Uvodjenje putarine za sva vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nebi

Post by nebi »

The_Fluid wrote:
nebi wrote:
farky wrote:sto se tice kamiona tu nemam primjedbi posto oni u velikoj mjeri i ostecuju ceste, ali za aute se ne slazem

ne mozemo se porediti sa zemljama koje su prosarane autoputevima, i pretpostavljam da su te vinjete u austriji za autoput, a ne za obicne ceste..
Sve putarine ovog svijeta su samo i iskljucivo za autoputeve(bilo za kamione ili auta).Austrijska vinjeta je samo za autoputeve,kamioni placaju po kilometru.Njemacka nema nikakav oblik putarine.
Svaka diskriminacija stranac-domaci je po EU-zakonima zabranjena.

Za pochetak nismo u EU, niti tjemo biti u sljedetjih 12-14 godina, dalje nijedan zakon nije vjechan.
Ma jasta,ba....mi smo avangarda u pogledu drzavnog uredjenja,imamo tri predsjednika bez drzave...zasto i ovdje ne bismo bili avangarda? :D

@vodolija,tacno je da domaca auta placaju porez kroz registraciju,ali sta cemo sa zabranom dvostrukog oporezivanja?Strana auta placaju tamo gdje su registrovana.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

U sushtini,
ovo bi se dalo brzo rijeshiti isto kao i problem gradnje autoputa.

Npr.
Nevjerovatno je da niko ne vidi isplativost izgradnje dionice od Mostara do granice sa susjednom Hrvatskom, ako nishta zbog Medjugorja i sume novaca koje u okviru religijskog turizma isti kraj donosi.

nebi
Isto je i sa ovim, auta (kamione) sa stranim tablicama ne oporezujesh, nego naplatjujesh odrzhavanje puteva.

vodolija
tachno je da su nam putevi ochajni, da su to uglavnom puteljci, obrasli u travu i shiblje, da su nam ceste posebno krivine na istima slabo ili nikako oznachene, i da je najvishe posla oko oznachavanja istih uradjeno uz (finansijsku i ljudsku) pomotj SFOR-a.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

nebi wrote:@vodolija,tacno je da domaca auta placaju porez kroz registraciju,ali sta cemo sa zabranom dvostrukog oporezivanja?Strana auta placaju tamo gdje su registrovana.
Mislim da onda tu "zabranu" krše i Hrvatska, i Austrija, i Slovenija pošto sve pobrojane zemlje naplaćuju putarinu..... ili možda samo BiH ne smije da krši tu "zabranu"?
nebi

Post by nebi »

Fluid,vrtimo se u krug.Odrzavanje puteva se naplacuje samo i jednino na autoputevima,ali vidim da je diskusija suvisna.
car-x

Post by car-x »

vodolija_33 wrote:
nebi wrote:@vodolija,tacno je da domaca auta placaju porez kroz registraciju,ali sta cemo sa zabranom dvostrukog oporezivanja?Strana auta placaju tamo gdje su registrovana.
Mislim da onda tu "zabranu" krše i Hrvatska, i Austrija, i Slovenija pošto sve pobrojane zemlje naplaćuju putarinu..... ili možda samo BiH ne smije da krši tu "zabranu"?
ljudi, mijesate kruske i jabuke.. putarina za autoput i putarina za obicni put su nebo i zemlja..

u austriji je koristenje svih puteva, osim autoputa za koji se placa vinjeta, besplatno.. isto tako i u sloveniji i u hrvatskoj..

i za autopute cije se koristenje naplacuje postoji besplatna alternativa..

kod nas, osim onih 17 km izmedju josanice i podlugova, nema autoputa.. samim tim, ne vidim razloga ni osnove da se ljudima - jos posebno onim sa stranim tablama za to nesto naplati..

off-topic: @havetinja.. jbg, jarane, izgleda da mi se u brzini omaklo.. ko radi grijesi..
The_Fluid

Post by The_Fluid »

nebi wrote:Fluid,vrtimo se u krug.Odrzavanje puteva se naplacuje samo i jednino na autoputevima,ali vidim da je diskusija suvisna.
dobro, nebi, recimo da se naplatjuje samo na autoputevima, ti bi znachi chekao autoput i tek onda pocheo da naplatjujesh istu ili bi poduzeo neshto prije toga?
nebi

Post by nebi »

vodolija_33 wrote:
vodolija,naplacuju je...ali samo za autoputeve,a tamo je naplacuju za SVA auta.Je li moj bosanski postao toliko nerazumljiv?
car-x

Post by car-x »

The_Fluid wrote:
nebi wrote:Fluid,vrtimo se u krug.Odrzavanje puteva se naplacuje samo i jednino na autoputevima,ali vidim da je diskusija suvisna.
dobro, nebi, recimo da se naplatjuje samo na autoputevima, ti bi znachi chekao autoput i tek onda pocheo da naplatjujesh istu ili bi poduzeo neshto prije toga?
tecni, nesto si mi posebno neargumentovan i tvrdoglav danas.. mozemo mi u bosni uvesti i putarinu na cisti zrak ako treba.. fazon je sto je to, jednostavno receno, najobicnija pljacka.. uzme li se jos u obzir tvoj prijedlog da to vazi ekstra za auta sa stranim tablama, sve dobije i diskriminirajuci prizvuk..

hajde onda da poguramo i zakon o poligamiji, pa da se lagano ogradimo tarabom od 5 metara visine, pa da nam niko ne moze ni primirit u nasu rajsku dolinu, a mi se lagano vratimo u srednji vijek gdje nam je i mjesto..

ako koristis bosanske puteve, onda ti je barem jasno u kakvom su stanju i da je totalno apsurdno od nekoga traziti da koristenje tih puteva placa..
nebi

Post by nebi »

The_Fluid wrote:
Ja bih poduzeo puno toga,ali ne na putevima.Iskustvo pokazuje da poskupljenje goriva ili putarine prouzrokuje poskupljenje svih drugih artikala siroke potrosnje.Nisam ekonomista i nemam keca u rukavu,ali za razvoj privrede nije bas najbolje uvodjenje putarine na (sve) puteve.
Iskreno mislim da se putem oporezivanja ne moze puno uciniti,bar trenutno.Oni koji imaju novac vec ce naci rupu u zakonu.Ostali su vec dovoljno opljackani,a za razvoj privrede bi bilo skoro fatalno.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

nebi wrote: vodolija,naplacuju je...ali samo za autoputeve,a tamo je naplacuju za SVA auta.Je li moj bosanski postao toliko nerazumljiv?
Izvini, možda ja nisam pisala na bosanskom jeziku, jer sam i sama rekla da se putarina može naplaćivati samo pod uslovom da imamo dobre, brze i ispravne ceste pod čime sam podrazumijevala autoputeve a nikako puteve i putiće (za koje sam također rekla da mogu da koriste oni koji nisu raspoloženi da plaćaju putarinu). I slažem se, da SVI moraju da plaćaju korišćenje takvih cesta (autoputeva) sa određenim razlikama. Ovo je bilo moje laičko mišljenje a nikako prijedlog zakona.

Sorry ako sam bila apstraktna.:)
nebi

Post by nebi »

vodolija_33 wrote:
nebi wrote: vodolija,naplacuju je...ali samo za autoputeve,a tamo je naplacuju za SVA auta.Je li moj bosanski postao toliko nerazumljiv?
Izvini, možda ja nisam pisala na bosanskom jeziku, jer sam i sama rekla da se putarina može naplaćivati samo pod uslovom da imamo dobre, brze i ispravne ceste pod čime sam podrazumijevala autoputeve a nikako puteve i putiće (za koje sam također rekla da mogu da koriste oni koji nisu raspoloženi da plaćaju putarinu). I slažem se, da SVI moraju da plaćaju korišćenje takvih cesta (autoputeva) sa određenim razlikama. Ovo je bilo moje laičko mišljenje a nikako prijedlog zakona.

Sorry ako sam bila apstraktna.:)
Ma jok,bona,ali merak mi se malo zakacit' sa tobom :)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Hajd' dobro :)
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Vec sam rekao da se putarina moze naplacivati samo za autoput i to tek ako dionica nije kraca od 18 km. Znaci da bi BiH mogla naplatiti 11 km autoputa od Josanice do Podlugova treba izgraditi jos najmanje 7 km. Evo najavili su da bi u martu ove godine trebala poceti sa izgradnjom dionica od Podlugova do Visokog, znaci jos nekih 9-10 km. :) U tom slucaju ce drzava (agencija za ceste) moci naplacivati putarinu. :-D Sva ostala prica je suvisna i preljevanje iz praznog u suplje. EU nikad nece dozvoliti da se vrsi naplata za ceste lokalnog ili magistralnog tipa. :roll: Naplata se moze vrsiti tek na brzim cestama (najmanje tri trake) i autoputevima (cetiri i vise traka). Sve ostalo je prodavanje magle i m*** pod bubrege.
ace ventura

Post by ace ventura »

sto se mene tice, neka uvedu zakon da svi mi moramo godisnje placati dodatnih 100KM za puteve, ali pod uslovom da paralelno uvedu i zakon po kojem ce firme koje odrzavaju puteve biti duzne da nadoknade stetu za svaku ostecenu felgu, karter, amortizere....
time bi bili rijeseni svi ekonomski problemi u drzavi, gradjani bi zivjeli vise nego dobro samo od naplacivanja stete na svojim vozilima... ma idila... :lol:

salu na stranu, mislim da bi cilj ove nase drzave trebao biti privlacenje stranaca i dijaspore kako bi oni svoj novac ostavili OVDJE a ne negdje drugo, ali ne kroz placanje poreza na budale nego kroz konkretne turisticke, poslovne i slicne ponude. ideja za naplacivanje koristenja nasih kaldrma je tipican balkanski pristup prodaje mu** za bubrege. gospodo, IZGRADITE autoputeve pa onda naplacujte, niko nije lud da kupuje maglu!
Edin H.

Post by Edin H. »

Potpuno kontrproduktivna ideja za razvoj bosansko-hercegovackog turizma.
Prije svega treba uvesti transparentnost u potrosnji novca koji je placen za putarinu - da se tacno zna gdje je novac otisao i koliko.

A zatim se treba zaduziti i napraviti autoputeve, pa se onda moze naplacivati putarina, cime bi se djelomicno vratili krediti. A ko nece da placa putarinu da ima alternativni put!
chombe

Post by chombe »

edo pravilno zboris, i samo bi se nadovezao na tvoje, da su sadasnje ceste ustvari te alternativne ceste o kojima govoris, za koje apsolutno nema osnova da se uvodi bilo kakva putarina..
A wrote:Ja bih uvela besplatne kurseve gramatike za odrasle, pa onda mozemo razgovarati o naplati puta "za sve aute" ;)
rebro sam skoro slomio od smijeha.
prijedlog je fantastican A.
putnik

Post by putnik »

A wrote:Ne dolazim kolima, svejedno mi ;)
Ali ne znam ni jednu zemlju koja naplacuje upotrebu obicnih puteva. Znam da je u cijenu benzina uracunat i neki dio za odrzavanje puteva, makar u evropskim zemljama.
Austrija, za informaciju. Na granici moraš kupiti i zalijepiti vinjetu, pa makar išao i šumskim putem. Autobahn i tunele ti naplate baška.
nineac

Post by nineac »

Bugarska naplaćuje cestarinu svim kamionima stranih tablica na ulazu u Bugarsku, bez obzira kuda će voziti, a Bugarska takođe ima očajne puteve, ako ne i očajnije. Takođe, Srbija je donedavno isto naplaćivala autim iz Federacije taksu na ulazu!
nebi

Post by nebi »

putnik wrote:
A wrote:Ne dolazim kolima, svejedno mi ;)
Ali ne znam ni jednu zemlju koja naplacuje upotrebu obicnih puteva. Znam da je u cijenu benzina uracunat i neki dio za odrzavanje puteva, makar u evropskim zemljama.
Austrija, za informaciju. Na granici moraš kupiti i zalijepiti vinjetu, pa makar išao i šumskim putem. Autobahn i tunele ti naplate baška.
Jok.Dozvoli da ti kaze neko ko zivi i radi u spomenutoj dezeli.Smijes uci u Austriju bez vinjete...i to autoputom....ali moras sici sa autoputa na prvom izlazu.Ako produzis,rizikujes kaznu(ako te uhvate).Svi drugi putevi(brze ceste,savezni i lokalni putevi) su mukte.Za sumske puteve ne znam.
Post Reply