Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#26 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Bila sam i ja u toj situaciji kad mi se činilo nemogućim da ću se zaposliti. Najteže mi je padalo što sam se osjećala kao parazit i manje vrijednom iako imam diplomu u rukama. Ali treba biti uporan, prijavljivati se na sve moguće i nemoguće konkurse, pa slati i aplikacije kad ne traže. U svaku moguću firmu, na sve mail adrese dostupne, vjerujte da ima neko ko to tamo čita - iz iskustva. A situacija mislim da nikad nije bila gora.

- Bloo
- Globalna šefica
#27 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
da se i ja upišem u raju 
komi bjež odavde

komi bjež odavde
-
mimsy
#28 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Puno srece svima u trazenju posla,treba imati vjere da ce se situacija nekad poboljsati.

Last edited by mimsy on 01/06/2011 11:31, edited 1 time in total.
-
BIONA
#29 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ova tema bi se mogla spojiti sa temom o sihirima, jer je situacija skoro pa bezizlazna !
- kjafiraginica
#30 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
BIONA wrote:Ova tema bi se mogla spojiti sa temom o sihirima, jer je situacija skoro pa bezizlazna !
ajoj!
-
zemo_online
#31 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Chischo wrote:Sta radite kada ste nezaposleni?
Kako se to odrazava na vase zdravlje, samopouzdanje i na odnose sa ljudima?
Izlazite li i radite li stvari koje rade ostali mladi (izlasci vikendom, ganjanje cura/momaka, itd...)?
Ja sam zavrsio ekonomiju prije 2 godine i nisam nigdje radio, protiv depresije se borim na razne nacine, a najcesce fizickom aktivnoscu, trcim, vozim bicikl, idem na plivanje, imam kucnu teretanu u podrumu koju sam sam napravio...
U meduvremenu za dzeparac se snalazim na razne nacine samo da ne uzimam od roditelja. Radim fizicke poslove, nosim, utovaram istovaram, cjepam drva, grubi zidarski radovi, irgetim, sastavljam kuhinje i plocasti namjestaj, instaliram windowse, itd...
Curu mi ne pada na pamet da imam, nekad izadjem ispred zgrade i klosarim sa rajom ispred ulaza
zavisi i koji poso. dobar poso ok,ali ako si nezadovoljan poslom onda ti moze jos gore bit nego kada si nezaposlen.
-
shambho
#32 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
O tome se vidim manje prica, ali depresija i manjak samopostovanja uveliko uticu na socijalne odnose.. Veze se raskidaju, nivac je naravno konstatni problem time i razlog, prijatelji (ako nisu u istoj poziciji k'o vi) se udaljavaju, porodica vrsi pritisak...
Al' ovaj prvi post je super pocetak i primjer kako se iole dobro nositi sa situacijom.. U medjuvremenu se covjek treba baviti bilo hobijima sa sto manje troskova (planina npr), bilo honorarnim i sl poslovima jer danas se manje vise ne bira.. Cisto da bi ostao pri sebi..
I treba se gurat..bit vidjen.. Ljudi uvijek zapaze one koji ZELE da rade a takvi jako puno vrijede..
I svaka cast super mi je ovaj post za sadjene povrca i sl ..
Al' ovaj prvi post je super pocetak i primjer kako se iole dobro nositi sa situacijom.. U medjuvremenu se covjek treba baviti bilo hobijima sa sto manje troskova (planina npr), bilo honorarnim i sl poslovima jer danas se manje vise ne bira.. Cisto da bi ostao pri sebi..
I treba se gurat..bit vidjen.. Ljudi uvijek zapaze one koji ZELE da rade a takvi jako puno vrijede..
I svaka cast super mi je ovaj post za sadjene povrca i sl ..
- Sarah24
#33 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Evo ... da se upišem ....
Zovem se Sarah, završila sam fakultet prije 2god i nezaposlena sam (imam dvocifren broj odbijenica) ....
i u depresiji sam ....
(Pronalazim se u svemu što ste pisali, pa da ne ponavljam .... Što je najgore, psiholog sam i ni sama sebi više ne mogu pomoći ... )

Pozzz
Zovem se Sarah, završila sam fakultet prije 2god i nezaposlena sam (imam dvocifren broj odbijenica) ....
i u depresiji sam ....
(Pronalazim se u svemu što ste pisali, pa da ne ponavljam .... Što je najgore, psiholog sam i ni sama sebi više ne mogu pomoći ... )
Pozzz
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#34 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Kokuzna vremena čuda čine. Sam bog zna koliko je izuma kreirano od strane kokuza.
Eto, pokušao sam biti mudar,...Bez namjere da se rugam bilo kome. Zapravo, uz nas penzionere ide i ona narodna poštapalica, DA PROSTIŠ,...Otkako je Tito umro, nema više one sigurnosti. Sve je upitno i relativno, pa i sigurnost redovne penzionerske mirovine u visini od 400kaemova.

Eto, pokušao sam biti mudar,...Bez namjere da se rugam bilo kome. Zapravo, uz nas penzionere ide i ona narodna poštapalica, DA PROSTIŠ,...Otkako je Tito umro, nema više one sigurnosti. Sve je upitno i relativno, pa i sigurnost redovne penzionerske mirovine u visini od 400kaemova.
- kjafiraginica
#35 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
hey kolegice, ista sam ti... i po struci i po stazu nezaposlenost. valjda ce i ovoj nasoj profesiji svanuti...Sarah24 wrote:Evo ... da se upišem ....
i u depresiji sam ....
Pozzz
- Bloo
- Globalna šefica
#36 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
otvorite neprofitni centar za nezaposlene forumase sa-xakjafiraginica wrote:hey kolegice, ista sam ti... i po struci i po stazu nezaposlenost. valjda ce i ovoj nasoj profesiji svanuti...Sarah24 wrote:Evo ... da se upišem ....
i u depresiji sam ....
Pozzz
- Cholina_Lokica
#37 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Joj tuge, uzasno veliki broj puknutih ljudi imamo, a psiholozi nemaju sta raditikjafiraginica wrote:hey kolegice, ista sam ti... i po struci i po stazu nezaposlenost. valjda ce i ovoj nasoj profesiji svanuti...Sarah24 wrote:Evo ... da se upišem ....
i u depresiji sam ....
Pozzz
- kjafiraginica
#38 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Cholina_Lokica wrote:Joj tuge, uzasno veliki broj puknutih ljudi imamo, a psiholozi nemaju sta raditikjafiraginica wrote:Sarah24 wrote:Evo ... da se upišem ....
i u depresiji sam ....
Pozzz
hey kolegice, ista sam ti... i po struci i po stazu nezaposlenost. valjda ce i ovoj nasoj profesiji svanuti...
joj da, strasno je to koliko smo zatucani po tom pitanju, a traume i bola na sve strane... zato ovi vidoviti zaradjuju samo tako - to je valjda pitanje mentaliteta.
rece mi neki dan jedna doktorica kako ju je neka majka posla udariti kada je preporucila da ona i kcerka odu psihologu...
i kad nudim usluge - ko da sam grobar...
- kjafiraginica
#39 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Bloo wrote:
otvorite neprofitni centar za nezaposlene forumase sa-xai savjetujte nas
nije losa ideja - samo da je naci koga da nas finansira...
- Cholina_Lokica
#40 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
[quote="kjafiraginica]
joj da, strasno je to koliko smo zatucani po tom pitanju, a traume i bola na sve strane... zato ovi vidoviti zaradjuju samo tako - to je valjda pitanje mentaliteta.
rece mi neki dan jedna doktorica kako ju je neka majka posla udariti kada je preporucila da ona i kcerka odu psihologu...
[/quote]
Ma kod nas vecini ne da treba psiholog, nego psihijatar, al jok... Bolestan narod pa to ti je
Ma kod nas vecini ne da treba psiholog, nego psihijatar, al jok... Bolestan narod pa to ti je
- Sarah24
#41 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ma mene nekako ubi u pojam odrađivanje pripravničkog staža,tj. nemogućnost istog, haman ne možeš započeti ništa bez odrađenog, a odraditi ga nemaš gdje !
Što se tiče otvaranja centra za savjetovanje, kolegice tu sam, i nije to neka loša ideja ... hehehe ... pa makar na forumu, ionako đaba sjedim, ha ja !
Boga mi, crni humor ....
Što se tiče otvaranja centra za savjetovanje, kolegice tu sam, i nije to neka loša ideja ... hehehe ... pa makar na forumu, ionako đaba sjedim, ha ja !
Boga mi, crni humor ....
-
doll_24
#42 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Samo da se prikljucim grupi mladih, perspektivnih, NEZAPOSLENIH ljudi
I koliko god da je tuzno ovo sto mi sjedimo za komp. i tipkamo kako se osjecamo toliko je super (ako se u ovakvoj situaciji moze reci da je nesto super) to sto se mozemo medjusobno tjesiti
Pisite ideje za "ubijanje" ovog nezeljenog slobodnog vremena...Evo jos malo crnog humora..ja sam odlucila da nema depresije i neraspolozenja vikendom..tad se i ja odmaram k'o sav normalan radni narod
eh a kad dodje ponedjeljak i novi radni (citaj depresivni) izazovi, sjednem za komp. isprintam 10tak biografija i hodam od firme do firme,pa valjda nekad negdje i upali 
-
suza81
#43 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Apsolutno razumijem stanje u koje covjek moze zapasti zbog nezaposlenosti, jer sam sa bliskom prijateljicom sve to prezivljavala, nazalost sve je vise mladih ljudi koji imaju taj problem. Medjutim iz vecine vasih postova primjecujem da ocekujete ili trazite iskljucivo zaposlenje vezano za skolu koju ste zavrsili. Da godinu dana ne nadjem posao u struci, ja bih trazila bilo sta, samo da krenem od necega.
Konobarila bih, radila u prodaji, bavila se poljoprivredom, cuvala djecu, izvodila pse, davala instrukcije iz svega sto znam, pisala maturske radove, usavrsila se u pravljenju fondan torti i prodavala ih po narudzbi, sat-dva negdje volontirala cisto da upoznajem ljude i sticem nova znanja, pohadjala besplatne kurseve bilo cega... opcija je puno u zavisnosti od necijih sklonosti i obrazovanja. Nesto od toga bi mi donosilo bilo kakvu zaradu, nesto ubijalo dosadu, prosirivala bih time krug ljudi koje poznajem i automatski bi time mogucnost zaposlenja u zeljenoj struci bila veca.
Konobarila bih, radila u prodaji, bavila se poljoprivredom, cuvala djecu, izvodila pse, davala instrukcije iz svega sto znam, pisala maturske radove, usavrsila se u pravljenju fondan torti i prodavala ih po narudzbi, sat-dva negdje volontirala cisto da upoznajem ljude i sticem nova znanja, pohadjala besplatne kurseve bilo cega... opcija je puno u zavisnosti od necijih sklonosti i obrazovanja. Nesto od toga bi mi donosilo bilo kakvu zaradu, nesto ubijalo dosadu, prosirivala bih time krug ljudi koje poznajem i automatski bi time mogucnost zaposlenja u zeljenoj struci bila veca.
- Sarah24
#44 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
suza81 wrote:Apsolutno razumijem stanje u koje covjek moze zapasti zbog nezaposlenosti, jer sam sa bliskom prijateljicom sve to prezivljavala, nazalost sve je vise mladih ljudi koji imaju taj problem. Medjutim iz vecine vasih postova primjecujem da ocekujete ili trazite iskljucivo zaposlenje vezano za skolu koju ste zavrsili. Da godinu dana ne nadjem posao u struci, ja bih trazila bilo sta, samo da krenem od necega.
Sve je to uredu, ali zaboravljaš da i za "besplatne" stvari treba određena lova, npr ako nešto traje 3,4 sata ujutro si u gradu, pa moraš makar jesti, ako ne plaćaš prevoz ili nešto drugo, a da ne govorim ako je tih aktivnosti više, sve to ima svoje troškove, i ništa nije potpuno besplatno kao što se misli! Ili za pravljenje, učenje pravljenja nekih stvari trebaš materijal, znači nemaš osnovu, mogu ja naučiti da krojim i šijem i preko neta, ali ako nemam mašinu i novac da kupim materijal onda mi sve to đaba ....
A daleko bilo da ja recimo, sad govorim u svoje ime samo, ne znam za druge, tražim posao u svojoj struci, ali iskreno rečeno, sve se nekako nadam programima zapošljavanja od Federalnog zavoda i Kantonalnog Ministarstva (dok nisam prefurala starosnu granicu
Eh jednino ostaje opcija da radim na crno, i biće tako ako se nastavi ova agonija...
A uvijek ima opcija i Afganistan ili Kuwait, heheheheh !!!
-
arnelau
#45 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Tema je super, malo sam se utješila, tj. shvatila sam da moje psihičko stanje ne odstupa od stanja dr. forumaša koji su u istoj situaciji. Ja sam soc. radnik i nakon pripravničkog staža već sam skoro godinu i pol na birou. Kursevi engl., njemačkog i informatike su odavno potvrđeni diplomama. Državni ispit položila, poslala bezbroj CV-a i bila na mnooooooooooogo razgovora. ALI NIŠTA
Na svu sreću već duže radim honorarno neke ankete- jos od studija. I ako je to sve povremeno (u mjesecu 5-20 radnih dana) zahvalna sam Bogu pa imam i to.
Nadam se da će doći bolja vremena
Na svu sreću već duže radim honorarno neke ankete- jos od studija. I ako je to sve povremeno (u mjesecu 5-20 radnih dana) zahvalna sam Bogu pa imam i to.
Nadam se da će doći bolja vremena
- Luce
#46 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Evo citam ovo i bas mi je tesko, posebno ovih mladih ljudi koji su obrazovani a ne daje im se sansa. Na zalost, ne mogu vam dati neke posebne rijeci ohrabrenja. Jedino sto mogu da kazem, iz vlastitog iskustva, da ne smijete da odustajete. Trazite, hodajte, raspitujte se, ucite, nastavite da ganjate obrazovanje, samo ne odustajte!I ne klonite duhom. Znam da nije lako, ali ta vasa snaga ce vam trebati sutra kad dobijete taj dugo zeljeni posao. A to ce se prije ili kasnije desiti sigurno, iako sad u ovom momentu mozda ne djeluje tako. Drzim vam fige od srca svima!
-
SimkeA
#47 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Meni nije jasno zasto mnogi ironicno spominju Afganistan, Irak i sl. Po mom misljenju i ove opcije treba isprobati. Zasto da ne? Moja dva prijatelja nismu mogli naci posao oko 6 mjeseci nakon zavrsenog fakulteta i oba su ostils u Irak.Sarah24 wrote: A uvijek ima opcija i Afganistan ili Kuwait, heheheheh !!!
Plate nisu kao nekada ali i dalje su veoma pristojne za nase uslove.
Mnogi kazu kako valja staviti glavu u torbu i slicno, ali ja sam ucjeren da to nije tacno. Mnogo veca vjerovatnoca da ces nastradati u obracunima bandi i pucnjavama u skoro svim nasim gradovima, nego da ce ti se nesto dogooditi u Iraku, Afganistanu, Kuvajtu ili gdje vec.
Ja sam uspio naci posao u BiH, ali da nisam, sigurno bih otisao vani. Cak i djevojke idu Irak, ne znam zasto te opcije mnogi odbacuju.
Pozdrav
- Sarah24
#48 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Boga mi, nisam bila ironična ...
I sama istražujem mogućnosti i znam podosta o odlascima ...
Samo ja bih prije u Kuwait nego u Afg....
Al o tom po tom ..
Pozz...
I sama istražujem mogućnosti i znam podosta o odlascima ...
Samo ja bih prije u Kuwait nego u Afg....
Al o tom po tom ..
Pozz...
- badalpur
#49 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
ni ja ne odbacujem opciju odlaska u Afganistan ili Irak. Stavise, sve cesce razmisljam o tome i skupljam informacije. Priznajem da sam malo kukavica da se u to upustim sama
...
-
mimsy
#50 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ja bi se najradije trajno preselila u Australiju