Utjecaj politike na obicnog covjeka
-
sammo
#1 Utjecaj politike na obicnog covjeka
Pripremaju se izbori, pocinje predizborna kampanja. Pocela je radit masinerija. Stranke prikupljaju donacije, traze se veze na sve strane ( u medijima, institucijama ). Pisu se stranacki programi, koji su slicni kao jaje jajetu, fini na rijecima i privlacni za usi. Politicari ( kandidati ) idu na teren u borbu za svaki glas, pocinju kalkulacije za koaliciju. Svugdje su plakati nasmijanih lica i svako ima svoj moto. Ali kako na to gleda obican covjek? Neki u strahu primjete da među kandidatima nema njegovog rođe, koji mu je sredio posao i stan. Drugi samo posmatraju kao ionako necemo ici na izbore. Treci kontaju kome vjerovati. Velika vecina ne vjeruje ljepim rijecima. O cemu razmislja obican covjek? Sta njega zanima:
- veca plata koja ce mu omoguciti dostojan zivot,
- bolji standard,
- manji porez,
- nize cijene hrane,
- povoljniji kredit za stan i auto,
- regres da bi mogao na odmor jedanput godisnje,
- posao - ko ga nema, ionako ne fercera nigdje, o ovome gore moze samo sanjati,
- vece penzije, koje su zasluzili i od njih ovise nezaposlena djeca ili unucad.
Sve ovo gore navedeno imaju stranke u svojim programima, ali se nista ne pomakne. Zato se postavlja pitanje, kome vjerovati? Ovoj koaliciji kriminalnih ( u ratu formiranih ) elita i politickih elita, koji su na vlasti zadnjih 15 godina, sigurno ne...
Moj prijedlog su prijevremeni izbori, ali tad treba ici na izbore, to je kao loto, ko ne igra, ne dobiva...
- bolji standard,
- manji porez,
- nize cijene hrane,
Sve ovo gore navedeno imaju stranke u svojim programima, ali se nista ne pomakne. Zato se postavlja pitanje, kome vjerovati? Ovoj koaliciji kriminalnih ( u ratu formiranih ) elita i politickih elita, koji su na vlasti zadnjih 15 godina, sigurno ne...
Moj prijedlog su prijevremeni izbori, ali tad treba ici na izbore, to je kao loto, ko ne igra, ne dobiva...
-
sammo
#3 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Jesam, imam SLO i BIH drzavljanstvo, mada u Bosni mogu birati...ostali ili...x, zasad to sluzbeno niko nije trazio...ne brine me to...
-
Klodovik
#4 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Postavlja se pitanje kome vjerovati? Nikome ne vjerujem. Samo sebi. A izbori me, nakon svih ovih godina, više uopće ne zanimaju.sammo wrote:Pripremaju se izbori, pocinje predizborna kampanja. Pocela je radit masinerija. Stranke prikupljaju donacije, traze se veze na sve strane ( u medijima, institucijama ). Pisu se stranacki programi, koji su slicni kao jaje jajetu, fini na rijecima i privlacni za usi. Politicari ( kandidati ) idu na teren u borbu za svaki glas, pocinju kalkulacije za koaliciju. Svugdje su plakati nasmijanih lica i svako ima svoj moto. Ali kako na to gleda obican covjek? Neki u strahu primjete da među kandidatima nema njegovog rođe, koji mu je sredio posao i stan. Drugi samo posmatraju kao ionako necemo ici na izbore. Treci kontaju kome vjerovati. Velika vecina ne vjeruje ljepim rijecima. O cemu razmislja obican covjek? Sta njega zanima:
- bolji standard,
- manji porez,
- nize cijene hrane,
-
prof-ca
#5 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Krasno,nikoga koji se naziva "normalnim "izbori ne zanimaju,ne izlaze na izbore,nemaju za koga glasati, svi su isti,....onda izadje 30% onih drugih, pa izaberu 2% onih što su na vlasti 20 godina ,,,pa "normalni " kukaju, psuju ,kritikuju što im nije bolje ....i tako u krug.....do 2012...valjda ce jednom pogoditi za taj smak svijeta koji najavljuju od starih Maja...hahahhahahaha
PS.Izlazim svaki put na izbore, moj izbor nikad ne pobijedi,nikad nije na apsolutnoj vlasti i mislim da zbog toga imam pravo da kritikujem ove sto su na vlasti...pokusavam ih promjeniti ,a ne kukam i ne cekam carobni stapic da odu sami ili da vosebo sami dodju tobe....
PS.Izlazim svaki put na izbore, moj izbor nikad ne pobijedi,nikad nije na apsolutnoj vlasti i mislim da zbog toga imam pravo da kritikujem ove sto su na vlasti...pokusavam ih promjeniti ,a ne kukam i ne cekam carobni stapic da odu sami ili da vosebo sami dodju tobe....
- statix
#6 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
E moj slovenac, od svih tih stvari koje si nabrojao, zaboravljas onu koja najvise pali kod izbora, a politicari imaju strucan naziv za to "vitalni nacionalni interes". Uskoro ce im ga biti puna usta, a to sto si nabrojao cut ces negdje u trecem planu.
- osa
#7 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
statix wrote:E moj slovenac, od svih tih stvari koje si nabrojao, zaboravljas onu koja najvise pali kod izbora, a politicari imaju strucan naziv za to "vitalni nacionalni interes". Uskoro ce im ga biti puna usta, a to sto si nabrojao cut ces negdje u trecem planu.
kad to više ne bude tema, ove nabrojane stvari nametnut će se kao tema same od sebe.
- statix
#8 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Proizilazi da njima nije u interesu da takve stvari dodju na red, pa odrzavaju status quo, jer valja zasuci rukave i rjesavati sve nabrojano.osa wrote:statix wrote:E moj slovenac, od svih tih stvari koje si nabrojao, zaboravljas onu koja najvise pali kod izbora, a politicari imaju strucan naziv za to "vitalni nacionalni interes". Uskoro ce im ga biti puna usta, a to sto si nabrojao cut ces negdje u trecem planu.
kad to više ne bude tema, ove nabrojane stvari nametnut će se kao tema same od sebe.
- osa
#9 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
statix wrote:Proizilazi da njima nije u interesu da takve stvari dodju na red, pa odrzavaju status quo, jer valja zasuci rukave i rjesavati sve nabrojano.osa wrote:statix wrote:E moj slovenac, od svih tih stvari koje si nabrojao, zaboravljas onu koja najvise pali kod izbora, a politicari imaju strucan naziv za to "vitalni nacionalni interes". Uskoro ce im ga biti puna usta, a to sto si nabrojao cut ces negdje u trecem planu.
i to je lako moguće.
- Atzzo
#10 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Bijedni su ljudi koji ne izađu na izbore... 
-
sammo
#11 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Namjerno sam preskocio nacionalni interes, za slamku koje se hvataju politicari. Taj nacionalni interes je Daytonski termin. U BIH se prakticno moze upotrebiti samo drzavni interes, dosadasnji nacionalni znaci samo davanje veta jedan drugome i tako moze u nedogled. Ali jednom ce i do toga doci, nacionalne stranke ce izgubiti vlast, doci ce na vlast novi ljudi. Samo treba distancirati jos hodze, popove i fratre od politike od politike i bit ce ok. Bus ce kasniti, ali ce stici.
- 1gorstak
#12 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Nema potrebe za vanrednim izborima, izbori su iza coska.sammo wrote:Sve ovo gore navedeno imaju stranke u svojim programima, ali se nista ne pomakne. Zato se postavlja pitanje, kome vjerovati? Ovoj koaliciji kriminalnih ( u ratu formiranih ) elita i politickih elita, koji su na vlasti zadnjih 15 godina, sigurno ne...
Medjutim, treba reci da rezultat izbora ne igra bitnu ulogu sve dok na politickoj sceni manjeg entiteta monopol drze stranke koje se zalazu za velikosrpstvo (svojatanje entiteta, slabljenje BiH itd). U drzavnom parlamentu najvise poslanika iz FBiH moze imati SDP, ili SDA, ili SBiH, svejedno je, ali napredak ipak nece biti moguc jer napredak koce velikosrbi. Znaci sve dok velikosrpski faktor moze preko drzavnih organa usporavati napredak drzave, nekog procvata nece biti.
Isto tako, promjene u vlasti kantona i entiteta ne mogu imati vece posljedice, vjerovatno je da funkcioneri jedne ili druge stranke manje kradu nego sto to rade funkcioneri trece stranke, ali opet sveopste renesanse drustva nece biti. Mi smo u klinču s neprijateljima BiH i dok se taj sukob ne zavrsi necijim porazom, BiH ce zaostajati. Ili kako kaze Dodikov savjetnik ....
BLIC : "Koliko ste uspeli da RS učinite prepoznatljivom i prisutnom u Izraelu ?"
Livne : "Taj problem nije jednostavan jer RS nije država nego deo države. Kada bih sebe ocenjivao ocenom od jedan do deset, upisao bih devetku. Treba razjasniti gde je BiH, šta smo mi, gde je RS..."
Kakva ekonomija, kakvi bakraci ....
- osa
#13 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
sammo wrote:Namjerno sam preskocio nacionalni interes, za slamku koje se hvataju politicari. Taj nacionalni interes je Daytonski termin. U BIH se prakticno moze upotrebiti samo drzavni interes, dosadasnji nacionalni znaci samo davanje veta jedan drugome i tako moze u nedogled. Ali jednom ce i do toga doci, nacionalne stranke ce izgubiti vlast, doci ce na vlast novi ljudi. Samo treba distancirati jos hodze, popove i fratre od politike od politike i bit ce ok. Bus ce kasniti, ali ce stici.
jesi li siguran da interes države može biti ispred interesa njenih naroda i građana.
-
sammo
#14 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Ma sve sami depresivci...kazite nesto sto se moze, dosta vise kukanja...
- bogoljub
#15 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Onda bolje da si naslovio temu: Uitcaj obićnog čovjeka na politiku!sammo wrote:Ma sve sami depresivci...kazite nesto sto se moze, dosta vise kukanja...
- 1gorstak
#16 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Treba dati sve od sebe kako bi se sto prije slomilo velikosrpstvo.sammo wrote:Ma sve sami depresivci...kazite nesto sto se moze, dosta vise kukanja...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#17 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Glasaću za one koji će biti u stanju skršiti velikosrpske parlamentarne i svake druge blokade.
Kakav je to pregovarač sa strancima koji ne govori engleski jezik, odmah u startu se zna da je ''donji''.
Redovno glasam protiv i to za pojedince, ne za čitavu listu. Raspitam se za starost (Glasam za mlađe od 40 godina, s tim da ima izuzetaka), znanje stranih jezika, program stranke,...I glasam + 2 glasa iz porodice.
Posebno sam se nameračio na kantonalnu vlast, da ih na izborima smijenim.
Čekam pred ordinacijom, nervozna žena nešto prebacuje, više za sebe, doktorici što je ne proziva,...Kažem joj, glasali smo, pa ne bi trebalo biti nervoze na ovom mjestu,...
A, ona odgovori da nije ni izlazila na izbore,...E, baš zato što niste izlazili na izbore, nemate za koga glasati, niste učinili svoje glasačke listiće nevažećim, baš zbog toga morate čekati više od pola sata ovdje ispred vrata ordinacije iako ste naručeni, došli na vrijeme.
Glasajte, pa taman da učinite svoje listiće nevažećim. Ovako, kao da ste glasali za ove na vlasti.
Kakav je to pregovarač sa strancima koji ne govori engleski jezik, odmah u startu se zna da je ''donji''.
Redovno glasam protiv i to za pojedince, ne za čitavu listu. Raspitam se za starost (Glasam za mlađe od 40 godina, s tim da ima izuzetaka), znanje stranih jezika, program stranke,...I glasam + 2 glasa iz porodice.
Posebno sam se nameračio na kantonalnu vlast, da ih na izborima smijenim.
Čekam pred ordinacijom, nervozna žena nešto prebacuje, više za sebe, doktorici što je ne proziva,...Kažem joj, glasali smo, pa ne bi trebalo biti nervoze na ovom mjestu,...
A, ona odgovori da nije ni izlazila na izbore,...E, baš zato što niste izlazili na izbore, nemate za koga glasati, niste učinili svoje glasačke listiće nevažećim, baš zbog toga morate čekati više od pola sata ovdje ispred vrata ordinacije iako ste naručeni, došli na vrijeme.
Glasajte, pa taman da učinite svoje listiće nevažećim. Ovako, kao da ste glasali za ove na vlasti.
- bogoljub
#18 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
A da li se zna tačan datum izbora!?
- uvjek dobar gost
#19 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Politika nas handri, ne dozvoljava nam da planiramo stvari i život unaprijed.
Da idu izbori koji će barem za mene biti presudni jer ukoliko ova naci bratija opet pobijedi dovesti ću svoj život u ovoj zemlji u pitanje. Razloga za to ima mnogo, politika je recimo od bolnica naših načinila mesare, od porodilišta neuslovna mjesta za boravak trudnica i male djece, od svega je politika načinila tragediju. MI smo bukvalno propali u crnu rupu i civilizacijski potonuli, kad se bilo gde maknem iz ove učmale sredine t vidim toliko jasno da me u isto vrijeme zabole srce i glava !
Izbori su mislim 04. oktobra, možda se i varam za datum, ali svakako da ću izaći na izbore i da ću glasati protiv ovih koji su sada na vlasti. Znači ukoliko ne znate za koga bi glasali, barem znajte protiv čega bi glasali ! Ova vlast jena pozicijama od 91. godine, sa kratkom pauzom od nepune dvije godine.. i ja ću glasati protiv njih i ne samo to već ću u razgovoru sa ljudima govoriti svima da glasom za postojeću vlast rade zlu stvar svojoj djeci jer ih ostavljaju bez budućnosti i to u pravom smislu te riječi, osuđuju ih na prošlost, korupciju, agoniju, možda čak osuđuju ih i na glad !
Neka mi neko ko voli ovu vlast nabroji bar dva razloga za ostanak na vlasti ovih monstruma koji su sada na vlasti ?
Da idu izbori koji će barem za mene biti presudni jer ukoliko ova naci bratija opet pobijedi dovesti ću svoj život u ovoj zemlji u pitanje. Razloga za to ima mnogo, politika je recimo od bolnica naših načinila mesare, od porodilišta neuslovna mjesta za boravak trudnica i male djece, od svega je politika načinila tragediju. MI smo bukvalno propali u crnu rupu i civilizacijski potonuli, kad se bilo gde maknem iz ove učmale sredine t vidim toliko jasno da me u isto vrijeme zabole srce i glava !
Izbori su mislim 04. oktobra, možda se i varam za datum, ali svakako da ću izaći na izbore i da ću glasati protiv ovih koji su sada na vlasti. Znači ukoliko ne znate za koga bi glasali, barem znajte protiv čega bi glasali ! Ova vlast jena pozicijama od 91. godine, sa kratkom pauzom od nepune dvije godine.. i ja ću glasati protiv njih i ne samo to već ću u razgovoru sa ljudima govoriti svima da glasom za postojeću vlast rade zlu stvar svojoj djeci jer ih ostavljaju bez budućnosti i to u pravom smislu te riječi, osuđuju ih na prošlost, korupciju, agoniju, možda čak osuđuju ih i na glad !
Neka mi neko ko voli ovu vlast nabroji bar dva razloga za ostanak na vlasti ovih monstruma koji su sada na vlasti ?
- uvjek dobar gost
#20 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Depresija, anksioznost, živčani napadi, srčani udari, moždani udari, maligna oboljenja... MS, glavobolja... sklonst alkoholu, drogi te drugi vidovi ovisnosti ili društveno neprihvatljivog ponašanja.. sve su to posljedice djelovanja ovdašnje politike na nas obične ljude !
Kako se izboriti sa svim tim , jedini način jeste preuzeti inicijativu ne akomulirati u sebi osjećaj nepravde i potištenosti, jedini način je da se tim ljudima koji stvaraju na nama unutrašnji bijes ne da pardona, da im se ne dopušta uvijek i iznova da im prolaze fore one glupe i prizemne... Kad kažem fore mislim na njihovu slatkorječivost uoči izbora i sve one gnusne laži i podvale između izbora !
Previše je u nama akomuliranog bijesa, samo meni ostaje nejasno kako likove sa jumbo plakata nije strah da će ovim ljudima jednom puknuti film, da onda neće odgovarati za svoje postupke jer ionako svi mi napola smo pukli od silne količine nepravde, laži i sličnih sranja ....
Koliko u nas more stati nismo ni mi svjesni, kao što nismo svjesni kako ćemo reagovati kad nam fitilji dogore....
Recimo izjava premijera Mujezinovića da on ne vidi neimaštinu od silnih kesa i janjaca.... da je to recimo rekao premijer Mađarske njemu bi Mađari ebali znanje, mađari koje mi inače smatramo miševima jer jedino smo mi najpametniji, najmudriji i najljepši... da ne spominjem ostale nebuloze i izjave elite koja nas od poslije agresije na BiH vuče za njonju !
Hoću da rečem politika na nama ostavlja posljedice, na naše zdravlje se odražava, truje nam djecu.. na kraju krajeva definitivno proždire generacije samo da bi opstala u ovom obliku !
Kako se izboriti sa svim tim , jedini način jeste preuzeti inicijativu ne akomulirati u sebi osjećaj nepravde i potištenosti, jedini način je da se tim ljudima koji stvaraju na nama unutrašnji bijes ne da pardona, da im se ne dopušta uvijek i iznova da im prolaze fore one glupe i prizemne... Kad kažem fore mislim na njihovu slatkorječivost uoči izbora i sve one gnusne laži i podvale između izbora !
Previše je u nama akomuliranog bijesa, samo meni ostaje nejasno kako likove sa jumbo plakata nije strah da će ovim ljudima jednom puknuti film, da onda neće odgovarati za svoje postupke jer ionako svi mi napola smo pukli od silne količine nepravde, laži i sličnih sranja ....
Koliko u nas more stati nismo ni mi svjesni, kao što nismo svjesni kako ćemo reagovati kad nam fitilji dogore....
Recimo izjava premijera Mujezinovića da on ne vidi neimaštinu od silnih kesa i janjaca.... da je to recimo rekao premijer Mađarske njemu bi Mađari ebali znanje, mađari koje mi inače smatramo miševima jer jedino smo mi najpametniji, najmudriji i najljepši... da ne spominjem ostale nebuloze i izjave elite koja nas od poslije agresije na BiH vuče za njonju !
Hoću da rečem politika na nama ostavlja posljedice, na naše zdravlje se odražava, truje nam djecu.. na kraju krajeva definitivno proždire generacije samo da bi opstala u ovom obliku !
- Real Khan
#21 Re: Utjecaj politike na obicnog covjeka
Dobra tema...i jako inspirativna za pisanje.
Prije svega, izbori (a samim tim i početak izbornog procesa i kampanje) će biti zvanično objavljeni najkasnije do 6. maja 2010. godine (što je onih zakonskih 150 dana prije dana glasanja), a sami čin glasanja će se odigrati u prvoj nedjelji mjeseca oktobra (dakle, 3. oktobra).
U međuvremenu će naš "obični čovjek" biti izložen djelovanju propagande, ispiranju mozga, uticaju raznih "zaštitnika" (čitaj: "demagoga"), tako da će se opet stanovništvo podijeliti na manje-više tri skupine:
1. Oni koji će podleći uticaju propagande i iz straha dati glas "zaštitnicima" i tako produžiti sveopštu agoniju u Bosni i Hercegovini (ono što moj prijatelj @zavrzlama naziva "rahat patnjom");
2.Oni koji će biti totalno zbunjeni, obeshrabreni, apatični ili indolentni pa stoga NEĆE GLASATI ni za koga (jer, je l' te, "nema se za koga glasati"), i na takav način indirektno dati legitimitet onima za koje glasaju ovi iz "straha" i tako produžiti sveopštu agoniju u Bosni i Hercegovini (opet, ono što moj prijatelj @zavrzlama naziva "rahat patnjom"); i
3. Oni koji će racionalno promisliti i izaći na izbore sa namjerom da daju glas strankama i/ili pojedincima koji nisu u grupi demagoga, a dokazani su u praksi kao ljudi kojima se može i treba vjerovati...Tu prvenstveno mislim na političke stranke i pojedince koji su trenutno ili u opoziciji (mada ima tu raznih "opozicija", čak i onih koje vole taj status, ali neću sada o tome da ne uvrijedim simpatizere najjače opozicione stranke
) ili stalno rade unutar društva na mijenjanju stvari na bolje, stalno "kljuckaju" i "kopaju" unutar sistema i kroz svoj svakodnevni rad u namjeri da unesu što više optimizma u društvo, a ne pojavljuju na političkoj sceni samo onda kada traje zvanična izborna kampanja, poput pojedinih "uglednih" i "kulturnih" radnika koji čitavu godinu ljube dupe raznim ministrima grebući se za fondove a onda kao izađu u narod mjesec dana pred izbore i trune kako "stanje u državi ne valja"...pa valjda znamo svi da ne valja, ali nam takvi konstantno "zaboravljaju" ponuditi način kako to stanje popraviti.
Ali na našu žalost (pod ovim podvučenim mislim na sve građane BiH), ova treća skupina u koju i sam spadam je malobrojna i obično se razdijeli na nekoliko manjih stranaka kojima evo prijeti i totalni nestanak sa političke scene ukoliko se izborni prag povisi na 5% umjesto sadašnjih 3%.
Dakle, nadam se da će ove male građanske stranke naći način da se udružuju ili u jednu stranku ili u snažnu koaliciju i tako ojačaju svoje kapacitete da napokon postanu kvalitetan kontra-teg nacionalističkim strankama koje nam nude samo dalju stagnaciju društva, još 4 "najteže godine" u kojima smo 100% sjebani, ali ćemo zato imati "kvalitetnu" zaštitu "vitalnih nacionalnih interesa" (što je paradoksalno u državi koja u svom Ustavu nema ni definicije ni termina "nacije", nego ima "narode" i "ostale", ne zna se ni šta predstavlja ni kolika prava posjeduje "konstitutivni narod", šta su to "ostali", kakav ko interes ima, pa samim tim nema ni tu kategoriju "vitalnih nacionalnih interesa" za koje ja smatram treba da se odnose na interese DRŽAVE a ne pojedinog naroda ili etnosa)... ali, da vas ne davim suviše, ovdje ću stati i dati vama na razmišljanje u kojoj grupi želite vi biti.
Eto, tako ja ukratko vidim "uticaj politike na običnog čovjeka"... a sada se tom "običnom čovjeku" postavljaju pitanja : GDJE ŽELI BITI i ŠTA ŽELI BITI?
Prije svega, izbori (a samim tim i početak izbornog procesa i kampanje) će biti zvanično objavljeni najkasnije do 6. maja 2010. godine (što je onih zakonskih 150 dana prije dana glasanja), a sami čin glasanja će se odigrati u prvoj nedjelji mjeseca oktobra (dakle, 3. oktobra).
U međuvremenu će naš "obični čovjek" biti izložen djelovanju propagande, ispiranju mozga, uticaju raznih "zaštitnika" (čitaj: "demagoga"), tako da će se opet stanovništvo podijeliti na manje-više tri skupine:
1. Oni koji će podleći uticaju propagande i iz straha dati glas "zaštitnicima" i tako produžiti sveopštu agoniju u Bosni i Hercegovini (ono što moj prijatelj @zavrzlama naziva "rahat patnjom");
2.Oni koji će biti totalno zbunjeni, obeshrabreni, apatični ili indolentni pa stoga NEĆE GLASATI ni za koga (jer, je l' te, "nema se za koga glasati"), i na takav način indirektno dati legitimitet onima za koje glasaju ovi iz "straha" i tako produžiti sveopštu agoniju u Bosni i Hercegovini (opet, ono što moj prijatelj @zavrzlama naziva "rahat patnjom"); i
3. Oni koji će racionalno promisliti i izaći na izbore sa namjerom da daju glas strankama i/ili pojedincima koji nisu u grupi demagoga, a dokazani su u praksi kao ljudi kojima se može i treba vjerovati...Tu prvenstveno mislim na političke stranke i pojedince koji su trenutno ili u opoziciji (mada ima tu raznih "opozicija", čak i onih koje vole taj status, ali neću sada o tome da ne uvrijedim simpatizere najjače opozicione stranke
Ali na našu žalost (pod ovim podvučenim mislim na sve građane BiH), ova treća skupina u koju i sam spadam je malobrojna i obično se razdijeli na nekoliko manjih stranaka kojima evo prijeti i totalni nestanak sa političke scene ukoliko se izborni prag povisi na 5% umjesto sadašnjih 3%.
Dakle, nadam se da će ove male građanske stranke naći način da se udružuju ili u jednu stranku ili u snažnu koaliciju i tako ojačaju svoje kapacitete da napokon postanu kvalitetan kontra-teg nacionalističkim strankama koje nam nude samo dalju stagnaciju društva, još 4 "najteže godine" u kojima smo 100% sjebani, ali ćemo zato imati "kvalitetnu" zaštitu "vitalnih nacionalnih interesa" (što je paradoksalno u državi koja u svom Ustavu nema ni definicije ni termina "nacije", nego ima "narode" i "ostale", ne zna se ni šta predstavlja ni kolika prava posjeduje "konstitutivni narod", šta su to "ostali", kakav ko interes ima, pa samim tim nema ni tu kategoriju "vitalnih nacionalnih interesa" za koje ja smatram treba da se odnose na interese DRŽAVE a ne pojedinog naroda ili etnosa)... ali, da vas ne davim suviše, ovdje ću stati i dati vama na razmišljanje u kojoj grupi želite vi biti.
Eto, tako ja ukratko vidim "uticaj politike na običnog čovjeka"... a sada se tom "običnom čovjeku" postavljaju pitanja : GDJE ŽELI BITI i ŠTA ŽELI BITI?