uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
Moderator: anex
- suncokret13
#1 uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
uvodjenje centralnog grijanja u stan u sarajevu ?
da li ko zna kolika bi bila cjena uvodjenja plinskog grijanja u stan u sarajevu,
stan je velicine oko 90 m2 , a ima oko 280 m2 ( zbog izracunavanja kaloricne vrijednosti )
stan je sa 4 sobe + hodnik + kupatilo + wc.
radijatori + pec
posjedujem plinski et koji je na stubistu, plinska instalacija samo ulazi u stan.
hvala na informacijama
da li ko zna kolika bi bila cjena uvodjenja plinskog grijanja u stan u sarajevu,
stan je velicine oko 90 m2 , a ima oko 280 m2 ( zbog izracunavanja kaloricne vrijednosti )
radijatori + pec
posjedujem plinski et koji je na stubistu, plinska instalacija samo ulazi u stan.
hvala na informacijama
-
The 51st State
#2 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
ne znam koliko je para ali toplo mogu preporuciti ovu firmu, el-te3.
-
Sarajevski
#3 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
hajde da ti otprilike dam neku cifru
bojler ti je 1800 maraka, jedno rebro radijatora oko 12 - 13 maraka pa izracunaj
dodaj tu jos cijevi, mislim da je metar bakarne oko cetiri marke, koljena, ventile za radijatore, ruke za majstora
negdje oko pet hiljada, ugrubo
bojler ti je 1800 maraka, jedno rebro radijatora oko 12 - 13 maraka pa izracunaj
dodaj tu jos cijevi, mislim da je metar bakarne oko cetiri marke, koljena, ventile za radijatore, ruke za majstora
negdje oko pet hiljada, ugrubo
- Cuba Libre
#4 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
Bitna je površina spoljnih zidova, unutrašnji nebitni (osim zidova koji graniče sa prostorijama sa različitim temperaturama, npr. hodnik koji ne griješ....ali ulazi u bilans susjednih prostorija), ali opet sve ovo je puno manje od gubitaka koje imaš prema spoljim zidovima. Zatim koji si sprat (prizemlje, međusprat ili možda potkrovlje).suncokret13 wrote:ima oko 280 m2 ( zbog izracunavanja kaloricne vrijednosti )
Otprilike ovo bi te moglo dići od 7.500 KM pa do 10.000 u zavisnosti prije svega od tipa opreme.
- vazi
#5 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
nadam se da se pokretac teme nece ljutiti ako prosirimo temu i na druge vrste centralnog
naime, mene zanima da li neko zna detalje o grijanju sa eko-briketima?
cula sam da postoji grijanje sa tim briketima (ne znam kakvi su, samo kazu da su pravo mali, skoro pa ko sarafi
) i da je dovoljno skoro pa jednom sedmicno usisati pepeo tj ima vrlo malo otpada, luga. Isto kazu pec je takva da gore ima kao neki lijevak u koji se uspu ti briketi a pec se isprogramira tako da, kada su briketi u lozistu pri kraju, taj se lijevak otvori i ispusti dovoljnu kolicinu briketa u loziste, sto znaci da se ne mora silaziti i loziti....Kako sam ja razumjela nesto super
investicija: cijene iste kao i kod uvodjenja klasicnog grijanja, mozda malo skuplje ali zato poslje isplativo.
cula sam da postoji grijanje sa tim briketima (ne znam kakvi su, samo kazu da su pravo mali, skoro pa ko sarafi
-
Dendrlix
#6 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
Dakle, za 86 kvadrata sa visokim plafonima (3,4 m) sa bojlerom, cijevima, materijalima i rukama 5040 KM. Radijatori su celicni plocasti.suncokret13 wrote:uvodjenje centralnog grijanja u stan u sarajevu ?
radijatori + pec
hvala na informacijama
- vozač
#7 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
odeš u jedno 3 firme i kažeš im da ti naprave ponudu
onda odeš sa tom ponudom i ispitaš po radnjama koliko šta zaista košta
pronađeš se u svemu tome i vidiš šta ti je najisplativije, možda se pokaže da je i firma isplativija nego majstor avlijaner
moj savjet, ne štedi, termo glave i sve što je standard obavezno postavi, malo prouči stan da li je sunčan, gdje je toplije, gdje hladnije, malo ta rebra i umanji ako treba, nekad se i pretjera sa rebrima radijatora
ako imaš mogućnosti da prvo izoliraš vanjske zidove (rigips, izolacija, stiropol, nešto u tom fazonu, kod mene je soba na sjevernoj strani sa stiropolom na vanjskom zidu, bukvalno ne možeš izdržati koliko je vruće, a ista soba na južnoj strani bez izolacije, osjeti se razlika u temperaturi, hladnija) obavezno to uradi, biće ti toplije za ne povjerovati, ja se izradio, slušao papke pa to uradio tek nakon 5 godina, ne mogu sebi oprostiti
ima tu nekih sitnica i finti, uglavnom ne daj majstorima i papcima sa svojim štednim programima da ti pametuju, ako to dopustiš donji si, fino to proučiš i bez žurbe, sebi radiš, bojler, mislim da ti je najbolje junkers ili vailant, klasika, a ne kvare se, imaš servisera kolko hoćeš, samo nemoj onaj šafato, jel se tako zove, koga god znam na nos mu je izašao, skup i za uzeti i za održavati, a lako kvarljiva roba, vazda mu nešto fali, kod mene je junkers evo 6 godina, ništa mu ne treba sem redovnog servisa
toliko od mene
onda odeš sa tom ponudom i ispitaš po radnjama koliko šta zaista košta
pronađeš se u svemu tome i vidiš šta ti je najisplativije, možda se pokaže da je i firma isplativija nego majstor avlijaner
moj savjet, ne štedi, termo glave i sve što je standard obavezno postavi, malo prouči stan da li je sunčan, gdje je toplije, gdje hladnije, malo ta rebra i umanji ako treba, nekad se i pretjera sa rebrima radijatora
ako imaš mogućnosti da prvo izoliraš vanjske zidove (rigips, izolacija, stiropol, nešto u tom fazonu, kod mene je soba na sjevernoj strani sa stiropolom na vanjskom zidu, bukvalno ne možeš izdržati koliko je vruće, a ista soba na južnoj strani bez izolacije, osjeti se razlika u temperaturi, hladnija) obavezno to uradi, biće ti toplije za ne povjerovati, ja se izradio, slušao papke pa to uradio tek nakon 5 godina, ne mogu sebi oprostiti
ima tu nekih sitnica i finti, uglavnom ne daj majstorima i papcima sa svojim štednim programima da ti pametuju, ako to dopustiš donji si, fino to proučiš i bez žurbe, sebi radiš, bojler, mislim da ti je najbolje junkers ili vailant, klasika, a ne kvare se, imaš servisera kolko hoćeš, samo nemoj onaj šafato, jel se tako zove, koga god znam na nos mu je izašao, skup i za uzeti i za održavati, a lako kvarljiva roba, vazda mu nešto fali, kod mene je junkers evo 6 godina, ništa mu ne treba sem redovnog servisa
toliko od mene
-
cunga lunga
#8 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
Nisam upucen u ovo sa briketima ali najbolja opcija, najekonimicnija + ne zavis od toga na koju nogu Putin ustane jeste Centralno grijanje na drva...vazi wrote:nadam se da se pokretac teme nece ljutiti ako prosirimo temu i na druge vrste centralnog![]()
cula sam da postoji grijanje sa tim briketima (ne znam kakvi su, samo kazu da su pravo mali, skoro pa ko sarafi) i da je dovoljno skoro pa jednom sedmicno usisati pepeo tj ima vrlo malo otpada, luga. Isto kazu pec je takva da gore ima kao neki lijevak u koji se uspu ti briketi a pec se isprogramira tako da, kada su briketi u lozistu pri kraju, taj se lijevak otvori i ispusti dovoljnu kolicinu briketa u loziste, sto znaci da se ne mora silaziti i loziti....Kako sam ja razumjela nesto super
investicija: cijene iste kao i kod uvodjenja klasicnog grijanja, mozda malo skuplje ali zato poslje isplativo.
Sve se isto razvede kao za plin, uzme se pec koja je kao kamin, danas postoje prelijepe peci koje su odlican estetski dodatak u stanu, kostaju oko 700 KM sa popratnim mehanizmima: kotao, pumpa, regulator toplote....i lozis drva a imas centralno grijanje...
Grijanje na drva je DUPLO jesfitinije od plina, sigurnije je i zdravije...i kupovina peci za drva kao dodatna investicija opet je jeftinija od bojlera..
Dakle, ustede su enormne i predvidjam za 2-3 godine da ljudi masovno predju na ovu vrstu grijanja...
Cak je i grijanje na struju jeftinije od plina....
- vozač
#9 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
cunga lunga wrote:Nisam upucen u ovo sa briketima ali najbolja opcija, najekonimicnija + ne zavis od toga na koju nogu Putin ustane jeste Centralno grijanje na drva...vazi wrote:nadam se da se pokretac teme nece ljutiti ako prosirimo temu i na druge vrste centralnog![]()
cula sam da postoji grijanje sa tim briketima (ne znam kakvi su, samo kazu da su pravo mali, skoro pa ko sarafi) i da je dovoljno skoro pa jednom sedmicno usisati pepeo tj ima vrlo malo otpada, luga. Isto kazu pec je takva da gore ima kao neki lijevak u koji se uspu ti briketi a pec se isprogramira tako da, kada su briketi u lozistu pri kraju, taj se lijevak otvori i ispusti dovoljnu kolicinu briketa u loziste, sto znaci da se ne mora silaziti i loziti....Kako sam ja razumjela nesto super
Sve se isto razvede kao za plin, uzme se pec koja je kao kamin, danas postoje prelijepe peci koje su odlican estetski dodatak u stanu, kostaju oko 700 KM sa popratnim mehanizmima: kotao, pumpa, regulator toplote....i lozis drva a imas centralno grijanje...
Grijanje na drva je DUPLO jesfitinije od plina, sigurnije je i zdravije...i kupovina peci za drva kao dodatna investicija opet je jeftinija od bojlera..
Dakle, ustede su enormne i predvidjam za 2-3 godine da ljudi masovno predju na ovu vrstu grijanja...
bolan ne bio, čovjek uvodi PLIN, ne zanimaju ga drva
-
cunga lunga
#10 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
U cemu je problem...?vozač wrote:cunga lunga wrote:Nisam upucen u ovo sa briketima ali najbolja opcija, najekonimicnija + ne zavis od toga na koju nogu Putin ustane jeste Centralno grijanje na drva...vazi wrote:nadam se da se pokretac teme nece ljutiti ako prosirimo temu i na druge vrste centralnog![]()
bolan ne bio, čovjek uvodi PLIN, ne zanimaju ga drva
- vozač
#11 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
ma ni u čem, samo nemoj po glavi, druže plavi
-
cunga lunga
#12 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
vozač wrote:ma ni u čem, samo nemoj po glavi, druže plavi
- vazi
#13 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
hvala cungalungacunga lunga wrote:Nisam upucen u ovo sa briketima ali najbolja opcija, najekonimicnija + ne zavis od toga na koju nogu Putin ustane jeste Centralno grijanje na drva...vazi wrote:nadam se da se pokretac teme nece ljutiti ako prosirimo temu i na druge vrste centralnog![]()
- black
#14 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
ni jedno grijanje nije jeftino, za jednu sezonu za drva (ili drva + ugalj) treba otprilike milju ili malo vise od milje maraka, ako hoces da se ogrijes
centralno (govorim za kuce) ne treba raditi dok se ne uradi termoizolacija
centralno (govorim za kuce) ne treba raditi dok se ne uradi termoizolacija
- vazi
#15 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
evo nasla sam konacno link za te brikete o kojima pisem, ali ne znam kako da postavim sliku , moze li me neko uputiti
Biogorivo za dobivanje toplinske energije
http://www.webgradnja.hr/katalog/7299/peleti/
proizvodjac je DRVENJACA DD
proizvodjac peci je EDILKAMIN
http://www.webgradnja.hr/katalog/7304/p ... te-soleil/
- black
- L.e.g
#17 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
U Vitezu imas Slovensku firmu, mislim da su OMV Istra koja pravi pelet, a isto tako u Vitezu ima lik koji pravi peci za pelet cca 30% jeftije od ostalih, bolej rjeseno sagorijevanje i iskoristivost. Moj drug koji se bavi ugradjivanjme centralnih grijanaj bas je ovih dana sebi to ugradio, a i ja imam u planu na proljecevazi wrote:evo nasla sam konacno link za te brikete o kojima pisem, ali ne znam kako da postavim sliku , moze li me neko uputiti
- maslina
#18 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
Nisu to briketi, to su peleti. Dobijaju se miješanjem drvenog otpada, ljepila, kukuruza... Imaš nekoliko proizvođača. Jedan od boljih na našim prostorima je Centrometal, Hrvatska. Od domaćih su tu Kovan Gračanica, Topling Prnjavor... Centrometal je jedan od praktičnijih, jer peć može raditi na kombinaciji peleti-drvo, ugalj, ulje itd. Problem peleta je kvalitet domaćih peleta, ali ljudi su, generalno, zadovoljni. Dobra stvar peleta je što nema, uslovno rečeno, prljanja ruku. Svaki kotao na pelet ima digitalnu regulaciju, te se programira, pelet se puni iz vreća u spremnik i gotovo. Postoje i proizvođači malih, pelet kamina, za zagrijavanje manjih prostorija (uglavnom talijani rade takve kamine).vazi wrote:evo nasla sam konacno link za te brikete o kojima pisem, ali ne znam kako da postavim sliku , moze li me neko uputiti
- vazi
#19 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
to je to, ljudi, nisu briketi vec peleti
ima li neko vec tu vrstu grijanja , koliko cc kosta investicija i kakva su iskustva?
i mi planiramo, poslje fasade
, uvesti ovo grijanje, cini mi se da je to trenutno najprihvatljivije rjesenje (ulaganje, odrzavanje, odrzivi razvoj
)
imas li link za tog covjeka iz viteza?
ima li neko vec tu vrstu grijanja , koliko cc kosta investicija i kakva su iskustva?
i mi planiramo, poslje fasade
- maslina
#20 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
Topling, Prnjavor 40kw------------- MPC cca 4970 kmvazi wrote:to je to, ljudi, nisu briketi vec peleti![]()
i mi planiramo, poslje fasade, uvesti ovo grijanje, cini mi se da je to trenutno najprihvatljivije rjesenje (ulaganje, odrzavanje, odrzivi razvoj
)
Centrometal 35kw------------------- MPC cca 4.500 km
Ovo je samo peć. Dodaj regulator propuha, cijevi, pumpu, holendere, što se tiče peći. Plus radijatori i ostalo. Pazite se kada kupujete peći na pelet. Ko je proizvođač, kakav ima servis, koliko dugo radi u BiH itd. Tona peleta košta cca 230 KM. Peć od 35kw može krijati 200-230 m2, zavisno od izplacije.
- vazi
#21 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
hvala maslina, znaci za kucu 10x10m, visoka prizemnica s potkrovljem, treba racunati oko 8 000 - 10 000 KM, pec, radijatori , cijevi i sta sve treba, znaci sve skupa?
dobro, malo ce to pricekati
, mada realno nije ni skupo kako se dobro cini na onim sitovima, te ne moras loziti , te sve "na pucu" , bas progres 
dobro, malo ce to pricekati
- suncokret13
#22 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
fala, na odgovorima i cjenama.
sada pojma nemam sta je ekonomicnije grijanje na struju ili plinsko ( s time sto nemam plinskih instlacija u stanu)
i jos jedan problem o kojem u trenutku postavljanja posta, nisam razmisljao - prozori.....oni imaju u sbi ugradjene ventilatore... - niti dihtuju, puse kroz njih, u svakom od njih moram imati ili deku ili kamaru krpa.
sada pojma nemam sta je ekonomicnije grijanje na struju ili plinsko ( s time sto nemam plinskih instlacija u stanu)
i jos jedan problem o kojem u trenutku postavljanja posta, nisam razmisljao - prozori.....oni imaju u sbi ugradjene ventilatore... - niti dihtuju, puse kroz njih, u svakom od njih moram imati ili deku ili kamaru krpa.
- vazi
#23 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
sad sam na miru u kuci pregledala ove linkove, super
- mobsterc
#24 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
'Pristekao' bih se ovdje ako nije problem
Ima li neko preporuciti majstora da pregleda plniski bojler (ocisti kamenac ili sta vec) i radijatore/cijevi? Prosli put sam dao 50KM a samo je malo prebrisao svjecice, sto mogu i sam da uradim...
Ima li neko preporuciti majstora da pregleda plniski bojler (ocisti kamenac ili sta vec) i radijatore/cijevi? Prosli put sam dao 50KM a samo je malo prebrisao svjecice, sto mogu i sam da uradim...
- iMacak
#25 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?
neko ti gore rece a i ja ti preporucam firmu el te 3. nista te ne kosta da ti daju ponudu. ljudi su profesionalci, sve drugo skuplja pita neg tepsija...