Utisci iz Sarajeva

Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ima nesto trulo u drzavi Kanadskoj....
Zadig

Post by Zadig »

Zadig wrote:
Zadig - ma divni su ti arhitekti iz socijalizma njihva djela sve govore: Alipasino Polje , C . Vila , Grbavica , za buduca pokoljenja da se dive
Eh stvarno, iz mog koneksta u svoj primjer...cccc.
e svasta
:D
ne volim da mi post bude zadnji na stranici
pitt

Post by pitt »

Nesferatu wrote:Ima nesto trulo u drzavi Kanadskoj....
Jasta no ima.....odra ih porez 15% :D
Zadig

Post by Zadig »

pitt wrote:
Nesferatu wrote:Ima nesto trulo u drzavi Kanadskoj....
Jasta no ima.....odra ih porez 15% :D
ne ujedaj barabo...

zato moj grad je najbolji za zivot na svijetu

da nije mozda pitsburg
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Treba onu vukojebinu izgraditi....

I poslje toga od Amerikanaca odbraniti...

p.s. Whow i Zadig, u slucaju Americke invazije Kanade, da li bi vi
a) pitali sta Kanada moze uraditi za vas, u poredenju sa USA
b) pitali sta vi mozete uraditi za Kanadu....
stelium

Post by stelium »

micika wrote:joj dodje mi najutro da lajem,al opet dama sam.
Vise mi preko glave i tite i alije i cetnika i ustasa i vehabija i srpske pravoslavne crkve i pape i srbije i hrvatske i evropske unije i svega.Cir cu fasovat :x :x :x :x
Nemoj bona Mici,nisu vrijedni ni akne a kamoli chira. :)
Zadig

Post by Zadig »

Nesferatu wrote:Treba onu vukojebinu izgraditi....

c) ja zovem pitta i prebacujem se na pobjednicku stranu

Whow nek se snalazi sa alkoholicarima iz Alberte

:D :D
digger

Post by digger »

Zadig wrote:da nije mozda pitsburg
A gdje taj Pittsburg? :)
Zadig

Post by Zadig »

Image

odje, a bogumi ima i jos jedan
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Sad je meni tek jasno, kako to da je juzni Ohio glasao za Bushmana.
St.Germain

Post by St.Germain »

jest da nije tema, al i ja poslije duzeg izbivanja iz dezele primjecujem, da se ovdje nazalost skoro nista nije promijenilo...imam osjecaj da ovdje vrijeme stoji :(
digger

Post by digger »

Zadig wrote:Image

Eh valah, da ga svijecom trazis... Sta ces: i tamo jadni ljudi moraju da zive. cccc :)
debela

Post by debela »

St.Germain wrote:jest da nije tema, al i ja poslije duzeg izbivanja iz dezele primjecujem, da se ovdje nazalost skoro nista nije promijenilo...imam osjecaj da ovdje vrijeme stoji :(
kazes skoro nista. sta je to nesto sto se jeste promijenilo? :)
Zadig

Post by Zadig »

@digger

Sad bar znas zasto coek visi na forumu.....

elem
Germa, reci nam ti svoje vidjenje Sarajeva od posljednjeg tripa, pardon dolaska
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Start address:
Pitsburg, OH 45358
End address:
Dayton, OH
Distance: 28.9 mi (about 39 mins)
Directions
Start address: Pitsburg, OH 45358
End address: Dayton, OH
Reverse directions
1. Head south from S Jefferson St - go 0.3 mi
2. Continue on Gettysburg-Pitsburg Rd - go 0.8 mi
3. Turn left at OH-49 - go 5.2 mi
4. Continue on Dayton Greenville Pike - go 1.0 mi
5. Continue on N State St - go 0.3 mi
6. Continue on S State St - go 0.4 mi
7. Continue on Dayton Greenville Pike - go 3.2 mi
8. Take the I-70 E ramp - go 9.8 mi
9. Take the I-75 S exit 33A to Dayton - go 6.9 mi
10. Take the OH-48 exit 54B to Main St - go 0.2 mi
11. Turn left at N Main St - go 0.8 mi
Evo za Bosanske turiste kad budete obilazili Dayton, da znate kako kod Pittara da navratite na koju kapljicu...
rumenko

Post by rumenko »

Yebaste i ovu temu omladinci....
St.Germain

Post by St.Germain »

hehe...znate oboje da sam sarajevo vidio sam iz putovanja po vizu :roll:
govorim o tuzli i putu od bh granice za tz.
sta se promijenilo: DGS- drago mi je da napokon imamo ozbiljnu granicnu sluzbu bez nacionalnih predznaka i koja radi ozbiljno
primjetio sam, da se u RS-u vide bh zastave, da nisu ofucane i da ih stavljaju cak i na benzinskim stanicama. narod je vise kriticki raspolozen prema nacionalnim strankama i stice se svijest o zajednickoj drzavi.
zajednicki BHT program je velika stvar.
Ali to su skoro pa kozmeticke promjene koje se u stvarnom zivotu pa i ne vide. Bio sam tuzan kad sam gledao izvjestaje o odvojenim skolama Bosnjaka i Hrvata i zbog onog sto su djeca hrvatske nacionalnosti pricala o "muslimanima". S druge strane, zao mi je bilo djece bosnjacke nacionalnosti jer su oni pricali o zajednistvu. Gledao sam 60 minuta i jucerasnji dvoboj terzica i lagumdzije i bio sam razocaran kad sam vidio ko ovu drzavu vodi.
Inace se ovdje nista nije pravilo, nista se nije popravljalo, jedino sto sam primjetio da se orasje potpuno novoizgradilo, srpski dijelovi zemlje su isto u oporavku dok bosnjacki dijelovi stagniraju. to je ono sto sam vidio golim okom i na to ne zelim davati bilo kakav komentar.
pitt

Post by pitt »

Zadig wrote:Image

Treba te kametu kartografu na obuku poslati :D:D:D

Image
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Boga mi Steeleru, oni tebe preselise u Ohio, ni kriva ni duzna... :D :D
Zadig

Post by Zadig »

EI Presidente wrote:Boga mi Steeleru, oni tebe preselise u Ohio, ni kriva ni duzna... :D :D

jebiga, meni je tako AKE dojavio

Svemirski_Jebach

#46 Re: Utisci iz Sarajeva

Post by Svemirski_Jebach »

digger wrote:Nakon septembarske posjete, Sarajevo mi izgleda kao da je na raskrsnici izmedju evropskih metropola i Kairskih ulicnih guzvi. Ako covijek gleda samo ispred sebe, tragovi rata ostaju skoro neprimjeceni. Tacno je da izresetane fasade i dalje ukazuju da se nesto dogadjalo, ali nazalost i na generalni kokuzluk grada i drzave. Naravno, i naroda.

Nakon dvije godine razmaka od zadnje posjete, prividan boljitak prevladava. Kafici, bistroi i novi restorani nicu svakodnevno i vjerujem da u svojim putesestvijama nisam nikada sreo takvu koncentraciju istih izuzev mozda u Bourbon St. u Nju Orleansu. Isti daju utisak ubrzanog rasta i razvoja grada, i valjda dokazuju mogucnosti da se visak zarade trosi na konzumaciju kafe, alkohola, i naravno obaveznih cigareta, dok se caska sa prijateljima za stolom ili prica putem mobitela sa drugima.

Ali i kao kod izresetanih fasada koje se ne primjecuju kada se na njih ne baca pogled, i ova slika o gradu vjerovatno vara. Da bih bolje shvatio, putem Federalnog Zavoda za Statistiku (FZS) iz decembra 2004., nasao sam da sa oko 4 miliona stanovnika u drzavi imamo 390.000 zaposlenih, 326.000 nezaposlenih, i 298.000 penzionera.

Ostavimo ovu statistiku na stranu jer hiljade ili desetine hiljada danas nazalost ne znace vise nista posebno. Ali ako sada ovo isto nestatisticki prebacimo na jednu vecu porodicu od deset osoba koje zive u zajednici, imamo situaciju da je samo jedan zaposlen, jedan trazi posao, jedan je penzioner, a ostatak su valjda domacica i djeca. Ako ovome dodamo nase niske prosjecne licne dohotke i penzije, tesko da ovakvoj porodici treba zavidjeti.

U Jugi se znalo kako trositi: rad se bolje placao, vise ih je radilo, a zivjelo se bogami i na kredit. U danasnjoj nesocijalnoj sredini, socijalno ne prolazi. Ili imas, ili nemas.

S druge strane, i obzirom da smo u Evropi, tako nas i treba porediti. "Evropski zivotni standard" nije odredjen obimom socijalnih davanja ili samo broja zaposlenih, nego i jednim od osnova za svako napredno drustvo: postojanjem "srednje klase." To su oni koji se vecinom bave "malim biznisom" tj. trgovinom, intelektualnim radom, ljekari/zubari, manji proizvodjaci, visi menadzment, i slicno.

Takva klasa je kod nas u povojima, a samim tim joj ne pripada uloga finansijskog nosioca progresa. Ista jos nije u mogucnosti da kroz placanje taksi nosi na sebi veci dio bremena socijalnih potreba drustva. A da bi gornje napravili jos tezim, uvodjenje jedinstvene PDV pogadja najmasovniju grupu "radne klase" te penzionere i nezaposlene. Taksa na hljeb, mlijeko, kajmak, jaja...? Eksperiment EU/IMF nad onima ciji se glas i onako ne cuje.

Kafanske guzve su samo privid. Iluzije Davida Koperfilda. Iste su vise rezultat grebanja o starce ili potpore familije iz dijaspore nego rezultat domaceg ekonomskog progresa. Naravno, neki su prodali stan i krckaju glavnicu, ali je to samo trenutna solucija za jedinku ali nikako za drustvo. Sto mi napomenu penzionisani prijatelj, bivsi arhitekta: U zadnja cetiri mjeseca setajuci gradom nisam potrosio ni jednu marku. Drugi par, takodjer inzenjeri i polu-penzioneri--bore se--pokusavaju da rade sto duze kako ne bi morali da se nadju u situaciji da traze potporu od djece koja zive i rade vani.

Uz kafice, nove trotoare u Titovoj, te mjestimicno uredjene fasade, grad izgleda ljepsi i zivlji. Narocito za mladje, negdje oko ponoci, kada uz gromoglasnu muziku mogu da se zabavljaju. Kako je stanarima okolnih zgrada, to nije vazno. Da li dio njih sutra moraju na posao i da li imaju pravo na mir u vlastitom stanu, ni to nije vazno. Jer drzavi je vazno je da se mladi ne probude a narocito da se ne razbude. Jer zaboga, i demokratija ima svoj nivo tolerancije.

Kako dalje? Tacno je da ce se uvijek naci pokoji lokalac sa parama, ili dijasporac sa zeljom da se vrati. Ali strani kapital ne operise na nostalgicnoj bazi jer gleda daleko vise unaprijed. To znaci da dok je god (ne)svete trojke koja danas vlada, nema ni stvarnog rasta i progresa.

A ako jos neko misli da je OHR nasa prepreka i problem, neka se zamisli kako bi bilo da se ostavi triumviratu da kroji prosperitetnu ekonomiju i politiku. O policiji i sudstvu da i ne govorimo.
hm...lijepo je procitati tvoj komentar

samo brate jedna stvar...onaj tvoj prijatelj bivsi arhitekta...to me plaho iznervira. Hoda gradom a nije marke potrosio...eh jebi ga sad...kako ja to ne mogu izvesti?

a drugo, ak je vec arhitekta (jer ne znam kako se moze biti bivsi arhitekta) po zanimanju...onda mu moram reci da ili je glup ili nesposoban jer posla za arhitekte ima jako dovoljno.

ako je nesposoban tj. ne zna onda - to je njegov problem, nek se sam snalazi...
TheGame

Post by TheGame »

St.Germain wrote:hehe...znate oboje da sam sarajevo vidio sam iz putovanja po vizu :roll:
govorim o tuzli i putu od bh granice za tz.
sta se promijenilo: DGS- drago mi je da napokon imamo ozbiljnu granicnu sluzbu bez nacionalnih predznaka i koja radi ozbiljno
primjetio sam, da se u RS-u vide bh zastave, da nisu ofucane i da ih stavljaju cak i na benzinskim stanicama. narod je vise kriticki raspolozen prema nacionalnim strankama i stice se svijest o zajednickoj drzavi.
zajednicki BHT program je velika stvar.
Ali to su skoro pa kozmeticke promjene koje se u stvarnom zivotu pa i ne vide. Bio sam tuzan kad sam gledao izvjestaje o odvojenim skolama Bosnjaka i Hrvata i zbog onog sto su djeca hrvatske nacionalnosti pricala o "muslimanima". S druge strane, zao mi je bilo djece bosnjacke nacionalnosti jer su oni pricali o zajednistvu. Gledao sam 60 minuta i jucerasnji dvoboj terzica i lagumdzije i bio sam razocaran kad sam vidio ko ovu drzavu vodi.
Inace se ovdje nista nije pravilo, nista se nije popravljalo, jedino sto sam primjetio da se orasje potpuno novoizgradilo, srpski dijelovi zemlje su isto u oporavku dok bosnjacki dijelovi stagniraju. to je ono sto sam vidio golim okom i na to ne zelim davati bilo kakav komentar.

aha...ovi hrvati su bar bili iskreni...stariji napucali djecu da pričaju o zajedništvu..pusti ba te fore...
whow

Post by whow »

Nesferatu wrote:Treba onu vukojebinu izgraditi....

Upravo to upravo pokusavam objasniti .
"I don't care" Posto ja nemam nikakvih ocekivanja od bilo koje vlasti , vlade , drzave stoga smatram da nemam niti obavezu da tako nesto uzvracam na bilo koji nacin ,osim ako me ne prisile-placanje poreza na , vojna obveza i slicno. Dakle svaki covjek za sebe , a za Kanadu , USA i slicno.... ne mogu biti nepristojan ovdje, uglavnom shvatio si . Vidis to je posljedica 36 mjeseci u okupiranom Sarajavu - ljudi ne postaju bolji samo ogrube , otupe i izgube iluzije.
Tsunami

Post by Tsunami »

micika wrote:joj dodje mi najutro da lajem,al opet dama sam. :D :D :D :D :D sacuvaj me Boze dama u opancima :-)
:-) :-) Vise mi preko glave i tite i alije i cetnika i ustasa i vehabija i srpske pravoslavne crkve i pape i srbije i hrvatske i evropske unije i svega.Cir cu fasovat :x :x :x :x
Post Reply