Uvijek ponavljati na cemu je takozvana rs nastala

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

PITARKA_SA wrote:kako ce biti tuznih faca ,nasih dragih prijatelja iz RS kada cuju da ima i onih koji nisu bosnjaci,pa se zaklinju u nasu drzavu,nasu zatavu i mirno i ponosno stoje na nasu himnu.
Poenta je sto oni ZNAJU da toga nema. Kao sto ZNAJU da je RS drzava, da je u stvari BIH genocidna tvorevina njima nametnuta, kao nekakva biblijska kazna Srpskom narodu, ZNAJU da su pobjedili na Kosovu, ZNAJU... :sad:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ineleZub wrote:Ajd majke ti da mi neko od vas objasni vase shvatanje pojmova srbin i cetnik.Posto vidim da redovno sve srbe trpate u isti kos,bez obzira da li su oni stvarno pocinili zlocine,ili samo govore stvari koje vam se ne svidjaju.(pocevsi od mladica,preko dodika,...,pa do nas obicnih smrtnika)
Da li su za vas svi ljudi iz RSa,koji su glasali za stranke koje se zalazu za ocuvanje entitetskog glasanje i opstanak entiteta(a to je preko 90 posto biraca),cetnici?
Srbin je moj otac. S tim sto je za tebe vjerovatno Alijin Srbin, s obzirom da je bio u PL, pa u TO, pa u Armiji do zadnjeg dana... I neces vjerovati, i dan danas zivi u vecem entitetu.

Cetnik... Cetnika takodje imam u porodici. Cetnik je moja tetka, koje se isti taj otac odrekao preko Oslobodjenja '93. godine, koja je '86. odselila u Beograd, ljubila Seselju supak, te nakon sto su starci saznali da su me uspjeli sastaviti u ratnoj bolnici poslala pismo preko CK na tri stranice gdje zali sto nam sjeme nije zatrto te sto sam ja prezivio. Cetnik je svako ko ne prizna genocid. Cetnik je svako ko se ne zeli ograditi od cetnika. Svako ko spominje popis stanovnistva nakon sto je istrjebljeno sve sto je moglo glassati onako kako se njemu ne svidja. I da ne nabrajam dalje, mislim da si shvatio poentu.

Btw. Borisa ne smatram cetnikom jos uvjek. Boris nije kriv sto je premlad i sto neke stvari nije prezivio i dozivio, i ja mu zelim da nikada ni ne dozivi niti prezivi ono sto sam ja. On prica ono sto ga uce drugi.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Abu FEED el-Castro wrote:
_BosanaC wrote:
Abu FEED el-Castro wrote: Mada je svakim danom ovu ruznu podjelu sve teze napraviti i ove dvije skupine teze razlučiti. Ovih drugih "svaka čast" (procentualno barem) je sve manje i manje i sve se vise utapaju u one prve, ili ih nestaje, ili sute, ali opet, sve dok i jedan častan postoji ova napomena zasluzuje da stoji, i o bilo kome da se radi..
Ne pitam te za to uopste :sad: Sta ti je, sta ti bi? :? Kakav crnjak :sad:
Pa eto vec si sam odgovorio - crnjak :o Stvarno me ovo sve izludi. Ja sam neko ko ovo dozivljava preozbiljno (a kako bi drugacije) jer me se tiče kao i sviju nas, al otkle god pogledam da bi se moglo nazrijeti rjesenje otud iskoči Dodik i sedam malih laktasa :D

Al fakat sam sebi zad'o u zadatak da se vise necu sekirat i izjedat, ma nek sve voda nosi, hoce srpsku - ma eto im je zdraaaavo :oops: Šta sad trebam, da se ubijem?!

Pola nas je ionako odpelalo vanka, a ono pola bi sutra samo da im se prilika ukaze - jel to rjesenje. Što reko dobri stari Arafat: "šuti i sjedi dze si, ja sam ga momački ispusio"... Mi mozda sad nemamo sta dodatno ispusiti, ali nemamo vala ni sanse da se neko smiluje pa nam vrati sadake ono sto smo izgubili. To nam mora biti jasno. Nije im (svijetu) smetalo kad su nas klali i silovali a da im sad smeta sto, pazi sad, nama smeta postojanje republike srpske :-x :oops: A da imamo sile da mi to zavrsimo i vratimo na svoje mjesto, bilo političke sile bilo kakve druge - brate nemamo. Znači ostaje nam da se konstantno izjedamo i crkavamo za nečim sto nam se nece ostvariti, ili da se pomirimo sa ovim sto jest, da se okrenemo sebi i mislimo na svoju buducnost. Ako nista, barem cemo učvrstiti granicu izmedju nas i njih (četnika, tj vecine srba, nazalost :oops: ) i spriječiti da nas opet u sljedecem pokoljenju ganjaju sa nozevima i zicama. Lakse mi je sad preboliti Visegrad i Foču i, i , nego sutra da mi se opet (po ko zna koji put) vrate pa da me tjeraju da preboljavam svoje rodjeno dijete, ili da ono preboljava mene... A vratice se, četnici ne zaboravljaju, dok je srpskog (opet da dodam čitaj: četničkog) uVa, mi smo za njih turci koji su ih ugnjetavali i njihova je časna zadaca ostavljena od prethodnih pokoLenja da nas pokolju i uniste... .jebem im mater četničku :x :x :x
nema vise nikad toga od cemu ti pricas...nikad vise...upamti to...najbolji dokaz za ovo sto ti govorim je odlazak KOSOVA...
kad kosovo ode sve ce biti drugacije... 8-)
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

_BosanaC wrote:
PITARKA_SA wrote:kako ce biti tuznih faca ,nasih dragih prijatelja iz RS kada cuju da ima i onih koji nisu bosnjaci,pa se zaklinju u nasu drzavu,nasu zatavu i mirno i ponosno stoje na nasu himnu.
Poenta je sto oni ZNAJU da toga nema. Kao sto ZNAJU da je RS drzava, da je u stvari BIH genocidna tvorevina njima nametnuta, kao nekakva biblijska kazna Srpskom narodu, ZNAJU da su pobjedili na Kosovu, ZNAJU... :sad:
pa isto tako treba da ZNAJU,da ima onih sto vole drzavu i smatraju je JEDNOM,JEDINOM ,i ako ne idu u dzamiju..kada to shvate,onda mozemo pricati.
ljubav prema drzavi nema veze sa imenom,vjerom..samo sa onim sto njima fali..zdravim razumom :oops:
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

_BosanaC wrote:
(Naravno ne moram naglasavat da mislim na četnike, srbima svaka čast)
Mada je svakim danom ovu ruznu podjelu sve teze napraviti i ove dvije skupine teze razlučiti. Ovih drugih "svaka čast" (procentualno barem) je sve manje i manje i sve se vise utapaju u one prve, ili ih nestaje, ili sute, ali opet, sve dok i jedan častan postoji ova napomena zasluzuje da stoji, i o bilo kome da se radi..
S obzirom da sam trenutno u slicnom raspolozenju, moj mali komentar... Iako se vise odnosi na kompletan post, a nema toliko veze s ovim citiranim.

Imam osjecaja da ko god moze ode, i da je taj odlazak u stvari odgovor na nemogucnost da se ista promjeni na bolje. Oni koji ostaju, bivaju sve vise zadojeni mrznjom i krivicom drugih i trecih za sve sto se njima desava. Strah me je cuti uopste razmisljanja generacija koje ce za petnaest-dvadeset godina upravljati ovom drzavom. Neka je Bog svima na pomoci.

Mrznja je danas u svakoj jebenoj pori zivota. Nema vise zajednickog zivota, nece ljudi da razmisljaju vise ni o suzivotu. Sada se radi o presutnom podnosenju. I na hibrecenju na sve sto nije onako kako smo mi naucili i onako kako mi smatramo da treba :(

Nego, noge se hvatati... Sto vrijeme prolazi sve sam sigurniji u tu odluku.

Eto to mi je. I sto vise vrijeme prolazi (a ovdje jako sporo prolazi) to i ja sve vise vjerujem u taj “izlaz”. Niposto sto mislim da je negdje drugdje sjajno, jos nipostije sto ne volim svoju bosnu, niposto sto sam zaludjen laznim sjajem zapada, nego čisto zato sto je ovdje ludilo koje je zahvatilo i krivog i pravog, i loseg i dobrog...
Pa ako i odem, otici cu samo da pobjegnem od ovoga..
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

_BosanaC wrote:
Abu FEED el-Castro wrote: Mada je svakim danom ovu ruznu podjelu sve teze napraviti i ove dvije skupine teze razlučiti. Ovih drugih "svaka čast" (procentualno barem) je sve manje i manje i sve se vise utapaju u one prve, ili ih nestaje, ili sute, ali opet, sve dok i jedan častan postoji ova napomena zasluzuje da stoji, i o bilo kome da se radi..
Ne pitam te za to uopste :sad: Sta ti je, sta ti bi? :? Kakav crnjak :sad:
Pa eto vec si sam odgovorio - crnjak :o Stvarno me ovo sve izludi. Ja sam neko ko ovo dozivljava preozbiljno (a kako bi drugacije) jer me se tiče kao i sviju nas, al otkle god pogledam da bi se moglo nazrijeti rjesenje otud iskoči Dodik i sedam malih laktasa :D

Al fakat sam sebi zad'o u zadatak da se vise necu sekirat i izjedat, ma nek sve voda nosi, hoce srpsku - ma eto im je zdraaaavo :oops: Šta sad trebam, da se ubijem?!

Pola nas je ionako odpelalo vanka, a ono pola bi sutra samo da im se prilika ukaze - jel to rjesenje. Što reko dobri stari Arafat: "šuti i sjedi dze si, ja sam ga momački ispusio"... Mi mozda sad nemamo sta dodatno ispusiti, ali nemamo vala ni sanse da se neko smiluje pa nam vrati sadake ono sto smo izgubili. To nam mora biti jasno. Nije im (svijetu) smetalo kad su nas klali i silovali a da im sad smeta sto, pazi sad, nama smeta postojanje republike srpske :-x :oops: A da imamo sile da mi to zavrsimo i vratimo na svoje mjesto, bilo političke sile bilo kakve druge - brate nemamo. Znači ostaje nam da se konstantno izjedamo i crkavamo za nečim sto nam se nece ostvariti, ili da se pomirimo sa ovim sto jest, da se okrenemo sebi i mislimo na svoju buducnost. Ako nista, barem cemo učvrstiti granicu izmedju nas i njih (četnika, tj vecine srba, nazalost :oops: ) i spriječiti da nas opet u sljedecem pokoljenju ganjaju sa nozevima i zicama. Lakse mi je sad preboliti Visegrad i Foču i, i , nego sutra da mi se opet (po ko zna koji put) vrate pa da me tjeraju da preboljavam svoje rodjeno dijete, ili da ono preboljava mene... A vratice se, četnici ne zaboravljaju, dok je srpskog (opet da dodam čitaj: četničkog) uVa, mi smo za njih turci koji su ih ugnjetavali i njihova je časna zadaca ostavljena od prethodnih pokoLenja da nas pokolju i uniste... .jebem im mater četničku :x :x :x
Razlika izmedju njih i nas je to da bi oni bili i zedni, gladni, prljavi, samo da
istjeraju svoje. Nas narod neke stvari prebrzo zaboravlja, ali ipak ima onih
koji ne. Sutra nedaj Boze kad bi sta ispalo, onaj sto je zaboravio bi se nasao
medju prvima da brisne, dok bi onaj sto i danas dani zivi (zna on kako) opet
bi se nasao na braniku svoje Bosne i Hercegovine, tako je vazda bilo,
tako ce i ostati.
Sto se tice rs-a, vratio se ipak znatan broj istjeranih, moglo bi se i vise vratiti al to je druga stvar ukljucujuci patriotizam, izigravanje zapadnog svijeta, itd.
Ja sam jedan od tih koji je istjeran i opet svoje izgradio, vratio jer je moje.

http://www.youtube.com/watch?v=N4vR_CSzdDQ
Najgore je Bosna prebrodila, vrijeme je da sad se sad tekar bori.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

_BosanaC wrote:
S obzirom da sam trenutno u slicnom raspolozenju, moj mali komentar... Iako se vise odnosi na kompletan post, a nema toliko veze s ovim citiranim.

Imam osjecaja da ko god moze ode, i da je taj odlazak u stvari odgovor na nemogucnost da se ista promjeni na bolje. Oni koji ostaju, bivaju sve vise zadojeni mrznjom i krivicom drugih i trecih za sve sto se njima desava. Strah me je cuti uopste razmisljanja generacija koje ce za petnaest-dvadeset godina upravljati ovom drzavom. Neka je Bog svima na pomoci.

Mrznja je danas u svakoj jebenoj pori zivota. Nema vise zajednickog zivota, nece ljudi da razmisljaju vise ni o suzivotu. Sada se radi o presutnom podnosenju. I na hibrecenju na sve sto nije onako kako smo mi naucili i onako kako mi smatramo da treba :(

Eto to mi je. I sto vise vrijeme prolazi (a ovdje jako sporo prolazi) to i ja sve vise vjerujem u taj “izlaz”. Niposto sto mislim da je negdje drugdje sjajno, jos nipostije sto ne volim svoju bosnu, niposto sto sam zaludjen laznim sjajem zapada, nego čisto zato sto je ovdje ludilo koje je zahvatilo i krivog i pravog, i loseg i dobrog...
Abu FEED el-Castro

Salko sto je u vodu skako wrote:
_BosanaC wrote: Ne pitam te za to uopste :sad: Sta ti je, sta ti bi? :? Kakav crnjak :sad:

nema vise nikad toga od cemu ti pricas...nikad vise...upamti to...najbolji dokaz za ovo sto ti govorim je odlazak KOSOVA...
kad kosovo ode sve ce biti drugacije... 8-)
Ma Salko, to je samo nada, a naš hudi i jadni narod se nakon svakog genocida dosad - nadao... Ja stvarno ne zelim vise da se nadam. Mislim da smo ovce da bi nam se dosad dogovorilo. Ja zelim da povučem jasnu crtu izmedju nas i njih, pa makar bila i nepravedna, ali zelim da zastitim svoju djecu, nasu djecu...
A to za Kosovo, pa bolan nemoj bit naivan, Srbi ne zive na činjenicama i na istini nego na legendama i prijeli bajkama, to sto im Kosovo ode samo će ludost i skoljenonakoljenski fanatizam pojačati...

Dabogda ja sve ovo bio u krivu, ali Boga mi... :sad: :-x
Ahmmed

Post by Ahmmed »

_BosanaC wrote:
_BosanaC wrote: S obzirom da sam trenutno u slicnom raspolozenju, moj mali komentar... Iako se vise odnosi na kompletan post, a nema toliko veze s ovim citiranim.

hej, hej, vidi ti njih dvojice.....

Vidim ja da je vrijeme za kafu od pet sati.... :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:
hej, hej, vidi ti njih dvojice.....

Vidim ja da je vrijeme za kafu od pet sati.... :)
:) :thumbup:
Abu FEED el-Castro

Pa dze si bolan Ahmo kad se ovdje zajedničkim progresivnim patriotskim snagama sekira i kida za nasu domovinu? Ja i Bosanac sami! Evo ja tobe estagfirullah i o'sova :D
cyprus

Post by cyprus »

To što je RS genocidna tvorevina (a nije jedina u svijetu) nije dovoljan razlog da se ista ukine.

Prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine je stavio svoj potpis na nju i tim činom je legalizirao, pa se prema tome ona može ukinut samo voljom građana RS-a.

Da su Ruzvelt, Čerčil, Staljin i ostali tadašnji predsjednici sklopili mirovni sporazum sa Hitlerom, Treći Rajh bi vjerovatno i danas postojo.

Prema tome diskusija na ovu temu nema praktičnog smisla, pa da se ja pitam (kao što se ne pitam), ja bih je već sada zaključo.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Abu FEED el-Castro wrote:Pa dze si bolan Ahmo kad se ovdje zajedničkim progresivnim patriotskim snagama sekira i kida za nasu domovinu? Ja i Bosanac sami! Evo ja tobe estagfirullah i o'sova :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Abu FEED el-Castro wrote:Pa dze si bolan Ahmo kad se ovdje zajedničkim progresivnim patriotskim snagama sekira i kida za nasu domovinu? Ja i Bosanac sami! Evo ja tobe estagfirullah i o'sova :D
Ma, ja malo na temi o Sarajevu....nakon petnaest godina...

:( :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:To što je RS genocidna tvorevina (a nije jedina u svijetu) nije dovoljan razlog da se ista ukine.

Prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine je stavio svoj potpis na nju i tim činom je legalizirao, pa se prema tome ona može ukinut samo voljom građana RS-a.

Da su Ruzvelt, Čerčil, Staljin i ostali tadašnji predsjednici sklopili mirovni sporazum sa Hitlerom, Treći Rajh bi vjerovatno i danas postojo.

Prema tome diskusija na ovu temu nema praktičnog smisla, pa da se ja pitam (kao što se ne pitam), ja bih je već sada zaključo.

sreća pa se ne pitaš :)
ineleZub

Post by ineleZub »

Veliki problem je sto se svijest ovog naroda nije izdigla iznad struja raspaljenih emocija i sto vrlo malo ljudi razumno i samokriticki razmislja.Nismo mi jos uvjek dorasli izazovu da situaciju sagledamo objektivno,jer to ne dozvoljava neki jebeni strah i zakon crno-bijele slike
pobjednik-porazeni,zrtva-zlocinac...Doso sam na ovaj forum samo na osjetim klimu i da se upoznam sa vasim nacinom rezonovanja i sve vise sam siguran da smo najebali.Zivotinje smo i u ovoj zemlji nece biti mira dok se ne potrijebimo ili dok se ne rodi neki novi tito. Da je komunizam potrajo jos nekih 50 god,mozda bi se i asimilirali i konacno nasli mir.
cyprus

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:
cyprus wrote:To što je RS genocidna tvorevina (a nije jedina u svijetu) nije dovoljan razlog da se ista ukine.

Pa dobro, uživajte u toj sreći. :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:
Ahmmed wrote:

Pa dobro, uživajte u toj sreći. :)
Ma, nek si ti nama živ i zdrav :) I uz brdo brz :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ineleZub wrote:Veliki problem je sto se svijest ovog naroda nije izdigla iznad struja raspaljenih emocija i sto vrlo malo ljudi razumno i samokriticki razmislja.Nismo mi jos uvjek dorasli izazovu da situaciju sagledamo objektivno,jer to ne dozvoljava neki jebeni strah i zakon crno-bijele slike
pobjednik-porazeni,zrtva-zlocinac...Doso sam na ovaj forum samo na osjetim klimu i da se upoznam sa vasim nacinom rezonovanja i sve vise sam siguran da smo najebali.Zivotinje smo i u ovoj zemlji nece biti mira dok se ne potrijebimo ili dok se ne rodi neki novi tito. Da je komunizam potrajo jos nekih 50 god,mozda bi se i asimilirali i konacno nasli mir.
Na forumu svako ima pravo iznjeti svoje misljenje, ali nema pravo vrijedjati bilo koga. Danas je 15 godina od pogibije Suade Dilberovic i Olge Sucic, malo vise o tome imas na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=35816 i tamo mozes vrlo lako vidjeti kako je sve 'pocelo'. Mene su, u za to najgorim godinama, oblikovale moje vlastite emocije i stvari koje sam prezivio i prozivio, isto kao i tebe i bilo koga od nas.

I pokusavam da shvatim, ali ne mogu, te te zaista molim da mi to pojasnis, bez imalo ironije ili sarkazma, na sta si mislio kada si spominjao objektivno razmisljanje? Objektivno je da ja danas, sa svojih 25 godina znam bolje od meteoroloskog zavoda kad ce koja promjena vremena. Zahvaljujuci bivsim komsijama koje preko noci odose na brda oko grada, druge malo dalje komsije otjerase iz njihovog, okrenuse cijevi prema gradu i osuse paljbu. Objektivno ili ne, takav sam kakav sam, i zaista se trudim razumjeti da su ljudi takvi kakvi jesu. Ali svako od nas je dozivio i prozivio i neki svoj licni rat, koji je puno gori od pustog granatiranja i bjezanja od snajpera.
RIZVA

Post by RIZVA »

tesko, tesko cisto sumjnam za ikakvim suzivotom dok su struje huskacke u manjem entitetu nazalost, iskreno bih volio takvu zemlju al eto sta je tu je dokle vidjecemo u bliskoj buducnosti :sad:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

ineleZub wrote:Veliki problem je sto se svijest ovog naroda nije izdigla iznad struja raspaljenih emocija i sto vrlo malo ljudi razumno i samokriticki razmislja.Nismo mi jos uvjek dorasli izazovu da situaciju sagledamo objektivno,jer to ne dozvoljava neki jebeni strah i zakon crno-bijele slike

Slušaj, ineleZub..... Očito, moramo , najprije, definirati šta je za koga razumno i samokritičko razmišljanje....

Drugo, ja nikada nisam bio pristalica crno-bijele tehnike....

I uvijek ću reći, da svi zločini, koji je neko počinio u moje ime, mene, kao Bosanca,Bošnjaka, muslimana, MORAJU biti sankcionirani....Uvijek ću reći, da su mi bridjeli obrazi od stida,da sam bio duboko razočaran, nesretan, kad je u Sarajevu, u ljeto 1992, ubijena petočlana obitelj Ristović, za ručkom, samo zato što su SRBI.....I ni zbog čega drugog.....Nikada ne mogu pojmiti, šta je moglo natjerati nekoga, da u moje ime, ubije četverogodišnju Nevenku,djevojčicu iz hercegovačkog sela Grabovica, koja je, koje li ironije,i tuge i nesreće, pružila svoje ručice, prema svome ubojici....Zamišljam tu sliku često...pogotovo kad sam u novinama vidio sliku tog malog, slatkog djetešceta...I znam ja dobro, ineleZub, da Ristovići nisu jedini Srbi ubijeni u moje ime....I da mala Nevenka, nije jedino dijete ubijeno, u moje ime, od pripadnika Armije koja je moja, zato što mu ime nije "valjalo"....
I boli me Nevenka, kao što me boli i Almir, kojem su četnici u Potočarima, oteli kliker , šestoperac iz ruke i odveli ga u smrt...
I, evo, neću večeras govoriti ni o brojevima, iako.....naprosto, o njima je teško ne govoriti. I evo, neću večeras govoriti ni o namjerama, sistemu, organiziranosti, medijima,.....

Neću ni o mojim najmilijim,a Boga mi, samo su branili mene, mamu, seku i ovaj grad.....
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ahmmed wrote: Neću ni o mojim najmilijim,a Boga mi, samo su branili mene, mamu, seku i ovaj grad.....
To je ono sto 'suprotna strana' nikada nece moci shvatiti. Borci ARBIH nisu ratovali ni za Aliju, ni za Harisa, ni za nekakvu islamsku ideologiju... Ljudi koji su u pocetku cuvali barikade, kasnije haustore, pa kvartove, pa na kraju organizovali se u raznorazne jedinice i prikljucivali vojsci radili su to zato da sacuvaju sebe i svoje najmilije. Radili su to i zbog komsije, kao i zbog onih koji to nisu mogli sami za sebe uraditi. I radili su to nesebicno.

Nije postojala nikakva veca ideja, barem tada. Sve kasnije je igra i politikanstvo. A ti ljudi su odigrali uloge kojih nisu ni bili svjesni. A i da jesu, vjerujem da bi ih potpuno isto odigrali.
Abu FEED el-Castro

Ma kod nas u federaciji je to jos jeres, ali evo ja otvoreno kazem: ni ja vise necu zajednistvo, ne zelim te i takve ljude u svojoj blizini jer to, a na osnovu historije odmah znaci blizu ili daljnu prijetnju. A ja ne zelim da sam pod prijetnjom. Eto im pa nek se kote. Jedinstvena BiH meni nije sveta, barem ni blizu onoliko koliko mi je svet život, moj, moje djece, mog naroda..

Sa hrvatima se moze (aludiram na ovo .ranje u federaciji), pa čak i sa ustašama kojih je nesrazmjerno u odnosu na populaciju četnika medju srbima, tj vecina. To prvo zato sto nismo imali toliko negativnih iskustava sa njima i sto nisu kivni na nas. To prvo, a drugo zato sto jer hrvatska vec odavno zauzela kurs normalne zemlje i gdje velikohrvatska politika nije ni u snu nalik moći i raširenosti velikosrpske politike u „srpskim zemljama“. (A Srbija nikad nece postat normalna.)
I jest da je ta tudjmanovska politika i ideologija zastupljenija u samoj BiH nego li čak i u matici (po pravilu poturica gori od turčina), ali sreca malo ih je pa se mogu pusit, i sve sto mogu je da ne navijaju za reprezentaciju BiH :P

Jest da su četnici puno odlomili (čuj pola drzave :x ), da se to kako moglo prelomiti na barem onoliko koliko ih procentualno ima (nekih 37%) i onda jos smanjit na 30% kao kompenzaciju sto ce se odijelit tj. otet zemlju... itd. :lol: ali sav ovaj poredak je san i pusta iluzija i sto se prije pomirimo sa činjeničnim stanjem i realnošću to bolje po nas.
Jedino kako bi mogli vratiti RS nama je ratom a pošto je i to irealno znači: sjedi Mujo gdje si!
klixober

Post by klixober »

maha wrote:Nisam se dugo, dugo ukljucivao u diskusije na Forumu (doduse i tad kad jesam vrlo malo) al su me komentari ucesnika na ovu temu natjerali da se ukljucim i nesto kazem.
Svi cini mi se osjecamo tezinu danasnjeg bitisanja u Bosni onih koji su se zalagali za multietnicku i gradjansku drzavu i koji su krv propisali u ovom ratu. Ja se pojedoh iskreno da vam kazem. Nekad ne mogu spavati. Ne mogu podnijeti postojanje genocidne tvorevine. E sad, sta da se radi? Jel sadasnje stanje povladjivanje "njima" od strane MZ pred razrjesenje Kosovskog pitanja ili je nesto drugo? Pouceni iskustvom u MZ se ne smijemo previse pouzdati. Ima I "kubanac" mozda pravo, bolje se osigurat od slijedeceg genocida, al kada je srbija na Kozijoj cupriji kakva je to zastita? Nedavno mi se rodila kcerkica i, ko ima dijete razumjet ce, stvari promisljam totalno drugacije nego prije. Nama je pitanje OPSTANKA povratak na teritoriju zvanu RS. Odnosno ukidanje tzv. RS.
Po mom misljenju to se moze postici samo na dva nacina:
1. kako je i nastala, dakle ratom, sto u ovom trenutku ne dolazi u obzir
2. promjenom strukture stanovnistva tamo, odnosno vracanje stare, prijeratne, strukture.
Ovo pod 2. je za sada jedino izvodljivo.
Kako?
Ja imam jednu ideju koja je cini mi se izvodljiva.
To treba raditi na vise nacina i koraka. Da se zadrzim na jednom od njih.
U istocnoj Bosni je trenutno negdje oko 100-150 glasaca (ne racunajuci Bijeljinu). Sadasnji izborni zakona BiH kaze da se samom prijavom prebivalista u odredjenoj opcini stice pravo da se glasa tamo, a svaki je gradjanin BiH (prema Ustavu) slobodan da odabere mjesto prebivalista unutar BiH koje hoce.
Dakle zamislimo da se, recimo samo iz Sa, TZ i Ze, u opcine istocne Bosne prijavi (izvadi licnu kartu) po 15 hiljada punoljetnih gradjana iz tih gradova, rezultati slijedecih izbora bi izgledali puno drugacije (i opcinski i kada budu za ove vise nivoe) negoli sta imamo sada. Tada bi situacija u tijelima vlasti bila puno drugacija. Upoed sa tim trebalo bi ici i sa drugim koracima: ulaganje u proizvodne kapacitete (para ima vjerujte) skole gdje bi se predavalo i na bosanskom i hrvatskom jeziku, stipendiranje (btw ja sam vec razgovarao sa nekim ljudima koji su u situaciji da to urade, da se osnuje fond za stipendiranje djece povratnika u rs iz jedne specificne oblasti ekonomije ).
Time bi se polako stvarali uslovi i za povratak izvornih stanovnika tih krajeva. Ovo sve bi trazilo neke manje izmjene u zakonima o socijalnom i penzionom osiguranju u FBiH parmalemtu sto se moze donijeti bez problema Razmislite malo. Mislim da se ovo moze izorganizovati a potpuno legalno i bez belaja, a tzv rs vise ne bila srpski entitet vec poslije prvih takvih izbora.
Ja sam vec razmisljao o tome da se prijavim u RS zbog glasanja.Za sada ne znam kakve ce to posljedice imati po zdravstveno osiguranje,studiranje itd.
Post Reply