Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

TRANCEMoDe

#76 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by TRANCEMoDe »

Ovaj zakon bi se eventualno mogao opravdati kada bi se taj povecani prihod od carina (spominje se nekih 250 miliona KM godisnje) trosio na razvijenje poljoprivrede. Medjutim, buduci da ce ove godine zbog smanjenog priliva sredstava uslijed ekonomske krize budzeti na svim nivoima zabiljeziti ogroman deficit, ta se sredstva od povecanih carina nece koristiti za razvijanje poljoprivrede, vec za cisto pokrivanje rupa u budzetu, tako da ce u konacnici ostati ista izdvajanja za poljoprivredu. Time ce poljoprivrednici dugorocno postati cak i slabije konkurentni, jer uslijed smanjenje konkurencije zbog povecanja carina nece biti primorani da ulazu u novu tehnologiju, sto ce nekoliko godina poslije razultirati u slabijoj konkurentnosti nakon ponovnog otvaranja ekonomije. U konacnici cemo imati dugorocno gledano slabije konkurentne poljoprivrednike, pad u izvozu zbog protumjera ostalih strana, skuplje proizvode za potrosace i narusen ugled zemlje zbog krsenja CEFTA sporazuma.
A realno, sve i da drzava pokloni svakom poljoprivredniku 100 000 KM, on ce prije izgraditi kucu ili vikendicu nego sto ce uloziti u kupovinu masina. Rat je zavrsio skoro prije 15 godina, a u poljoprivredi se rijetko sta promijenilo. I dalje nije rijetkost da se zemlja ore uz pomoc bikova ili konja, dok su masine vecinom muzejski primjerci.
Mislim da BiH ima perspektivnijih "mladih" industrija od poljoprivrede poput rudarstva, energetike, gradjevinarstva...
sodom

#77 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by sodom »

Zaustavljanjem uvoza u srbiju i hr gube mnogo više nego bih.
Naravno to se nece desiti, sve ce da se primiri kad susjedi i komšije skontaju da je ovo što se radi potrebno i svakako neprofesionalno.(svakako promjeniti oblik ovih mjera), al i ova ce da upali.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#78 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

Ako je BiH u debelom minusu sto se tice bilansa trgovinske razmjene sa Srbijom onda treba uvesti carine.
Ne znam kakvi su taze podatci sto se tice bilansa, ali su nekad prije bile milijarde u pitanju.

Srbija jeste veliki proizvodjac, kvaleitetne, hrane i trebamo od njih uvoziti. Ali: biznis je biznis. Srbija ima jedan genetski poremecaj. Ponasa se arogantno i kabadahijski prema svojim susjedima. Nema senzibilitet za komsiluk. Ona narodna: "nek komsiji crke krava" je sastavni dio srbijanske kulture, filzozofije koja u vrijeme globalizacije jako puno kosta - najvise Srbiju. Zato se Srbija i nalzi danas tu gdje i jeste. Kosovo je nepravedna mjera ali je to iznudjena vaspitno popravna mjera opismenjavanja. Ista takva mjera je i ovi porezi na uzvoz hrane.
Nije posteno nekoga strpat u zatvor. Ali da bi se raju zastitilo od zuluma onda se zulumcar i kabadahija izolira. Jal' u mengele jal' u prdekanu.
Srbija se odmetnula u zulumcare ne samo u politici vec i u ekonomiji. I kad tada komsiluk dodju u situciju da ih zamengelise. More Marko da se kurazi na megdan guvnu i junacki izaziva al kad iz sume iskoci Musa i stane derat jarca pocne i Marko prezat da ga Musa za bjele bubrege na jamije i ne trehne o guvno na one druge bubrege.

Nema vise bivse Yu gdje je bila komanda da se mora prvo kupovati od bratskih republika pa onda na medjunarodnu pijacu. BiH je prisliljena na ovo i neka je ovo uradila. Radi se o ekonomskom ratu koji se i medju bracom vodi a ne na medjudrzavnom megdanu. Gradjani ce biti na nekom gubitku prvih mjesec dva dana, dok se trgovci ne preorjentisu na druga trzista. Trziste ce sve to inzbalansirati i moze se desiti da hrana U bIH poslije ove mjere bude jefinija. Madjarska hrana je jeftinija. BiH i Hrvatska jako mnogo kupuju od madjara. A mogli bi sve to kupiti od Srbije.

Nadam se da ce za pola godine javit da smo se dogovorili da krajisnici kupuju maline i jagode iz Sumadije a sumadinci, umjesto radioaktivne soli iz Rusije, sole pljeskavice sa tuzlanskom soli a carapani pletu carape od vune vlasickih ovaca.
mmostar

#79 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by mmostar »

sodom wrote:Zaustavljanjem uvoza u srbiju i hr gube mnogo više nego bih.
Naravno to se nece desiti, sve ce da se primiri kad susjedi i komšije skontaju da je ovo što se radi potrebno i svakako neprofesionalno.(svakako promjeniti oblik ovih mjera), al i ova ce da upali.
E moj zemljače,pa znaš li ti da je BIH potpisnica međunarodnog u govora "CEFTA",i da se ovom odlukom taj isti ugovor krši od strane BiH.Posle ovako skandalozne odluke parlamenta BiH(ako je donešena ,ne znam jeli još u proceduri) slijede sankcije .Ali pošto je ovo neozbiljna država sve je moguće :run:
staza

#80 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by staza »

Toto wrote:Ako je BiH u debelom minusu sto se tice bilansa trgovinske razmjene sa Srbijom onda treba uvesti carine.
Ne znam kakvi su taze podatci sto se tice bilansa, ali su nekad prije bile milijarde u pitanju.

Srbija jeste veliki proizvodjac, kvaleitetne, hrane i trebamo od njih uvoziti. Ali: biznis je biznis. Srbija ima jedan genetski poremecaj. Ponasa se arogantno i kabadahijski prema svojim susjedima. Nema senzibilitet za komsiluk. Ona narodna: "nek komsiji crke krava" je sastavni dio srbijanske kulture, filzozofije koja u vrijeme globalizacije jako puno kosta - najvise Srbiju. Zato se Srbija i nalzi danas tu gdje i jeste. Kosovo je nepravedna mjera ali je to iznudjena vaspitno popravna mjera opismenjavanja. Ista takva mjera je i ovi porezi na uzvoz hrane.
Nije posteno nekoga strpat u zatvor. Ali da bi se raju zastitilo od zuluma onda se zulumcar i kabadahija izolira. Jal' u mengele jal' u prdekanu.
Srbija se odmetnula u zulumcare ne samo u politici vec i u ekonomiji. I kad tada komsiluk dodju u situciju da ih zamengelise. More Marko da se kurazi na megdan guvnu i junacki izaziva al kad iz sume iskoci Musa i stane derat jarca pocne i Marko prezat da ga Musa za bjele bubrege na jamije i ne trehne o guvno na one druge bubrege.

Nema vise bivse Yu gdje je bila komanda da se mora prvo kupovati od bratskih republika pa onda na medjunarodnu pijacu. BiH je prisliljena na ovo i neka je ovo uradila. Radi se o ekonomskom ratu koji se i medju bracom vodi a ne na medjudrzavnom megdanu. Gradjani ce biti na nekom gubitku prvih mjesec dva dana, dok se trgovci ne preorjentisu na druga trzista. Trziste ce sve to inzbalansirati i moze se desiti da hrana U bIH poslije ove mjere bude jefinija. Madjarska hrana je jeftinija. BiH i Hrvatska jako mnogo kupuju od madjara. A mogli bi sve to kupiti od Srbije.

Nadam se da ce za pola godine javit da smo se dogovorili da krajisnici kupuju maline i jagode iz Sumadije a sumadinci, umjesto radioaktivne soli iz Rusije, sole pljeskavice sa tuzlanskom soli a carapani pletu carape od vune vlasickih ovaca.
Ako znaš raditi dva-tri različita posla uz tebe sam.
Možda si i na državnim jaslama i stručan: opet sam uz tebe.
Ali ako govoriš o narodu: kojem tek uskoro počinju masovni otkazi, a među njima moja malenkost sigurno biti neće (što ti saopćavam da ne bi bilo da rješavam interne frustracije), nisam uz tebe.
U životu se sve može i mora iskoristiti, pogotovo na opće dobro.
O Srbiji što se tiče bliske južnoslavenske prošlosti izlišno je govoriti.
A kao trgovinski partner, ako našu otpuštenu raju ne budu htjeli primiti u Makarskoj za kelneraj onda sumnjam i da će za njih posla biti u Srbiji, koja se kreće daleko brže no što možeš zamisliti, ili tebi pisanje ovdje služi za samo tebi znane oduške.
Evo malo stila grupe Toto upotrijebljenoga korisno. (Malo se u prošlost vraćamo.)
http://www.youtube.com/watch?v=V3ckVLTfI98
Last edited by staza on 05/05/2009 23:34, edited 1 time in total.
Kenan-Safvet

#81 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Kenan-Safvet »

Toto wrote:Ako je BiH u debelom minusu sto se tice bilansa trgovinske razmjene sa Srbijom onda treba uvesti carine.

Mislim da carape i sol i maline ne idu ruku pod ruku, jer je nehigijenski i opasno. Inace, sto se tice uvoza mislim da bi mi trebali da se skoncetrisemo na sopstveni uvoz, i tako jacamo nasu sopstvenu ekonomiju. Naravno da treba uvesti carine na hranu iz srbije i hrvatske, ali i hrvatska i srbija trebaju uvesti uzajamne carine + carinu na uvoz iz Bosne, tako da postanemo ekonomski konkurentni i dovedemo se u stanje ekvilibrijuma. Ekonomisti ce znati o cemu je rijec. Vidim da ovdje vecina na forumu zagovara uvodjenje carina hrvatskoj i srbiji, na pitajuci se sta srbija i hrvatska dobijaju time??? Mislim da je deplasirano pricati o ovome na podforumu ekonomije, jer je ovo cista politika ili umjetnost zivljenja. Inace kad se prica o carini, niko se ne pita koliko hrane mi u stvari uvozimo, i koje je marke ta hrana. Ima tu raznih splacina, ali nekad fakat bude dobre hrane. Neki dan sam recimo kupio nesto zaledjeno, ne sjecam se tacno tacno sta, ali znam da je uvezeno iz srbije, a opet jucer sam kupio zagotovljeni rucak porijeklom iz hrvatske. Znaci, kada sve saberemo i oduzmemo, ima stvarno dobrih zagotovljenih jela. Prema tome, ne treba ovo previse politizirati, sto se da primjetiti sa vase strane.
DJ Babo

#82 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by DJ Babo »

Kenan-Safvet wrote:Mislim da carape i sol i maline ne idu ruku pod ruku, jer je nehigijenski i opasno. Inace, sto se tice uvoza mislim da bi mi trebali da se skoncetrisemo na sopstveni uvoz, i tako jacamo nasu sopstvenu ekonomiju. Naravno da treba uvesti carine na hranu iz srbije i hrvatske, ali i hrvatska i srbija trebaju uvesti uzajamne carine + carinu na uvoz iz Bosne, tako da postanemo ekonomski konkurentni i dovedemo se u stanje ekvilibrijuma. Ekonomisti ce znati o cemu je rijec. Vidim da ovdje vecina na forumu zagovara uvodjenje carina hrvatskoj i srbiji, na pitajuci se sta srbija i hrvatska dobijaju time??? Mislim da je deplasirano pricati o ovome na podforumu ekonomije, jer je ovo cista politika ili umjetnost zivljenja. Inace kad se prica o carini, niko se ne pita koliko hrane mi u stvari uvozimo, i koje je marke ta hrana. Ima tu raznih splacina, ali nekad fakat bude dobre hrane. Neki dan sam recimo kupio nesto zaledjeno, ne sjecam se tacno tacno sta, ali znam da je uvezeno iz srbije, a opet jucer sam kupio zagotovljeni rucak porijeklom iz hrvatske. Znaci, kada sve saberemo i oduzmemo, ima stvarno dobrih zagotovljenih jela. Prema tome, ne treba ovo previse politizirati, sto se da primjetiti sa vase strane.
:thumbup: prikljucujem se klubu tvojih fanova :D
TheMule

#83 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by TheMule »

Ovaj potez podrzavam samo ako su nasi "strucnjaci" proucili nasu ekonomiju, nasli dokaze zasto je bolje da uvedemo carinu, i prezentirali iste u dokumenat on najmanje 500 stranica. Sve ostalo je srljanje u prazno
Toto

#84 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

Kenan-Safvet wrote:
Toto wrote: Mislim da carape i sol i maline ne idu ruku pod ruku, jer je nehigijenski i opasno.
Ne znam gdje ti drzis svoje prljave carape ali ovo sa malinama i solju pod pazuhom prijavi patentnom zavodu.
Carine su prije svega stvar politike, pa onda ekonomije, pa onda trgovine pa onda privrede itd.

Kad se rade trgovinski bilansi svak sve stavi na sto.Od stajskog djubreta do mirisnih vodica i etericnih ulja koja se prave od ljekovitog bilja ubranog po BiH i Srbiji. Ako nekome sta smrdi: ima kabina pa nek proba u kabini.
A ako ti smrde noge, moj Safvet beze, stavi malko mirisljave soli u toplu vodu pa svako vece ispari noge u takvoj vodi.
Ko ima ambicije da se iz politike i pametovanja premetne u trgovca nek nauci da se carape prodaju sa strika; ne skidaju se sa noga i turaju kupcu pod nos ko reklamna poruka. Ovaj trgovacki marifetluk se moze nauciti od svakog svercera sa sarajevskih buvljaka.
cagi

#85 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by cagi »

Bravo, nek nas vrate 10 godina unazad sto se tice EU integracije. Ako ne mozemo nositi sa Srbijom i Hrvatskom kako se mislimo nositi sa Italijom, Njemackom, Spanijom, Francuskom koji su sve veliki proizvodjaci hrane? Rijesenje je u kupovini domacih proizvoda! Time se smanjuje spoljnotrgovinski deficit, povecava zaposlenost, povecava GDP, povecao bi se i kvalitet domacih proizvoda, pa bi se samim tim omogucio i izvoz, indirektno bi se kroz povecanu zaposlenost povecali i doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje, sto bi osiguralo vece penzije i bolje zdravstvene usluge, drzava bi i dalje uzimala PDV, a svi bismo puno puno bolje zivili. Cak bi se i one stvari koje nismo u mogucnosti proizvoditi, kada bi investitori vidjeli da se domace prodaje, poceli proizvoditi kod nas...

Zasto nam je draze da djeca u drugim zemljama imaju bolje skole nego nasa, da tamo neki penzioneri imaju vece penzije od nasih, da se zaposljavaju neki tamo npr. madjari umjesto nasi ljudi, itd...? A samo je malo potrebno da promjenimo sve, ne trebaju nam ni neke nove vodje, ni stranke, ni strani krediti, mi to mozemo sami, samo nam fali jedna "kvakica" koja ce nas natjerati da na policama izmedju stranog i domaceg proizvoda uzmemo domaci... vjerujte mi...
Toto

#86 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

staza wrote: Ako znaš raditi dva-tri različita posla uz tebe sam.
Možda si i na državnim jaslama i stručan: opet sam uz tebe.

Ali ako govoriš o narodu: kojem tek uskoro počinju masovni otkazi, a među njima moja malenkost sigurno biti neće (što ti saopćavam da ne bi bilo da rješavam interne frustracije), nisam uz tebe.
U životu se sve može i mora iskoristiti, pogotovo na opće dobro.
O Srbiji što se tiče bliske južnoslavenske prošlosti izlišno je govoriti.
A kao trgovinski partner, ako našu otpuštenu raju ne budu htjeli primiti u Makarskoj za kelneraj onda sumnjam i da će za njih posla biti u Srbiji, koja se kreće daleko brže no što možeš zamisliti, ili tebi pisanje ovdje služi za samo tebi znane oduške.
Evo malo stila grupe Toto upotrijebljenoga korisno. (Malo se u prošlost vraćamo.)
http://www.youtube.com/watch?v=V3ckVLTfI98
Tema je: caina na uvoz hrane. Sama po sebi kompleksna i moze imati uticaje na razne aspekte naseg zivota: od gubitka/dobitka posla do Safvetove higijene. Svak se cese gdje mu nesto smrdi.
Ove sadasnje mjere su prije svega pokusaj da se odgovori na trgovinski rat sa komsilukom. Okrsaj se i do sada vodio ali je sad je zajahala i ekonomska kriza pa se svak o svom jadu zabavio. I Hrvatska i Srbija krse CEFTE i ostale "papirologije" pa su se i "nasi Vlasi" dosjetili da se mogu marisat istim oruzijem ko i ostale megdanzije.

@staza,

na istoj smo deredzi. Kontam da ti ne bi sa mnom samo ako sam u politici. Ne vjerujem da ima profesionalnih politicara na ovom forumu. Po tom kriteriju bi mogli biti ahbabi po nevolji.
Ima politikanata. Na tebi je da procjenis ko je veci politikant. Ja ili Safvet.

Imam vise zanata i cageta. Ne mojom zaslugom- vec sticajem okolnosti. Babo ne imade para da me salje na skole pa sam morao crncit da bi do nauka doso. Nisam im'o druge.
Vrijem je pokazalo da mi je svaki zanata dao ruke i donio neke nafake. Od rata do danas sam svake 2 godine mjenjo poso.
Danasnji vakat je taki da nema dozivotnog posla nit ima Tite da ti brijne za posao. Use i u svoje kljuse je jedina mudrost koja moze donijet nafake. Radni ugovori se potpisuju na 1-3 godine i nema ti druge: nego radi dopodne a popodne idi u vecernju skolu. Subotom odmori a nedeljom na utakmicu.

Jednom sam dobio plaho fin poso samo zato sto sam u CV, u rubrici hobiji, naveo da sam seljak-amater i da mi je najdraze kalemit voce i obrezivat vinograde. Satnica je bila taka da sam mogo od nje kupit 28 kg jabuka. Kad smo se okupili poslije konkursa da pocnemo raditi svi su me poprijeko gledali. Ja seljak-kalemar :lol: a oni iz ministrastava, universitija, humanitare.
Kad je poslije 3 godine isteko ugovor i "gazda" nas pozvao na oprostajni dernek ispalo je: da je onaj sto je bio u komisiji i sto me je, umjesto uobicajenih pitanja, pito za kalemljenje i obrezivanje voca bio i "gazda". Svi smo dobili po neki pokloncic a ja sam dobio kalemarski noz. Najbolji sto ga je bilo u Francuskoj. Mene je taj honorarni posao spasio da prezivim.
Brainfucker

#87 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Brainfucker »

ajde ti polahko u Tursku pa se najedi te predivne hrane.
Za razliku od takvih fundamentalista koji sve zlo vide u Kiki bombonima ja se zgražam nad hranom koju proizvodi Ovako, Stanić, Lijanovići i ostali. A najradije kupujem hranu hrvatskih proizvođača. Nažalost sada bih treba plaćati veću cijenu zbog carine. I kome će otići novac poreznih obveznika. Idiotima popute ove kobile tzv. Ružmarin. Bolje da staviš nick Glupacha jer ti priliči komentarima. :evil:
ružmarin-a wrote:Mala uvertira: :D
Ne znam šta bih rekla, ali jedno znam sigurno: Kiki bomboni imaju mast u sebi svinjsku, šta smo ih se najeli kao djeca, i to se tek sad saznaje, "hvala" braći iz Hrvatske na toj podvali, pfuj. Pozdravljam Jadro, ali ko mi garantuje da i tamo nema maščine?!!!!
Također, nemam ništa ni protiv Bambi proizvoda, Takova i sl, ali su i oni isti, pa zato polahko prelazim na turske proizvode koji su podjednako dobri, i barem se nadam da ne stavljaju svinjsku mast i ostale nepoželjne tvari, a uz to su i sa pristojnim i priuštivim cijenama.

Da se malo uloži u našu privredu kredita i poboljša tehnologija izrade hrane, gdje bi nam kraj bio?
Pročitah i ja i to da se zakon odnosi na proizvode za kojima ne mora postojati tražnja u BiH, tj, imamo ih već: mlijeko, mliječne prerađevine, voda, sokovi, meso i sl. Sve ovo ima kod nas i to bolje i kvalitetnije od njihovog, samo što svi trče za Dukatovim proizvodima, raznim proizvođačima voda i sokova...

Mada, reaguju ovi iz EU i to predstavlja kršenje CEFTA-e...
Vidjećemo kako će sve proći i ko će se pitatui za taj zakon...
Master.DKP

#88 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Master.DKP »

Mudar covjek cita izmedu redova i prati sta je "pisac" zelio da kaze. :)

Prvo, prijetnja hrvtaskoj Ambasadora i njegova zabrinutost za BiH i europske integracije pokazuje samo vise stvari jasno kao dan ! Prvo, Hrvatska bolsno dobro zaraduje na BiH ( u zadnje vrijeme naravno sa sansom za sve manje jer se BH proizvodaci bude iz sna) i eto ostvaruje godisni suficit na BiH preko 1 000 000 000 KM ! To se mora i hoce uskoro promijeniti ! Drugo, neko ti prijeti uvijek, i samo uvijek ako ga je STRAH necega a njih je debelo srah nekiuh BH proizvodaca i toga da nece u buduce moci izvlaciti MILIJARDE godisnje ! I ne treba da izvlace. Trece, EU i integracije na koje se ambasador poziva su opet ucijena i strah, tj ako budemo njih slusali i kupovali njihovu hrvatsku robu mozda i budemo u EU. :)

Kao sto je vise mudrih forumasha reklo, tajna je u apsolutnoj kupovini BH proizvoda kojih ima izuzetno kvalitetnih i sta vise zrelih za izvoza u EU ! Druga tajna je u IZVOZU u EU. EU je triste od 500 miliona ljudi i BiH vec poboljsano izvozi na ova trziste jer Bosna i Hercegovina ima dosta toga da pondi ! I vec nudi !

:sax: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
zgembo_sa

#89 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by zgembo_sa »

Bolje uvest carine, pa onda trazit bolje rjesenje za zastitu nase privrede, nego da sve stoji kako je sad i da cekamo da se nesto dobro skonta... Fakat je da nas Hrvatska i Srbija tretiraju kao svoju koloniju i da nas godinama iscrpljuju i koriste. Treba tome stati u kraj. Ako je cijena toga da ce nam poskupiti hrvatski keksi ili srpski sokovi... so be it. Jos bolje.
Toto

#90 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

Brainfucker wrote: Za razliku od takvih fundamentalista koji sve zlo vide u Kiki bombonima ja se zgražam nad hranom koju proizvodi Ovako, Stanić, Lijanovići i ostali. A najradije kupujem hranu hrvatskih proizvođača.
Nisam znao da su se Stanici i Lijanovici osunetili????? :lol: :lol:

Mozes li mi obrazloziti zasto Lijanovic nije hrvatski proizvodjac? Te je li neka firma iz Hrvatske koja je otvorila pogon u BiH koristi dio sirovine iz BiH, zaposljava BiH radniek i placa BiH poreze hrvatski ili BiH proizvodjac i kupujes li od njih.
samo malo

#91 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by samo malo »

I opet "bu kme, ugrozeni smo od komsija".

Da nasi domaci proizvodjaci nude iole kvalitetnije proizvode, da se vise bave poboljsanjem kvalitete usluga a manje "imal mene tu" relacijama, mozda bi nesto i kupio od njih.

Ovako, mogu i carinu uvesti, ja cu opet kupiti Dukatovo mlijeko, Takovo Eurokrem i Zdenkin sir.

Usput se slazem sa uvodnim postom, domaca proizvodnja se stiti subvencioniranjem, ali sta ocekivati od vlasti u kojoj sjedi jedna ministarka koju Ljubljanske mlekarne kupe za ko zna koliko novaca, ona im cisti BH trziste od konkurencije (jos se sjecam izmisljotina o zarazenom mlijeku iz Hrvatske i Hercegovine), i onda ona na kraju donosi odluke o zastiti domacih proizvodjaca.
samo malo

#92 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by samo malo »

Uostalom, pokretac svega je jedan Lijanovic koji, opravdano se sumnjalo i sumnja, kupuje meso zlj kategorije negdje napolju, i onda od toga radi "superkvalitetne" pastete, salame i kobasice.

Jedan Lijanovic, koji se obogatio pod HDZ patronatom i zastitom, a onda se poceo predstavljati kao najveci konkurent onih sa kojima je do jucer u istu tikvu duvao, kao neka zdrava alternativa :roll: ne znam sta je komicnije, kad Azra Hadziahmetovic stiti domacu proizvodnju, ili kad Lijanovic zakuka kako nas Hrvatska ekonomski ugnjetava :-)

Za pocetak bi mogli slijediti Srbiju i Hrvatsku u nekim mjerama, a ne glumiti idiote. Bas u putopisu Gorana Milica vidim pravi primjer kakva je ovo drzava, gazda Feala svjedoci da je na masinu koju je uvezao morao platiti poveliku carinu, da ju je uveo u Srbiju i Hrvatsku platio bi 0 carine. I normalno, sta njemu i svakom pametnom prvo pada na pamet, normalno, preseliti proizvodnju u Hrvatsku.
Master.DKP

#93 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Master.DKP »

Mislim da je vazno pohvaliti i podrzati apsolutno ideju "Kupujmo domace BiH" tj. u ovome konkretnom slucaju istinski i konstantno podrzavati dobre i kvalitetne BH proizvode ! ( Lose i ne konkurente proizvode ne treba kupovati, bez obzira odakle dolaze).

Ako Bosna i Hercegovina godisnje ima suficit od preko 8 000 000 000 KM ( 8 MILIJARDI KM) na sve robe i usluge koje uveze onda je jasan podatak koliko potencijala ima u domacim robama i uslugama. Prema ovom broju, SVAKI BH gradanin godsinje pokloni oko 2 000 KM koje bespovratno odu u Hr, Sr, Slo itd !!!

Razmislite samo o ovome trenutak ! Svi ste vi dali inidrektno 2 000 KM prosle godine van BiH koje se nikada nece u ovome obliku vratiti u BiH !

Mislim inace da treba podrzavati sve domace prodajne lance i firme ! Evo neka se javi ekonomisti i ljudi iz prakse BH poduztnistva i neka napisu sta se moze godisnje uraditi sa 8 000 000 000 KM ! :sax: :bih:
Toto

#94 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

samo malo wrote:Uostalom, pokretac svega je jedan Lijanovic koji, opravdano se sumnjalo i sumnja, kupuje meso zlj kategorije negdje napolju, i onda od toga radi "superkvalitetne" pastete, salame i kobasice.
A sto fino ne odes kod Lijanoica pa rjesite to u 4 oka. Popickarajte se, baci mu topovski udar pod auto. A ako on i dalje ne bude htio u HDZ nek ti bar da kasun onih proizvoda sto njegovi mesari rade a njega, njegovu familiju i stranacke kolege.
Brainfucker

#95 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Brainfucker »

Toto wrote:
Brainfucker wrote: Za razliku od takvih fundamentalista koji sve zlo vide u Kiki bombonima ja se zgražam nad hranom koju proizvodi Ovako, Stanić, Lijanovići i ostali. A najradije kupujem hranu hrvatskih proizvođača.
Nisam znao da su se Stanici i Lijanovici osunetili????? :lol: :lol:

Mozes li mi obrazloziti zasto Lijanovic nije hrvatski proizvodjac? Te je li neka firma iz Hrvatske koja je otvorila pogon u BiH koristi dio sirovine iz BiH, zaposljava BiH radniek i placa BiH poreze hrvatski ili BiH proizvodjac i kupujes li od njih.
Halo. Mislio sam na kvalitet proizvoda iz HR. Ovi domaći proizvođači mesnih proizvoda su dvije svjetlosne godine iz PIK- Vrbovec, Gavrilovića i sl. Ne smeta mi što neko voli Pilku ali ja je kupit neću. Zato mi smeta što neko uvođenjem carina i kršenjem međunarodnih ugovora navodno štiti domaću trgovinu. Samo da podsjetim, kad su nekada tzv. poljoprivrednici blokirali granični prijelaz u Doljanima to su sve bilo radnici Lijanovića s gotivim transparentima koji je njihov poslodavac natjerao na granicu. I onaj čuveni Bakić iz Udruženja poljoprivrednika je Lijanovićev čovjek.
Još da dodam "Kraš" je kupio "Miru" Prijedor koja radi i proizvode za Kraš i vlastite brendove. Dakle, nije bitna lokacija tvornice već brend. To što proizvođači mesa iz susjednih zemalja nisu kupili nekog domaćeg je stvar ekonomskog interesa i neće se investori privući u BIH uvođenjem carina :twisted:
Master.DKP

#96 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Master.DKP »

Hajmo pogledati stvari i ovako !

Znate li da BiH ima brendove koji mogu konkurirati bilo kom bredu u EU, cak i neke kupiti ! Violete iz Gruna je u fazi kupovine Palome i Sloveniji i prema zadnjoj trzisnoj analizi Violeta ima 70 % trista u svom segmentu u BiH ( do prije 5 godina imala je 0 %!). Samo ta tvornica je u BiH do sada kroz nove pogone i radna mijesta kao i prodajni plasman investirala preko 400 miliona KM ! :bih:

( Usput, ta ista firma, Violeta, placa porez u BiH, sve doprinose u BiH, trosi resurse u BiH, dijeli plate u BiH - BH gradanima, plasira proizvode u BiH i na strana trzsita). :bih:

MIMS grupa koja zaposljava skoro 6 000 ljudi u BiH i ima najveci rast od svih prodajnih lanaca, mada cesto lose pradena od BH javnosti !

Lijanovici su jedan dobar primjer, gdje jedan Lijanovic kaze da predsjednik Hrvatske radi dobru stvar ali za svoju zemlju a ne za BiH koje je njegova zemlja i za koju on radi i gdje on placa porez i placa radnike ! :bih:

Hajmo gledati jednom primjere koji bude nadu i imaju veliki potencijal !

Hoce li biti robovi ( ne kvalitetne) robe iz Bh susjedstva i osati totalno bez novca u BiH ili ce mo biti mudri kupovati svoje i izvoziti svoje u svijet ! :bih:
king kong

#97 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by king kong »

glavno pitanje je odakle violeta uzima svoje sirovine za pravljenje papira...

...a o kvalitetu hrane (proizvoda) se beskonačno može raspravljati...kao i o ukusima...ali i o kupovnoj moći...naravno da će neko sa manjim primanjima kupiti jefitniji "eurokrem" od Eurokrema, ali je neosporno da je Eurokrem jedan jedini i dosta kvalitetniji od kojekakvih klonova..da su brandovi poput zdenke, takovo eurokrema, jadro keksa, bobi flipsa, dorina čokolade, kraš bajadere, gavrilović hrenovki,..ipak kvalitetniji od kojekakvih namaza, krema, jaro keksa, vispak čokolade, ovako hrenovki....a nisu ni puno skuplji...
Toto

#98 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

Brainfucker wrote:

Halo. Mislio sam na kvalitet proizvoda iz HR.
JA mislim da si previse umjesao politiku u kvalitet proizvoda-hrane, gastronomiju, lokal-patriotizam i nacionalizam. Dajes prednost politici tako da diskreditujes sve ovo sto pricas o kvaliteti proizvoda hrvatske mesne industrije i svojim ukusima.

Uvodjenjem carine ti neces ostati bez tih proizvoda. I ne vidim sta je u tome problem. Ako se bunis radi cijene, sto se ne bunis onda na Hr i BiH trgovce - koji ti zaracunaju taku marzu da je to pljacka?
Nesporno je da hrvatska mesna industrija ima kvlaitetnih proizvoda ali ni ti ni ja nismo referenca koja moze biti mjera kvaliteta. Bilo kome. Ti govoris o ukusima. Ako koristimo iste proizvode od Gavrilovica mozemo se sloziti da imamo isti ukusa ali to ne znaci da je taj prozvod kvalitetan. Takodje to ne znaci da su ostali proizvodjaci losi.
Vrlo lako se moze napravit analiza kvaliteta hrenovki koje su sa stanovista kvaliteta hrane najobicnije smeca bilo gdje da se proizvode i pobrojati sve proizvodjace iz Hr i iz toga izvuci zakljucak da su svi hrvatski proizvodio mesne industrije smece. Ali to je vec manipulacija.

Ako imam priliku da biram izmedju dva mesna proizvoda za koja moja gusca kaze da su istog kvaliteta ja cu izbrati onaj koji je domaci. Iz lokal patriotskih razloga. Neko ce to nazvati lokal-partiotizmom i nacionalizmom ali to je moje pravo. Ja placam ja biram. Takodje necu dozvoliti da mene neko optuzuje za nacionalizma a on isti ko i ja. Samo sto misli da moze prodavat muda pod bubrege. Da se mesarski i naski izrazim.
Last edited by Toto on 08/05/2009 01:10, edited 2 times in total.
Toto

#99 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

Pitanje kvaliteta, pogotovo mesnih proizvoda, je jako delikatna stvar.
Hrenovka je obicno smece, bez obzira ko je proizvodi bilo gdje na svijetu. Na zalost to je najjeftiniji prozvod mesne industrije i mnogi su prisiljeni da ga jedu.
1989/1990 - nisam bas siguran za godinu; omatorilo se pa se pocelo seniliti; UPI Sarajevo je pobijedilo na tenderu za snadbjevanje USA armije hrenovkama. Pobijedili su cak i Gavrilovica. Sta je tajna? Tajna je to sto su oni jedini u hrenovke stavljali meso(?).
Kao sto se vino moze praviti bez grozdja tako se i hrenovke ne prave od mesa. Ili od onoga sto mi zovemo meso. U hrenovke ide tehnoloski otpad, tj sve sto je bijelo (vimena, skemba, crijeva, muda, obrazine, srca sa glavusa, itd( Ono sto vecina nikad ne bi kupili ocima).
UPI je tad klao jako mnogo autohtone buse a njeno meso tad nije bilo konkurentno na trzistu i nisu je mogli izvoziti tako da su imali ogromne viskove i nesto od toga je islo u hrenovke. Stavljali su ono sto jeste meso a ne pobrojani otpad. To je bio taj element kvaliteta i osnovni razlog sto su pobjedili cijeli svijet - pa i Gavrilovica.

Kriteriji kvaliteta za meso su se toliko mnogo promijenili, u zadnjih 20 g, da je meso bosanske buse ili svih autohtonih krava sa balkana danas najkvalitetnije meso. Po tim kriterijima bi se komotno mogla brendirati posebna linija mesne industrije zasnovane samo na pasmini.

Busa nije genetski modificirna. Nema pencilina, steroida za bildanje u sebi itd.
Interesantan je podatak da lijecnici u zapadnim zemljama ne daju injekcije pencilina svojim pacijentima kod jacih upala jer pacijenti redovno uzimaju pencilin kroz meso i mesne proizvode i to u vecim kolicinama nego sto im stvarno treba.
Kada bih bio siguran da neki domaci mesni proizvodjac pravi mesne proizvode samo od buse kupovoao bih samo njegove prozvode. Ne zato sto je on veliki hrvat/srbin/musliman/patriota nego samo radi kvaliteta mesa ove pasmine ili recimo istarskog goveeta.

Ja sam za parolu: JEDIMO BUŠU
Image
@brainfucker
sta mislis o: porciji pohovanog mozga od balkanske buse - meni; tebi od istarskog goveceta jedna snicla a od balkanske buse druga snicla; ja bih zalio sa Blatinom a ti sa Posipom.

istarsko govece
Image
Toto

#100 Re: Uvodi se carina na hranu iz Srbije i Hrvatske

Post by Toto »

kako BiH podnosi zabranu uvoza is Hrvatske
Post Reply