Uvesti ponovo vojni rok

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#26 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by JoseMujica »

i tada kad je bila ta normalna vojska i pravi vojni rok svako normalan gledo kako će ga eskivirat
RahatHurmašica

#27 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by RahatHurmašica »

zato i velim 8-16 sati, 15-20-30 dana. ja bi prvi pristao. to bi mi došlo kao odmor.
JoseMujica

#28 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by JoseMujica »

RahatHurmašica wrote:zato i velim 8-16 sati, 15-20-30 dana. ja bi prvi pristao. to bi mi došlo kao odmor.

izgleda da je tebi samo taj tvoj posao dosadio :lol: mijenjaj posao rađe

vjeruj mi na riječ da samo dva dana provedeš na baznoj obuci sam bi sebi sve kamaro đe završi
Lincoln-Burrows

#29 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by Lincoln-Burrows »

zulfikarzulfo wrote:
već sam počeo pisati naredni post tako da priznajem nisam vidio tvoj besmisleni prijedlog da samo profi vojnici uče rukovati haubicama.
Imaš ISIS sve redom nepismena raja, neobrazovana, a naučili rukovati
iz svih vrsta oružja u kratkom roku.

Besmisleno je obučavati ljude rukovanju oružjem osim profi vojnika i policije.
RahatHurmašica

#30 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by RahatHurmašica »

ma u slučaju da se ponovi 92 teret odbrane bi opet podnijeli klošari, kriminalci i sirotinja. od ove vojske nije ništa za očekivati. najveći domet bi bio da sačuvaju oružje dok ga branioci ne preuzmu.

edit. a tek kad vidim žene "vojnike" :-) :-) :-) :-) :-)
Last edited by RahatHurmašica on 30/09/2014 14:05, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#31 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by RahatHurmašica »

JoseMujica wrote:
RahatHurmašica wrote:zato i velim 8-16 sati, 15-20-30 dana. ja bi prvi pristao. to bi mi došlo kao odmor.

izgleda da je tebi samo taj tvoj posao dosadio :lol: mijenjaj posao rađe

vjeruj mi na riječ da samo dva dana provedeš na baznoj obuci sam bi sebi sve kamaro đe završi
a gle, fino bi mi došao boravak na planini, recimo.

moraš malo proširiti vidike, ta bazna obuka je nekad bila takva, danas ne mora biti. treba to malo prilagoditi današnjoj populaciji koja i fudbal igra na kompjuteru. :D
Altsa

#32 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by Altsa »

već sam počeo pisati naredni post tako da priznajem nisam vidio tvoj besmisleni prijedlog da samo profi vojnici uče rukovati haubicama. dakle imati par desetina ljudi koji znaju koristiti haubice a ostali pretpostavljam po tvom genijalnom prijedlogu u pješadiju ? ne radi se samo o haubicama čovječe, znaš li da treba imati ljude za tenkove, protivavionske mitraljeze itd. šta kada se ratu neki od tih profivojnika poginu, budu ranjeni, da parkiramo tenkove i ostavimo transportere :wink:
malo si se pogubio i ja ti predlazem da procitas postove koji ce ti reci da nemas pojma. ko sada opsluzuje tenkove, haubice, PAM-ove, PAT-ove. regrut od 18 godina. au izvini nema vise regruta to rade profesionalni vojnici :lol: :lol: halo ba, omladina ce se obucavati za najosnovnije i malo slozenije stvari kroz skolske predmete, kasnije kroz vojnicku obuku i kurseve. znaci nema potrebe da budu zatvoreni po godinu dana u jednoj smrdljivoj kasarni i ponavljaju tu godinu iste stvari koje su savladali u 3-4 mjeseca. ko zeli nesto vise izvoli prijavi se za profesionalni staz u vojsci i usavrsavaj. uvijek ce se naci ljudi koji vide svoju buducnot u vojsci. ocito ne znas sta znaci pojam rezervni sastav. obucis pa u rezervni sastav i cekaj poziv ako treba. vojska je rupa bez dna pogotovo za ekomiju kao sto je nasa.prema tome nemoj pametovati pogoto ako nemas ni jednog dana obuke u bilo kojoj vojsci. za pet dana prave vojnicke propiso bi krv i prokleo bi dana kada si krenuo sa njom.
Last edited by Altsa on 30/09/2014 14:10, edited 2 times in total.
JoseMujica

#33 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by JoseMujica »

moreš na planinu i bez vojske...ja i dan danas svaki vikend u šumi provedem
OldMayor

#34 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by OldMayor »

Ako cemo imat vojni rok, onda nam ne treba profesionalna vojska.

Nemamo para za penzije, a oni bi vojni rok. Od cega, kako? :roll:

Kaze omladini treba vojni rok, da ih se malo sredi. Pa jbmu, kako ja evo normalan ispadoh, nit sam sluzio vojsku ni nista. I znam ih stotine takvih. Ali bi znaci zbog 1% izroda trebali uvodit vojsku.

Te izrode treba sklanjati sa ulice. Ako se ne znas ponasati, ok, evo ti prinudni rad. Napravis sranje, dobijes fino onaj djavo na nogu i ides cistis ulice, parkove, pomazes starijima itd. Neces to, ok izvoli idi u zenicu.

Treba vodit brigu o toj djeci, a to je posao roditelja. Oni su se taslacili i sklepali ih. Pa fino ako si ga vec sklepao, ona vodi brigu o njemu.

A ne kod nas, djeca se puste da rade sta hoce, ma djeca su to, ba nece on, pusti ga, igra se... I tako ih zapuste, pa onda ima konja od 18-20 godina i ne moze mu nista. Gotovo ti je jaro tad. Ti bi onda da ti ga neko drugi dresira.
Last edited by OldMayor on 30/09/2014 14:09, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#35 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by RahatHurmašica »

kad si besposlen :D ne mogu ja tako, pritisle obaveze. a i municija skupa da bi se šenlučilo :D
JoseMujica

#36 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by JoseMujica »

bome ne idem s namjerom da budem ničiji vojnik nego za svoj ćeif
andr0id

#37 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by andr0id »

Najvise sam volio oprostajno vece kod komsija.. oni stariji bili dobili pozive za vojsku pa dernek hehe..
Altsa

#38 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by Altsa »

andr0id wrote:Najvise sam volio oprostajno vece kod komsija.. oni stariji bili dobili pozive za vojsku pa dernek hehe..
najvise sam volio sitno 000 :lol:
sadie_forever

#39 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by sadie_forever »

U kojoj godini se prije islo u vojsku i koliko se ostaje? 1 godina?
155_mm

#40 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by 155_mm »

ma dajte ljudi. prije ce se uvesti obavezno vjezbanje bacanja pepela u oci nego vojna obaveza.
nemojte se paliti na ovakve gluposti. jednostvano takvu politicku odluku nije moguce izglasati
u ovim uslovima. pa zar ne vidite da se sve radi da se ukine ovo sto je ostalo od OS BiH.

mada ima dovoljno alternativa obaveznom sluzenju vojnog roka ako se ide na to da se poboljsaju
bosnaski odbranbeni kapaciteti.
dalje

#41 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by dalje »

Opet neobavještena dijaspora + pukotina Sefer Rbihić... :-)
A kako vi mislite ponovo uvesti voni rok?
Odbrana je na državnom nivou. Kako mislite dobiti saglasnost od Srba i Hrvata za tako nešto?
Pred svake izbore more gluposti i "lista želja" inicijativa...
Altsa

#42 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by Altsa »

sadie_forever wrote:U kojoj godini se prije islo u vojsku i koliko se ostaje? 1 godina?
ako mislis na jna od 18-27, znaci krajnji rok da odes u jna je bilo sa 27 godina i to su obicno isli oni dugovjecni studenti. rok je trajao 1 godinu.
andr0id

#43 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by andr0id »

sadie_forever wrote:U kojoj godini se prije islo u vojsku i koliko se ostaje? 1 godina?
Sa 18-19 odmah su te u trecem srednjem ganjali za regrutaciju, ko je trogodisnja.

Prvo je bilo 1 godina pa cini mi se 9 mjeseci pa 6 pred kraj kada se pocela gasiti vise ta obaveza.. koliko me sjecanje sluzi..

Znam da mi je brat opalio u tuzli 3 mjeseca pa prekomanda u travnik 6. Nisam siguran jbg davno je to bilo..
RahatHurmašica

#44 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by RahatHurmašica »

andr0id wrote:
Sa 18-19 odmah su te u trecem srednjem ganjali za regrutaciju, ko je trogodisnja.

Prvo je bilo 1 godina pa cini mi se 9 mjeseci pa 6 pred kraj kada se pocela gasiti vise ta obaveza.. koliko me sjecanje sluzi..

Znam da mi je brat opalio u tuzli 3 mjeseca pa prekomanda u travnik 6. Nisam siguran jbg davno je to bilo..
samo što je obuka trajala dva mjeseca a ostatak se provodio vegetiranjem u kasarni na užeglim batacima i makaronama.
Altsa

#45 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by Altsa »

@zulfikarzulfo
Dodik se javno hvalio kako je učinio sve i ukinuo regrutni sastav u BiH, time se ponosi i javno govori, ako nađem taj klip sa YT postavit ću. neprijateljske snage iz okruženja Srbija, Hrvatska kao i izdajniške snage iz redova Bošnjaka učinili su sve da finansijski unište vojsku a onda da se time opravda ukidanjem regrutnog sastava.
to se radilo ciljano, sistematski i planski
ja sam bio u vojsci regrutnom sastavu u Zavidovićima dva mjeseca, sjećam se dobro da je hrana i oprema bila jako loša. nije bilo čak ni hljeba dovoljno što je apsurd ! čak i u ratu je bilo dovoljno hljeba za vojsku osim onog jednog period potpune blokade Armije u vrijeme rata sa HVO-om.
nakon dva mjeseca regrutnog boravka i obuke u kasarnoj u Zavidovićima bio sam raspoređen u kasarnu u Pazariću u kojoj su se obučavali i školovali oficiri. u poređenju sa stanjem u kasarnoj u Zavidovićima tu je bio hotel sa 5 zvjezdica.
dakle imalo se dovoljno, i moglo se, ali se jednostavno nije htjelo i išlo se planski na uništenje i ukidanje regrutnog sastava.
sve je to ok sto kazes ali danasnja politicka situacija je takva da se za svaku odluku pita i dodik i covic a znamo sta oni misle o vojsci i bih sveukupno. prema tome i ova incijativa sefera je pčrdez u prazno i ako misli da ce sa ovim privuci glasace onda je on totalni idiot
archi_a

#46 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by archi_a »

Ne treba vojna obuka, ne treba stroj, ne treba slusanje i izvrsavanje komande, ne treba znati osnove (zalijeganje, skrivanje, rastavljanje, ciscenje i sastavljanje oruzja), koristenje osnovnog naoruzanja, preciznost, ne treba imati vjestine orijentacije i prezivljavanja, ne treba znati osnovne procedure, hijerahiju (odjeljenje, vod, ceta, bataljon, brigada, puk, divizija, korpus), ne treba biti miran i stalozen. Treba biti potpuno nespreman i docekati sljedeci genocid. Lp
Klavikula

#47 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by Klavikula »

It_is_a_Leclerc wrote::lol:

Sektorom odbrane u BiH upravljaju Amerikanci u očajničkom pokušaju da od ove invalidne države naprave kandidata za NATO. I sad će to Sefer da porikta.

Dajte ljudi. Uozbiljimo se.
upravo to. treba se dobro oznojiti da im se upravljanje nad sistemom odbrane uzme iz kandzi. dakle, nemoguce.
Seferova predizborna prica, zna on sam da tu nema sta traziti, al nesto glasova bi se moglo skupiti.

helem, moze se raspravljati o pozitivnim i negativnim stvarima regrutskog sistema, ali od toga nema nista.
Klavikula

#48 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by Klavikula »

trhulj wrote:
It_is_a_Leclerc wrote::lol:

Sektorom odbrane u BiH upravljaju Amerikanci u očajničkom pokušaju da od ove invalidne države naprave kandidata za NATO. I sad će to Sefer da porikta.

Dajte ljudi. Uozbiljimo se.
Tebe kad se cita, samo jedan zakljucak se moze donjeti, medjutim nije za javno iznosenje.

Amerikanci kad budu zeljeli BiH u NATO, BiH ce biti u NATO za dva dana, ako ne i ranije. Sto nas dovodi do toga da nas Ameri ne zele u NATO. Da nas zele, ne bi nas odbijali. A sta bi oni dobili sa BiH u NATO-u sto danas vec nemaju od BiH? Nista. Cak i danas NATO komanda je u mogucnosti poslati trupe na podrucje BiH bez da pita bilo koga iz BiH za dozvolu. Tako pise u Daytonu.

Sto se tice obuke, veliko DA. One koji su u godinama za to, slati normalno na obuku, a one koji su to prerasli, njih slati na vojne vjezbe.
nije stvar u tome da l' nas oni zele ili ne zele, vec u tome da oni donose odluke a mi izvrsavamo. Predsjednistvo kao vrhovna komanda, MO i nacelnik ZSOS su puki izvrsioci naredjenja. oni su vojni rok ukinuli, tako da ga nece vracati, pa ni na Seferov zahtjev.

ps. na vojne vjezbe se salju obuceni vojnici.
daddy-kool

#49 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by daddy-kool »

Primjetimo jednu stvar: uzimajući u obzir da je društvu vrlo korisno da ima stanovništvo koje recimo poznaje engleski jezik ili vještinu upravljanja motornim vozilom, društvo ipak nije na sebe preuzelo ulogu da to isto stanovništvo propisno obuči poznavanju engleskog jezika ili da uvrsti vozačku obuku u redovni školski program.

Smatram takođe da je društvu korisno da ima fizički zdrave ljude u dobroj kondiciji, koji znaju rukovati sa oružjem i poznaju neke specijalne vojne vještine, te predlažem novi, do sada neviđeni model:

-Uvodi se provjera i godišnje licenciranje fizičke spreme i rukovanje oružjem od 18-55 godine (licenca je obavezna, kazne su novčane)
-Uvodi se obavezan kurs u jednom od ponuđenih smjerova specijalizacija za vojne vještine. (preduslov za upis na fakultet ili zapošljavanje)
-U škole se ponovo uvodi ONO i DSZ

Sve aktivnosti finansira pojedinac, uključujući i troškove obuke, provjere i izdavanje licence. Obuku provode firme slično kao i obuku za vozačku dozvolu.

:D
Last edited by daddy-kool on 30/09/2014 14:48, edited 2 times in total.
milojicabrzi

#50 Re: Uvesti ponovo vojni rok

Post by milojicabrzi »

Altsa wrote:
ako mislis na jna od 18-27, znaci krajnji rok da odes u jna je bilo sa 27 godina i to su obicno isli oni dugovjecni studenti. rok je trajao 1 godinu.
Sličan zakon je bio i za JNA i nakon rata, što se tiče regrutacije i pozivanja, sve je to mahom prepisivano, samo je dužina vojnog roka i način služenja bio različit.

U JNA se išlo sa 18 godina samo na vlastiti zahtjev i uz potpis (ko je htio da se riješi vojske da bi mogao da na miru se zaposli i sl). Uglavnom, u pravilu se išlo u onoj godini u kojoj regrut navršava 19 godina.

Moglo se odlagati zbog: školovanja i studiranja, privremene nesposobnosti i sl. ali krajnji rok je bio da se ide na služenje do kraja godine u kojoj se navršava 27 godina života.

Zbog različitih i nepredviđenih okolnosti, moglo se uputiti na odsluženje i do kraja godine u kojoj se navršava 30 godina života.

Služenje u JNA bilo je specifično, jer se rijetko dolazilo kući (najviše 2-3 puta tokom vojnog roka), a i služilo se u svim krajevima ex Yu, pa nije bilo ni blizu baš da se svako malo ide kući.

Bilo je ljudi koji nisu kuće vidjeli po 8 mjeseci, kad bi otišli na odsluženje.

Kasnije, nakon rata, bila je "papirna" vojska, išlo se često kući, neki su služili vojni rok kao radno vrijeme, nakon što prođu obuku, pred ukidanje (ukinuto je u augustu 2005.), tamo 2003.-2004. išlo se kući svaki vikend. Rok se smanjivao sa 12 na 8 i po mjeseci pa na kraju je bio 6 mjeseci.

Varka je da je u JNA bio rok od godinu dana, jeste tako bilo u teroriji, ali u praksi se često zbog situacije na Bliskom istoku, zagužvanih prilika u hladnom ratu i sl. znalo za čas produžiti na 16 ili 18 mjeseci, pa je puno generacija, tamo '70-ih odslužilo i duže od godinu.

U suštini, uveo bih vojno-vaspitnu obuku od 3 mjeseca, nema potrebe duža, ali za muškarce i žene, naročito za šmizle, da se nauče, radu, ranom ustajanju, redu i hijerarhiji, što dobro dođe kasnije u pogledu radne discipline, poslovnih odnosa, izvršavanja zadataka, poštivanja posla itd..

Ne bih dao nikome da se zaposli u državnoj administraciji, dok ne bi prošao vojni rok (da radi džabe), zatim 6 mjeseci rada kod privatnika za male novce, pa tek onda na ozbiljan posao.
Post Reply