Uvoz auta iz Amerike

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Static-X

#1 Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

Raja,
dali je ko bio u situacije da je prebacio auto iz amerike za bosnu.

Prvo, dali se to uopste isplati.
Koliko carina kosta?
Dali je moguce prevesti ga bez carine. (cuo sam price da ako se priloze papiri da se za stalno vracas u bosnu, nemora se carina placati).
Dali postoji razlika u evropskim i americkim standardima i dali bi bilo problema zbog toga?

Itd, itd.. bilo koja informacija vezana za ove slucajeve bi bila korisna :)
Static-X

#3 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

Nevidjoh al i ne cudi me sto nisam. Ipak je ovo tema stara dvije-tri godine. Imal friski iskustava, pravila se sigurno mjenjaju :D
whow

#4 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by whow »

Jedno je sigurno , u drzavi kao sto je BiH sa super korumpiranom birokracijom najbolja opcija je da prodas svoje vozilo u americi pa kada se vratis kupis vozilo u BiH ili EU . Ja sam jedno vrijeme razmisljao o uvozu auta iz Kanade medutim nakon sto sam sve preracunao shvatio sam da tu i nema neke racunice. Dok platis troskove prevoza , pa homologizaciju pa onda raznorazne potvrde i taxe na kraju te ispadne "skuplja pita neg tepsija". Uz sve ovo dodaj frustraciju navigiranja kroz guto nabijene slojeve BiH administracije u kojoj svaki cato vjeruje da je neprikosnoven i opcija uvoza bez carine postaje manje privlacna.
Zvek

#5 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Zvek »

Nisam siguran ni da se sada auta mogu uvesti iz SAD/Kanade kao ranije.
Static-X

#6 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

whow wrote:Jedno je sigurno , u drzavi kao sto je BiH sa super korumpiranom birokracijom najbolja opcija je da prodas svoje vozilo u americi pa kada se vratis kupis vozilo u BiH ili EU . Ja sam jedno vrijeme razmisljao o uvozu auta iz Kanade medutim nakon sto sam sve preracunao shvatio sam da tu i nema neke racunice. Dok platis troskove prevoza , pa homologizaciju pa onda raznorazne potvrde i taxe na kraju te ispadne "skuplja pita neg tepsija". Uz sve ovo dodaj frustraciju navigiranja kroz guto nabijene slojeve BiH administracije u kojoj svaki cato vjeruje da je neprikosnoven i opcija uvoza bez carine postaje manje privlacna.
Da sigurno da ima puno petljanije pri prevodu auta i nesam siguran koliko sve to kosta na kraju, ali i uz sve to mislis da je isplatnije uzeti auto u bih/eu nego u usa. Racunajuci uz poredjenje cijene i sam kvalitet auta.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#7 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by corolla02 »

Static-X wrote:
whow wrote:Jedno je sigurno , u drzavi kao sto je BiH sa super korumpiranom birokracijom najbolja opcija je da prodas svoje vozilo u americi pa kada se vratis kupis vozilo u BiH ili EU . Ja sam jedno vrijeme razmisljao o uvozu auta iz Kanade medutim nakon sto sam sve preracunao shvatio sam da tu i nema neke racunice. Dok platis troskove prevoza , pa homologizaciju pa onda raznorazne potvrde i taxe na kraju te ispadne "skuplja pita neg tepsija". Uz sve ovo dodaj frustraciju navigiranja kroz guto nabijene slojeve BiH administracije u kojoj svaki cato vjeruje da je neprikosnoven i opcija uvoza bez carine postaje manje privlacna.
Da sigurno da ima puno petljanije pri prevodu auta i nesam siguran koliko sve to kosta na kraju, ali i uz sve to mislis da je isplatnije uzeti auto u bih/eu nego u usa. Racunajuci uz poredjenje cijene i sam kvalitet auta.
ako imas nekoga u npr. Njemackoj; prenoci par dana i nadji auto, to je najbolje ili Slovenija maybe

inace, uvoz iz Amerike se vrlo rijetko isplati tj. samo onim koji idu zastalno dole, odnosno onima koji su sve to uhodali, ala kakvi Bosnia-American dileri
Static-X

#8 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

corolla02 wrote:
Static-X wrote:
ako imas nekoga u npr. Njemackoj; prenoci par dana i nadji auto, to je najbolje ili Slovenija maybe

inace, uvoz iz Amerike se vrlo rijetko isplati tj. samo onim koji idu zastalno dole, odnosno onima koji su sve to uhodali, ala kakvi Bosnia-American dileri
Mislim to na povratak, rodjak mi s porodicom misli se vratiti uskoro nije siguran sta da radi s autom. Kupio nekog manjeg dzipa i cuvo ga bas zbog toga jer je mislio da ga prebaci tamo, ne trosi puno 2.0l tako da sto se tice goriva nebi izgubio na njemu. Al nije upoznat sa tim sto ga ceka sto se tice tog prebacivanja, zato je u dilemi dali da ga proda, al nece sigurno ni pola dobiti od onog sto je platio za njega kada ga je novog kupio. On sumlja da bi za te pare za koje ga proda moga naci ni priblizno dobro auto tamo u BiH...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#9 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by corolla02 »

slusaj ako ide dole zastalno to ce mu se isplatiti, tj. imat ce stvari jos natovarenih u autu i oko auta koji ce ici kontejnerom. Sad u svemu tome postoje one neke sitnice koje on mora platiti, kazem sitnice al se opet nakupi.

Po meni treba racunati $2000 dolara za troskove na brodu Kontejner, Utovar, Istovar, i sl. Plus dole carina i PDV oko 23% (on ovdje treba provjeriti kao povratnik kod vlasti dole), homoglobacija, te naravno nova registracija dole, tu se jos nabere bar nekih $4-5 hiljade, zavisno od procjene auta. Dok iz Njemacke imas dati tih $4-5 hiljada i to je sve ne racunajuci namjestaj naravno

treba jos dodati, to je sve na brodu daleko od tvojih ociju sto znaci da X nekih roba dodju dole ipak ostecene u prevozu al zato se ne moras ponovno kuciti, al je dosta sekirancije.
Static-X

#10 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

corolla02 wrote:slusaj ako ide dole zastalno to ce mu se isplatiti, tj. imat ce stvari jos natovarenih u autu i oko auta koji ce ici kontejnerom. Sad u svemu tome postoje one neke sitnice koje on mora platiti, kazem sitnice al se opet nakupi.

Po meni treba racunati $2000 dolara za troskove na brodu Kontejner, Utovar, Istovar, i sl. Plus dole carina i PDV oko 23% (on ovdje treba provjeriti kao povratnik kod vlasti dole), homoglobacija, te naravno nova registracija dole, tu se jos nabere bar nekih $4-5 hiljade, zavisno od procjene auta. Dok iz Njemacke imas dati tih $4-5 hiljada i to je sve ne racunajuci namjestaj naravno

treba jos dodati, to je sve na brodu daleko od tvojih ociju sto znaci da X nekih roba dodju dole ipak ostecene u prevozu al zato se ne moras ponovno kuciti, al je dosta sekirancije.
Jeli to jedini razlog zbog kojeg bi mu se isplatilo da ga preveze zbog toga sto moze usput i druge stvari prevesti?
Sto se tice carine i PDV, on mi je govorio da je moguce proci bez carine tj. ako je povratnik za stalo prilozi papire i nemora placati porez. Koliko je to tacno? I dali je uopste tacno, pojma nemam!
Homologacijna? nije mi to bas poznato.. jel to ima nesto uvezi standarda te drzave u vezi automobila?
LeKo

#11 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by LeKo »

Može se uvesti, ali koliko u njega treba uložiti da bi se mogao registrovati ovdje - homologacija i da li će se na kraju isplatiti, mislim da je whow u pravu. Ako ćeš gledati da uz auto u kontejner potrpaš masu polovnih stvari da se ne "kućiš" ponovo, za $$$ što skršiš na prevoz, demontažu, montažu, oštećenja možeš se ovdje ponovo skućiti. Ne gleda se u svaki cent, treba malo i živjeti. .ebi ga. Ako je dotle došlo, onda zakupi kontejner za $ 2000, ubaci auto i okolo masu stvari, ali gledaj da ti sjedišta budu prazna da se i vi možete potrpati, da ne plaćate karte za povratak - ha ja.
Static-X

#12 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

LeKo wrote:Može se uvesti, ali koliko u njega treba uložiti da bi se mogao registrovati ovdje - homologacija i da li će se na kraju isplatiti, mislim da je whow u pravu. Ako ćeš gledati da uz auto u kontejner potrpaš masu polovnih stvari da se ne "kućiš" ponovo, za $$$ što skršiš na prevoz, demontažu, montažu, oštećenja možeš se ovdje ponovo skućiti. Ne gleda se u svaki cent, treba malo i živjeti. .ebi ga. Ako je dotle došlo, onda zakupi kontejner za $ 2000, ubaci auto i okolo masu stvari, ali gledaj da ti sjedišta budu prazna da se i vi možete potrpati, da ne plaćate karte za povratak - ha ja.
:)
Sve to stima, al opet kazem ako vec neko ima iskustava s tim, dali je bolje ili ne, jel isplatnije ili za iste pare sve se i tamo moze nabaviti!
iceman ze

#13 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by iceman ze »

uvezao prije par mjeseci GC WJ, hiljade peripetija oko istog, jedino sto je auto beton, i ne mogu prestati uzivati u njemu, i mogu ti reci ui kratkim crtama da je to preskup sport. Ja sam uzeo klasu vozila koja je svuda u svijetu najskuplja, ne racunajuci sportske jurilice, a kada konacno stigne na odrediste tu imas posebno igre bez granica, da se covjek zapita sta ce njemu sve to...... :zoka:
Static-X

#14 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

iceman ze wrote:uvezao prije par mjeseci GC WJ, hiljade peripetija oko istog, jedino sto je auto beton, i ne mogu prestati uzivati u njemu, i mogu ti reci ui kratkim crtama da je to preskup sport. Ja sam uzeo klasu vozila koja je svuda u svijetu najskuplja, ne racunajuci sportske jurilice, a kada konacno stigne na odrediste tu imas posebno igre bez granica, da se covjek zapita sta ce njemu sve to...... :zoka:
Sta mislis kako bi proso da si ga tamo zbavio
iceman ze

#15 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by iceman ze »

Static-X wrote:
iceman ze wrote:uvezao prije par mjeseci GC WJ, hiljade peripetija oko istog, jedino sto je auto beton, i ne mogu prestati uzivati u njemu, i mogu ti reci ui kratkim crtama da je to preskup sport. Ja sam uzeo klasu vozila koja je svuda u svijetu najskuplja, ne racunajuci sportske jurilice, a kada konacno stigne na odrediste tu imas posebno igre bez granica, da se covjek zapita sta ce njemu sve to...... :zoka:

Iskreno, nema ga boljeg u gradu, jer ovamo niko to ne odrzava, presli bruku kilometara, u losem su stanju generalno. Ali ako je nekome bitna cijena ima ih koji su jeftiniji od mog par hiljada, ali ko da su iz rata izasli, u jako losem su stanju, ne odrzavani i neispravni. Medjutim, ovdje to raji nije bitno, samo ih cijena interesuje. Ja sam svoj u USA servisirao sa orginalnim dijelovima + uzeo nove gume, i sada je u odlicnom stanju. Ovdje sam mu platio kasko da se osiguram od stete s obzirom da sam poprilicno ulozio u njega, imam garazu, a uz njega manje auto koje vozim po gradu. Ovdje je gorivo skupo, dakle u nekoj buducnosti ugradio bih mu, recimo BRC plinsku instalaciju koji za sada se ugradjuje samo u Bg i Zg, ali nije mi to daleko za kvalitetan posao.
Static-X

#16 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

iceman ze wrote:
Static-X wrote:

Iskreno, nema ga boljeg u gradu, jer ovamo niko to ne odrzava, presli bruku kilometara, u losem su stanju generalno. Ali ako je nekome bitna cijena ima ih koji su jeftiniji od mog par hiljada, ali ko da su iz rata izasli, u jako losem su stanju, ne odrzavani i neispravni. Medjutim, ovdje to raji nije bitno, samo ih cijena interesuje. Ja sam svoj u USA servisirao sa orginalnim dijelovima + uzeo nove gume, i sada je u odlicnom stanju. Ovdje sam mu platio kasko da se osiguram od stete s obzirom da sam poprilicno ulozio u njega, imam garazu, a uz njega manje auto koje vozim po gradu. Ovdje je gorivo skupo, dakle u nekoj buducnosti ugradio bih mu, recimo BRC plinsku instalaciju koji za sada se ugradjuje samo u Bg i Zg, ali nije mi to daleko za kvalitetan posao.
Pa to pokusavam odgonetnuti cijelo vrijeme. Znaci ipak se isplati prevesti auto, jer znas sta prevozis i znas da valja. Znaci pokusavam uporediti kako to u usa kazu apples to apples.Za istu cijenu sta mogu dobiti, istog, goreg ili boljeg kvaliteta...
iceman ze

#17 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by iceman ze »

ja ti zelim reci da mog WJ nema ih puno ovdje, a onih kojih ima ne odgovaraju mi zato sto su u losem stanju. Da je u pitanju Passat ili Audi, vjerovatno se ne bih handrio preko Atlantika da dovezem nesto cega ovdje ima u izobilju, sto znaci da se moze naci nesto odrzavano, ispravno, sa ispravnom papirologijom i sl. Meni je prijatelj trazio 4 mjeseca WJ, obisao na stotine milja preko oglasa, vozila koja se prodaju, bilo je svakakvih situacija tom prilikom, ali na kraju sam dobio sto sam trazio.

Dakle, zelio sam americko vozilo dovezao sam ga iz USA, gdje ih dovoljno ima, u boljem su stanju, postoji odredjena garancija oko kilometraze i historije saob.nezgoda i sl. dosta je jeftiniji servis u USA odraditi i sl prije dovozenja auta u Bosnu. Da je u pitanju njemacko auto, vjerovatno bih otisao u Njemacku, po istom principu sebi uzeo vozilo, mada nije lose takvo auto ni ovdje potraziti, s obzirom da mi uglavnom i vozimo njemacka vozila.
Static-X

#18 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

iceman ze wrote:ja ti zelim reci da mog WJ nema ih puno ovdje, a onih kojih ima ne odgovaraju mi zato sto su u losem stanju. Da je u pitanju Passat ili Audi, vjerovatno se ne bih handrio preko Atlantika da dovezem nesto cega ovdje ima u izobilju, sto znaci da se moze naci nesto odrzavano, ispravno, sa ispravnom papirologijom i sl. Meni je prijatelj trazio 4 mjeseca WJ, obisao na stotine milja preko oglasa, vozila koja se prodaju, bilo je svakakvih situacija tom prilikom, ali na kraju sam dobio sto sam trazio.

Dakle, zelio sam americko vozilo dovezao sam ga iz USA, gdje ih dovoljno ima, u boljem su stanju, postoji odredjena garancija oko kilometraze i historije saob.nezgoda i sl. dosta je jeftiniji servis u USA odraditi i sl prije dovozenja auta u Bosnu. Da je u pitanju njemacko auto, vjerovatno bih otisao u Njemacku, po istom principu sebi uzeo vozilo, mada nije lose takvo auto ni ovdje potraziti, s obzirom da mi uglavnom i vozimo njemacka vozila.
Hvala na info
Po ovom tvom postu mogu zakljuciti da ako se osoba odluci za povratak bolje prodati auto, doci u bosnu i tamo kupiti sta dobro (ako se vec nebira odredjena vrsta (americko kako auto..)auta).
whow

#19 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by whow »

Uopce se ne isplati. Ovi nasi vlastodrsci su i uveli tu neku glupu privilegiju za uvoz kod stalnoga povratka samo da bi birokracija mogla da te ucjenjuje. Uglavnom uvjeti su jednostavni ; povlastica ce izdaje u BiH Ambasadi u zemlji boravka ukoliko iskazes namjeru za stalnim povratkom. Svoju namjeru ces dokazati nekim od dokumenata kao sto su prijava boravka u BiH , kupovina kuce - stambenog objekta u BiH , osobnom kartom izvadenom u BiH ili nekim slicnim dokumentom. Sljedece, vozilo koje namjeravas uvesti mora biti potpuno isplaceno dakle bez potrazivanja od bilo koje druge stranke te mora biti u tvome posjedu ,registrovano na tvoje ime , minimalno 6 mjeseci. Mislim da imas pravo uvesti 1 vozilo po jednom punoljetnom clanu obitelji. Dakle ovom povlasticom si osloboden carine , dok se sve ostale dadzbine placaju redovno, sto ce reci: PDV , registracija , takse , homologizacija . Mislim da je Corolla napravio dobru kalkulaciju . Ja bih recimo za svoju 2010 Mazdu 3 GS trebao izdvojiti $ 1100, da je odpremim do Toronta , u suprotnom to mi je 3 dana voznje i tona goriva. Dalje od Toronta do Splita racunas jedno $2000 sto je ukupno oko 3K dollara samo da dobacis vozilo . Ostecenja u putu su cujem vise nego uobicajena. Na vrijednost vozila placas 17 % sto bi u mom slucaju bilo oko 4 +K dollara odnosno ovisno o raspolozenju osobe koja procjenjuje vrijednost . E sada dolazi homologizacija koja vise manje daje odrjesene ruke svakom nepismenom carinskom sluzbeniku da te maltletira i da izmislja sta sve treba mjenjati i raditi. Dakle ovdje neku brojku ne mozes niti staviti tako da je sve moguce. Dalje imas registraciju i osiguranje a ukoliko naletis na nekog debila iz carinske sluzbe koje ne zna ili se pravi da ne zna za povlasticu za povratnike i ceka da nesto kane onda imas i taj belaj da se ubjedzujes sa hajvanom. Dalje kada sredis svu papirologiju oko uvoza to vozilo se ne moze prodati u periodu od jedne godine i povratnik je jedina osoba koja moze upravljati vozilom u tom periodu , ovo da bi se izbjegle mahinacije oko uvoza :-) Dakle po mojoj racunici da izadem na cestu sa mojom Mazdom 3 u BiH mi treba minimalno 6 hiljada ukoliko sam lucky. Dakle ja bih radije prodao svoju Mazdu ovdje i zijanio 3 -4 hiljada od cijene koju sam platio a za tu lovu otisao do Nejmacke i kupio godinu- dvije staru Oktaviu ili nekog Megana koje svaki mehanicar moze popraviti i da nemam posla sa nasom administracijom. Koja nema nikakvog razumjevanja za probleme povratnika i koja je korumpirana do nazamislivih granica. Ovo su naravno simptomi mnogo veceg i vaznijeg problema koji unistava cjelokupno BiH drustvo iz kojeg je vjerovatno jedini izlaz u potpunom protektoratu nad BiH teritorijom ili alternativno uvodenjem drakonskih kazni za sve one koji na bilo koji nacin onemogucavaju funkcioniranje drzave ali posto vrana vrani oci ne vadi a vecina danasnjih funkcionera ima putera na glavi od ovoga nema nista . Elem odoh ja od uvoza sa povlasticom do problema ne funkcioniranja pravne drzave sto ponovo navadi na pomisao zasto iko pomislja da se vraca u tu i takvu BiH al' eto valjda iz prkosa i budalastine.
Dakle ekonomske racunice za uvoz vozila ili povratak uopce nema ali posto ljudi postanu emotivno vezani za svoj automobil a ponekad i domovinom odlucuju na ovakve sulude poteze.
Bordolini

#20 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Bordolini »

Rekli su ti manje-vise sve. Ne isplati se osim ako ne uvozis nesto bas skupo. Ovdje su auta u startu jeftinija nego u Evropi, kad tome dodas privilegiju da izbjegnes placanje dadzbina onda ta razlika postane fina cifra. Takodjer tu povlasticu treba iskoristiti i da uvezes brod a i razne masine jer je sve to oslobodjeno carine. Trebas se fino raspitati i procitati sta je dozvoljeno a sta ne. Ja da sam se odlucio na povratak uvukao bih porschea, brod, masine za neku djelatnost a namjestaj manje-vise, nema tu bas neke prednosti osim ako nije nesto sentimentalne vrijednosti. Znaci kad vec koristis tu povlasticu onda nek ima i nekog hajra od tog. A ne kao dosta nasih povratnika, povuku forda focusa iz USa- nidje veze. Niti se isplati zajebavati s takvim autom niti ovaj americki moze prismrditi evropskom.
Da ce te zajebavati gdje god stignu-hoce sigurno, bice podmazivanja ali bitno je da imas prave papire, s njima se mozes boriti.
Obavezno za kontejner uzmi osiguranje, ne budi cjepidlaka, vjeruj mi da se isplati- ovo iz iskustva.

Da sumiram, nemoj se zajebavati radi nekog autica koji ti je prirastao srcu, ima takvih i u Evropi kupiti. Cijeli proces ne vrijedi zivaca osim ako nisi u stanju da prebacis "skupu robu".
Static-X

#21 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by Static-X »

@Bordolini @whow fino objasnjeno :thumbup:
corolla02

#22 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by corolla02 »

mislim da je ovim sve receno :thumbup:

i nesto mislim da je uvoz auta ipak unosan posao al na obratnoj relaciji, Europa :arrow: America
i to onih auta koja su starija od 25 god jer nema carine vecinom ni taxe pri uvozu ovakvih starijih, i da ti ljudi koji se razumiju u auta plate i sakom i kapom 8-)

npr. u Evropi su buzasta te troskovi tvoji minimalni dok ovdje ih nema i drugaciji i fensi su, za koje ce jos neko ipak spreman izdvojiti big bucks $$$

Image
goran.offshore

#23 Re: Uvoz auta iz Amerike

Post by goran.offshore »

Static-X wrote:Raja,
dali je ko bio u situacije da je prebacio auto iz amerike za bosnu.

Prvo, dali se to uopste isplati.
Koliko carina kosta?
Dali je moguce prevesti ga bez carine. (cuo sam price da ako se priloze papiri da se za stalno vracas u bosnu, nemora se carina placati).
Dali postoji razlika u evropskim i americkim standardima i dali bi bilo problema zbog toga?

Itd, itd.. bilo koja informacija vezana za ove slucajeve bi bila korisna :)

Na ovom linku mozete naci vise informacija kako da registrirate vozilo koje hocete da kupite u EU ili USA http://www.cook-tablice.com
Post Reply