Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Alfa159-1.7Turbo

#1 Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by Alfa159-1.7Turbo »

Zdravo, pozdrav svim citateljima podforuma automobili na Saixu..
Zanima me znali iko mozeli se na osnovu serijskog broja sasije u ovlastenom servisu utvrditi predjena kilometraza dok je vozilo islo na redovan servis, radi se o Hdi motoru kod Citroena..takodje auto je iz uvoza, pa da li su servisi uvezani u taj sistem,bez obizira o kojoj se zemlji radi da se moze utvrditi tacna kilometraza...
Koliko znam,nema sigurnog nacina da se utvrdi tacna kilometraza, jer i ako ima vise tih procesora,oni vjerovatno promjene podatke na vise njih...Jedino ostaje siguran nacin to preko servisa ukoliko je auto islo na reodvan servis, radi se o vozilu koje je uslo u petu godinu,pa vjerovatno je servisrano u redovnom servisu...
Hvala svima na informacijama!
Pozdrav!
ElRe

#2 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by ElRe »

Moze se utvrditi kad je uradjen zadnji servis u ovlastenom servisu.
To može biti dobar pokazatelj kilometraze.
Alfa159-1.7Turbo

#3 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Thx na odgovoru, ma znam i Renault ima tu mogucnost, pa reko da vidim jesul i nasi ovlasteni Citroen servisi tako uvezani....
Servisna se sigurno moze lazirati, a sumnjam da se moze lazirati to preko servisa?
Prodavac sam nudi provjeru kilometraze, ali imam taj crv sumnje da je lazirano nesto,zbog smjesno male kilometraze, a cjena je povelika u skladu sa kilometrazom...sad detaljnije ne bi pisao o autu,ko zna mozda i prodavac auta cita saix...heheh...
Ostaje onda jedina opcija provjera u servisu,plus da se dobro prelgeda auto,odokavitvno ocjeni da li je stanje auta u skladu sa kilometrazom..Sumnjam da bi neko sad mjenjao i volan da nije izlizan,i rucicu mjenjaca i tako to da je sve u skladu sa kilometrazom...
Ukoliko jos ko ima kakvih informacija, neka pise;)
holowey

#4 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by holowey »

mala kilometraza ti mozda nece puno znaciti i ako je stvarna, ukoliko je auto vozeno konstantno na kratkim relacijama po gradu, muceno, tjerano u crvene obrataje, ili ako je derano autoputem... odvezi u servis, izmjeri kompresiju, neka majstor pregleda motor, mjenjac i podvozje i neka da svoju procjenu sta je za zamjenu sada ili ce biti za zamjenu u skorije vrijeme, pogledaj koliko je auto istroseno u unutrasnjosti, to ce ti biti pokazatelj koliko je koristeno bez obzira na predjenu kilometrazu
ElRe

#5 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by ElRe »

Kako to nasi svercceri strucno odrade...Sve se mijenja, ako im se isplati.
Alfa159-1.7Turbo

#6 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Holowey i Elre thx!
Povestu cu i svog dobrog jarana koji se takodje bavi prodajom vozila iz uvoza, pa ce on to detaljno pregledati,eto spletom okolnosti kod nejga nistanije bilo da uzmem sto meni odgovara, a on te manje vise cake njihove zna cim se oni bave,sta rade,sta muljaju..
Pa uglavnom javim kako je proslo za par dana, dok sve jos ponude automobila saberem u glavi..
Vec duzi preiod hodam po ovim auto kucama,i nista nema sto bi odgovaralo,sve ili su velika godista,preko 4,5godina starosti, ili su velike kilometraze, ili su svi presli po 130 hiljada(u jednoj auto kuci svih desetak auta presli 130 hiljada,hehe,sigurno vracano),ili su bijele boje..to su vjerovatno od firmi i kojekakvih sluzbi..
drndalo

#7 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by drndalo »

Alfa159-1.7Turbo wrote:ili su bijele boje..to su vjerovatno od firmi i kojekakvih sluzbi..
Ma jok, to sve vozile samo casne sestre, doktori, dede i babe... :lol:
Seyfo

#8 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by Seyfo »

Znam kako je za Peugeot, valjda je i za Citroen...
možeš na dijagnostici utvrditi koja je bila kilometraža ZADNJI PUT kad je bio u ovlaštenom servisu, kad god to bilo. Poslije toga teško da možeš znati šta se dešavalo.
goran16v

#9 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by goran16v »

Da li ovlasteni servis kilometrazu ocitava putem dijagnostike iz memorije koju je nemoguce lazirati ili jednostavnim ocitavanjem kilometraze sa km sata? U slucaju da je to ovo drugo ni servisna istorija nije garancija ako nema kontinuiteta, jer da je auto u ovl. servisu bio servisiran prve 2 god i cca 100k km, pa narednih 3 god, u kojima je mogao preci 200km nije i da mu je vracen sat za 150k km, i opet odvezen u ovl. servis taj servis nece imati drugu opciju nego upisati vracenu kilometrazu tj. legalizovati prevaru.
emko1234

#10 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by emko1234 »

Alfa159-1.7Turbo wrote:Thx na odgovoru, ma znam i Renault ima tu mogucnost, pa reko da vidim jesul i nasi ovlasteni Citroen servisi tako uvezani....
Servisna se sigurno moze lazirati, a sumnjam da se moze lazirati to preko servisa?
Prodavac sam nudi provjeru kilometraze, ali imam taj crv sumnje da je lazirano nesto,zbog smjesno male kilometraze, a cjena je povelika u skladu sa kilometrazom...sad detaljnije ne bi pisao o autu,ko zna mozda i prodavac auta cita saix...heheh...
Ostaje onda jedina opcija provjera u servisu,plus da se dobro prelgeda auto,odokavitvno ocjeni da li je stanje auta u skladu sa kilometrazom..Sumnjam da bi neko sad mjenjao i volan da nije izlizan,i rucicu mjenjaca i tako to da je sve u skladu sa kilometrazom...
Ukoliko jos ko ima kakvih informacija, neka pise;)
hahahahahah lik kupuje auto,neko mozda hoce da ga izvara i on se brine da li taj njegov prodavac cita ovaj post.nidje veze,joj kako se ljudi ponasaju za svoje pare.i sta im ovi kreteni rade a oni ko kerovi.pa ja da sumnjam,otvoreno bih ga pitao jel vraceno,i sta god da mi je sumnjivo na autu trazio bih da mi objasni ako se radi o autokuci i ako je poskupo auto.pa to su tvoje pare covjece,dokle ce se ovaj nas jadni narod ovako ponasat? ee za tvoje pare nego da te pravi budalom i da ti prodaje muda za bubrege,pa ne moze nikako.nego postoji hiljadu nacina da se provjeri jel km orginalna,ne mozes mozda znati koja je stvarna al postoje indikatori koji ce ti reci jel vracen il nije,jel udaren bio il nije.nadji majstora od pvjerenja i daj mu pinku kako trebaa,jer bolje ti je dat nekom stoju nego na servise i dijelove hiljadu.i taj stav opcenito kod nasih prevaranata ti nece pomoci.jer je tvoje ponasanje po meni ko ovce pred klanje,a on to vidi.
Alfa159-1.7Turbo

#11 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Hvala jos jednom na informacijama,i svima koji su dovojili vremena!
A,Emko,ne znam kako mozes stvoriti neku sliku o nekome na osnovu jednog posta..profesionalno sam uz posao vezan za auto bransu,dodjem ovdje usput postavim pitanje na forum,sto da ne priupitam i odmah neko neuk i vakav nakav..
Normlano auto ce prelgedati moje osobe od povjerenja, koje se razumiju, i koje je mislim nemoguce prevariti.....ja licno praktikujem novo vozilo, i onda samo mjenjanje staro za novo, i vozim sta mi se svdija,ne zamaram se gubitkom vriejdnosti i itd,ali slucjano sam naletio na model Citroena koji je tesko naci u BiH bilo kakav,a kamol ocuvan,koji mi se svdija,i koji bi uzeo samo ako je tip-top..da se ne udaljavamo od teme...
Znaci,najsigurnije je provjeriti kilometrazu prema servisu, da se vidi koliko je presao dok je isao na servis , onda uporediti sa tom stvarnom kilometrazom...sto se tice citanja dirketno iz memorije,ono nije sto posto sigurno, kod ovoga modela Citroena je na 4 mjesta, od kojih servis cita samo sa jednog, njima najdostupnije..i kilometraza se tu moze prepraviti, a na ostala 3 teze,(dok npr. VAG program, na njima je puno lakse na svim mjestima izmjenjati kilometrazu,vjerovatno su su sverceri ispraksaniji sa tim markama)....
emko1234

#12 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by emko1234 »

Alfa159-1.7Turbo wrote:Hvala jos jednom na informacijama,i svima koji su dovojili vremena!
A,Emko,ne znam kako mozes stvoriti neku sliku o nekome na osnovu jednog posta..profesionalno sam uz posao vezan za auto bransu,dodjem ovdje usput postavim pitanje na forum,sto da ne priupitam i odmah neko neuk i vakav nakav..
Normlano auto ce prelgedati moje osobe od povjerenja, koje se razumiju, i koje je mislim nemoguce prevariti.....ja licno praktikujem novo vozilo, i onda samo mjenjanje staro za novo, i vozim sta mi se svdija,ne zamaram se gubitkom vriejdnosti i itd,ali slucjano sam naletio na model Citroena koji je tesko naci u BiH bilo kakav,a kamol ocuvan,koji mi se svdija,i koji bi uzeo samo ako je tip-top..da se ne udaljavamo od teme...
Znaci,najsigurnije je provjeriti kilometrazu prema servisu, da se vidi koliko je presao dok je isao na servis , onda uporediti sa tom stvarnom kilometrazom...sto se tice citanja dirketno iz memorije,ono nije sto posto sigurno, kod ovoga modela Citroena je na 4 mjesta, od kojih servis cita samo sa jednog, njima najdostupnije..i kilometraza se tu moze prepraviti, a na ostala 3 teze,(dok npr. VAG program, na njima je puno lakse na svim mjestima izmjenjati kilometrazu,vjerovatno su su sverceri ispraksaniji sa tim markama)....
ko ti je rekao da si neuk?receno ti je da se ponasas ko da ce ti neko poklonit auto s tim "mozda taj lik,prodavac prati forum" stavom..o tome ti ja pricam.
Alfa159-1.7Turbo

#13 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Ma,uredu je..heh..sackat cu dan dva, da nebi vruce glave kupio auto, jer mi se svidjelo,sigurnije je da i kad dobro provjerio malo ohladim,pa cu vidjeti..
Ima jos ocuvanih primjeraka,ali su benzinci,vozim sad trenutno auto koje je benzinac, koji malo vise i trosi,cjene goriva idu gore, a puno i prelazim,da sad opet idem na benzinsku varijantu ne znam sam...ono auto uglavnom vozim na otovrenoj cesti,potrosnja i kod benzinaca na otovrenoj nije velika (barem ko ovih novih savremenih motora)..
Generalno,puno je lakse naci ocuvanog benzinca,nego dizela,sto je i logicno..
emko1234

#14 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by emko1234 »

jos kad bi nam rekao kojem modelu i motoru je tacno rijec mozda bi ti mogli reci jos par stvari..ima ovdje dosta ljudi koji se razumiju u citroenove proizvode.
Alfa159-1.7Turbo

#15 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Citroen C3 Pluriel(onaj cabrio model)...1.4HDi...

Pokolebalo me je to sto sam citao da C3 imaju problem sa oprugama,pa i manji modeli C2 ,kao pucaju opruge,to sam citao i na jednom HR forumu..pa me onako bas malo pokolebalo..zamisli u voznji da pukne opruga...
Zato,zelio bih sad da mi neko ko je vozio C3 ili C2,svijedno,kaze je li stvarno to problem ili..doduse ovo je redizajn verzija,od druge polovine 2005.linija pa do 2010.do kada se prozivodio...Nesto me sad bas pokolebalo to zbog opruga..
Doduse,sta sam sve slusao u vezi Alfi, vozim 159(ne ova motorizacija iz nicka:) puno prelazim i nemam nikakvih problema,sipaj i vozi..
Znaci,ako ko ima iskustva sa tim oprugama neka javi, znaci model je poslije redizajna...znaci da li je problem sa oprugama samo do redizajna ili...Pozdrav!
emko1234

#16 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by emko1234 »

ma taj model je slabo zastupljen kod nas na trzistu tako da sumnjam da ce ti neko imat iskustvo iz prve ruke vezano za taj model.sad cemo vidjet da li neko od raje ima c3.cinjenica je da koliko ja znam,ogrinalni dijelovi za citroena su prilicno skupi u servisu.sto se tice tog modela,mislim da je to preslab motor ako se radi o onom od 70ks,jer je taj c3 dosta tezi od obicnog modela.znam da je 1.6 jos bio opcija,i da je bolji izbor.
Alfa159-1.7Turbo

#17 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Ma,da,slabo su inace zastupljeni ,tesko je naci ocuvan..ovaj sto ja mislim skuplji od svih ovih sto su po oglasima...
Danas cu u toku dana vidjeti to da se prema broju sasije ocita kilometraza,pa ceu vidjeti dalje sta bi...
Inace generalno,kako su ljudi zadovljni ovim 1.4HDi motorima, jesul se pokazali dobri ,losi...ako ko ima iskustva iz prve ruke..
drndalo

#18 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by drndalo »

Bio je jedan instruktor voznje ovdje na forumu (najcesce na nekoj temi sa znakovima, semaforima, tako nesto) sa (mislim) 206 1.4 HDI, i on kaze da je njegov pregargao vec bruku kilometara, peri-deri... Za taj motor nisam cuo da ima ikakve konstrukcione probleme, fabricke pogreske itd... Kod voznje je malo inertan, pa ono HDI ne znaci da ce povuci kao TDI 90-110 KS, na sta su ljudi kod nas polako vec navikli... Ono, uljene se ljudi sto se saltanja tice, posebno prije preticanja, pa kad se vrate na benzinac, ne ide im... :roll:

Dakle, ako hoces da ide ovaj 1.4 HDI, moras ga voziti slicnije benzincu, sa vise saltanja... Pluriel bije glas da je imao problema sa mehanizmom krova, e sad dal' svi, ili samo oni koji su udarani, ne znam bas... Obicnih C3 je na cesti vec dosta, ali nisam jos cuo za problem sa oprugama... Mozda su ga neki opterecivali sa 5 putnika...? Ne vidim zasto bi opruge bile problem u nekom koji u prosjeku vozi 1.36 putnika po voznji... :wink:
johntra

#19 Re: Utvrdjivanje kilometraze na HDi motorima!

Post by johntra »

Mislim da taj krov baš nije najbolja opcija, imao je nekih problema sa mehanizmom...
Post Reply