Uvoz auta iz USA!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

karanana

#51 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by karanana »

ljudi, neki dan chuh negdje da od nove godine stupa zabrana uvoza automobila iz SAD-a. Ne znam jeli ovo tacno i ne znam koji je razlog tome ali pretpostavljam da ako je ovo tacno da je to uvodjenje zakona o homologaciji. Zna li neko da li je ovo tacna vijest da se od nove godine auta nece moci uvoziti?
hare_sa

#52 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by hare_sa »

rajvosa^ wrote:
ChoosenOne wrote:Ja sam kroz ovaj proces prosao prije par mjeseci.

Ja zivim u USA (New Jersey) i kupio sam za jarana u Sarajevu polovnog Ford Focus 3X (2002g. sa 108,000 milja ili oko 160,000km) preko eBey-a.
Evo proces kompletan od pocetka do kraja:
Nakon sto sam kupio auto na eBay-u (auto je bilo is Massachusets-a i kostalo je $2850.00) prebacio sam auto kod sebe u New Jersey (to je kostalo $250.00).
Znaci ako sam odes po auto onda brishi ovih $250.
Auto je bilo ogrebano sa desne strane (ovo je dobra opcija jer u USA ovo spusta cijenu auta recimo $600-$1000 a BiH limar to popravi za 300-500KM)

Kada se kupi auto u USA onda se vlasnistvo prenosi na kupca "prepisivanjem TITLE-a". Znaci sa autom sam dobio TITLE na kojem je ime prodavaca i moje ime kao kupac - sve ovjereno kod "Notary Public". TITLE je "auto pasosh" na kojem stoji ime vlasnika (mogu biti dva vlasnika ako je auto kupljeno na kredit).

Onda sam prebacio auto/TITLE na svoje ime. Ode se u lokalni Deparment of Motor Vehicles (svaka saveza drzava ima svoj i pravila su malo razlicita) sa ovjerenim TITLE-om platis porez i eventualno registraciju (otprilike $180.00). Onda cekas par sedmica da dobijes novi TITLE na svoje ime.

Kada dobijes TITLE na svoje ime onda nazoves Demars International (spediter) http://www.demars-intl.com/ i posaljes auto za Ploce, Bar, Rijeku.
Za Ford Focus do Ploca je bilo $1250.00 - cijena zavisi od auta i krajnjeg odredista.
Kada auto bude ukrcano na brod od Demarsa trazis Exportnu Deklaraciji i kazes im da udare stembilja kolko god mogu (u BiH samo stembilje postuju).
Onda napises kupoprodajni ugovor (sa osobe iz USA na osobu u BIH) i ovjeris kod Notary Public (opet pitas da udare bruku stembilja).
Sve ove papire posaljes primaocu u BiH.

Kada auto stigne u Ploce, Bar, Rijeku osoba iz BiH ode sa svim ovim hartijama i podigne auto, plati carinu itd.
Za ovo auto to je stajalo 2,850KM

P.S. Takodjer druga opcija za kupovinu auta osim eBay-a je http://www.craigslist.com (samo ako imas nekog ko zivi u USA pa da ti posalje)
Jarane super si ti to opisao, ali kupovanje auta preko ebay - brate veresija. Blago tebi pa si east coast, iz kalifornije $2000 za luka ploce

Craigslist! :thumbup:
Ko ne riskira, taj ne profitira!
shadow

#53 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by shadow »

hare_sa wrote: Ko ne riskira, taj ne profitira!
Dolar raste svaki dan i taj ce se trend najvjerovatnije nastaviti, ko misli nesto kupovati neka pozuri jer se unaprijed planirani profit polako topi, ostaje samo rizik.
HAVANA

#54 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by HAVANA »

Početkom 2009g stupit će na snagu novi zakon o homologaciji,ukinut će se carina ali će se uvesti trošarina i euro 3 norma motora.
I dalje će postojati mogučnost uvoza vozila iz Amerike ali uz određene prepravke na vozilu da bi se prilagodilo Eu standardima.
Kod svih modela su različita odstupanja,signalizacija,svijetla...
Bmw ima razlike u sistemu kočenja,Vw zavisno od zemlje porijekla,volvo je skoro isti kao iz Eu.Veći problem će biti trošarina pošto se ona plaća po obujmu motora.
Kesedzija

#55 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by Kesedzija »

HAVANA mozes li molo vise objasniti
homologacija ?
sta ti je euro 3-predpostavljam gorivo kod nas(usa) 93
trosarina?

ja sam kao dijete preselio u USA pa se bas dobro ne razumijem
testdriver

#56 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by testdriver »

Kesedzija wrote:HAVANA mozes li molo vise objasniti
homologacija ?
sta ti je euro 3-predpostavljam gorivo kod nas(usa) 93
trosarina?

ja sam kao dijete preselio u USA pa se bas dobro ne razumijem
euro 3 je emisijski standard,ako treba evo američki :-D :-D :-D ...this is for CO2 mass of emission which your vehicle have, all new vehicles most have euro 4, some vehicles have already euro 5 engines which means that it have very low emission, it's good for enviroment

homolgacija - pošto ti ide engleski very dobro,hehe,evo ti link pa čitaj,READ HERE,http://www.vca.gov.uk/vehicletype/type- ... for-ca.asp
you can't import a vehicle in all countires of EU witohout homolgation, only in bosnia you can 8-) :lol:
malizeleni

#57 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by malizeleni »

Dash kontroli cvaju na kafu, mozes i njemackog panthera uvest i homologirat.
rajvosa^

#58 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by rajvosa^ »

Ja sam uvezo auto u Augustu, al jos nisam preveo i vozim na americke table. Ako ga ne prevedem do kraja godine, hoce li taj zakon i za mene vazit?
HAVANA

#59 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by HAVANA »

rajvosa^ wrote:Ja sam uvezo auto u Augustu, al jos nisam preveo i vozim na americke table. Ako ga ne prevedem do kraja godine, hoce li taj zakon i za mene vazit?

Hoće a cvaju zaboravi da će pomoći kad sa uvede homologacija.
DZONPI

#60 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by DZONPI »

Sta je ljudi sa ovim zakonom od 7 godina za evropu.Hoceli se moci uvest sta do 10 kuka ili nije jos zakon usvojen.Jedan me dole udavi da mu dovucem auto koje je 2000 godiste ,nesto pricaju da ce se moci od oktobra uvozit do 10 godina pa ako neko zna sta o tome nek sarne koju.
HAVANA

#61 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by HAVANA »

Kad stupi zakon na snagu moći ćeš uvesti sve sa euro 3 motorom.
whow

#62 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by whow »

HAVANA wrote:Početkom 2009g stupit će na snagu novi zakon o homologaciji,ukinut će se carina ali će se uvesti trošarina i euro 3 norma motora.
I dalje će postojati mogučnost uvoza vozila iz Amerike ali uz određene prepravke na vozilu da bi se prilagodilo Eu standardima.
Kod svih modela su različita odstupanja,signalizacija,svijetla...
Bmw ima razlike u sistemu kočenja,Vw zavisno od zemlje porijekla,volvo je skoro isti kao iz Eu.Veći problem će biti trošarina pošto se ona plaća po obujmu motora.
Kakva je razlika izmedu novog Passata 2.0 T 200 ks proizvedenog u Wolfsburgu za Americko trziste i istog takvog Passata proizvedenog u istoj fabrici u Wolfsburgu na istoj proizvodnoj liniji za Europsko trziste. Koliko je meni poznato jedina razlika je da Passat koji ide za Ameriku ima providne zmigavce .
HAVANA

#63 Re: Uvoz auta iz USA!

Post by HAVANA »

Tek kad stupi zakon na snagu znaćeš koje su razlike kod pojedinih vozila , koja vozila zadovoljavaju EU norme i koje prepravke moraš uraditi da bi mogao registrovati to vozilo.Kako su kod nas sposobni čisto sumnjam da će i uspjeti do kraja godine uraditi sve što je potrebno da bi ovaj zakon stupio na snagu.
Zašto se i sada na vozilo EU porijekla plaća carina 12% ako imaš EURO 1 obrazac a za isto vozilo,istog porijekla ako nisi izvadio EURO 1 plaćaš 16% :-)
Veze oni sa životom nemaju i ne znaju ni kako treba plasirati informaciju koji su uslovi EU o euro normama nego pola ljudi misli e sad ću moći uvesti mrak dvojku. :oops:
Mada ne bi me čudilo da i to odobre jedan period dok ne oforme centar za homologaciju a i fali im para.
Kako god sa ovim budalama niko ne zna šta će tačno biti,znam zakone svih zemalja a vlastite ne mogu da upratim i razumijem i pored najbolje volje. :twisted:
Post Reply