Uvezivanje staža

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
stopit

#1 Uvezivanje staža

Post by stopit »

Dragi forumasi,

Uskoro napustam posao zbog privatnih razloga i na određeno vrijeme necu biti zaposlena ali se pitam sta ce se desiti sa mojim radnim stazom i penzionim ukoliko na nekoliko sedmica ne budem nigdje prijavljena (cak ni na birou)? Da li se radni staz moze uvezati naknadno ukoliko poslodavac pristane da to uradi?

Nadam se da ce neko moci da mi odgovori na ovo pitanje.

Pozdrav i laku noc :zzzz:
blesava

#2 Re: Uvezivanje staža

Post by blesava »

sta podrazumjevas pod "uvezivanjem" staza?
Ovaj pojam ljudi malo brkaju.

ako si napustila posao i ne nadjes drugi par mjeseci pa opet pocnes raditi, nista se posebno nece desiti sa tvojim stazom. Da bi ostvarila pravo na penziju moras imati ukupno 40 godina radnog staza bez obzira na godine ili 20 godina staza i 65 godina zivota. Sam radni staz ne mora biti u kontinutietu sto je i nemoguce, nemam svi tu srecu da skacemo s posla na posao bez prekida. Sabira se ukupan staz za koji su uplaceni doprinosi, pa ako si napravila pauzi 5 mjeseci na primjer, nisi radila nigdje, za taj period logicno nisu ni uplaceni doprinosi, tako da ti tih 5 mjeseci nece ni ulaziti u uslov za penziju, kao ni svi oni mjeseci za koje, iako si bila u radnom odnosu, nisu uplaceni doprinosi.

Najbitnije u svemu ti je to da ti doprinosu budu uplaceni od datuma prijave do datuma odjave i da je poslodavac izmirio sve obaveze prema PIO i zdravstvenom osiguranju.
O uplati doprinosa svakako se raspitaj u PIO, jer te poslodavac moze debelo zeznuti ako ih ne puplati. E onda te uvezat nece niko vise.
Post Reply