Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#301 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Bobi »

:-?
drekalica28

#302 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by drekalica28 »

plejka2 wrote:
drekalica28 wrote: Btw...jako je ružno kuditi nekoga zbog njegovog posla. Sve su to pošteno zarađene pare.
Ako cemo iskreno nema pravo kudit nikoga.Svako se snaso na svoj nacin kakav god da je.Neko se isto tako rodio sa milionima pa sta sad treba mi koji nismo da ga prozivamo zbog toga?
Opet nije moje da se mjesam u tudje zivote ali sa ovakvim pogledom ce slabo dogurat da ima milion faxova.
Naravno da nema.
Svako se bori za sebe kako zna i umije.
Više mi smeta kukanje (ne mislim sad samo na jednu tamo) nego bilo šta drugo.
Ja imam rodicu koja ima malu bebu. "Samohrana" je majka, oca bebe ni na vidiku.
I umjesto da se lati bilo kakvog posla zbog bebe, ona sjedi prekrštenih ruku i nogu. Zaboga milog, đe će ona raditi za 4 stoje. :roll: :x A kuka sve vrijeme iz petnih žila da joj je posla naći.
Takav sklop u glavi mi je za svaku osudu.
MrSejo38

#303 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by MrSejo38 »

Ma ovdje je najveci problem "stid" , ako neko konobarise,frizira,fizicki radnik itd on je manje vrijedan...Ali ti ljudi imaju svoj dinar a vi diplome koje nista ne vaze tj imate uzalud utrosenih 4 god min studiranja + vrijeme na birou :)

Ovo je teska istina

Code: Select all

Mislite da sve znate, a bez mame i tate i njihove plate
svi ste vi *urac brate!
Znam ja sad da ce vas se hiljadu javit i mene ispljuvat ali briga me :) Ja sam poslije srednje skole zaredo od kafica do kafica i pito treba li radnik , tako sam promjenio 6 lokacija.Upiso fax vandrendo i pri kraju sam druge godine uz to sve stedim neke pare za svoj kafic ili eventualno ako sta bude od ovog faksa jer sam upoznao neke koji obecavaju poso kad budem imo diplomu ( ne osiguravam se na njihova obecanja ali et ako mogne dobro je )
AF81

#304 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by AF81 »

Zasto bi neko sad drvlje i kamenje na tebe? Pa ti se boris za svoj dinar i svaka ti cast na tome!! Imas neki plan u zivotu i nisi na grbaci roditelja :D
MrSejo38

#305 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by MrSejo38 »

AF81 wrote:Zasto bi neko sad drvlje i kamenje na tebe? Pa ti se boris za svoj dinar i svaka ti cast na tome!! Imas neki plan u zivotu i nisi na grbaci roditelja :D
Ma onako ko ona sto napada onu frizerku , kao ta je manje vrijedna jer sisa ljude i lakira nokte brate.Odavno se zna ako nemas stele da neces ni imat posla i svako fol fakultet upiso a zna da ce tesko naci poso.Ja kad sam poceo radit svi su me gledali ko da sam ubica , zato sto nisam upiso odma fax.A danas mi govore kao ti si pametan sto si naso poso dok ga je bilo a naso sam ga prije 3 godine i slicna je situacija ko danas bila.

Gledam od ovih sto idu sa mnom na fax , dolaze momci iz drugih gradova da studiraju a nasli su odma poso na isti nacin ko i ja.Odvoliji jedan dan da obidju citavo Sarajevo u potrazi za posolom i nasli ga.A ko ocekuje da ce nac poso dok sjedi u kuci ...

Samo da ne bude da toliko pametujem da je to lahko,znam i ja da nije lahko, nije to jedan dan trazenja ali vise od 7 dana nije 100% samo nema biranja posla,sta ti prvo padne pod ruku jbg
Kad se zaposlis i budes imo platu,onda poslije smjene odes trazit sta bolje ako ima ha ya
plejka2

#306 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by plejka2 »

drekalica28 wrote: Ja imam rodicu koja ima malu bebu. "Samohrana" je majka, oca bebe ni na vidiku.
I umjesto da se lati bilo kakvog posla zbog bebe, ona sjedi prekrštenih ruku i nogu. Zaboga milog, đe će ona raditi za 4 stoje. :roll: :x A kuka sve vrijeme iz petnih žila da joj je posla naći.
To ti je ono kaze trazim poso a molim boga da ga ne nadjem :D
Neko je sigurno gura cim se tako ponasa.Da joj treba kopala bi da ga nadje pa 4 stoje 4 stoje.
Ne volim samo kad neko trazi krivca u drugom bez obzira bilo tako ili ne.Od toga nemas nista dani samo prolaze.Poradi da ti bude bolje ako zelis a to sto ces nekog prozivat da nema fax a radi ili ima fax a dobio poso preko stele od toga nista nemas.Mozes upast samo u dubiozu iz koje te tito nece izvadit.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#307 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Truba »

ako ćemo sada ići ko je mlađi zarađivao mogu se ja vratiti u 94. kad sam dnevno znao ljeti zaraditi po 50 kuna kupujući sokove na nogometnim turnirima jeftino a prodajući ih skupo :D
a mogu se vratiti i prije rata kad sam ko balavac bio u lopovluku :D

mada opet kažem radije bih za 1/2 plate radio za nekoga nego da budem gazda sam sebi

ja poslije 5. prst u uho i laganini filmovi stripovi serije biciklo izlasci
a ostali nek se $#$$## tražeći poslove :D i namičući klijente i gledajući tendere

ali zato ja nikad neću vozati a8 :D
to je druga pri,ča
drekalica28

#308 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by drekalica28 »

plejka2 wrote:
drekalica28 wrote: Ja imam rodicu koja ima malu bebu. "Samohrana" je majka, oca bebe ni na vidiku.
To ti je ono kaze trazim poso a molim boga da ga ne nadjem :D
Neko je sigurno gura cim se tako ponasa.Da joj treba kopala bi da ga nadje pa 4 stoje 4 stoje.
Ne volim samo kad neko trazi krivca u drugom bez obzira bilo tako ili ne.Od toga nemas nista dani samo prolaze.Poradi da ti bude bolje ako zelis a to sto ces nekog prozivat da nema fax a radi ili ima fax a dobio poso preko stele od toga nista nemas.Mozes upast samo u dubiozu iz koje te tito nece izvadit.

Aaaa...gura je bolesna penzionisana mati koja za pare čuva tuđu djecu, da bi ona svom mogla pelena kupiti. :x
Ma grozno je to. :roll: Njoj...njima fakat treba, ali ne....princezi je ispod časti raditi za "malu" platu. Pa ona je manekenka hebote. Njoj treba sve da bude servirano. :roll:

I 1000% se slažem s tobom. Treba se trznut pa i rukama i nogama sebi praviti put.
Od sjedenja nema nikakve fajde.
ssmmiilleeyy

#309 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ssmmiilleeyy »

Vidite ja znam ljude koje mijenjaju poslove kako im se K digne(elektroprivreda,Telekom,aerodrom...)

a vi nemate ni sansu da dobijete takav posao

zaposlen sam i ne plasim se nikakvog posla

Volio bih da mi ovi veliki mozgovi objasne kako se traze Poslovi ?

Vidim pojedini govore nadji posao,pa bih volio i ja znati kako se to trazi posao ??

Cisto onako da znam( i ja i ovi ostali koji ne znaju :)
detroit-mercy

#310 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by detroit-mercy »

MrSejo38 wrote:Ma ovdje je najveci problem "stid" , ako neko konobarise,frizira,fizicki radnik itd on je manje vrijedan...Ali ti ljudi imaju svoj dinar a vi diplome koje nista ne vaze tj imate uzalud utrosenih 4 god min studiranja + vrijeme na birou :)

Ovo je teska istina

Code: Select all

Mislite da sve znate, a bez mame i tate i njihove plate
svi ste vi *urac brate!
Znam ja sad da ce vas se hiljadu javit i mene ispljuvat ali briga me :) Ja sam poslije srednje skole zaredo od kafica do kafica i pito treba li radnik , tako sam promjenio 6 lokacija.Upiso fax vandrendo i pri kraju sam druge godine uz to sve stedim neke pare za svoj kafic ili eventualno ako sta bude od ovog faksa jer sam upoznao neke koji obecavaju poso kad budem imo diplomu ( ne osiguravam se na njihova obecanja ali et ako mogne dobro je )
Sejo ti ga ubode pravo, davno sam ja rekao da je kod nas sramota kroz carsiju proc u zamrljanom molerskom ili automehanicarskom odijelu (da te nedo bog neka treba ne vidi) a nije sramota cio dan sjediti ispred kafica cmrljukati jednu kafu i hvaliti se kako nemas banke u dzepu.
Da ne bude zabune, biti bez posla je nesto sto je najgore danas ali u takvim uslovima onda nema biranja ja sam zavrsio ovo ne mogu raditi ono. I ja sam bio zvrsio fax i postdiplomski krenuo, a radio neki lijevi posao. Ali niti jednog trenutka nisam pomisljao da napustim posao jer mi to nije moja profesija. Nego cak stavise, kada sam dobi posao u struci jos par mjeseci sam zadrzao stari posao (kao dopunski) jer mi je trebalo love.
Zivot je surov, posebno u BiH, ono sto je nekada bilo nece se vratiti nikada vise. Za mnogo raje koja ima fax zavrsen ali ne perspektivna zanimanja, ne znam sta da kazem ali trebaju razmisljati da se (ako je to moguce) prekvalifikuju za neka malo perspektivnija zanimanja.
Sarah24

#311 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Sarah24 »

Mislim da je od 7.,8. stranice tema otišla u skroz drugom smjeru ...

Kako god, ja lično, nisam stekla dojam da mi koji ne radimo "mrzimo" one koji rade, ne znam, ali znam 100% da ja ne mrzim nikoga ... ;-)

Teško jest, ali kao što sam i prije rekla ne smijemo odustati, i moramo misliti pozitivno, ako npr. nekom smeta to što mu neko daje savjete treba okrenuti priču na to da oni koji daju savjete su stvarno dobronamjerni i samo žele pomoći, treba učiti sebe pozitivnom razmišljanju, kol'ko god to bilo teško u današnje vrijeme ... ;-)

Pozzz ..
Cholina_Lokica

#312 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Cholina_Lokica »

Sarah24 wrote:Mislim da je od 7.,8. stranice tema otišla u skroz drugom smjeru ...

Kako god, ja lično, nisam stekla dojam da mi koji ne radimo "mrzimo" one koji rade, ne znam, ali znam 100% da ja ne mrzim nikoga ... ;-)

Teško jest, ali kao što sam i prije rekla ne smijemo odustati, i moramo misliti pozitivno, ako npr. nekom smeta to što mu neko daje savjete treba okrenuti priču na to da oni koji daju savjete su stvarno dobronamjerni i samo žele pomoći, treba učiti sebe pozitivnom razmišljanju, kol'ko god to bilo teško u današnje vrijeme ... ;-)

Pozzz ..
Ma nije stvar u mrznji :-) Nego je blesavo svaki savjet docekati na noz, i pljuvati sve od reda, eto sad "radnici" su krivi za to sve :-)
Sarah24

#313 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Sarah24 »

Cholina_Lokica wrote:
Sarah24 wrote:Mislim da je od 7.,8. stranice tema otišla u skroz drugom smjeru ...

Pozzz ..
Ma nije stvar u mrznji :-) Nego je blesavo svaki savjet docekati na noz, i pljuvati sve od reda, eto sad "radnici" su krivi za to sve :-)
Napisala sam "mrzimo" što znači kao mrzimo, hatorimo, ili nešto slično tome ...

Naravno da je blesavo ... Ali ne treba ni generalizirati i stereotipizirati neke stvari ... ;)
Last edited by Sarah24 on 19/05/2011 21:23, edited 1 time in total.
papahet_james

#314 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by papahet_james »

Ma ljudi, većinom, neće da rade. Sve dok je sigurniji posao u državnoj administraciji a ne kod privrednika, mi smo talašika. Nema se tu šta pričat.
Cholina_Lokica

#316 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Cholina_Lokica »

*mima* wrote:Image
Jel' od nerada :lol:
vjesticanametli

#317 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by vjesticanametli »

i sta ste ispekli u pekari :D
jedna tamo

#318 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by jedna tamo »

ispade tema zajebancija :cry:
sad više glupo pisati o psihi i psihičkom zdravlju i kako se osjećamo :cry:
yellow cat

#319 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by yellow cat »

jedna tamo wrote:ispade tema zajebancija :cry:
sad više glupo pisati o psihi i psihičkom zdravlju i kako se osjećamo :cry:
ko? mi viskoobrazovani ili nezaposleni? :D
jedna tamo

#320 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by jedna tamo »

pa valjda mi nezaposleni
tema je Uticaj nezaposlenosti na psihičko zdravlje
drekalica28

#321 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by drekalica28 »

jedna tamo wrote:pa valjda mi nezaposleni
tema je Uticaj nezaposlenosti na psihičko zdravlje

jeste, i mi svi ti dajemo savjete kako da sačuvaš svoje psihičko zdravlje. :-D
kod65

#322 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by kod65 »

No sikiriki ljudi. Ima posla. Bitno je biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. ;-) Jesam pomogao?
ljubav_aha

#323 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ljubav_aha »

pustopoljina wrote::skoljka:
imam psihologe u porodici, bice da se mnogo druzimo :skoljka: :)
"you care" pustopoljina,a to je nesto sto mi se strasno dopada kod tebe :thumbup:
ljubav_aha

#324 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ljubav_aha »

ShakiraHanuma wrote:Evo da se javi jedan psiholog ovde... :D

Pozdravljam moje najdraže forumašice pustopoljinu i ljubav_aha. :)

I od forumaša najviše komija.

Ovih par dana sam ponovo na forumu. :)
zdravo,pozdrav back indeed :-D kod mene se radi 12 sati dnevno ove sedmice,kuca poso poso kuca :lol:

i dalje tvrdim bolje je raditi bilo sto,umjesto sjediti kuci i "degenrirati" mentalano i fizicki :|

naravno,ima osoba koje imaju zalihe u periodima dok traze posao,ali to je vec privilegija
ljubav_aha

#325 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ljubav_aha »

int21 wrote:Ja sam cijelo vrijeme pokusao reci da promjena profesije, bilo za stalno bilo temporalno, nije problem. To sto smo ulozili godine i novac u studije, nije razlog da sad cekamo samo na taj posao.
nije bosanski mentalitet sazrio dovoljno za takav nacin razmislljanja,jos je bosancima tako nesto ispod nivoa :D
Post Reply