Uvoz auta iz USA!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
virgo
#1 Uvoz auta iz USA!
Molim sve koji imaju bilo kakva iskustva oko kupovine putem e-bay (ili na nekom drugom mjestu) placanja, transporta auta i drugog da bi se auto uvezlo iz USA, da podijele s nama...
-
The_Flyer2002
1) pronadjes auto koje te interesuje
2) kupis auto
3) obezbjedis prevoz (do nekih 1,500 dolara US-ploce ili split )
4) cekas od 3 sedmice do 3 mjeseca
5) preuzmes auto
6) platis dazbine drzavi
7) registrujes ga
i
2) kupis auto
3) obezbjedis prevoz (do nekih 1,500 dolara US-ploce ili split )
4) cekas od 3 sedmice do 3 mjeseca
5) preuzmes auto
6) platis dazbine drzavi
7) registrujes ga
i
- DaysleepeR
Ja sam kupio motor u USA i prevezao ga u BiH.
Srecom bio je nov pa sam imao bruku problema, ali sa sretnim zavrsetkom.
Da je bio polovan nebi nista mogao jer nam je drzava glupa.
Dakle, dobro se obezbjedi papirima prije nego ista uradis, sve certifikate o promjeni vlasnika.
Nas glupi MUP trazi pecat EXPORT na deklaraciji od auta, samo sto niko u USA ne koristi pecat
Glupa nam je drzava, zelim ti srecu.
Srecom bio je nov pa sam imao bruku problema, ali sa sretnim zavrsetkom.
Da je bio polovan nebi nista mogao jer nam je drzava glupa.
Dakle, dobro se obezbjedi papirima prije nego ista uradis, sve certifikate o promjeni vlasnika.
Nas glupi MUP trazi pecat EXPORT na deklaraciji od auta, samo sto niko u USA ne koristi pecat
Glupa nam je drzava, zelim ti srecu.
-
emehovic
prvo
prilikom kupovine auta iz usa moras paziti na kilometrazu odnosno miljazu auta jer se mnogo manipulira sa podatcima.da bi otkrio sliku auta tj istoriju moras istoriju auta ili motora koji dobijes preko carfax.com(naravno njihove usluge su oko 25 dolara sa neogranicenim istrazivanjem za neogranicen broj automoibila u roku od mjesec dana).,jer dosta auta koja idu u inostranstvo cesto budu ispravljena auta (poslije teskih saobracajki)te im nije dozvoljeno koristenje u usa.
kada sve to otkrijes i odlucis kupiti i uvesti nije tesko naci firmu koja ce to dopremiti do (ne bosne) hrvatske posto ima luke najblize mada mozes koristiti i crnu goru(nekad je jeftinije)
prevoznike mozes naci na internetu na bilo koji search
e sad kako idu stvari u bosni sto se poreza i ostalih birokratskih kradja para tice o tome ne znam nista
prilikom kupovine auta iz usa moras paziti na kilometrazu odnosno miljazu auta jer se mnogo manipulira sa podatcima.da bi otkrio sliku auta tj istoriju moras istoriju auta ili motora koji dobijes preko carfax.com(naravno njihove usluge su oko 25 dolara sa neogranicenim istrazivanjem za neogranicen broj automoibila u roku od mjesec dana).,jer dosta auta koja idu u inostranstvo cesto budu ispravljena auta (poslije teskih saobracajki)te im nije dozvoljeno koristenje u usa.
kada sve to otkrijes i odlucis kupiti i uvesti nije tesko naci firmu koja ce to dopremiti do (ne bosne) hrvatske posto ima luke najblize mada mozes koristiti i crnu goru(nekad je jeftinije)
prevoznike mozes naci na internetu na bilo koji search
e sad kako idu stvari u bosni sto se poreza i ostalih birokratskih kradja para tice o tome ne znam nista
-
The_Flyer2002
ima ih dosta. ima neka nasa firma u NY
pogledaj na google.
a sto se tice teme
ebay bas i nije naj naj. vidi na siteovima kao sto su autotrader.com ili cars.com
na njima se nalaze listing polovnih automobila sirom amerike. mozes naci veoma povoljnih auta.
takodje moj licni savjet je da kupujete automobile u US jer ima ih dosta jeftinih. posto je dolar opo PUNO je jeftinije da se kupi auto iz US vec iz njemacke ili sl. cak i sa transportom je puno jeftinije.
jedan kontenjer u koji stanu 4 automobila kosta 3000 a za 2 auta je 2000 tako da ako nadjes nekoga ko hoce da uveze auto troskovi transporta izadju oko 800 po autu sto je skoro jeftinije vec da ga uvozis iz njemacke.
mozes uzeti recimo hondu civic 2002 za nekih 5-6000 sto je oko 8000km.
za dijelove se nebrini jer je svijet postao globalno selo i djelova ima ma gdje god bio.

pogledaj na google.
a sto se tice teme
ebay bas i nije naj naj. vidi na siteovima kao sto su autotrader.com ili cars.com
na njima se nalaze listing polovnih automobila sirom amerike. mozes naci veoma povoljnih auta.
takodje moj licni savjet je da kupujete automobile u US jer ima ih dosta jeftinih. posto je dolar opo PUNO je jeftinije da se kupi auto iz US vec iz njemacke ili sl. cak i sa transportom je puno jeftinije.
jedan kontenjer u koji stanu 4 automobila kosta 3000 a za 2 auta je 2000 tako da ako nadjes nekoga ko hoce da uveze auto troskovi transporta izadju oko 800 po autu sto je skoro jeftinije vec da ga uvozis iz njemacke.
mozes uzeti recimo hondu civic 2002 za nekih 5-6000 sto je oko 8000km.
za dijelove se nebrini jer je svijet postao globalno selo i djelova ima ma gdje god bio.
-
EI Presidente
Neki dan gledam vijesti, i jedna od tema je bila kupovina US auta preko ebaya...odron zivi, intervjuisali su masu raje iz juzne amerike koji su tako pazarili i dobro se zajebali...fokus price konkretno je bio na tzv. "Katrina vehicles" iliti autima koja su prezivjela Katrinu, opravljena i izglancana, ma ko lutke...da bi ih prodali preklo ebaya, i da bi novi vlasnik skontao koliko se zajebao tek nakon sto mu je auto stiglo i nakon sto ga je provozao 10-20 km...uglavnom, masa ih se morala uvaliti jos bruku para da bi auta fakat popravili, na kraju ih sve kostalo toliko da su mogli kupiti nova auta u svojoj zemlji, bez zajebancije s carinom, papirima, itd.
u svakom slucaju - nek je sretno, al ja se ne bih nikad usudio kupit auto preko ebaya pa ga onda uvozit.
u svakom slucaju - nek je sretno, al ja se ne bih nikad usudio kupit auto preko ebaya pa ga onda uvozit.
- Topla voda
ne kupujte na nevidjeno
ako nemate nekoga da pogleda vozilo u usa...bolje odustanite.
pod 1 nadjete nekoga da pogleda auto koje skontate na netu
pod 2 taj kupi vozilo i organizuje prevoz.
pod 3 odete u ploce po vozilo ,prijavite ga na doljanima i idete u brod ili tesanj na carinjenje
ako nemate nekoga da pogleda vozilo u usa...bolje odustanite.
pod 1 nadjete nekoga da pogleda auto koje skontate na netu
pod 2 taj kupi vozilo i organizuje prevoz.
pod 3 odete u ploce po vozilo ,prijavite ga na doljanima i idete u brod ili tesanj na carinjenje
-
whow
Prvo i osnovno je da se auto ne kupuje dok se ne obavi mehanicka inspekcija koja kosta oko $200 jer ovo moze ustediti nepozeljene izdatke.
Neko je vac naveo carfax mada je ovo samo djelimicno pouzdana metoda jer sta ako je bivsi vlasnik imao udes te opravio auto privatno. Dakle u ovome slucaju ne bih postojala nikakva dokumentacija a vozilu, dakle ponovo mehanicka inspekcija.
Ukoliko prodavac odbija da se uradi inspekcija odustanite od daljih pregovora.
Saobracajna dozvola :provjerite koliko dugo je prodavac vlasnik vozila ako prodavac porodaje vozilo koje nije na njegovom imenu ili ga posjeduje samo krace vrijeme ponovo odustanite od kupovine.
Obratite paznju na geografiju: vozila koja se koriste u morskim /okeanskim djelovima amerike su sklona hrdanju zbog vec poznatih razloga. Vozila koja se koriste u velikim gradskim centrima su izlozena vecim opterecenjima zbog stop & go saobracaja.
Dakle lista je dosta dugacka u svakom slucaju jedino kvalifikovani strucnjak: majstor moze dati ocjenu da li se radi o vozilu vridnom kupovine ili ne stoga obavezno uradite inspekciju auta koje namjeravate kupiti.
Sto se tice e-bay-a tu ima svega i svacega . Ukoliko niste upoznati sa nacimom koristenja i bay-a .Pocnite sa malim transakcijama prije no sto se odlucite na velike poput : kupovine auta i obaveno uraditi domacu zadacu i provjerite sve sto se moze provjeriti.
Neko je vac naveo carfax mada je ovo samo djelimicno pouzdana metoda jer sta ako je bivsi vlasnik imao udes te opravio auto privatno. Dakle u ovome slucaju ne bih postojala nikakva dokumentacija a vozilu, dakle ponovo mehanicka inspekcija.
Ukoliko prodavac odbija da se uradi inspekcija odustanite od daljih pregovora.
Saobracajna dozvola :provjerite koliko dugo je prodavac vlasnik vozila ako prodavac porodaje vozilo koje nije na njegovom imenu ili ga posjeduje samo krace vrijeme ponovo odustanite od kupovine.
Obratite paznju na geografiju: vozila koja se koriste u morskim /okeanskim djelovima amerike su sklona hrdanju zbog vec poznatih razloga. Vozila koja se koriste u velikim gradskim centrima su izlozena vecim opterecenjima zbog stop & go saobracaja.
Dakle lista je dosta dugacka u svakom slucaju jedino kvalifikovani strucnjak: majstor moze dati ocjenu da li se radi o vozilu vridnom kupovine ili ne stoga obavezno uradite inspekciju auta koje namjeravate kupiti.
Sto se tice e-bay-a tu ima svega i svacega . Ukoliko niste upoznati sa nacimom koristenja i bay-a .Pocnite sa malim transakcijama prije no sto se odlucite na velike poput : kupovine auta i obaveno uraditi domacu zadacu i provjerite sve sto se moze provjeriti.
-
shadow
E-bay zdraaavo. Tu mozete prodavati auta ali kupiti preko njih je prava hrabrost. Ja sam prodavao ali nikad nisam kupio. Nije to majica niti stolna lampa pa da se oslonite na par slicica i nekakvu sturu deskripciju. Slika vrijedi hiljadu rijeci ali za kupovinu auta to nije dovoljno. Tek ga ga vidite svojim ocima, upalite, cujete rad motora i na kraju provozate-onda mozete donijeti ocjenu koliko vrijedi i vrijedi li ista. Ja se zaista divim ljudima koji se upuste u takvu avanturu a upoznao sam ih dosta.
Ko zeli kupiti auto u Americi a zbog niskog kursa dolara takvih je sve vise, imaju veliku domacu zadacu. Trebali bi prije svega imati dobrog prijatelja koji se razumije u auta i koji moze sve pregledati, kupiti, zavrsiti papirologiju i na kraju auto ukrcati na brod. Nije dovoljno samo naci auto odredjene marke i zeljenog godista, uporediti cijene sa evropskim (konkretno nasim), staviti sve na papir i skontati da je to siguran profit. Nije bas tako. Probao sam, iz iskustva govorim. Kod nas je tesko prodati i dobar auto jer ljudi traze dlaku u jajetu a grobove kakvih je na americkim tablama kod nas sve vise nece bas niko.
Treba spomenuti i to da se u Evropi vise racuna vodi u autima i generalno govoreci, bolje su ocuvana od ovih u Americi. Prednost ovih s americkog trzista je sto dodju s vise opreme ali su 95% u losijem stanju. Ja sam izmedju ostalog slao svoj privatni auto (koji je evropske proizvodnje, manuelnim mjenjacem i relativno malom zapreminom motora, dakle svim onim sto zadovoljava nase trziste). Za taj auto sam imao sve servise, papire, nikad nije zagreban bio a ne udaren i jedva sam ga utopio za neki minimalan profit. Dolar je bio malo (nekih 10%) jaci nego sad tako da je profit mogao biti malo veci da sam ga sad prodao ali sve ukupno to je jedna velika zajebancija koja se uglavnom ne isplati.
Whow je spomenuo carfax, platis 25 dolara ali ne dobijes nista. Oni u svojoj bazi podataka samo imaju ono sto je prijavljeno muriji, a koliko je sudara i nesreca rjeseno medju ljudima, privatno bez osiguravajucih kuca? Jako puno i nijedan nije prijavljen nigdje, svi papiri su cisti a onda se ljudi pitaju kako to da su autu mjenjani dijelovi i bio na farbanju.
Neko rece da je cijena kontejnera 3000 i da moze stati 4 auta?!Cijene kontejnera su zbog visoke cijene goriva malo poskupile, sad su $3600, barem kod mene. U kontejner mogu stati 4 auta ali samo ako se radi o skroz malim autima, recimo 4 male toyote yaris ili 4 kratka focusa. Duzina kontejnera je 13 metara pa sad skontajte kako se tu stave 4 takva bibija. Fino! Dva su na podu a dva vise u zraku zavezana kajisima i lancima. Nemojte zaboraviti da ta auta u kontejneru provedu vise od mjesec dana i da tu ima nekoliko utovara i istovara jer pristaju u nekoliko luka, na kraju u Italiji i brod promjene i tek onda idu u Ploce ili Split. Sansa da se nesto desi nije tako mala, desilo se vise puta a kad se autu krov iskrivi mozete ga na otpad odmah voziti. Ako se vec upustate u sve ovo moj vam je savjet da idete na sigurnu opciju a to je da u kontejner stavite 2 auta, platite vise ali ste sigurniji jer su oba na podu i nista ne visi iznad njih. Ima tu jos stvari, to su samo neke koje su mi odmah pale na pamet, siguran sam da ce se neko nadovezati na ovo moje..
Ko zeli kupiti auto u Americi a zbog niskog kursa dolara takvih je sve vise, imaju veliku domacu zadacu. Trebali bi prije svega imati dobrog prijatelja koji se razumije u auta i koji moze sve pregledati, kupiti, zavrsiti papirologiju i na kraju auto ukrcati na brod. Nije dovoljno samo naci auto odredjene marke i zeljenog godista, uporediti cijene sa evropskim (konkretno nasim), staviti sve na papir i skontati da je to siguran profit. Nije bas tako. Probao sam, iz iskustva govorim. Kod nas je tesko prodati i dobar auto jer ljudi traze dlaku u jajetu a grobove kakvih je na americkim tablama kod nas sve vise nece bas niko.
Treba spomenuti i to da se u Evropi vise racuna vodi u autima i generalno govoreci, bolje su ocuvana od ovih u Americi. Prednost ovih s americkog trzista je sto dodju s vise opreme ali su 95% u losijem stanju. Ja sam izmedju ostalog slao svoj privatni auto (koji je evropske proizvodnje, manuelnim mjenjacem i relativno malom zapreminom motora, dakle svim onim sto zadovoljava nase trziste). Za taj auto sam imao sve servise, papire, nikad nije zagreban bio a ne udaren i jedva sam ga utopio za neki minimalan profit. Dolar je bio malo (nekih 10%) jaci nego sad tako da je profit mogao biti malo veci da sam ga sad prodao ali sve ukupno to je jedna velika zajebancija koja se uglavnom ne isplati.
Whow je spomenuo carfax, platis 25 dolara ali ne dobijes nista. Oni u svojoj bazi podataka samo imaju ono sto je prijavljeno muriji, a koliko je sudara i nesreca rjeseno medju ljudima, privatno bez osiguravajucih kuca? Jako puno i nijedan nije prijavljen nigdje, svi papiri su cisti a onda se ljudi pitaju kako to da su autu mjenjani dijelovi i bio na farbanju.
Neko rece da je cijena kontejnera 3000 i da moze stati 4 auta?!Cijene kontejnera su zbog visoke cijene goriva malo poskupile, sad su $3600, barem kod mene. U kontejner mogu stati 4 auta ali samo ako se radi o skroz malim autima, recimo 4 male toyote yaris ili 4 kratka focusa. Duzina kontejnera je 13 metara pa sad skontajte kako se tu stave 4 takva bibija. Fino! Dva su na podu a dva vise u zraku zavezana kajisima i lancima. Nemojte zaboraviti da ta auta u kontejneru provedu vise od mjesec dana i da tu ima nekoliko utovara i istovara jer pristaju u nekoliko luka, na kraju u Italiji i brod promjene i tek onda idu u Ploce ili Split. Sansa da se nesto desi nije tako mala, desilo se vise puta a kad se autu krov iskrivi mozete ga na otpad odmah voziti. Ako se vec upustate u sve ovo moj vam je savjet da idete na sigurnu opciju a to je da u kontejner stavite 2 auta, platite vise ali ste sigurniji jer su oba na podu i nista ne visi iznad njih. Ima tu jos stvari, to su samo neke koje su mi odmah pale na pamet, siguran sam da ce se neko nadovezati na ovo moje..
-
whow
Kad smo vec kod teme , da li neko ima informaciju za speditera / agenciju koja prevozi automobile/suv od Canade do Ploca. Ja sam do sada pronasao samo jednog tipa , neki Radek i taj je pravo skup trazi $ 2250 po autu od Toronta do ploca plus $1200 do Toronta ( radi se naravno o US dollaru koji je ,gle slucajnosti slabili od loonija, go Canada
.
Zahvaljujem
Zahvaljujem
-
Smartex
Najbolje ako vec hocete da kupite auto u USA i da ga vozite u BiH da kupite novo vozilo. Dosta je jeftinije nego u Evropi, a obicno imaju i vise opreme. E sada jedino je problem da li se to na kraju isplati i ako je auto u USA jeftinije. Jer dok platis prevoz, carinu, registraciju i ostale papire mozda te to i vise ispadne nego da si kupio isto auto koje je vec na nasim tablama. Znaci prvo papir i olovku u ruke.
-
The_Flyer2002
nije tacno.
ovde u US mozes kupiti recimo golfa za 16,000 koji ima BRUKU opreme a za 18 000 golfa koji ima SVE skoro od opreme. to su cijene u dolarima.
po danasnjoj burzi to je oko 22 000 km . za 22 000km mozes kupiti obicnog potpuno golog golfa i to ako ga nadjes na prodju tj sa posebnim nekim ponudama. Taj golf iz amerike u EU bi bio vriejdan preko 35000km
Nakon placenih poreza i svega toga opet jeftinije izadje vec kupovina novog istog u bih
ovde u US mozes kupiti recimo golfa za 16,000 koji ima BRUKU opreme a za 18 000 golfa koji ima SVE skoro od opreme. to su cijene u dolarima.
po danasnjoj burzi to je oko 22 000 km . za 22 000km mozes kupiti obicnog potpuno golog golfa i to ako ga nadjes na prodju tj sa posebnim nekim ponudama. Taj golf iz amerike u EU bi bio vriejdan preko 35000km
Nakon placenih poreza i svega toga opet jeftinije izadje vec kupovina novog istog u bih
-
whow
Ma nije tacno . Kao prvo u sjevernoj americi uopce ne mozes kupiti golfa dizela jer se jos uvijek ne prodaje. Predvida se pocetak prodaja za 2009 godinu. Drugo to za $18000 sa punom opremom nije istina jer na to mozras dodati poreze , takse, dealers fee i jos kojestosta . Takoder ne zaboravi da usa golf ima 2.5 masinu koja je arhaican motor sa katastrofalnom potrosnjom. Ja sam imao 07 Rabbita sa svom opremom izuzev sibera te koze koja nije niti opcija za golfa Na cesti 26.000 Canadskih dollara cash , imaj u vidu da je kanadski dolar veci od USA . Dakle to je preko 35000 KM e sada gdje je prevoz , carina , brokers fee . Ni blizu.The_Flyer2002 wrote:nije tacno.
-
shadow
MSRP je manufacturers suggested retail price, tako nekako. To znaci da je to cijena koju fabrika preporuci svojim dealerima za prodaju. Invoice je cijena koju dealeri plate fabrici za auto. U Americi postoji zakon po kojem je dealer duzan tu cijenu izloziti da kupac vidi. Invoice tebi ne znaci apsolutno nista. MSRP bi trebala biti cijena po kojoj se kupac moze voditi ali isto tako moze i ona da ti ne znaci nista jer dealer ima odrijesene ruke da tu preporucenu (msrp) cijenu digne ili spusti zavisno od mnogih faktora kao sto su potraznja za odredjeni model, trenutno stanje auto-marketa, kamatnih stopa itd.
-
zlatan01
Hvala. Ja sam razmisljao, posto nemam vremena za hodanje , u slucaju uvoza iz USA angazovati neku firmu koja se bavi time. Dakle platiti za sve i samo preuzeti auto. Znam da ima vise takvih firmi koje uvoze iz EU u Svedsku ali iz USA u Svedsku ne znam niti jednu. Neko ko mozda zna? Link?
-
vier_ringe
ima li neko, nineac ili... ko bi mogao fino objasniti sta je potrebno za uvoz NOVOG auta iz usa. recimo, cijena novog auta srednje klase (MSRP) je cirka 28k dolara(us) . da li postoji neko umanjene te cijene, ako se auto kupuje da bi se izvezlo, i reg u nekoj od zemalja na drugom kontinentu. Bez obzira, kako onda? uz prevoz, placa se na tu (msrp) cijenu jos 16% carine(ili 20) pa onda 17% pdv. Mozete li mi to malo razjasniti...
pozdrav
pozdrav
-
shadow
Nema umanjenja cijene, njih ne interesuje gdje auto ide. A ti kao kupac zaboravi na garanciju iako je auto nov, jednom kad ga ukrcas na brod garancija zdraaaavo, nije transferable.
Kad budes radio prevod prvo se izracuna carina, pa se na tu sumu doda prevoz pa se na sve to opali pdv. Mislim da ide tim redom, nek me neko ispravi ako grijesim. Ako uvozis kao privatno lice slijedi ti deranje guzova po katalogu bez obzira koju im cijenu ti dokumentujes. Ne znam pije li stela vode jer je auto nov.
Vista sve na papir prije nego se odlucis na taj korak.
Kad budes radio prevod prvo se izracuna carina, pa se na tu sumu doda prevoz pa se na sve to opali pdv. Mislim da ide tim redom, nek me neko ispravi ako grijesim. Ako uvozis kao privatno lice slijedi ti deranje guzova po katalogu bez obzira koju im cijenu ti dokumentujes. Ne znam pije li stela vode jer je auto nov.
Vista sve na papir prije nego se odlucis na taj korak.
-
Kontra.ba(s)
Pogledaj ovaj link, mozda ti olaksa stvar..
http://www.johnsauto.info
Auta su uvezena iz Amerike i trenutno je neko predpraznicno snizenje, nenormalno su oborene cijene. Stvarno super povoljno.
http://www.johnsauto.info
Auta su uvezena iz Amerike i trenutno je neko predpraznicno snizenje, nenormalno su oborene cijene. Stvarno super povoljno.
-
masline01
#22 Re: Uvoz auta iz USA!
Nije problem ako imas vremena i para. Ako nekome treba pomoc neka se javi.
- karanana
#23 Re: Uvoz auta iz USA!
Na ulazu i BiH, vjerovatno ces u Doljane, moras kupiti zeleni karton za BiH (80KM za mjesec dana). Tehnicki bi morao kupiti i zeleni karton za Hrvatsku, ali ako ides direktno za BiH, do Doljana ti je to nekih 10 minuta i ne moras kupiti i moli boga da te negdje policija prije granice ne zaustavi. moguce je da te sada u Plocama i natjeraju da kupis hrvatsko osiguranje, to moras s njima u luci provjeriti.
A sto se tice dokumentacije koju pokazujes u plocama, treba ti takozvani title ili vlasnicki list da dokazes da je auto tvoje, a ako ti je auto na seki, onda nek ti napise i punomoc da ga ti mozes preuzeti i koristiti vodjenan. I ponesi jos eura u Plocama ces morati platiti nesto, ne znam ni ja sta, nekakav porez za budale.
A sto se tice dokumentacije koju pokazujes u plocama, treba ti takozvani title ili vlasnicki list da dokazes da je auto tvoje, a ako ti je auto na seki, onda nek ti napise i punomoc da ga ti mozes preuzeti i koristiti vodjenan. I ponesi jos eura u Plocama ces morati platiti nesto, ne znam ni ja sta, nekakav porez za budale.
-
TheGodfather001
#24 Re: Uvoz auta iz USA!
Pozdrav,
evo nadjoh ovu temu da ne otvaram novu... Zanima me sljedece, znaci prva tri slova broja sasije, znaci WVW, ili WVA, da li to oznacava zemlju porijekla vozila? ili je to standardni code za VW vozila. Ovo me zanima zato sto imam sansu da uzmem passata 2006 godiste, i covjek koji bi ga doveo garantuje da je proizveden u Njemackoj jer mu pocinje broj sasije sa WVW, cak mi je spominjao gore navedeni carfax koji ce dati buyback guarantee. Eto bio bih zahvalan za informaciju.
Pozz
evo nadjoh ovu temu da ne otvaram novu... Zanima me sljedece, znaci prva tri slova broja sasije, znaci WVW, ili WVA, da li to oznacava zemlju porijekla vozila? ili je to standardni code za VW vozila. Ovo me zanima zato sto imam sansu da uzmem passata 2006 godiste, i covjek koji bi ga doveo garantuje da je proizveden u Njemackoj jer mu pocinje broj sasije sa WVW, cak mi je spominjao gore navedeni carfax koji ce dati buyback guarantee. Eto bio bih zahvalan za informaciju.
Pozz
-
shadow
#25 Re: Uvoz auta iz USA!
Da, ako su prva tri slova WVW onda je radjen u Njemackoj. Ako broj sasije pocinje sa 3VW onda je u pitanju Mexico, a 9B je Brazil.