Utrka pasjih zaprega Iditarod

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Baby

#1 Utrka pasjih zaprega Iditarod

Post by Baby »

Zanima me što mislite o toj utrci koja je najteža od svih utrka. Staza je duga 1820 km i prolazi preko najnegostoljubivijeg terena od Aljaskog zaljeva preko planina do gradića Nomea na Čukotskom moru. Na toj utrci vjetar dostiže brzinu od 100 km na sat a za vrijeme utrke zabilježena je najniža temperatura od -73,3 Cel. stupnja. Također je jasno da će mnogo pasa poginuti na putu do cilja. Pobjednik se u Aljasci slavi više nego ijedan sportaš. Glavna nagrada od 69tisuča dolara nije glavni razlog sudjelovanja u utrci jer se za taj iznos može jedan kamionet kojeg tamo voze svi. Tako da mi nije jasno potreba za tom utrkom koja je tamo vjerojatno tradicija ali opet? Čemu se izlagati opasnosti(i uginuću pasa, ako ih uopće vole, najvjerojatnije su im samo sredstvo) da dođu do slave.
Lucie

#2 Re: Utrka pasjih zaprega Iditarod

Post by Lucie »

ko nije dozivjeo taj adrenalin i tu ogromnu srecu pasa koji jedva cekaju da krenu nikada nece svatiti. Ovo nije opasnost za pse. psi da mogu se takmiciti su vrlo strogo trenirani ali sa najvetsim paznjom za njihov zivot i zdravlje cemu bi bilu mucheru bolestni psi. I kada se odrzava trka su strogi propisi koliko psi moraju pojesti, koliko moraju odmarati kada i kde da piju vode. Je to strast. Isto kao sto sportisti natezu svu svoju snagu i pokusavaju preci granice tako mi kinolozi pokusavamo postignuti jace i lepse i natezemo snage nas i nasih psa.

Jedino kod ovih sporta sto ja neodobravam je ponasanje ako sportista netreba onda se ga otarasimo ili ga ubijemo tu sam kategoricno protiv ali inace utrge zaprega je za pse dozivljaj i sreca istokao kada sam ja sa mojim hrtovima isla na trke pasa. celi put uzbudeni i na trci glasni na zadnjim nogam avristajuc da hoce krenuti.

Ako budete ikada u priliki dozivjeti i posletiti psece utrke ili zaprege pasa oticite je to nesto famozno.

te pare to je samo reklama za ljude i za sponzore i za stampu. da mucher istrenira sebe, odgoji sebi pse kako treba, kupi svu potrebnu opremu i dodje do tamo ovu cifru potrosi mnogo puta vise. ali kao sto rekoh adrnalin i strast
Baby

#3 Re: Utrka pasjih zaprega Iditarod

Post by Baby »

Ali u svakoj zaprezi pasa,ugine barem jedan pas :(:(
Lucie

#4 Re: Utrka pasjih zaprega Iditarod

Post by Lucie »

neverujem da bas u svakoj zaprci ugine pas i naravno ima tu i tuzan ljudski faktor necemo pricati kako je sve cisto jasno i puno ljubavi. ima i tu dopinga i ima i tu neodgovornih vlastnika i varalica. NAZALOST TO SMO MI LJUDI

ali u globalu vjerujte da haski, gronski pas i druge sibirske pasmine su mnogo sretnii na snegu u zaprzi nego predebli na kaucu u prevrucoj kuci sa setnjom tri puta oko zgrade :-( nazalost takih u cr ima puno.
alica.k

#5 Re: Utrka pasjih zaprega Iditarod

Post by alica.k »

polarni psi su generacijama uzgajani da rade to sto rade gore. meni je zlostavljanje kada se takav pas drzi na nasim prostorima i nasoj klimi.
njima je tamo lijepo, oni uzivaju u vuci, za to su stvoreni, ne bi se trebala brinuti za njih.
Post Reply