Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#1126 Re: Uvoz auta
Vjerujem da smanjuju osnovicu kako stignu, ali sta je krajnji rezultat. Da bi ustedio 500 KM carine moras smanjiti osnovicu za 4000 KM odnosno 2000 EUR, e to ce vec teze ici...
- bude
#1127 Re: Uvoz auta
ma svasta sam vidjao, skidali su slike slupanih auta sa mobile.de istih karakteristika i ubacivali u dosije na carini da smanje osnovicu, znas nas 
-
goran16v
#1128 Re: Uvoz auta
Ne razumijem se previse u to, ali kakve slike u dosijeu, zar se ne radi neposredna procjena, ocitanje VIN-a itd, pa cak i ako to prodje sta sa homologacijom?
- bude
#1129 Re: Uvoz auta
govorim o periodu prije homologacije, priloze se slike razbijenog ili ostecenog auta, tal sa carinikom, umanjenje osnovice ovo-ono, mozda im je sad smanjen manevarski prostor, ne znam jer nisam vise u dodiru sa tim svercerima.
mada kad vidis ova hapsenja sve ti je jasno
mada kad vidis ova hapsenja sve ti je jasno
-
goran16v
#1130 Re: Uvoz auta
Ja znam da je najefikasniji "polulegalni" nacin smanjivanja osnovice da se uzima cijena najjeftinijeg kataloskog modela tog auta sa tim motorom, pa ti ga carine kao najsiromasniji model, a ono neki elegance-de luxe-turbo-uber-hyper, i da se tu moze napraviti prilicna razlika u cijeni.
- bude
#1131 Re: Uvoz auta
tada je to bilo jos izrazenije, moglo se fino ustediti, jos se carina placala pa je bilo 16+20% pa onda kad je uveden pdv 16+17, imali su racuna da to rade.
- moa
#1132 Re: Uvoz auta
JBT lakse je kilu teske droge unijeti u drzavu nego regluarno uvesti auto.
HAVANA IMAS PP pa de zrakni o kakvim se ostecenjima radi na limu:D
-
rizibizi
#1133 Re: Uvoz auta
Izvinjavam se prisutnima sto upadam ko padobranac, koliko sam citao temu, neko napise jedno kontam to je to, onda 10 komentara dalje to nije to, a nije da sam se nauvozio automobila. Elem, pitanje, imam neku semu iz Shvicarske i htio bih dovuci auto, interesuje me ako neko ima provjerenu informaciju, carina, porez, homologacija, sta placam, sta ne placam koliko se sta placa itd. isl. i isplati li se uopste ulaziti u ove kombinacije da ne bude kasnije jaran mog jarana ti ima takvih auta to godiste za 3 joje manje?Zahvaljujem.
-
Did
#1134 Re: Uvoz auta
Postoje neevropske marke vozila koje se proizvode (sklapaju) u EU. Da li postoji mjesto npr. web stranica, gdje je moguće provjeriti da li je određeni tip npr. japanskog vozila proizveden u EU i da se može dobiti EUR1 ili izjava proizvođača?
-
goran16v
#1135 Re: Uvoz auta
Posto iz CH ne mozes dobiti vazeci EUR1 obrazac, bez obzira da li jer auto Made in EU, placas puni iznos carine i osnovica za PDV je uvecana za taj iznos.rizibizi wrote:Izvinjavam se prisutnima sto upadam ko padobranac, koliko sam citao temu, neko napise jedno kontam to je to, onda 10 komentara dalje to nije to, a nije da sam se nauvozio automobila. Elem, pitanje, imam neku semu iz Shvicarske i htio bih dovuci auto, interesuje me ako neko ima provjerenu informaciju, carina, porez, homologacija, sta placam, sta ne placam koliko se sta placa itd. isl. i isplati li se uopste ulaziti u ove kombinacije da ne bude kasnije jaran mog jarana ti ima takvih auta to godiste za 3 joje manje?Zahvaljujem.
Koliko se isplati najvise zavisi od nabavne cijene i stanja auta, ali nije daleko od istine da ce te jednako kostati da kupis auto koji je neko uvezao iz EU zemalja i sebe ugradio u cijenu i da isti takav auto dovezes iz CH i platis carinu.
Evo ti neka najgrublja moguca racunica, na auto od 10.000 KM ces bez EUR1 obrasca platiti 1500 KM carine i 1955 KM PDV-a, dok ces na auto iste vrijednosti sa EUR1 obrascem platiti 0 KM carine i nekih 1700 KM PDV-a, znaci, 1755 KM manje.
-
rizibizi
#1136 Re: Uvoz auta
Matematika je jasna, nema sta. Pretpostavljao sam ja da je to u 5 deka. Nije ni trgovina polovnim automobilima iz evrope neka masna zarada. Onda mi ostaju opcije Germany ili da ganjam ove lokalne "distributere" sto mi se ne cini zanimljivim.
-
goran16v
#1137 Re: Uvoz auta
Pa eto, jest u 5 deka ako na ovu cifru auta iz EU dodas "proviziju" ovoga sto je uvezao auto. Sve ima svoje prednosti i mane, kad kupujes od "distributera" stedis vrijeme, zivce oko papirologije, umor itd, ali su velike sanse da budes prevaren, odnosno kupis auto sa vracenom kilometrazom, nepoznatom servisnom i vlasnickom istorijom itd, dok u CH imas veliki izbor i mozes na licu mjesta sebi da kupis auto za koje si siguran da je ono sto pise da jeste, ali te sve skupa izadja skuplje nego da si na prvom placu u Sa kupio auto.rizibizi wrote:Matematika je jasna, nema sta. Pretpostavljao sam ja da je to u 5 deka. Nije ni trgovina polovnim automobilima iz evrope neka masna zarada. Onda mi ostaju opcije Germany ili da ganjam ove lokalne "distributere" sto mi se ne cini zanimljivim.
Opcija DE je sto se same ustede tice mozda najpovoljnija, ali i tamo je dobar auto skup pa nasi ne mogu da se nacude kako tamo auto sa 143 956 km na satu kosta jednako kao kod nas auto sa "143 956 km" sa placenim PDV-om.
Sto se tice izbora, nije ovo 96-2000 da ne mozes kupiti dobar auto da nije iz uvoza. Istina da se u BiH proda malo novih auta, ali se nova auta kupuju vec 15 god i uvijek postoji mogucnost da naletis dobar i regularan auto a da nije prevara iz uvoza.
Neki dan jaran nestrpljiv pred GO i kupi auto od "distributera", 2011 god, dizel, presao 190k km, super oprema, prodavac ga ubjedjuje "redovno mijenjaj ulje i preci ce milion", na oko stvarno dobar, unutra ocuvan, pogledam bolje, zadnja desna vrata nisu upasovana kako treba, prednji branik farban i to "brza ruka", nijansa nije ista, kap se slila preko parking senzora, boja presla preko maglenke i plasticne mase... Nemam snage da mu kazem sta misli da de desavalo sa autom....
- janje_
#1138 Re: Uvoz auta
moze li mi neko od vas upucenijih reci kolike su dadzbine od trenutka prelaska granice do registracije za mercedes e 220, 2006 godiste dizel sa 150 konja? hvala svima..
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#1139 Re: Uvoz auta
Iznajmis kamion sa prikolicom za utovar auta i idi kupuje gdje ti se kupuje... imas i drugu varijatnu, daj novac da ti neko kupi i plati ga (pocasti) sto ce ti dovesti auto... ili treca idi sam negdje pa ga dovezi. Sto se papirologije tice, mislim da BiH ne stoji nista slabije ili bolje od brojnih drugih drzava... svugdje je to komplikovano na svoj nacin, bar u BiH nemas 3 inspekcije da svaka mora pogledati auto prije nego sto dobije potvrdu da moze proci uvoz...moa wrote:JBT lakse je kilu teske droge unijeti u drzavu nego regluarno uvesti auto.
-
Heisenberg_Walter
#1140 Re: Uvoz auta
Ima li neka dobra dusa da mi objasni nesto?
Gledam da uzemem auto iz DE,mercedes c200 2001. godina.Koliko bi me izaslo sve do registracije.
I kako se dobija taj e1 obrazac?
Zahvaljujem unaprijed...
Gledam da uzemem auto iz DE,mercedes c200 2001. godina.Koliko bi me izaslo sve do registracije.
Zahvaljujem unaprijed...
- Zviz
#1141 Re: Uvoz auta
Zar nije u BiH neki zakon kojim je zabranjeno uvoziti auta straija od 10 godina?Heisenberg_Walter wrote:Ima li neka dobra dusa da mi objasni nesto?
Zahvaljujem unaprijed...
- corsa
#1142 Re: Uvoz auta
Nije, bitno je samo da ispunjava euro 3 normu.
-
pokrenisebe
#1143 Pomoć oko uvoza? Jesam li dobro prošao ili?
Može pomoć?
Naručio sam auto iz Njemačke preko autoscauta. Auto je opel corsa 2001 godina, prešlo je 185000 benzin. Cjena mu je 1100 eura (toliko sam platio trgovcu koji ju je prodavao). Ovi momak što će mi dovesti vozilo i napraviti sve do registracije kaže mi da će mi na kraju ukupna cjena vozila sa svime (i registracijom) izići 2300 eura.
Zanima me da li je to realno ili me je malo zagulio?
Čovjek se inače bavi tim.
Naručio sam auto iz Njemačke preko autoscauta. Auto je opel corsa 2001 godina, prešlo je 185000 benzin. Cjena mu je 1100 eura (toliko sam platio trgovcu koji ju je prodavao). Ovi momak što će mi dovesti vozilo i napraviti sve do registracije kaže mi da će mi na kraju ukupna cjena vozila sa svime (i registracijom) izići 2300 eura.
- corsa
#1144 Re: Uvoz auta
On te jos i pripazio. Po nekoj mojoj racunici on je tu dobar plafon dvije-tri stoje.
- Zviz
#1145 Re: Pomoć oko uvoza? Jesam li dobro prošao ili?
Haj bolna priznaj imas nekog kupca u BiH ti ces sada stelovat sat na 118.000 traziti 4.000 pa gledas hos imati dovoljno profita.pokrenisebe wrote:Može pomoć?
Jarane, nego hocel to auto na mokracu ili vodu doci do BiH? Mislim, da si jeftino prosao.
-
pokrenisebe
#1146 Re: Pomoć oko uvoza? Jesam li dobro prošao ili?
Zviz wrote:Haj bolna priznaj imas nekog kupca u BiH ti ces sada stelovat sat na 118.000 traziti 4.000 pa gledas hos imati dovoljno profita.pokrenisebe wrote:Može pomoć?
Jarane, nego hocel to auto na mokracu ili vodu doci do BiH? Mislim, da si jeftino prosao.
Ispada da sam dobro prošao? Ajde super, jer nekako mi glupo koliko ti trošarina ima.Skuplje od auta.
Neću ga prodavati, ali šta mislite koliko bi se moglo dobiti u BiH za ovo registrirano auto?
-
lavic
#1147 Re: Pomoć oko uvoza? Jesam li dobro prošao ili?
Ja vas ne kontam, gdje je to on dobro prosao?Zviz wrote:Haj bolna priznaj imas nekog kupca u BiH ti ces sada stelovat sat na 118.000 traziti 4.000 pa gledas hos imati dovoljno profita.pokrenisebe wrote:Može pomoć?
Kupio je corsu 2001 godina koja ce ga doci na cesti naj manje 5000 KM,,,,
druga stvar taj koji mu dovlaci auto sa carinom i PDV-om ce mu uzeti 1200 Eura, to je kad mu bude naplacivao na kraju izac 2500 KM sto isto nije malo.
Za 5000 KM je ovdje mogao probrati auto tog godista i cak mladje.
- corsa
#1148 Re: Uvoz auta
Ti izgleda nisi procitao post. Pise fino da ce ga sve sa registracijom izaci 2300 eura. Ne znam odakle tebi cifra od 5000 KM? Sa ovom cijenom je dobro prosao.
-
lavic
#1149 Re: Uvoz auta
Mozda sam preletio ali opet to je bar 4500 KM, a svi znamo da to nece biti konacna cifra.corsa wrote:Ti izgleda nisi procitao post. Pise fino da ce ga sve sa registracijom izaci 2300 eura. Ne znam odakle tebi cifra od 5000 KM? Sa ovom cijenom je dobro prosao.
-
enkili1
#1150 Re: Uvoz auta
Pozdrav
Zanima me ako mi neko sa vise iskustva moze dati par savjeta i neku procjenu. Planiram uvesti golf 6 1.6 TDI DPF Bluemotion sa predjenih 148500km. Netto cijena je 6470 €. Auto je imalo manja ostecenja kao ogrebotine i manje ostecenje lima na zadnjoj desnoj obrvi, koje su procjenjene na nekih 2000€. EUR 1 i zoll table cu vec imat.
1. Koja je procedura i preporuka za granicu da li je isto na Bosanskom brodu ( gdje bih preferirao) ili na Gradisku
2. po stizanju na granicu kakva je procedura
3. Da li mi treba spediter i koje bi bile preporuke
4. procjena PDV-a i drugih dadzbina koje moram platiti u BIH
5. Savjeti dobrodosli
Hvala Unaprijed
I pozdrav
Zanima me ako mi neko sa vise iskustva moze dati par savjeta i neku procjenu. Planiram uvesti golf 6 1.6 TDI DPF Bluemotion sa predjenih 148500km. Netto cijena je 6470 €. Auto je imalo manja ostecenja kao ogrebotine i manje ostecenje lima na zadnjoj desnoj obrvi, koje su procjenjene na nekih 2000€. EUR 1 i zoll table cu vec imat.
1. Koja je procedura i preporuka za granicu da li je isto na Bosanskom brodu ( gdje bih preferirao) ili na Gradisku
2. po stizanju na granicu kakva je procedura
3. Da li mi treba spediter i koje bi bile preporuke
4. procjena PDV-a i drugih dadzbina koje moram platiti u BIH
5. Savjeti dobrodosli
Hvala Unaprijed
I pozdrav