Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
law2

#1 Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by law2 »

Pozdrav forumaši!

Gledajući omladinu kako se ponaša na javnim mjestima zapitao sam se da li je većina njih ikad čula za bonton ili ikad čula kako se treba kulturno ponašati u javnosti. Dosta mladih ljudi uopšte ne shvata da njihov način ponašanja ne dolikuje ponašanju u gradu i što je najgore nema nikoga da ih uputi i ukaže na ispravan pristup.
Gledam djecu kako pljuju po ulicama, bacaju smeće na svakom koraku, ljepe žvake, deru se sa jednog na drugi kraj ulice, ne znaju se ponašati za stolom, neki ne znaju čak ni sjediti za stolom dok se jede... A o raznoraznim psovkama ne treba ni trošiti riječi.

Koliko bi bilo korisno uvođenje predmeta "BONTON" u osnovne škole, možda u jedan od završnih razreda?
law2

#2 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by law2 »

Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti.

Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima.
cenecimoveocino

#3 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by cenecimoveocino »

I da ga uvedu,bio bi sprdnja kao Gradansko.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
aktivacija

#4 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by aktivacija »

Dzaba, kad nema ko da predaje taj predmet. Nismo mi ta "japija". U nas je sve mrtva gluma. Nas mentalitet nije s tim kompatibilan. U nas cura procita text na dnevniku i sutra je vec Julia Roberts. Nema u nas da nesto postignes, pa te ljudi priznaju, pa ti postanes poznat-popularan. U nas je dovoljno sto si se pojavio pred kamerom, i niko ko ti. Odron glumci, odron voditelji, odron pjevaci. Mi nikad necemo biti nacija koja ce se odmaknuti od ove vrste mentaliteta ni za pedalj. Š'a baa...jes oca'm mooog... Mi ko da smo neandertalci koje je neko spustio u ovaj vijek i mi tako tumaramo i gledamo sta ko radi i to samo pokusavamo da oponasamo, a u naravi ... daj nam samo rostilj, argetu, par dana makarske i to je to...
Kakav jadan bonton....sta je to??!! :)
mayab

#5 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by mayab »

Postojeci predmet pod nazivom "Drustvo, religija, kultura" (naravno, samo za one koji neće da šalju djecu na tzv.vjeronauk u školi :-) ) bi mogao biti na tom tragu, i po meni bi trebao da obuhvati i taj segment bontona, medjutim, tanko je to, malo je djece, jer je ljudima ipak vazniji i preči taj, opet kažem, takozvani vjeronauk u školama!
Šteta, šteta, dobra prilika otišla u nepovrat zahvaljujući vladajućoj NACIonalističkoj hunti! :run:
Drinski

#6 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by Drinski »

cenecimoveocino wrote:I da ga uvedu,bio bi sprdnja kao Gradansko.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Ma taj predmet treba ukinuti, to su uveli ovi NVO nehljebari.
almir90

#7 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by almir90 »

Treba prvo rijesiti zaposljavanje u skolama preko stela, sa kupljenim diplomama. Sta ce dijete nauciti, i omladina, ako nema osnovnu kulturu ponasanja onaj koji treba da ih nauci. Ja dok sam isao u skolu bilo je onih koji psuju, seljacki naglasak (bez uvrede seljacima, valjda se razumije o cemu zelim reci). Opet, sav se taj problem svodi na zaposljavanje preko veze, zato neko ko bi taj posao obavljao kako treba, ne moze doci na red od rodbine.
malocvijece

#8 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by malocvijece »

Bonton ce se tesko "savladati" kroz jedan predmet. To je, izmedju ostalog, zadatak svih predmetnih nastavnika a daleko prije svega roditelja. Dakle, dzaba uvoditi dodatni predmet.
mO k3

#9 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by mO k3 »

Za ponasanje djece odgovorni su roditelji i nikako skola
Drinski

#10 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by Drinski »

mO k3 wrote:Za ponasanje djece odgovorni su roditelji i nikako skola
Osnovna škola je po zakonu i vaspitna ustanova.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#11 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by Velkoski »

Već postoje slični predmeti.
Drinski

#12 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by Drinski »

Da budemo ozbiljni, naravno da skola nece vaspitavati djecu, i ne treba da to čini, međutim, ne vidim razlog da se sve zasniva na inicijativi roditelja, odnosno kada roditelji vec finansiraju obrazovni sistem - mislim da treba ministarstvo napraviti i iskorak...mozda nekad skontamo da je briga o djetetu briga zapravo cijelog drustva.
dadoka84

#13 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by dadoka84 »

Dobar odgoj i lijepo ponasanje najprije dolazi iz kuće, kakvi roditelji takva i djeca. Kad samo vidim kako se ponasaju u tramvaju i na ulici te kakve pjesme s mobitela slusaju muka mi bude. Drustvo je u krizi.
Skole bi trebalo da imaju i odgojnu komponentu, ali je nastavnicki kadar strasno degradiran. :(
GaRGa

#14 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by GaRGa »

ahaaaaaa, jasta...
the_stick

#15 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by the_stick »

mayab wrote:Postojeci predmet pod nazivom "Drustvo, religija, kultura" (naravno, samo za one koji neće da šalju djecu na tzv.vjeronauk u školi :-) ) bi mogao biti na tom tragu, i po meni bi trebao da obuhvati i taj segment bontona, medjutim, tanko je to, malo je djece, jer je ljudima ipak vazniji i preči taj, opet kažem, takozvani vjeronauk u školama!
Šteta, šteta, dobra prilika otišla u nepovrat zahvaljujući vladajućoj NACIonalističkoj hunti! :run:
totalni off... kako si samo uspjela povezati bonton i vjeronauku? i onda jos sama sebe tjeras u kontradikciju... jel vjeronauka opstala u skolama zato sto je ljudima bitna ili zbog vladajuce hunte? a ako je ljudima bitna, kao sto si sama napisala, kojom logikom je steta sto ista nije ukinuta? zato sto se tebi ne svidja? :roll:

on topic... meni je ideja super... ali mislim da ovo nije nesto za zavrsne razrede skole, nego za prva 4 razreda... mozda cak i za neke starije uzraste u vrticima... ovakve stvari djeci treba u glavu usaditi dok su jos uvijek mali i neiskvareni... u zavrsnim razredima skole, kada su vec povukli odredjene negativne manire, ispravljanje krive Drine ide malo teze...
mO k3

#16 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by mO k3 »

dadoka84 wrote:Dobar odgoj i lijepo ponasanje najprije dolazi iz kuće, kakvi roditelji takva i djeca. Kad samo vidim kako se ponasaju u tramvaju i na ulici te kakve pjesme s mobitela slusaju muka mi bude. Drustvo je u krizi.
Skole bi trebalo da imaju i odgojnu komponentu, ali je nastavnicki kadar strasno degradiran. :(
Te probleme imaju i na zapadu pa opet ne uvode predmet Bonton ...
mO k3

#17 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by mO k3 »

Drinski wrote:
Kod 30 ucenika u razredu mislis da je moguce ih vaspitavati , budimo realni
Kakav djeca imaju odgoj kod kuce ,kako im das na putu kao roditelj taka ce i biti
dadoka84

#18 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by dadoka84 »

mO k3 wrote:Te probleme imaju i na zapadu pa opet ne uvode predmet Bonton ...
Vjerovatno imaju, ali mi imamo negativnu kritičnu masu. Što ga nauče do 5-6 godina to je to. :(
Drinski

#19 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by Drinski »

mO k3 wrote:
Drinski wrote:
Kod 30 ucenika u razredu mislis da je moguce ih vaspitavati , budimo realni
nije moguće.
Kakav djeca imaju odgoj kod kuce ,kako im das na putu kao roditelj taka ce i biti
To treba biti briga cijelog drustva.
Zar ti mislis da komunisti kada su radili indoktrinaciju ili ovi zapadnjaci kada hoce oduzimaju djecu "islamskim fundamentalistima" ili kada im pricaju bajke o pederima - ne znaju sta rade?
uglavnomja

#20 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by uglavnomja »

Prva tacka u bontonu je pozdravljanje ...

Kako ce se po bosanskom bontonu pozdravljati? Zdravo, dobar dan, selam, aksamhajrula, pomozbog, faljen isus, bok ....ciao, vozdrica ...?

Tako da je bonton zdra'o :run:

Ko nauci kod kuce, naucio, onako kako roditelji misle da je ispravno. A skola nije dorasla tom zadatku, bar ne u ovako neorganizovanoj zemlji.

Ili cemo i tu imati 3 nastavnika za 3 jezika i 3 nacije :roll: :roll:
dadoka84

#21 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by dadoka84 »

Univerzalni pozdrav dobar dan, u mahali mahalski. Onaj ko ne odgovori na prvi pozdrav kompleksas i *upak :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#22 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by ladyblue18 »

law2 wrote:i što je najgore nema nikoga da ih uputi i ukaže na ispravan pristup.

Koliko bi bilo korisno uvođenje predmeta "BONTON" u osnovne škole, možda u jedan od završnih razreda?
Sam si sebi odgovorio. Danasnje generacije roditelja su boze pomozi, i dok god ti nemas roditelja koji ce dijete od malih nogu uciti lijepom ponasanju, kulturi u kuci, van kuce, u saobracaju, mozes ti njih odvesti na Becki dvor da se uce ali dzaba.
Kulturi i bontonu se uci kuci, i nijedan ucitelj ni nastavnik te tome nece nauciti i tome sam svjedocila kroz svoje skolovanje.

Druga stvar, bonton u jedan od zavrsnih razreda? Bonton se uci od malih nogu a ne kad ti je u guzici 12,13,14 godina i kad te sve drugo zanima osim bontona i kad si vec donekle formirana licnost.
Ja sam u prvom osnovne imala casove o bontonu sto kroz pricu sto kroz neke predstave, igrokaze, price..., dijelili nam knjige, i tada ucis dijete lijepom ponasanju i ophodjenju prema drugima.

Trece, medju danasnjom djecom kakva jesu, takav predmet bi bio samo zajebancija.

Roditelj svoje dijete treba da odgaja, a i sam roditelj treba biti primjer svom djetetu a ne da ja redovno gledam kako matere sa djecom od dvije, tri godine prelaze na crveno ko svi sretni, psuju ko kocijas, ne postuju starije, i onda se cudimo sto su im djeca ko s lanca pustena.
OldMayor

#23 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by OldMayor »

Dijete je realno pola dana u skoli. Tako da skola ne moze reci da nema utjecaja na odgoj - itekako ima. Naravno i dalje su tu roditelji na prvom mjestu odgovornosti, ali se ne moze reci da skola nema nikakvu odgovornost.

E sad druga je stvar sto je nas obrazovni sistem u qrcu, pa jedan nastavnik mora da bude supermen i da vodi 30 ucenika i da se svakome posveti itd. To je nemoguce. Da ne govorimo o tome da su nam skolski planovi stari po 30-40 godina. I da nema neke fleksibilnosti, pa tako ucenik koji je mozda talentovan da bude pisac ili fizicar, to niko ne moze prepoznati - sto jeste posao pedagaga, nastavnika itd i poenta skole. Da vide za sta si stvoren, jer pobogu ako za 8 godina ne mozes vidjeti za sta je neko nadaren jbg onda. Ali toga kod nas nema, kod nas je ucenik tu eto samo da se popuni mjesto, nastavnik svoje izbifla i dovidjenja.

Znaci prvo moramo mijenjati citav obrazovni sistem. Poslati sve nastavnike i ucitelje vani da se malo i oni modernizuju.

Kad vidim sta djeca vani uce i sta smo mi ucili, pa dodje mi da se ubijem. I opet zaostajemo u svemu minimalno 30 godina za njima.
law2

#24 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by law2 »

ladyblue18 wrote:
law2 wrote:i što je najgore nema nikoga da ih uputi i ukaže na ispravan pristup.

Sam si sebi odgovorio. Danasnje generacije roditelja su boze pomozi, i dok god ti nemas roditelja koji ce dijete od malih nogu uciti lijepom ponasanju, kulturi u kuci, van kuce, u saobracaju, mozes ti njih odvesti na Becki dvor da se uce ali dzaba.
Kulturi i bontonu se uci kuci, i nijedan ucitelj ni nastavnik te tome nece nauciti i tome sam svjedocila kroz svoje skolovanje.

Druga stvar, bonton u jedan od zavrsnih razreda? Bonton se uci od malih nogu a ne kad ti je u guzici 12,13,14 godina i kad te sve drugo zanima osim bontona i kad si vec donekle formirana licnost.
Ja sam u prvom osnovne imala casove o bontonu sto kroz pricu sto kroz neke predstave, igrokaze, price..., dijelili nam knjige, i tada ucis dijete lijepom ponasanju i ophodjenju prema drugima.

Trece, medju danasnjom djecom kakva jesu, takav predmet bi bio samo zajebancija.

Roditelj svoje dijete treba da odgaja, a i sam roditelj treba biti primjer svom djetetu a ne da ja redovno gledam kako matere sa djecom od dvije, tri godine prelaze na crveno ko svi sretni, psuju ko kocijas, ne postuju starije, i onda se cudimo sto su im djeca ko s lanca pustena.
Sve je to super što si ti navela, ali to je samo dalje elaboriranje problema. Koje je rješenje? Šta ti predlažeš kao rješenje?
Od nečega se mora početi i vjerujem da je osnovna škola idealna za taj početak. Ko će roditelje obrazovati i reći im da je nekulturno pljuvati po ulici?
Zamisli situaciju kada sin/kćerka donese knjižicu i u njoj zaključna ocjena 3 iz BONTON-a?

Sad da li uvesti u trećem, petom, osmom razredu osnovne škole, to je posebno pitanje. Osnovno pitanje je da li treba uvesti bonton u škole?
Last edited by law2 on 23/07/2014 13:17, edited 1 time in total.
law2

#25 Re: Uvođenje predmeta "BONTON" kao obavezan predmet u školi!

Post by law2 »

OldMayor wrote:
Znaci prvo moramo mijenjati citav obrazovni sistem. Poslati sve nastavnike i ucitelje vani da se malo i oni modernizuju.
Oni koji izađu iz BIH, jako se teško vraćaju nazad u BIH. Traže bilo kakav posao da ostanu po stranim metropolama a nama ostaje problem koji je i ranije postojao.

Pogrešno je očekivati da će nas Njemačka i EU okupirati, obrazovati naše studente, naše kadrove i onda ih sve fino pustiti u BIH da mi u rahatu živimo. To je iluzija!
Post Reply