliko misle da ostanu u biznisu.
Post Reply