Uvoz auta iz Njemacke

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

valter.ba

#1 Uvoz auta iz Njemacke

Post by valter.ba »

Raja zanima me da li neko ima iskustva sa kupovinom auta preko internetskih stranica kao npr mobile.de
Vec sam saznao da se auto moze rezervisati uplatom od 10% vrijednosti vozila i da su Svabe veoma korektne :? :-)
Mene sada zanima da li neke nase auto kuce npr. koje dovoze auta na kamionu za sebe imaju aranzmane kojima dogovorite da dovezu i vase vozilo. Prica se da je to praksa i da uzimaju 1000 KM po autu bez problema za prevoz ali volio bih znati da li je neko od vas imao slicna iskustva. Ako ovo nije tacno trazim saputnike za Dojcland :D da uvozimo bi biiiiiii :P
Edin H.

#2 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by Edin H. »

Nista ne uplacuj unaprijed, osobito ne preko Interneta.

Horde prevaranata umjesto da nadju sebi posao gledaju kako da oderu ljude koji imaju pronblema sa putovanjem u Njemacku ili druge Zapadne zemlje.

Ako imas nekoga u Njemackoj da ti organizuje to tamo direktno sa dilerom, druga prica, jer onda podpadaju pod njemacko pravosudje.
burekodsira

#3 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by burekodsira »

jednom sam na slicnoj temi napisao ali evo i tebe da opomenem

NE PETLJAJ S KVAZI PRODAVACIMA IZ ENGLESKE koji kofol nude svoja auta preko svapskih sajtova.
NE DAJI PARE UNAPRIJED,
NE ODVIJAJ KUPOVINU PUTEM POSREDNICKIH KOMPANIJA,
NE PLACAJ WESTERN UNION-om
valter.ba

#4 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by valter.ba »

Zahvaljujem se na savjetima. Nemam nikoga u D pa to i jeste problem. Zna li neko kako ide sa ovim nasim auto kucama,mogu li naci auto na netu i reci ovo mi dovezi na trucku ?
mamica papucarka

#5 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by mamica papucarka »

prepodstavljam da se to moze radit preko neke spediterske firme u Njemackoj.
Tovar nasih ljudi radi u spediciji i to za prostor Balkana. hajd raspitat cu se, pa cu javit.
M-16

#6 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by M-16 »

ako uvezes iz njemacke, navodno si u prosjeku dobar 5 milja (u odnosu na domacu kupovinu)

jel ovo tacno? onda se svakako isplati uvest
vjesticanametli

#7 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by vjesticanametli »

u svabiji vecinom petljaju turci s prodajom auta.....budi oprezan i nista unaprijed
Irelevantan

#8 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by Irelevantan »

M-16 wrote:ako uvezes iz njemacke, navodno si u prosjeku dobar 5 milja (u odnosu na domacu kupovinu)

jel ovo tacno? onda se svakako isplati uvest

Pa mislim da si u krivu 5 milja je prevelika marža, mada nije nemoguća ali je nerealno visoka,

Mislim da je u prosjeku po autu oko 2 milje maraka,
templar31

#9 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by templar31 »

Sa vecinom nasih auto-kuca koje rade uvoz auta, a i sa pojedincima iz Sredisnje Bosne koji na ovaj nacin zaradjuju za zivot, i medju kojima ima postenih ljudi, mozes se dogovoriti.
Nadjes auto, odes kod covjeka i popricas sa njim koliko bi ti uzeo za uslugu da ti doveze tocno odredjeno auto. Nitko ne radi za klikere, i ljudi daju obicno postenu kalkulaciju.

Uvozom auta ne mozes proci 5 000 KM jeftinije. Pogledaj na internetu cijene vani i onda pogledaj ove kod nas i vidjet ces da se cijene krecu u gabaritima da nasi dileri u biti stave svoju marzu mozda 500 - 1000 KM po autu. Uglavnom, nitko ne moze zaraditi dvostruko.

Caka je u tome da ovi nasi dileri iz BiH uzimaju vani tzv" nalupe", to jest auta koja su prezivjela blazi udes, koja su onda gore 500-1000 € jeftinija od auta te marke i godista. Onda taj nalup (obicno ulubljena hauba, udarena vrata ili blatobran, polomljena karambolka i sl.) rijese ovdje kod nas za 200-300 KM i u tome je tajna.
Takodjer, vani je jako tesko naci jeftino auto od privatnog vlasnika. Uglavnom privatni vlasnici, gradjani, dobro cuvaju svoja auta i na Mobile.de ces vidjeti da su auta koja su u vlasnistvu gradjana uglavnom 10-15% skuplja.

Nasi dileri auta uglavnom uzimaju od dilera gore, koji preprodaju auta, i tu se cesto nadje auta koja su bila sluzbena, zatim auta koja su dugo stajala (ni to nije dobro za auto, jer trunu lezajevi i dosta dijelova), auta na kojima se izmijenjalo puno vlasnika.

Uglavnom, oprez i cuvaj se.
Eki-bb

#10 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by Eki-bb »

A evo da se malo nadovezem na pitanje, a u svjetlu ukidanja carina od 01.01. za robu iz EU.
Mene interesuje da li se to odnosi i na rabljena auta npr iz Njemacke, a ako da - da li su time obuhvacena i auta proizvedena van EU, a kupljena i ocarinjena u EU.
Konkretno, ako bih uvozio nekog japanskog terenca (dizel mora biti-da ne kaze neko sto ne uvezes iz USA:) iz Njemacke star recimo 2-3 godine, da li sam kod uvoza takvog rabljenog auta oslobodjen carine po novim propisima. I jos pitanje, onaj porez njihov-merverstojer:) ili kako vec, da li mogu za taj iznos umanjiti cijenu, ili samo kod kojega je to naznaceno i kako to ide u praksi...?
Pozdrav
zgembo_sa

#11 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by zgembo_sa »

Ja mislim da porez mozes odbit samo ako kupis auto od pravnog lica, dakle tih agencija preprodavaca. Al nemoj me drzat za rijec. Volio bih da neko ovo potvrdi ako zna 100%
olensoner

#12 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by olensoner »

ima par firmi koje uvoze auta po narudzbi http://www.auto-centar.com/ (nije nikakva reklama) oni sa nalaze na izlazu iz kiseljaka prema fojnici mom su prijatelju uvezli auto koje je on trazio evo ima vec dvije godine nikakvih problema nema, kaze da su vrlo korektni, eh sad ne znam kolko naplacauju po autu, odnosno koja je njihova zarada...
suljke

#13 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by suljke »

Jedan moj prijatelj uzeo je vozilo sto bi rekli preko interneta. Pojeo govno da sebi ne moze ni danas da dodje.
U ul. Alipasina kad krenes od Bara prema Kobiljoj glavi sa desne strane ima momak (mislim da je Denis) sto prodaje uvezena vozila. Takodje mozes se dogovoriti sa istim da ti doveze odredjeno vozilo iz Njemacke. Dodjes fino kod momka u kancelariju, otvori ti odredjenu internet stranicu nadjete odredjeno vozilo, Denis odmah zove telefonom Njemacku prodavca i pada pogadjanje ili se postigne dogovor.
Denis ima slepu, dogodoris se sa istim oko cijene prevoza i da ti on zavrsi sve oko carine i poreza jer ima uhodane seme.
Sve lijepo izgleda da ne moze ljepse biti.
Stigao Ford Mondeo 2003 ili 2004. god nisam siguran, sto bi rekli vristi ne da gledati u sebe, malo presao, ocuvan ali brate i masno dosao oko 18.000 km i neka stoja na cesti. Zove prijatelj da se pofali sa autom sve ko lampa, ali ... ?
Nesto lupka u motoru. Ode u ovlasteni Fordov servis na Alipašinom. Predracun za opravku i dijelove 7 5 0 0 KM ( otisla glava motora, usisna grana itd itd). Obisli Zvizdica vrlog strucnjaka za Ford vozila, prica Markove konake, on satro prikopcavao na kompjuter pa ovo pa ono pa vamo pa tamo, uglavnom nezna sta mi je ali i on misli da je glava ali za taj model navodno nema dijelova ni u Njemackoj te on nece da mu auto stoji u garazi itd itd.
Uglavnom nadjemo nekog majstora Cvijanovica u Brnjacima prije Kiseljaka, uglavnom covjek da svoju pretpostavku kvara ali kaze dok ne otvorim motor nista sigurno. Istina otisla je usisna grana plasticna, dva ventila i jedan klip. Covjek sve porucio iz njemacke i napravio vozilo znam da je samo usisna grana bila oko 900 KM.
Z n a c i
Ljudi ne kupujte macka u vreci moze vam se o glavu otresti. Ne krivim Denisa koja je dovezao neispravno vozilo iz Njemacke, krivim prijatelja koji je kupovao macka u vreci. Zamislite da je bilo kao na pocetku 18000 + 7500 = 25500 KM za forda 2003 ili 2004 god.
I nijemci su ljudi zajebat ce koga mogu, pravosudni sistem nemoj te gluposti valjati.
Iskustvo mog prijatelja, sa kojim sam dva mjeseca hodao trazeci majstora i dijelove.
whow

#14 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by whow »

suljke wrote:Jedan moj prijatelj uzeo je vozilo sto bi rekli preko interneta. Pojeo govno da sebi ne moze ni danas da dodje.
U ul. Alipasina kad krenes od Bara prema Kobiljoj glavi sa desne strane ima momak (mislim da je Denis) sto prodaje uvezena vozila. Takodje mozes se dogovoriti sa istim da ti doveze odredjeno vozilo iz Njemacke. Dodjes fino kod momka u kancelariju, otvori ti odredjenu internet stranicu nadjete odredjeno vozilo, Denis odmah zove telefonom Njemacku prodavca i pada pogadjanje ili se postigne dogovor.
Denis ima slepu, dogodoris se sa istim oko cijene prevoza i da ti on zavrsi sve oko carine i poreza jer ima uhodane seme.
Stigao Ford Mondeo 2003 ili 2004. god nisam siguran, sto bi rekli vristi ne da gledati u sebe, malo presao, ocuvan ali brate i masno dosao oko 18.000 km i neka stoja na cesti. Zove prijatelj da se pofali sa autom sve ko lampa, ali ... ?
Nesto lupka u motoru. Ode u ovlasteni Fordov servis na Alipašinom. Predracun za opravku i dijelove 7 5 0 0 KM ( otisla glava motora, usisna grana itd itd). Obisli Zvizdica vrlog strucnjaka za Ford vozila, prica Markove konake, on satro prikopcavao na kompjuter pa ovo pa ono pa vamo pa tamo, uglavnom nezna sta mi je ali i on misli da je glava ali za taj model navodno nema dijelova ni u Njemackoj te on nece da mu auto stoji u garazi itd itd.
Uglavnom nadjemo nekog majstora Cvijanovica u Brnjacima prije Kiseljaka, uglavnom covjek da svoju pretpostavku kvara ali kaze dok ne otvorim motor nista sigurno. Istina otisla je usisna grana plasticna, dva ventila i jedan klip. Covjek sve porucio iz njemacke i napravio vozilo znam da je samo usisna grana bila oko 900 KM.
Z n a c i
Ljudi ne kupujte macka u vreci moze vam se o glavu otresti. Ne krivim Denisa koja je dovezao neispravno vozilo iz Njemacke, krivim prijatelja koji je kupovao macka u vreci. Zamislite da je bilo kao na pocetku 18000 + 7500 = 25500 KM za forda 2003 ili 2004 god.
I nijemci su ljudi zajebat ce koga mogu, pravosudni sistem nemoj te gluposti valjati.
Iskustvo mog prijatelja, sa kojim sam dva mjeseca hodao trazeci majstora i dijelove.
Pa nije auto igracka da se narucuje preko interneta . 99,9% prevara se odraduje preko interneta tako da je ovaj medij postao omiljen kod prevaranata i lopova. Pa zar mislis da bih tako dobar auto stajao u Njemackoj i cekao tebe da ga odvuces u BiH. Pravilo broj jedan kod kupovine polovnih automobila sa ili bez garancije je INSPEKCIJA , INSPEKCIJA , INSPEKCIJA , pa koliko kosta da kosta. Neko nekada rece good cars aren't cheep , cheep cars aren't good. Naravno dok se sam ne izlevatis ne vjerujes. Ponovo bih naglasio , odvedi auto na inspekciju cak i kada ga sam vidis i vozas jer ako nisi majstor ne znas sto mu fali , a nekada ni majstor ne znas sve dok se vozilo ne prikljuci na kompjuter. Ja sam se jednom i sam izlevatio kupio 2000 Jetta 1.9 TDI disel , izvana ko bombona , iznutra ocuvana , prodavac cak daje tri mjeseca garanciju. Isti dan kada sam je kupio pali se check engine light . Ja u servis kad tamo oni se nemogu nacuditi kazu kakvo je to cudo. Kazu neko je to sam popravljo pa povezivao zice nesto prespajao uglavnom Jetti fali neki ERG ventil ili tako nesto ali frajer sto mi je prodao auto nesto napravio tako da auto vozi bez ventila :-) . Ja nazad kod prodavca da vidim za garanciju medutim njegova garancija je dobra samo kod nekog njegovog majstora avlijanera valjda tog istoga sto prespaja zice i pravi belaje. Uglavnom njegova je prica , auto je ispravno , vozi a mehanicari u VW servisu se eto levati i hoce da te izrade. Ja odvedem auto u drugi shop tamo kazu ne znaju oko njemackih masina ali kazu lampica gori nije nesto uredu tu ljudi urade mehanicku inspekciju kazu , amortizeri , nosaci amortizra , kocnice , sajle sve dotrajalo i treba mjenjati . Po vrh svega servo pumpa ili tako nesto curi . Odem nazad kod prodavaca kazem curi ta pumpa. Covjek kaze e to nije pod garancijom moraces sam popravljati. U VW servisu samo za pumpu sa rukama traze 2000 al dollari su ovo buraz , kontam curi mora se promjeniti a o masini , i podvozju vise i ne razmisljam. Uglavnom odem na odpad nadem majstora da mi izvadi to pumpu iz neke stare Jette sa ugradnjim mislim da je bilo preko $ 500 sad se ne sjecam tacno. Prva stvar koju sam uradio kada sam dosao kuci je bila da ispoliram auto sredim ocistim , namirisem i na internet. Uglavnom auto se prodalo , mislim da sam bio na zijanu $500 ali sam zato naucio velikulekciju. Kada kupujes polovno auto pravac u servis , ako ga tip ne da na inspekciju zaboravi na trgovinu.
TheGodfather001

#15 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by TheGodfather001 »

whow wrote:
suljke wrote:Jedan moj prijatelj uzeo je vozilo sto bi rekli preko interneta. Pojeo govno da sebi ne moze ni danas da dodje.
Z n a c i
Pa nije auto igracka da se narucuje preko interneta . 99,9% prevara se odraduje preko interneta tako da je ovaj medij postao omiljen kod prevaranata i lopova. Pa zar mislis da bih tako dobar auto stajao u Njemackoj i cekao tebe da ga odvuces u BiH. Pravilo broj jedan kod kupovine polovnih automobila sa ili bez garancije je INSPEKCIJA , INSPEKCIJA , INSPEKCIJA , pa koliko kosta da kosta. Neko nekada rece good cars aren't cheep , cheep cars aren't good. Naravno dok se sam ne izlevatis ne vjerujes. Ponovo bih naglasio , odvedi auto na inspekciju cak i kada ga sam vidis i vozas jer ako nisi majstor ne znas sto mu fali , a nekada ni majstor ne znas sve dok se vozilo ne prikljuci na kompjuter. Ja sam se jednom i sam izlevatio kupio 2000 Jetta 1.9 TDI disel , izvana ko bombona , iznutra ocuvana , prodavac cak daje tri mjeseca garanciju. Isti dan kada sam je kupio pali se check engine light . Ja u servis kad tamo oni se nemogu nacuditi kazu kakvo je to cudo. Kazu neko je to sam popravljo pa povezivao zice nesto prespajao uglavnom Jetti fali neki ERG ventil ili tako nesto ali frajer sto mi je prodao auto nesto napravio tako da auto vozi bez ventila :-) . Ja nazad kod prodavca da vidim za garanciju medutim njegova garancija je dobra samo kod nekog njegovog majstora avlijanera valjda tog istoga sto prespaja zice i pravi belaje. Uglavnom njegova je prica , auto je ispravno , vozi a mehanicari u VW servisu se eto levati i hoce da te izrade. Ja odvedem auto u drugi shop tamo kazu ne znaju oko njemackih masina ali kazu lampica gori nije nesto uredu tu ljudi urade mehanicku inspekciju kazu , amortizeri , nosaci amortizra , kocnice , sajle sve dotrajalo i treba mjenjati . Po vrh svega servo pumpa ili tako nesto curi . Odem nazad kod prodavaca kazem curi ta pumpa. Covjek kaze e to nije pod garancijom moraces sam popravljati. U VW servisu samo za pumpu sa rukama traze 2000 al dollari su ovo buraz , kontam curi mora se promjeniti a o masini , i podvozju vise i ne razmisljam. Uglavnom odem na odpad nadem majstora da mi izvadi to pumpu iz neke stare Jette sa ugradnjim mislim da je bilo preko $ 500 sad se ne sjecam tacno. Prva stvar koju sam uradio kada sam dosao kuci je bila da ispoliram auto sredim ocistim , namirisem i na internet. Uglavnom auto se prodalo , mislim da sam bio na zijanu $500 ali sam zato naucio velikulekciju. Kada kupujes polovno auto pravac u servis , ako ga tip ne da na inspekciju zaboravi na trgovinu.
Apsolutno si u pravu, u Sarajevu bar mozes dobro proci, jer pregled u ovalstenom servisu VW (samo za VW znam) kosta 35 KM i ljudi se stvarno napate i pregledaju ga, od dijagnostike, centralne provjere kilometraze, laserskog mjerenja dubine laka pa do mehanickog pregleda selen blokova, amortizera, nosaca motora, kompresije motora, bukvalno sve sto se moze pregledati da se motor ne rastavlja. I ja sam im dao jos 10KM da pregledaju airbags u sjedistima, letvu volana, kompresor klime. I stvarno sto su rekli da ce trajati 3 mjeseca to je trajalo toliko. Naravno, sve uz uslov da vam prodavac dozvoli da ga odvedete.
Nemojte se zalijetati, pogotovo ako nista vični automehanici.
Pozdrav.
burekodsira

#16 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by burekodsira »

nebi nikad auto kupio na nacin odem to tog uvozaca sjedem s njim na net i odaberem i porucim... ko to normalan moze uraditi tako... ako nista sam bi pretrazivao net i usporedio ponude, kad nadjem auto onda bi o njemu citao savjete kritike i sl, upitao poznanike ili ljude koji imaju iskustvo s tim autom, onda bi kontaktiro prodavaca s njim malo poprico, eventualno nekoga iz dijaspore poslo da auto obidje i odveze na teh.pregled i ako je rege da ga kupi. tek onda bi tome iz spedicije doso i reko haj mi ga uvezi, ili ako nece onda bi auto rezerviso da ga ovaj iz spedicije kupi za mene.

a sto se tice da vlasnik ne dozvoljava tehnicki prije kupovine ja bi ga odjebo iste sekunde. znas da prikriva nesta i sto petljati s takvim likom, samo da te glava zaboli.
whow

#17 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by whow »

TheGodfather001 wrote:
whow wrote:
Z n a c i
Apsolutno si u pravu, u Sarajevu bar mozes dobro proci, jer pregled u ovalstenom servisu VW (samo za VW znam) kosta 35 KM i ljudi se stvarno napate i pregledaju ga, od dijagnostike, centralne provjere kilometraze, laserskog mjerenja dubine laka pa do mehanickog pregleda selen blokova, amortizera, nosaca motora, kompresije motora, bukvalno sve sto se moze pregledati da se motor ne rastavlja. I ja sam im dao jos 10KM da pregledaju airbags u sjedistima, letvu volana, kompresor klime. I stvarno sto su rekli da ce trajati 3 mjeseca to je trajalo toliko. Naravno, sve uz uslov da vam prodavac dozvoli da ga odvedete.
Nemojte se zalijetati, pogotovo ako nista vični automehanici.
Pozdrav.
U Kanadi bih te takav detaljan pregled kostao izmedu 400-500 dolara . Samo osnovni mehanicki pregled je $180 uglavnom vizuelna inspekcija dakle auto ide na kanal gledaju se amortizeri , kocnice , gume , i sva mehanika sta se klima , ljulja , curi ili raspada. Kada je u pitanju masina ponovo osnovna inspekcija ukljucuje samo pregled remenova , provjeru tekucina , i vizuelnu inspekciju sta i kako curi , prikljucivanje na kompjuter je dodatnih $ 150. To za lasersko mjerenje laka ovi kauboji ovdje nisu ni culi a vjerujem da bi te debelo opalili po dzpu za nesto tako . Uglavnom 35 maraka ze inspekciju je izuzetno povoljno i zato bih svakome preporucio da ukoliko kupuje polovno auto obavezno uradi inspekcije da poslije ne bih bilo nismo znali.
_tulumba_

#18 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by _tulumba_ »

ljudi moji, stari konta nesto uvesti...kad mu sutra pokazem ova vasa iskustva, odustace covjek od uvoza i kupice Zastavu :roll:
whow

#19 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by whow »

_tulumba_ wrote:ljudi moji, stari konta nesto uvesti...kad mu sutra pokazem ova vasa iskustva, odustace covjek od uvoza i kupice Zastavu :roll:
Ako je prodavac obavio inspekciju u ovlastenom servisu gdje sve fino napismeno stoji crno na bjelo : sta valja , sta nevalja onda se nemas cega bojati . Dakle da je inspekcija kurentna , legitimna i uradene u ovlastenom servisu. Mnogi posteni prodavaci prije nego sto stave auto na prodaju urade inspekciju. Dobra stvar sa uvozom auta iz njemacke je da oni imaju rigorozne zakone kada je u pitanju tehnicka ispravnost vozila , dakle ako je auto proslo registraciju/ tehnicki onda su sanse da su bar mehanicke i sigurnosne komponente ispravne . Takoder vecina kvarova na motoru se manifestuje u promjenjenoj /povecanoj emisiji gasova sto se u Njemackoj vjerujem mjeri pri registraciji. U Kanadi primjerice razlicite pokrajine imaju razlicite propise kada je u pitanju regisracija vozila . U Alberi ne moras ici na tenhicki sve do 10 godina starosti vozila a poslije toga dovoljno je da pri registaciji pokazes da je inspekcija uradena kod bilo kojeg ovlastenog mehanicara te da vozilo zadovoljava minimum uvjeta . U BC situacija je potpuno drugacija kontrolira se sve i to svake godine ukljucujuci emisiju gasova
MC_82

#20 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by MC_82 »

ljudi zna li neko koliko se u prosjeku može očekivati da se spusti cijena prilikom kupovine od one reklamirane? planiram za mjesec dana ići u njemačku i usput povesti neko auto. znam da to ovisi od mnogo faktora, da je to dosta individualno i ovisi od "pregovaračkih sposobnosti" pojedinca. ali isto tako nikad niko nje prodao auto po cijeni koju je odredio (nisam ni ja svoje staro auto prodao po cijeni koju sam odredio:)). slušam razne priče u emisijama koje se bave tom tematikom da je moguće spustiti cijenu u prosjeku nekih 15-ak%. da li je to relano? meni se to čini puno.
templar31

#21 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by templar31 »

Mozda mozes spustiti cijenu par stotina (100-300 €) i to je plafon. Uglavnom, mozes covjeka konkretno pitati-koja je zadnja cijena.
tatoo

#22 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by tatoo »

whow wrote:
_tulumba_ wrote:ljudi moji, stari konta nesto uvesti...kad mu sutra pokazem ova vasa iskustva, odustace covjek od uvoza i kupice Zastavu :roll:
Ako je prodavac obavio inspekciju u ovlastenom servisu gdje sve fino napismeno stoji crno na bjelo : sta valja , sta nevalja onda se nemas cega bojati . Dakle da je inspekcija kurentna , legitimna i uradene u ovlastenom servisu. Mnogi posteni prodavaci prije nego sto stave auto na prodaju urade inspekciju. Dobra stvar sa uvozom auta iz njemacke je da oni imaju rigorozne zakone kada je u pitanju tehnicka ispravnost vozila , dakle ako je auto proslo registraciju/ tehnicki onda su sanse da su bar mehanicke i sigurnosne komponente ispravne . Takoder vecina kvarova na motoru se manifestuje u promjenjenoj /povecanoj emisiji gasova sto se u Njemackoj vjerujem mjeri pri registraciji. U Kanadi primjerice razlicite pokrajine imaju razlicite propise kada je u pitanju regisracija vozila . U Alberi ne moras ici na tenhicki sve do 10 godina starosti vozila a poslije toga dovoljno je da pri registaciji pokazes da je inspekcija uradena kod bilo kojeg ovlastenog mehanicara te da vozilo zadovoljava minimum uvjeta . U BC situacija je potpuno drugacija kontrolira se sve i to svake godine ukljucujuci emisiju gasova
U pravu si, uvedene su umweltplakette, u zavisnosti od emisije gasova. Uglavnom, vezano za temu, ko kupuje neka gleda da je bibi redovno servisiran u pripadajucem servisu . . . Po mom misljenju izbjegavati, sva auta servisirana u ATU . . . moje iskustvo . . .
whow

#23 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by whow »

MC_82 wrote:ljudi zna li neko koliko se u prosjeku može očekivati da se spusti cijena prilikom kupovine od one reklamirane? planiram za mjesec dana ići u njemačku i usput povesti neko auto. znam da to ovisi od mnogo faktora, da je to dosta individualno i ovisi od "pregovaračkih sposobnosti" pojedinca. ali isto tako nikad niko nje prodao auto po cijeni koju je odredio (nisam ni ja svoje staro auto prodao po cijeni koju sam odredio:)). slušam razne priče u emisijama koje se bave tom tematikom da je moguće spustiti cijenu u prosjeku nekih 15-ak%. da li je to relano? meni se to čini puno.
Evo ovako ,vrijednosti polovnih automobila su relativne i mjenjanju se od ponude-potraznje odredenog modela na trzistu tj. specificnosti trzista. Jedini nacin da odredis trenutnu trzisnu vrijednost automobila je da proviris u "crnu knjigu" za mjesec u kome kupujes vozilo i tu ces vidjeti kolika je trzisna vrijednost vozila. Ne moj se zalijetati jer mnogi prodavci svesno stavljaju veliki mark- up znajuci da ce "skidanjem" cijene zagrijati kupca. Uglavnom postoje tri cijene"
Veleprodajna- cijena koju prodavac placa kada kupuje auto na aukciji ili ga uzima u zamjenu - trade in.Prodavac ce ponekad staviti auto na prodaju po veleprodanoj cijeni ukoliko zeli da se "rijesi " vozila. Ovo indicira da sa vozilom nesto nije u redu >
- Maloprodajna - Cijena vozila kod prodavaca , ne zaboravi da na ovu cijenu dodas taxse i poreza
-Privatna prodaja- Cijena koju placas kada upujes auto od vlasnika dakle ne od prodavca-trgovca. Ovdje takodermoras biti oprezan jer su mnogi vlasnici emotivno vezani za svoje limene ljubimce pa nisu realni sa cijenama. Pri privatnoj prodaji moguce je sniziti pocetnu cijenu i za 30 pa i vise procenata zavisno od tvoje stucnosti i cinjenice koliko je prodavcu potrebna lova. U svakom slucaju otvori sirom oci i sretno.
valter.ba

#24 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by valter.ba »

Raja hvala na savjetima i samo da vam javim da sam kupio bibi :-D Kupio ovdje,auto uvoz iz D,pregledao sve sto sam mogao,ovlasteni servis,zadovoljan cjenom,servisna validna... :D nadam se da ce biti O.K. Nadam se da ce ovi savjeti pomoci jos nekome prilikom kupovine ljubimca na 4 tocka :D Sve sam opcije razmatrao i na kraju se odlucio ovdje kupiti :-) Moj savjet je samo NE ZURITE ! i pravi auto ce naletiti. Takodjer NE zaboravite da ste vi u posjedu kesha i imate mnogo mnogo prostora za pregovaranje :thumbup: . Bi bi biiiiiiiiiiiiiii idem se provozati. Caooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ranger

#25 Re: Uvoz auta iz Njemacke

Post by ranger »

Nek je sa srecom!
Koji auto, dje su te slike?
Post Reply