Uvoz i registracija oldtimera

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ložaaa

#1 Uvoz i registracija oldtimera

Post by Ložaaa »

Možete mi reći kako uvesti oldtimera, te kako ga registrirati...
Čitam po nekim forumima svi kažu da je to preskupo, prekomplicirano itd. Inače automobil bi bio dodge challenger 73

Sad me zanima jeli uopće moguće uvesti i registrirati ovakvo vozilo i kako?

Hvala unaprijed!
poznanik

#2 Re: Uvoz i registracija oldtimera

Post by poznanik »

Ložaaa wrote:Možete mi reći kako uvesti oldtimera, te kako ga registrirati...
Čitam po nekim forumima svi kažu da je to preskupo, prekomplicirano itd. Inače automobil bi bio dodge challenger 73

Sad me zanima jeli uopće moguće uvesti i registrirati ovakvo vozilo i kako?

Hvala unaprijed!

Oldtimerom se smatra m/v muzejske vrijednosti starosti 30 godina i više, i za takva vozila, prilikom njihovog uvoza u BiH, ne provodi se postupak homologacije.
Uslovi koje uvoznik mora ispuniti i dokazi koje mora predati da bi bio oslobođen od postupka homologacije su sljedeći:

- Zahtjev za oslobađanje od homologacije,
- Dokaz o vlasništvu nad predmetnim vozilom,
- Potvrda izdana od strane oldtimer kluba u BiH, kojom se potvrđuje da je vozilo starije od 30 godina, kao i da je pretežno sastavljeno od originalnih dijelova, i kao takvo da spada u kategoriju oldtimer vozila,
- Ukoliko je uvoznik pravna osoba - Izvod iz sudskog registra ili rješenje o registraciji od nadležnog suda, a ako je uvoznik fizička osoba - njegova lična karta, ili ovlaštenog podnosioca zahtjeva,
- Administrativna taksa na zahtjev u iznosu od 5,00 KM, i na rješenje u iznosu od 15,00 KM.

Dokumenti dostavljeni uz zahtjev moraju biti ovjereni od strane ovlaštenog organa.
Dokumenti na stranom jeziku, dostavljeni uz zahtjev za izuzeće moraju imati i preevod na jedan od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini od strane ovlaštenog sudskog tumača za strani jezik.

Sa potvrdom o homologaciji, odnosno oslobađanjem od homologacije, pristupa se redovnom postupku uvoznog carinjenja, u proceduri uobičajenoj za m/v.
Post Reply