Pozdrav,
doslo vrijeme kuci da se krene.
Pitanje koje je postavljeno milion puta siguran sam tako da se izvinjavam unaprijed.
Zelio bi da uvezem auto kao povratnik iz Los Angeles-a u Sarajevo pa me zanima da li mi ikakvi papiri odavde trebaju da ponesem sa sobom kako bi auto mogao tamo uvesti osim pretpostavljam registracije?
Da li znate nekog ko bi to ovdje mogao uraditi, znam da je neki srbin to ovdje radio ali sam izgubio kontakt info.
I zadnje pitanje, da li bi smio staviti motor pozadi u veliki SUV i dovesti ga tako?
Hvala unaprijed.
Uvoz auta na povlasticu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- problemnatravunu
#2 Re: Uvoz auta na povlasticu
Nisam siguran da uopce možes uvesti auto iz Amerike, jer mislim da ne moze biti homologiran bez prepravki na autu, a to ode u preskupo !
Moj ti je savjet, raspitaj se u nekoj od mnogih špedicija u BiH, oni će ti najbolje znati reći šta i kako može, to im je svakodnevni posao!
A motor, naravno da možeš dovesti u "gepeku", ali opet vazi ovo za vozilo iz Amerike
Moj ti je savjet, raspitaj se u nekoj od mnogih špedicija u BiH, oni će ti najbolje znati reći šta i kako može, to im je svakodnevni posao!
A motor, naravno da možeš dovesti u "gepeku", ali opet vazi ovo za vozilo iz Amerike
- mayab
#3 Re: Uvoz auta na povlasticu
I ja se pridruzujem savjetu, da sve fino pitaš u nekoj špediciji, samo oni sve znaju o tome, jer je to što zapravo i rade!
I javi nam ovde, kako to ide , na kraju krajeva!
I javi nam ovde, kako to ide , na kraju krajeva!
- muha_sa
#4 Re: Uvoz auta na povlasticu
cim okafeniše i kompUter ukljuci tebi ce HAVANA sve fino objasnitTuzla111 wrote:Pozdrav,
doslo vrijeme kuci da se krene.
Pitanje koje je postavljeno milion puta siguran sam tako da se izvinjavam unaprijed.
Zelio bi da uvezem auto kao povratnik iz Los Angeles-a u Sarajevo pa me zanima da li mi ikakvi papiri odavde trebaju da ponesem sa sobom kako bi auto mogao tamo uvesti osim pretpostavljam registracije?
Da li znate nekog ko bi to ovdje mogao uraditi, znam da je neki srbin to ovdje radio ali sam izgubio kontakt info.
I zadnje pitanje, da li bi smio staviti motor pozadi u veliki SUV i dovesti ga tako?
Hvala unaprijed.
- HAVANA
#5 Re: Uvoz auta na povlasticu
Imas odredjena prava kao povratnik,pod odredjenim uslovima.Je li to tvoj automobil i upisan na tvoje ime duzi period? Da ne trunim sad a znam sve otprilike,mozda ima nekih promjena.Nazovi speditera i nekoga ko radi homologaciju i raspitaj se.Ne leti da ne pogrijesis.Moras imati i odjavu boravka ja mislim...Pitaj i u ambasadi...
- HAVANA
#6 Re: Uvoz auta na povlasticu
Ako si boravio duze od 3 godine a imas vozilo registrovano na svom imenu min. godinu dana,uz odjavu boravka i potvrdu gore navedenog mozes uvesti bez placanja carine i pdv-a.Ne radis ni homologaciju nego samo identifikaciju vozila.Ukoliko ne ides na opciju odjave boravka ili nemas vozilo u svom vlasnistvu taj period,placas sve kao sto se i placa i ides na homologaciju vozila i uskladjivanje.Zavisi koje je vozilo,salje se u zagreb i kosta oko 900 km.Ukoliko vozilo zadovoljava homologaciju dobijas papir i placas sve sto trebas platiti.Prva varijanta je super,druga i nije bas.Ali opet kazem,raspitaj se bolje da ne fulis.
-
Tuzla111
#7 Re: Uvoz auta na povlasticu
Ispunjavan uslove sve i sjecam se kad sam prije gledao oko ovoga da sam bio oslobodjen homologacije. Ne znam sta se konkretno misli pod odjavom boravka? Ako moze to da mi malo pojasnis? HvalaHAVANA wrote:Ako si boravio duze od 3 godine a imas vozilo registrovano na svom imenu min. godinu dana,uz odjavu boravka i potvrdu gore navedenog mozes uvesti bez placanja carine i pdv-a.Ne radis ni homologaciju nego samo identifikaciju vozila.Ukoliko ne ides na opciju odjave boravka ili nemas vozilo u svom vlasnistvu taj period,placas sve kao sto se i placa i ides na homologaciju vozila i uskladjivanje.Zavisi koje je vozilo,salje se u zagreb i kosta oko 900 km.Ukoliko vozilo zadovoljava homologaciju dobijas papir i placas sve sto trebas platiti.Prva varijanta je super,druga i nije bas.Ali opet kazem,raspitaj se bolje da ne fulis.
- HAVANA
#8 Re: Uvoz auta na povlasticu
Nazovi ambasadu i pitaj.Odjava u smislu da se odjavljujes iz amerike i selis u bih.Ako ostanes prijavljen tamo ,mislim da neces moci.
- drndalo
#9 Re: Uvoz auta na povlasticu
Da, papirologija sa ambasadom da se vracas za stalno u BiH...