Uvoz auta iz EU bez carine ???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- campa_xxx
#1 Uvoz auta iz EU bez carine ???
Cuo sam da zahvaljujuci sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju BiH sa EU, od 1. januara se ukida carina (ili porez) na uvoz auta iz EU, zna li neko vise nesto o ovome??? I kolika je sada carina ( ili porez ) na uvoz auta iz njemacke...recimo golf 4 koji kosta u Njem. 3000 eura...
- Neelix
#2 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
carinu ce ukinuti, ali ce nametnuti akcize (luksuzna roba), tako da efekat i nece bit neki 
- burekodsira
#3 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
od juce valjda 50% manja carina i treba iskoristiti dok ne nametnu te neke nove hepeke
- fantom slobode
#4 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
nesto ne vjerujem da je za polovna auta...burekodsira wrote:od juce valjda 50% manja carina i treba iskoristiti dok ne nametnu te neke nove hepeke
- sinus
#5 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Dnevni Avaz 30/06/2008
10 do 25 % manje carine na odjeću
7,5 % carina za nova vozila
13,5 % carina za polovna vozila
7,5 % carina za kompjutersku opremu
0 % carina za sokove i neprerađeni duhan
Carine na cigarete se neće smanjivati. Mlijeko i meso i njihove prerađevine ostaju sa istim carinama do 2013. godine
Carine na cigarete se neće smanjivati. Mlijeko i meso i njihove prerađevine ostaju sa istim carinama do 2013. godine
- fantom slobode
#6 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
50 posto manje za nove automobile
- Za nova putnička vozila carina se od 1. jula smanjuje na 50 posto sadašnje vrijednosti i umjesto dosadašnjih 15 posto, od danas se plaća 7,5 posto, a od 1. januara 2009. carina na uvoz novih automobila porijeklom iz EU će biti - nula. Za polovna putnička vozila carina će se od danas, umjesto 15, plaćati 13,5 posto“, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
- Za nova putnička vozila carina se od 1. jula smanjuje na 50 posto sadašnje vrijednosti i umjesto dosadašnjih 15 posto, od danas se plaća 7,5 posto, a od 1. januara 2009. carina na uvoz novih automobila porijeklom iz EU će biti - nula. Za polovna putnička vozila carina će se od danas, umjesto 15, plaćati 13,5 posto“, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
-
Gorcilovic
#7 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Koji Golf 4 kosta u Njemackoj 3000 eura????????????campa_xxx wrote:Cuo sam da zahvaljujuci sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju BiH sa EU, od 1. januara se ukida carina (ili porez) na uvoz auta iz EU, zna li neko vise nesto o ovome??? I kolika je sada carina ( ili porez ) na uvoz auta iz njemacke...recimo golf 4 koji kosta u Njem. 3000 eura...
- campa_xxx
#8 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Dobro je ti bukvalac, ako znas sta o temi javi se u drugom slucaju ne spamaj....Gorcilovic wrote:Koji Golf 4 kosta u Njemackoj 3000 eura????????????campa_xxx wrote:Cuo sam da zahvaljujuci sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju BiH sa EU, od 1. januara se ukida carina (ili porez) na uvoz auta iz EU, zna li neko vise nesto o ovome??? I kolika je sada carina ( ili porez ) na uvoz auta iz njemacke...recimo golf 4 koji kosta u Njem. 3000 eura...
P.S. ima i jeftinije od 3000 eura
http://www.mobile.de
-
Gorcilovic
#9 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Prosvjetli me molim te! Tacno znam kakve su cijene auta tamo i kako stoje stvari oko uvoza! (uvozio sam sebi auto)! A carina se ne placa na cjenu auta (Golfa 4 od 3000 eura) nego na katalosku vrijednost! Osim ako ga ne kupis kod dilera i u ugovoru ne bude razumna suma,pa na carini mozda to i prihvate!Moraces malo vise da se informises da bi mogao da meni nesto pricas! I da,ljudi su ti vec sve napisali za carinu tako da.... Pozz....campa_xxx wrote:Dobro je ti bukvalac, ako znas sta o temi javi se u drugom slucaju ne spamaj....Gorcilovic wrote:Koji Golf 4 kosta u Njemackoj 3000 eura????????????campa_xxx wrote:Cuo sam da zahvaljujuci sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju BiH sa EU, od 1. januara se ukida carina (ili porez) na uvoz auta iz EU, zna li neko vise nesto o ovome??? I kolika je sada carina ( ili porez ) na uvoz auta iz njemacke...recimo golf 4 koji kosta u Njem. 3000 eura...
P.S. ima i jeftinije od 3000 eura![]()
http://www.mobile.de
-
Chairman
#10 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Ja cuo da na nasim carinama pojma nemaju kako ovo smanjenje carine sprovesti.Uopste nemaju odgovarajucu dokumentaciju i informaticke sustave (laik sam oko informatike ali moguce je).
Ima li neko iskustvo da kupuje u ovom trenutku auto pa da malo bolje ovo pojasni?
Ima li neko iskustvo da kupuje u ovom trenutku auto pa da malo bolje ovo pojasni?
- fa84
#11 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
ja sam juce isao po auto salonima i jedino ko je odmah uracunao u cijenu smanjenje carine je renault na stupu
u svim ostalim salonima cekaju valjda jos formiranje novih cijena
-
AdnanSA
#12 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Daj nemoj mi molim te Avaz kao mjerodavan izvor informacija navoditi. To su najveći bombaši u BiH.sinus wrote:Dnevni Avaz 30/06/2008
Danas je u Avazu izašlo da je se jedan Peugeot 309 jučer prevrnuo nadomak Zenice a ja sam prolazio tim putem u ponedeljak i tada je bila nesreča a ne jučer.
Koji su to dezinformatori....
-
Chairman
#13 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
AdnanSA wrote:Daj nemoj mi molim te Avaz kao mjerodavan izvor informacija navoditi. To su najveći bombaši u BiH.sinus wrote:Dnevni Avaz 30/06/2008
Danas je u Avazu izašlo da je se jedan Peugeot 309 jučer prevrnuo nadomak Zenice a ja sam prolazio tim putem u ponedeljak i tada je bila nesreča a ne jučer.
Koji su to dezinformatori....
Sta je s tobom?
Svi su mediji objavili ovu informaciju
- Neelix
#14 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
ma krivo mu, pusti ga 
-
Judge_Dread
#15 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:58, edited 1 time in total.
-
Chairman
#16 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Judge_Dread wrote:Grjesis jer da si citao novine nisi trebao setati pa bi vidio da je Ford izbacio nove cjneovnike (oglasi), a mogao si im vidjeti to i na stranici.fa84 wrote:ja sam juce isao po auto salonima i jedino ko je odmah uracunao u cijenu smanjenje carine je renault na stupu
No sve na stranu mene zivo zanima sta ce supci iz ASA auta uraditi![]()
![]()
Niko se ne odlasava a sporazum o smanjenju carina (u sklopu SAA) je morao zaziviti prvog ovog mjeseca. Je li moguce da se niko nije udostojio dati bilo kakvu izjavu povodom smanjenja carina?Sve mi se cini da gledaju jedni u druge i da niko ne smije reci "eh od sada se primjenjuje smanjenje carina".
- karanana
#17 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
pa mnogi drze cijene iste jer su im profiti veci za 7%. vjerovatno imaju racunicu koja im govori da je bolje prodavati ovakav broj auta kakav je bio u tempu posljednjih godina, nego sniziti cijenu za 7% i povecati broj prodanih auta za 2-3 komada.
-
Chairman
#18 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
karanana wrote:pa mnogi drze cijene iste jer su im profiti veci za 7%. vjerovatno imaju racunicu koja im govori da je bolje prodavati ovakav broj auta kakav je bio u tempu posljednjih godina, nego sniziti cijenu za 7% i povecati broj prodanih auta za 2-3 komada.
Nemaju sta drzati cijene kada se u sporazumu o stabilizaciji kaze da se od dana potpisivanja moraju smanjiti ili ukinuti carine na odredjene proizvode iz EU.Sve je kristalno jasno, ali nasi valjda ne znaju kako uopste sistem prilagoditi smanjenju carine.
-
gaius
#19 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
pa naravno da će zadržati cijene.. zar je neko mislio da će propustiti priliku da zarade extra profit od smanjenja carine?
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#20 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Danas su u AVAZU upravo najavili trošarine na uvozne cigarete, alkohol, luksuz i automobile.
-
LFY
#21 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Poz raja.
Imam pitanje: Ako je cijena auta 7000 eura ili ti oko 14000KM, kolika bi carina bila da se to auto uveze u BiH, i jel se jos sta osim carine treba placati? Auto je u Njemackoj.
Imam pitanje: Ako je cijena auta 7000 eura ili ti oko 14000KM, kolika bi carina bila da se to auto uveze u BiH, i jel se jos sta osim carine treba placati? Auto je u Njemackoj.
-
xyz101
#22 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
momentalno je carina na auta 26% !!LFY wrote:Poz raja.
ako si pametan, sacekaj da se te carine ukinu; jer stvarno je bezobrazno toliko carinu uplatiti.
- drndalo
#23 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Carinu na polovnjake vjerujem da nece nikad ukinuti... Moje misljenje.
Carina ti je 16% na procijenjenu vrijednost auta na carinarnici, a zatim na tu uvecanu cijenu za 16% ide 17% PDV-a. Sa troskovima speditera, placas oko 35-36% davanja na procjenjenu cijenu...
Carina ti je 16% na procijenjenu vrijednost auta na carinarnici, a zatim na tu uvecanu cijenu za 16% ide 17% PDV-a. Sa troskovima speditera, placas oko 35-36% davanja na procjenjenu cijenu...
-
LFY
#24 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
Hvala na odgovorima. 
-
xyz101
#25 Re: Uvoz auta iz EU bez carine ???
gledam cijene auta po evropi i onda ih poredim sa bih.
ne mogu da vjerujem.
cijene u bih su prosjecno 50-70% vece!
to nema smisla.
moj savjet, ako hocete dobro auto da kupite odlucite kupiti u inostranstvu.
dogovorite sa kupcem da vam stavi manji iznos na profakturi; tako da vas carina ne izadje uopste visoka.
imam nekoliko prijatelja kojima sam tako pomogao .
ja inace ne volim da se bavim tim malim pronevjerama; ali mislim da je cista perverzija platiti carinu od 26% za uvoz auta.
ako se zakon nece promjeniti, onda vi morate mimo zakona.
fuck 'em !
ne mogu da vjerujem.
cijene u bih su prosjecno 50-70% vece!
to nema smisla.
moj savjet, ako hocete dobro auto da kupite odlucite kupiti u inostranstvu.
dogovorite sa kupcem da vam stavi manji iznos na profakturi; tako da vas carina ne izadje uopste visoka.
imam nekoliko prijatelja kojima sam tako pomogao .
ja inace ne volim da se bavim tim malim pronevjerama; ali mislim da je cista perverzija platiti carinu od 26% za uvoz auta.
ako se zakon nece promjeniti, onda vi morate mimo zakona.
fuck 'em !