uvoz auta iz SAD-a....

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
seen

#1 uvoz auta iz SAD-a....

Post by seen »

Imam Ford Escape (2005)... razmisljam bili ga poslo za BH, ili da ga prodam pa dole kupim nesto...ne znam dali ima djelova za takvog tipa...? ? auto je automatik...nije puno velik... samo ne znam kako ce mi biti za djelove...cuo sam da moram naruciti djelove iz amerike u slucaju kvara....
saniisani

#2 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by saniisani »

Ma ni ne pokusavaj s tim autom u bosnu.

Nit djelova, nit obicnog filtera za ulje, zrak, i kad nadjes dio onda pre=pre-skupo itd.

Ja bi se uputio dole iskljucivo sa vec poznatom Njemackom ,flotom (MB, BMW, Audi, VW)

ovo ostalo nekakvi fordovi, chevroleti i ostalo, ma ni pod razno! :run:
whow

#3 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by whow »

saniisani wrote:Ma ni ne pokusavaj s tim autom u bosnu.

Nit djelova, nit obicnog filtera za ulje, zrak, i kad nadjes dio onda pre=pre-skupo itd.

Ja bi se uputio dole iskljucivo sa vec poznatom Njemackom ,flotom (MB, BMW, Audi, VW)

Uvesti auto iz Amerike nema puno racunice ali ima "neke logike" ovisno od situcije u kojoj se nalazis. Ovo nije samo zbog djelova sto uopste nije najveci problem nego jednostavno iz ekonomskih razloga . Dok platis prevoz , dadzbine , poreze , regestraciju to auto ce te doci vjerovatno isto kao da kupis isto auto u negdje EU. Neznam kakvo je sada zakonodavsto po pitanju carina ali prije si bio osloboden carine ukoliko se vracas za stalno . Naravno sve to opet nije neka pljacka obzirom da je carina 6 % ili tako nesto a ono sto te sjebe je PDV pa onda troskovi prevoza i slicno. Ovaj uvoz iz Amerike ima smisla jedino za ljude koji se vracaju pa imaju eto kao ovaj tip tog 2005 Escape za kojega ako ga prodaje u USA ne moze dobiti ni $5000 max iako to vozilo objektivno vrijedi vise naracito u Bosni te ako si originalni vlasnik i znas da je auto dobro. Onda fino auto na brod i u Bosnu i sve te skupa izade jos 5000 KM tako da za jedno 8-9 hiljada dollara imas auto za koje znas da je udure i da si ga ti vozilo umjesto da vozis nekog Golfa kojeg su przili po autobanu vratili mu kilometrazu i nikad ne znas dali je bio krhan , udaran , itd. Eto to je logika , dakle samo za licne upotrebe i svoje auto. Uvoziti radi ustede ili zarade nema racunice jer su nova auto cjenom priblizna ili jednaka kao na Europskim trzistem , polovna auta su "macak u vreci" koji te moze gadno ogrebati.
dr. sci

#4 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by dr. sci »

jel zna neko mozda kolko kostaju dadzbine sve kad se kupi kod nas recimo jeep grand cherokee wk sa americkim tablama? Carina i porez, i sve sto ide... Koliko sa, a koliko bez povlastice?
seen

#5 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by seen »

whow, slazem se...sve sto si reko je istina... rodjak mi je prije godinu dana otiso nazad za BH...uveo je 2 dipa... Toyota Rav 4 i Ford, ali neznam koji tacno....Uglavnom nije placo porez jer se vraco na skroz...tako da bi i ja bio oslobodjen tih poreza i carina...ali kaze kad je doso u HR po auta...hrvati su ga oderali oko 1500 eura... zato sto su lafo auto iztovarili s broda... on kaze da po pravilu to nebi trebalo biti toliko para ali jebi ga mito i korupcija.... uglavnom ta dva auta sad voza... jedno je vozio na pijacu da proda da bi uzo nesto drugo....niko nece da cuje za njih cim sazna da je iz SAD'a.....

Ja maximala mogu uzeti oko $8.000-$9500 za ovog Forda mog... dobro je ocuvan pravo... imo je 2 vlasnika prije mene, nije udaran...ali me jeste nekidan jedan debil udario na autoputu ali nije nista meni bilo dok je tom liku cijela hauba otisla u PM....

mislio sam da prodam ovo i dodam jos nesto para i da uzmem neki VW golf GTI..ali kao sto whow kaze dok platis brod i sve to, pa hrvatima...bolje ti je kupiti nesto dole...

evo par slika, ima on lijepu linju ali jebes to kad za njega moras odvojiti triduplo vise neg za neko auto u BH:
Image
Image
Image
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#6 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by corolla02 »

Hey @seen; prvo jesi ti bas zasigurno za svoj stalni povratak dole, imas li dovoljnu gutu u $$$ zasigurno, imas li zenu, djecu, roditelje, kucu, posoo... mozda tebi ovaj Ford nekad opet bude trebao ovamo, ili ces ga ipak vuci "americke nostalgije" :D radi, dole

inace sto se tice eventualnog prevoza ovog auta dole, ovo auto u SAD ima smisla te uz cijene goriva kakve jesu, a dole i ne bas; velik motor, potrosnja, SUV, automatik, nema djelova, majstori mu ne znaju nista; da imas recimo nesto Korejsko, Japansko, Njemacko da bar dijelove mozes naci dole bez problema to DA al ovako, ne znam, mozda bi i vrijedilo samo ako ces ga dole zadrzati i dobiti povlasticu na uvoz, tj. ono sto je @whow navodio, odnosno ako ima mjesta u kontejneru; licno ja ga ne bih, ali tvoje je da odlucis

recimo da imas nesto ovako i da je mjenjac, onda bi bilo OK
Image

mozda da ga zamjenis ovdje za nesto sto dole opet prolazi, ali opet ne radi prodaje vec sto ti trebas auto, i da ne kupujes dole ako vec neces da u Njemacku zaviris i proberes..
xyz101

#7 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by xyz101 »

whow wrote:
saniisani wrote:Ma ni ne pokusavaj s tim autom u bosnu.

. Naravno sve to opet nije neka pljacka obzirom da je carina 6 % ili tako nesto a ono sto te sjebe je PDV pa onda troskovi prevoza i slicno. .
ti nisi dobro informisan.
carina na uvezena auta u bih su 26 % !!
seen

#8 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by seen »

corolla02 wrote:Hey @seen; prvo jesi ti bas zasigurno za svoj stalni povratak dole, imas li dovoljnu gutu u $$$ zasigurno, imas li zenu, djecu, roditelje, kucu, posoo... mozda tebi ovaj Ford nekad opet bude trebao ovamo, ili ces ga ipak vuci "americke nostalgije" :D radi, dole

inace sto se tice eventualnog prevoza ovog auta dole, ovo auto u SAD ima smisla te uz cijene goriva kakve jesu, a dole i ne bas; velik motor, potrosnja, SUV, automatik, nema djelova, majstori mu ne znaju nista; da imas recimo nesto Korejsko, Japansko, Njemacko da bar dijelove mozes naci dole bez problema to DA al ovako, ne znam, mozda bi i vrijedilo samo ako ces ga dole zadrzati i dobiti povlasticu na uvoz, tj. ono sto je @whow navodio, odnosno ako ima mjesta u kontejneru; licno ja ga ne bih, ali tvoje je da odlucis

recimo da imas nesto ovako i da je mjenjac, onda bi bilo OK
Image

mozda da ga zamjenis ovdje za nesto sto dole opet prolazi, ali opet ne radi prodaje vec sto ti trebas auto, i da ne kupujes dole ako vec neces da u Njemacku zaviris i proberes..
Zenu nemam hehehe... tek mi je 22 god care...zato cu dole da trazim :D... kucu imam... i jos par stanova kad pitas :D...trenutno imamo 2 stana pod kirijom, s tim zaradimo oko 400km mjesecno...a roditelji mi primaju od SAD vlade oko 500 dolara sedmicno na racun, jer su prijavili kao ne zaposljeni pa ti oni gledaju koliko si radio i koliko si zaredivo pa ti daju pola toga...a ja primam 150 sedmico isto tako... za poso imam stelu u Mupu.... a stari hoce da otvara neku svoju firmu u tarcinu... tako da ce valjda biti ok... ma jarane i ovdje je pravoooo jebeno postalo...nije kao sto vi dole mislite da se ovdje pare vrte i beru.... uglavnom doslo je jarane vrijeme da ti je bolje ziviti u BH ako imas rijeseno stambeno pitanje i ako imas dovoljno para da pokrenes nesto sam, neku firmu ili nesto malo... nebi se ni ja vraco jarane da nemamo rijeseno stambeno pitanje i da se vracam da radim dole u nekoj firmi ili nekom granapu...onda bi trazio nede bolje ovdje...ali hvala bogu ima se para pa mislimo sami poceti neku firmu...a ja bi volio uz to da radim u mupu...a imam i sansu u americkoj ambasadi pa cu da vidim...

uglavnom znam 3-4 familija koje su otisle za BH... mnogo ljudi ovdje sad nemoze da vraca kredit jer nemaju posla...pa proglase bankrot i skupe s i odu nazad u BH....

Mislim da cu prodati ovo ili zamjeniti za neki Toyota ili tako nesto...sta mislite za Rav 4? ima 4 cilindra... ne trosi puno.. a vido sam puno rav-4 po sarajevu...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#9 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by corolla02 »

da, Rav4 ima vise smisla; gledaj da je mjenjac i vodi racuna da su Rav4 dole najcesce je sa diesel motorom a ima i razlog zasto je to takoo.. ja bih opet za jos nesto manje, ali ti vidi...uostalom, ako te dole vec sve ceka zasigurno te nosite dovoljno ustedjevine onda i amortizacija za Rav4 je vise dostupanaa..
whow

#10 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by whow »

corolla02 wrote:da, Rav4 ima vise smisla; gledaj da je mjenjac i vodi racuna da su Rav4 dole najcesce je sa diesel motorom a ima i razlog zasto je to takoo.. ja bih opet za jos nesto manje, ali ti vidi...uostalom, ako te dole vec sve ceka zasigurno te nosite dovoljno ustedjevine onda i amortizacija za Rav4 je vise dostupanaa..
Svako zna sta mu je najbolje. Amerika nije sto je bila , nije ni Bosna ali svako ima svoju nafaku .To nema puno veze sa geografijom . Ima tipova koji ovdje daju savjete u stilu "ne vracajte se" to su isti tipovi koji su iz neke pripizdine slegli u Sarajevu a sad drugima savjetuju da ne dolaze . To su mali ljudi koji nemaju pojma o BiH imigraciji i zivotnom putu ovih ljudi. Svaki BiH imigrant u Americi , Kanadi . Nemackoj i drugim zemljama se napatio kao Isus da bi prezivio . Ljudi koji su naucili da se dizu u 5 sati ujutro i rade po 12 sati dnevno , mjesecima bez pauze i odmora . Ti se ljudi ne boje Bosne i rada. Ljudi koji su trpili ili trpe svakodnevna ponizavanja i ismijavanja zbog svoga , projekla , religije , naglaska , izgleda , kultire i obicaja. To su ljudi koji su radili ili jos uvjek rade najnize i najopasnije poslove da bi prezivili i opstali i ne boje se Bosne i cinjenice da nigdje nesto ne dolazi od nicega i da se posten imetak stice teskim radom. Zato jarane ako hoces da se vratis to je tvoj izbor i nemoj da te ovi balvani obeshrabre . Ako su tvoji tamo ostali bez posla pa su trenutno na unemploymentu oni to mogu primati samo dok su u Americi ako se vrate ta pomoc automatski prestaje .Sto se tice RAV4 , dobro je auto .Ja vozim 2010 benzinca sa 2.5 L masinom od 180 ks i trenutna potrosnja na kompjuteru je 9.6 l. Mislim da se toj potrosnji nema sta prigovoriti jer i dizel trosi samo neznatno manje. 2010 Rav4 u USA dolazi iskljucivo kao automatic opcija dakle nema rucnog mjenjaca i opremljena je solidno . U biti Americka RAV4 benzin je potpuno ista kao Europski model s tim sto Americki model ima bolji i jaci motor 2.5L. Takoder Europski model nema onoga tocka na vratima dok kod Americkog modela jedino sport model dolazi je bez tog tocka. Dali se isplati uvesti , mislim da NE. Evo zasto ; RAV4 te u Canadi izade $3000 CAN sto je trenutno oko 44 000 KM dok platis prevoz i dadbine bice preko 50 000 KM. Trenutno osnovni model RAV4 u BiH je na akciji za 46 000 KM. Dakle jeftinije ti je da kupis novu u BiH. Servis za Toyotu imas u Vogosci samo je prilicno skup al' ako hoces da ustedis kupi G2 .
iceman ze

#11 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by iceman ze »

da li neko zna, koje su dadzbine, kada se preuzima vozilo u Plocama, HR.....kad stiggne vozilo poslano iz USA.....i da li je potrebno uzimati granicno osiguranje za kretanje kroz HR do nase granice i sl..... :-)
corolla02

#12 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by corolla02 »

whow wrote:
corolla02 wrote:da, Rav4 ima vise smisla; gledaj da je mjenjac i vodi racuna da su Rav4 dole najcesce je sa diesel motorom a ima i razlog zasto je to takoo.. ja bih opet za jos nesto manje, ali ti vidi...uostalom, ako te dole vec sve ceka zasigurno te nosite dovoljno ustedjevine onda i amortizacija za Rav4 je vise dostupanaa..
Svako zna sta mu je najbolje. Amerika nije sto je bila , nije ni Bosna ali svako ima svoju nafaku .To nema puno veze sa geografijom . Ima tipova koji ovdje daju savjete u stilu "ne vracajte se" to su isti tipovi koji su iz neke pripizdine slegli u Sarajevu a sad drugima savjetuju da ne dolaze . To su mali ljudi koji nemaju pojma o BiH imigraciji i zivotnom putu ovih ljudi. Svaki BiH imigrant u Americi , Kanadi . Nemackoj i drugim zemljama se napatio kao Isus da bi prezivio . Ljudi koji su naucili da se dizu u 5 sati ujutro i rade po 12 sati dnevno , mjesecima bez pauze i odmora . Ti se ljudi ne boje Bosne i rada. Ljudi koji su trpili ili trpe svakodnevna ponizavanja i ismijavanja zbog svoga , projekla , religije , naglaska , izgleda , kultire i obicaja. To su ljudi koji su radili ili jos uvjek rade najnize i najopasnije poslove da bi prezivili i opstali i ne boje se Bosne i cinjenice da nigdje nesto ne dolazi od nicega i da se posten imetak stice teskim radom. Zato jarane ako hoces da se vratis to je tvoj izbor i nemoj da te ovi balvani obeshrabre . Ako su tvoji tamo ostali bez posla pa su trenutno na unemploymentu oni to mogu primati samo dok su u Americi ako se vrate ta pomoc automatski prestaje .Sto se tice RAV4 , dobro je auto .Ja vozim 2010 benzinca sa 2.5 L masinom od 180 ks i trenutna potrosnja na kompjuteru je 9.6 l. Mislim da se toj potrosnji nema sta prigovoriti jer i dizel trosi samo neznatno manje. 2010 Rav4 u USA dolazi iskljucivo kao automatic opcija dakle nema rucnog mjenjaca i opremljena je solidno . U biti Americka RAV4 benzin je potpuno ista kao Europski model s tim sto Americki model ima bolji i jaci motor 2.5L. Takoder Europski model nema onoga tocka na vratima dok kod Americkog modela jedino sport model dolazi je bez tog tocka. Dali se isplati uvesti , mislim da NE. Evo zasto ; RAV4 te u Canadi izade $3000 CAN sto je trenutno oko 44 000 KM dok platis prevoz i dadbine bice preko 50 000 KM. Trenutno osnovni model RAV4 u BiH je na akciji za 46 000 KM. Dakle jeftinije ti je da kupis novu u BiH. Servis za Toyotu imas u Vogosci samo je prilicno skup al' ako hoces da ustedis kupi G2 .
:roll: sto si ti ba toliko negativan i sve generalizujes :roll: ja da sam tako negativan ne bih iz BiH nikad pomolio glave :-D

Na temu: uvoz ma svakog auta ili njegova kupovina je jedinstvena; takodjer, selidba svakog covjeka je jedinstvena, a to ko ce sta reci i kakav savjet dati ili prihvatiti je meni totalno nevazno, upravo iz tog aspektaa..

Licno bih u Germaniju iso i trazio auto, ali opet to je moj jedinstven slucaj jer imam razloge za istii..

PS
Ovaj Ford 2005 se moze zamjeniti za Rav4 iz 2005 te da mu obicni mjenjac dodje, a automatska transmisija nije za BIH po meni kao ni veliki motor pogotovo ne benzin, navodim za prosjecne BiH gradjane, a ako si babin sin to je vec nesto drugo!
jefferson

#13 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by jefferson »

Zenu nemam hehehe... tek mi je 22 god care...zato cu dole da trazim ... kucu imam... i jos par stanova kad pitas ...trenutno imamo 2 stana pod kirijom, s tim zaradimo oko 400km mjesecno...a roditelji mi primaju od SAD vlade oko 500 dolara sedmicno na racun, jer su prijavili kao ne zaposljeni pa ti oni gledaju koliko si radio i koliko si zaredivo pa ti daju pola toga...a ja primam 150 sedmico isto tako... za poso imam stelu u Mupu.... a stari hoce da otvara neku svoju firmu u tarcinu... tako da ce valjda biti ok... ma jarane i ovdje je pravoooo jebeno postalo...nije kao sto vi dole mislite da se ovdje pare vrte i beru.... uglavnom doslo je jarane vrijeme da ti je bolje ziviti u BH ako imas rijeseno stambeno pitanje i ako imas dovoljno para da pokrenes nesto sam, neku firmu ili nesto malo... nebi se ni ja vraco jarane da nemamo rijeseno stambeno pitanje i da se vracam da radim dole u nekoj firmi ili nekom granapu...onda bi trazio nede bolje ovdje...ali hvala bogu ima se para pa mislimo sami poceti neku firmu...a ja bi volio uz to da radim u mupu...a imam i sansu u americkoj ambasadi pa cu da vidim...

uglavnom znam 3-4 familija koje su otisle za BH... mnogo ljudi ovdje sad nemoze da vraca kredit jer nemaju posla...pa proglase bankrot i skupe s i odu nazad u BH....

Mislim da cu prodati ovo ili zamjeniti za neki Toyota ili tako nesto...sta mislite za Rav 4? ima 4 cilindra... ne trosi puno.. a vido sam puno rav-4 po sarajevu...seen
Care ja ti savjetujem da imas back up plan :D
jefferson

#14 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by jefferson »

whow wrote:
Po cemu Toyota RAV4 u SAD ima BOLJI motor od one u Evropi? da se razumijemo, ni 2.0 ni 2.4 benzinci ne mogu pera odbiti 2.2 D4-D motoru, ali po cemu je bolji americki od evropskog osim sto je jaci?
seen

#15 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by seen »

whow wrote:
whow imas cevape i pice od mene, castim te kad stignem :-D , ja ljudima to govorim u BH ali dole svi misle ovdje dodes i samo leziv boli te kar a pare samo se skupljaju ne znas sta ces od njih. Ja sto imam malo familije ovdje ljudi su svi haman poludili, bez sale....rade u fabrikama, kao sto kazes idu na poso u 4-5 ujtru...pa rade do 6-7 ....wikend slobodan nemas...imas kad ti direktor firme kaze da imas slobodno... Ovi sto su vamo pri kanadi, oni ne znaju sta ce....vecina ih je proglasila bankrot sad primaju unemployment ....kuce prodaju.... ovi sto imaju stanove i kuce u BH oni se vracaju oni sto nemaju nista sad su u najvecoj krizi zivota...pa ovdje ljudi na hiljadama zive u satorima...Kirija u NYC je 2000+... i to medu crncima... raja misli mi ovdje zivimo u onim neboderima... a zivim u najvecem ghettu u new yorku... ja ovo kad pricam raji dole u SA svi misle da lazem.... garantujem imas sad neko ovo cita i govori "cuj sto laze" ....mi smo ovdje dosli 99' iz njemacke... zivim medu crncima...otac i majka su radili u zgradi gdje zivimo...cistili....otac mi je bio ko majstor...mama cistila... zivot su ovdje ostavili... ponekad neko ti zvoni na interkom u 2 ujtru, pukla mu cijev u stanu, otac mi ide da pravi u 2 ujtru... zgrada u kojoj zivimo je pravljena 1932....sve se raspada... od 99 do 2005/6 moglo se stvarno dobro zaraditi para....jer mi nismo placali kiriju....to nas spasilo...da smo placali kiriju nebi nas bilo na mapi... ali raja u BH misli samo izades iz BH....pun si ko brod, ne znas sta bi od para...pa evo gledan nekidan na tv-u u spaniji nema posla ni za konobare... zato ako mozes sam nesto u BH raditi...bolje ti je to nego ici u inostranstvo da radis u nekoj fabrici po 12-13 sati dnevno, ako mozes posaditi sta pa prodati na pijaci, bolje ti je to.... ja imam toliko stari drugova iz njemacke koji se ovdje drogiraju, neki su otsili i udale i ozenili s za mexikance i crnce...ja i moja braca nismo takvi jer su nas roditelji odgojili da volimo BH, da pricamo nas jezik medu nama...a ima ovdje raje koja nezna 2-3 rijeci na nas... ja nisam bas najbolji sto se tice gramatike jer nisam nikad iso u BH skolu ali znam pricati bez problema...a oni sto imaju zensku djecu i zive ovdje... samo nek im je bog na pomoci....

sad za auto, ja vidim kako vidim da je meni najbolje uzeti ovo i prodati ga.... i dole uzeti nesto... nebi kupovo nista vise od 20.000km... jedino sto ganjam dipove jeste sto imamo ogromnu zemlju u foci, tamo sadimo sljive pa ih susimo...jebeno je tamo doci s golfom ili tako nesto, jer nije put najbolji... a s dipom izades ko sale...
corolla02

#16 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by corolla02 »

whow imas cevape i pice od mene, castim te kad stignem :-D , ja ljudima to govorim u BH ali dole svi misle ovdje dodes i samo leziv boli te kar a pare samo se skupljaju ne znas sta ces od njih. Ja sto imam malo familije ovdje ljudi su svi haman poludili, bez sale....rade u fabrikama, kao sto kazes idu na poso u 4-5 ujtru...pa rade do 6-7 ....wikend slobodan nemas...imas kad ti direktor firme kaze da imas slobodno... Ovi sto su vamo pri kanadi, oni ne znaju sta ce....vecina ih je proglasila bankrot sad primaju unemployment ....kuce prodaju.... ovi sto imaju stanove i kuce u BH oni se vracaju oni sto nemaju nista sad su u najvecoj krizi zivota...pa ovdje ljudi na hiljadama zive u satorima...Kirija u NYC je 2000+... i to medu crncima... raja misli mi ovdje zivimo u onim neboderima... a zivim u najvecem ghettu u new yorku... ja ovo kad pricam raji dole u SA svi misle da lazem.... garantujem imas sad neko ovo cita i govori "cuj sto laze" ....mi smo ovdje dosli 99' iz njemacke... zivim medu crncima...otac i majka su radili u zgradi gdje zivimo...cistili....otac mi je bio ko majstor...mama cistila... zivot su ovdje ostavili... ponekad neko ti zvoni na interkom u 2 ujtru, pukla mu cijev u stanu, otac mi ide da pravi u 2 ujtru... zgrada u kojoj zivimo je pravljena 1932....sve se raspada... od 99 do 2005/6 moglo se stvarno dobro zaraditi para....jer mi nismo placali kiriju....to nas spasilo...da smo placali kiriju nebi nas bilo na mapi... ali raja u BH misli samo izades iz BH....pun si ko brod, ne znas sta bi od para...pa evo gledan nekidan na tv-u u spaniji nema posla ni za konobare... zato ako mozes sam nesto u BH raditi...bolje ti je to nego ici u inostranstvo da radis u nekoj fabrici po 12-13 sati dnevno, ako mozes posaditi sta pa prodati na pijaci, bolje ti je to.... ja imam toliko stari drugova iz njemacke koji se ovdje drogiraju, neki su otsili i udale i ozenili s za mexikance i crnce...ja i moja braca nismo takvi jer su nas roditelji odgojili da volimo BH, da pricamo nas jezik medu nama...a ima ovdje raje koja nezna 2-3 rijeci na nas... ja nisam bas najbolji sto se tice gramatike jer nisam nikad iso u BH skolu ali znam pricati bez problema...a oni sto imaju zensku djecu i zive ovdje... samo nek im je bog na pomoci....
:shock: inace ovaj post nema veze sa autima i pripada na podforum Dijaspora! Licno bih se vratio jos 1910 u BiH a ne bi cekao 2010 da imam takvo negativno iskustvo :mrgreen:

Sretno :thumbup: ma sta god odlicio!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17 Re: uvoz auta iz SAD-a....

Post by Bobi »

Sretno...END.
Locked