Je li to Šef? Je li to ovaj int21 i ostali koji su se javili i djelili savjete i još se ibretili što neko ne posluša njihov savjet? Ja ne tvrdim ne treba razmišljati i o prekvalifikaciji i uraditi je (ja prva ne radim u struci), ali ljudi koji su završili sa puno ljubavi određeni fakultet, uložili zdravlje i dio života u to, doći mu i reči idi u pekaru, dok ti sjediš za kompjuterom i radiš i pametuješ mu je po meni bezobrazno. Niko ni u čije cipele ne može, ili kako to reče vještica, lako je tuđim...Klodovik wrote:Koliko znam, čovjek koji drži sarajevosushi je inžinjer, građevinac. A nešto mi je u glavi i da je nekadašnji vlasnik slastičarne "Egipat" također bio inžinjer, mašinac.Alhemicarkaa wrote:Interesantno je da se nije javio nijedan prekvalifikovani pekar ili trgovac sa završenim fakultetom, već sve to savjetuju ljudi koji ili rade u struci, ili nešto blisko struci.
Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#226 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
- floki
#227 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
@ Klodovik
Ne treba biti isključiv ni u čemu.
Ne treba biti isključiv ni u čemu.
- male_okice
#228 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
zivot nije lak i nije sve slatko i fino i u zivotu ne tece sve bas onako kako mi hocemo ili planiramo, tako da treba prihvatiti realnost. Pa kao da svugdje u svijetu svi bas rade ono sto su zavrsili odnosno rade u struci i eto jedino kod nas u Bosni ljudi ne rade, ma daj, ljudi se snalaze traze nesto od cego mogu prezivjeti, mozda je neko zavrsio neki faks sa puno ljubavi truda i svega i to je sve super ali ako to osoba nema za kifle dzaba joj sav taj faks i ljubav u stvarnom svijetu ona i dalje nece imati para za tu kiflu. Zato treba traziti alternative, nesto sto ces odraditi jer u jednom dijelu svog mozga znas da ti treba lova a u slobodno vrijeme ganjaj dalje svoje pasije i zelje, ali u svakom slucaju sjedeci kuci za racunarom i ne radeci apsolutno nista nije sigurno konstruktivnije i bolje nego raditi bilo kakav posao i bilo cime se baviti.Alhemicarkaa wrote:Je li to Šef? Je li to ovaj int21 i ostali koji su se javili i djelili savjete i još se ibretili što neko ne posluša njihov savjet? Ja ne tvrdim ne treba razmišljati i o prekvalifikaciji i uraditi je (ja prva ne radim u struci), ali ljudi koji su završili sa puno ljubavi određeni fakultet, uložili zdravlje i dio života u to, doći mu i reči idi u pekaru, dok ti sjediš za kompjuterom i radiš i pametuješ mu je po meni bezobrazno. Niko ni u čije cipele ne može, ili kako to reče vještica, lako je tuđim...Klodovik wrote:Koliko znam, čovjek koji drži sarajevosushi je inžinjer, građevinac. A nešto mi je u glavi i da je nekadašnji vlasnik slastičarne "Egipat" također bio inžinjer, mašinac.Alhemicarkaa wrote:Interesantno je da se nije javio nijedan prekvalifikovani pekar ili trgovac sa završenim fakultetom, već sve to savjetuju ljudi koji ili rade u struci, ili nešto blisko struci.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#229 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Završio sam faks sa puno ljubavi, pa ću sjediti kući i živjeti od te ljubavi... 
-
Klodovik
#230 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Nije mi namjera da pametujem. Ne mogu živjeti tuđi život, niti neko drugi može živjeti moj. Jedini kriterij je šta piše ispod crte kad je podvučem na kraju mjeseca i prema tome se ravnam.Alhemicarkaa wrote:Je li to Šef? Je li to ovaj int21 i ostali koji su se javili i djelili savjete i još se ibretili što neko ne posluša njihov savjet? Ja ne tvrdim ne treba razmišljati i o prekvalifikaciji i uraditi je (ja prva ne radim u struci), ali ljudi koji su završili sa puno ljubavi određeni fakultet, uložili zdravlje i dio života u to, doći mu i reči idi u pekaru, dok ti sjediš za kompjuterom i radiš i pametuješ mu je po meni bezobrazno. Niko ni u čije cipele ne može, ili kako to reče vještica, lako je tuđim...Klodovik wrote:Koliko znam, čovjek koji drži sarajevosushi je inžinjer, građevinac. A nešto mi je u glavi i da je nekadašnji vlasnik slastičarne "Egipat" također bio inžinjer, mašinac.Alhemicarkaa wrote:Interesantno je da se nije javio nijedan prekvalifikovani pekar ili trgovac sa završenim fakultetom, već sve to savjetuju ljudi koji ili rade u struci, ili nešto blisko struci.
Vještica je napisala i "ne radim u struci jer ne zelim...".
- male_okice
#231 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pera Trta wrote:Završio sam faks sa puno ljubavi, pa ću sjediti kući i živjeti od te ljubavi...
- Alhemicarkaa
#232 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Aha. Super si. Fulate ono što sam pokušala objasniti. Kad sam rekla sit gladnom ne vjeruje, bila je metafora. Ne vjerujem da ljudi koji su bez posla sjede kući i čekaju da im posao padne sa neba i to onaj iz snova. Očigledno je da se, bar oni koji su se javili na ovoj temi itekako trude i spremni su na sve i svašta. Ali posla nema, ni u struci ni mimo nje. Ako ima na tu poziciju se prijavi stotinu njih. I onda oni polako padaju u očaj, otvore temu da vide kako drugi izlaze na kraj sa sobom i svojim emocijama i dođe im neko ko radi, sjedi u toploj kancelariji, radi u struci ili mimo nje, ali vrlo blisko i kaže mu odi u pekaru. Ako ne shvatate, to je otprilike kao da mu kažete da je glup i nesposoban i još mu šamar opalite. I još kažete ona tamo je presretna, završila fakultet i radi ko kozmetičarka. Aha. Ja sam završila faks u koji sam zaljubljena, ne radim u struci i ljudi koji me znaju bi rekli da sam sretna sa svojim poslom. I neće puno pogriješiti, meni jeste lijepo, sjedim u kancelariji, imam super ekipu, dobru platu i objektivno se nemam na šta žaliti. Ali ja bih sad pristala za duplo manju placu a da radim u struci. Ono za šta sam se školovala (a nije društveni smjer). To znači da se u profesionalnom smislu nisam realizovala i nisam sretna, iako bi svi drugi rekli da jesam.Pera Trta wrote:Završio sam faks sa puno ljubavi, pa ću sjediti kući i živjeti od te ljubavi...
Prema tome Pera, kad otvoriš pekaru i napustiš bolnicu javi se.
-
hurmasica
#233 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
nije sviju stid raditi izvan struke..
moj kolega sa faksa, znajuci da nece odmah naci posao poslije faksa, pokusao je naci posao u ugostiteljstvu. Odgovore koje je dobio bili su : nemas iskustva i drzi se ti kancelarije i svog "zanata". Ispade da je bolje da je izucavao bilo kakav zanat tokom godina studiranja umjesto sto je ulozio oko 10 000 KM u svoje ucenje i najljepse godine.
moj kolega sa faksa, znajuci da nece odmah naci posao poslije faksa, pokusao je naci posao u ugostiteljstvu. Odgovore koje je dobio bili su : nemas iskustva i drzi se ti kancelarije i svog "zanata". Ispade da je bolje da je izucavao bilo kakav zanat tokom godina studiranja umjesto sto je ulozio oko 10 000 KM u svoje ucenje i najljepse godine.
- pustopoljina
#234 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
http://www.randomhouse.de/press/infodet ... &aid=27629
ovu knjigu je napisao covjek, koji nakon zavrsenog fakulteta nije nasao posao i postao je primatelj socijalne pomoci.
covjek mora pronaci u sebi snagu i izlaz, uz svu tezinu situacije, ali to je daleko teze i bolnije od instant pameti- think-pink knjiga.
knjiga opisuje stanje u koje osoba ulazi nakon brojnih neuspjeha, pa ne mozes ni da vjerujes da si to ti, da primas socijalu, a ciljao si visoko...opisuje predrasude koje je imao prema takvima (a ciji je sad dio) i one koji ga okruzuju u realnosti. opisuje bemislene workshopove o pisanju prijava za posao i savjetima da se vise smjeska.
najvaznije je ne dati se onima koji sa visoka gledaju na tebe, nesvjesni koliko su zapravo srece imali u zivotu, i koliko je ta sreca promjenjiva.
ova kriza, koja jos nije prosla, bacila je pred biro za zaposljavanje i ljude koji su decenijama bili marljivi radnici...
nije sramota nemati posao.
meni bi bilo sramota posustati, pored psihofizickog zdravlja, koje jeste najvece blago i kriviti 10-15 godina druge za svoj usud.
ovu knjigu je napisao covjek, koji nakon zavrsenog fakulteta nije nasao posao i postao je primatelj socijalne pomoci.
covjek mora pronaci u sebi snagu i izlaz, uz svu tezinu situacije, ali to je daleko teze i bolnije od instant pameti- think-pink knjiga.
knjiga opisuje stanje u koje osoba ulazi nakon brojnih neuspjeha, pa ne mozes ni da vjerujes da si to ti, da primas socijalu, a ciljao si visoko...opisuje predrasude koje je imao prema takvima (a ciji je sad dio) i one koji ga okruzuju u realnosti. opisuje bemislene workshopove o pisanju prijava za posao i savjetima da se vise smjeska.
najvaznije je ne dati se onima koji sa visoka gledaju na tebe, nesvjesni koliko su zapravo srece imali u zivotu, i koliko je ta sreca promjenjiva.
ova kriza, koja jos nije prosla, bacila je pred biro za zaposljavanje i ljude koji su decenijama bili marljivi radnici...
meni bi bilo sramota posustati, pored psihofizickog zdravlja, koje jeste najvece blago i kriviti 10-15 godina druge za svoj usud.
- yellow cat
#235 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
pustopoljina wrote:http://www.randomhouse.de/press/infodet ... &aid=27629
- pustopoljina
#236 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
imam psihologe u porodici, bice da se mnogo druzimo
- ShakiraHanuma
#237 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Evo da se javi jedan psiholog ovde...
Pozdravljam moje najdraže forumašice pustopoljinu i ljubav_aha.
I od forumaša najviše komija.
Ovih par dana sam ponovo na forumu.
- yellow cat
#238 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
biće da si promašio temu...ShakiraHanuma wrote:Evo da se javi jedan psiholog ovde...![]()
- jedna tamo
#239 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
taman sam htjela sve vas fino koji radite u tim toplim kancelarijama zamolit da se ne javljate na temu ali evo svaka čast alhemičarko na ovom postu, u pravu si......Alhemicarkaa wrote:Aha. Super si. Fulate ono što sam pokušala objasniti. Kad sam rekla sit gladnom ne vjeruje, bila je metafora. Ne vjerujem da ljudi koji su bez posla sjede kući i čekaju da im posao padne sa neba i to onaj iz snova. Očigledno je da se, bar oni koji su se javili na ovoj temi itekako trude i spremni su na sve i svašta. Ali posla nema, ni u struci ni mimo nje. Ako ima na tu poziciju se prijavi stotinu njih. I onda oni polako padaju u očaj, otvore temu da vide kako drugi izlaze na kraj sa sobom i svojim emocijama i dođe im neko ko radi, sjedi u toploj kancelariji, radi u struci ili mimo nje, ali vrlo blisko i kaže mu odi u pekaru. Ako ne shvatate, to je otprilike kao da mu kažete da je glup i nesposoban i još mu šamar opalite. I još kažete ona tamo je presretna, završila fakultet i radi ko kozmetičarka. Aha. Ja sam završila faks u koji sam zaljubljena, ne radim u struci i ljudi koji me znaju bi rekli da sam sretna sa svojim poslom. I neće puno pogriješiti, meni jeste lijepo, sjedim u kancelariji, imam super ekipu, dobru platu i objektivno se nemam na šta žaliti. Ali ja bih sad pristala za duplo manju placu a da radim u struci. Ono za šta sam se školovala (a nije društveni smjer). To znači da se u profesionalnom smislu nisam realizovala i nisam sretna, iako bi svi drugi rekli da jesam.Pera Trta wrote:Završio sam faks sa puno ljubavi, pa ću sjediti kući i živjeti od te ljubavi...
Prema tome Pera, kad otvoriš pekaru i napustiš bolnicu javi se.
- ShakiraHanuma
#240 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Može samo biti da sam promašiLA.yellow cat wrote:biće da si promašio temu...ShakiraHanuma wrote:Evo da se javi jedan psiholog ovde...![]()
Al evo prvo čitam prvo sve poslove prije nego što napišem nešto pametno...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#241 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
uvijek sam se ložio na psihologese
nikad ne znam kad sam momak a kad predmet nekog eksperimenta
elem ima još jedna slična situacija
predlažem temu
Uticaj lošeg posla na psihicko zdravlje
elem ima još jedna slična situacija
predlažem temu
Uticaj lošeg posla na psihicko zdravlje
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#242 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Da je meni raditi u toploj kancelariji 
- yellow cat
#243 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
.
Last edited by yellow cat on 22/05/2011 02:11, edited 1 time in total.
- ShakiraHanuma
#244 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Vjerovatno je najbolje što se može preporučiti mladim ljudima u periodu u kome su bez posla i kojemu
traže posao je da održe jedan disciplinovan dnevni ritam. Znači da ne spavaju do podne i odmah gledaju TV nego
da organizuju sebi dan kroz kućne poslove, učenje stranog jezika, održavanja i proširivanja znanja u struci itd.
Najbolji savjet od svijuh je zadržati pozitivan i optimističan stav bez obzira na okolnosti i biti aktivan u prikupljanju
svih relevantnih informacija. Ne mogu sada surfati po internetu ali ima onaj poznati Churchhillov govor na početku
II svjetskog rata o borbi i neodustajanju. Neki terapeuti preporučuju čak i to za studiranje jer se na radi samo o
istorijskom govoru nego reflektira držanje čovjeka koji nikada i niučemu nije dozvoljavaju da bude "donji".
, bez obzira kako su crne okolnosti.
traže posao je da održe jedan disciplinovan dnevni ritam. Znači da ne spavaju do podne i odmah gledaju TV nego
da organizuju sebi dan kroz kućne poslove, učenje stranog jezika, održavanja i proširivanja znanja u struci itd.
Najbolji savjet od svijuh je zadržati pozitivan i optimističan stav bez obzira na okolnosti i biti aktivan u prikupljanju
svih relevantnih informacija. Ne mogu sada surfati po internetu ali ima onaj poznati Churchhillov govor na početku
II svjetskog rata o borbi i neodustajanju. Neki terapeuti preporučuju čak i to za studiranje jer se na radi samo o
istorijskom govoru nego reflektira držanje čovjeka koji nikada i niučemu nije dozvoljavaju da bude "donji".
-
Klodovik
#245 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
I još taman malo osvježiš znanje iz modalnosti u engleskom.ShakiraHanuma wrote:Vjerovatno je najbolje što se može preporučiti mladim ljudima u periodu u kome su bez posla i kojemu
istorijskom govoru nego reflektira držanje čovjeka koji nikada i niučemu nije dozvoljavaju da bude "donji".![]()
, bez obzira kako su crne okolnosti.
- floki
#246 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
˝dođe pod ruke˝ INFO KURIR Broj 19 interview Damir Mašić, Aktuelni ministar obrazovanja i nauke FBiH
Na pitanje :
˝Svake godine veliki je broj diplomiranih osoba, što je problem pri zapošljavanju. Možete li nam nešto više reći o tom problemu?˝
Citiram:
˝Obrazovanje mora nastojati da proizvede kadar konkurentan u prilikama kojem djeluje i okolnosti ne smiju biti izgovor za loše izlazne rezultate ove djelatnosti od fundamentalnog značaja za opstanak i razvoj domaće privrede. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, nažalost, nema potrebnih ovlaštenja kojima bi ozbiljnije mogao djelovati na prilagođavanju sistema obrazovanja trendovima evropskog društva znanja, koji su jedini način da se mladi uključe u razvojne tokove ne samo domaće privrede, već i evropskog tržišta rada. A put koji trebamo preći je zasigurno dug. Od uvođenja prepoznatljivog sistema obrazovanja koji bi uključio domaće fabrike znanja u jedinstveni evropski prostor visokog evropskog obrazovanja, do povećanja do mobilnosti i studenata i nastavnog osoblja kako bi se smanjio jaz opravdanog i neopravdanog nepovjerenja između domaćeg sistema visokog obrazovanja i onog u razvijenim zemljama. I naravno, razvoj privrede kroz naučni pristup privrednom planiranju se mora postaviti na prvo mjesto liste prioriteta društva u kojem živimo. Bez ovih pomaka ne može se očekivati napredak u području zapošljavanja. Čak se i može predvidjeti i stagnacija kojoj je kraj teško predvidjeti.˝završen citat.
Naglasak na bold. Stoga alteranativa nam se bez uvida u kašike i Nostradamusa proriče..
Na pitanje :
˝Svake godine veliki je broj diplomiranih osoba, što je problem pri zapošljavanju. Možete li nam nešto više reći o tom problemu?˝
Citiram:
˝Obrazovanje mora nastojati da proizvede kadar konkurentan u prilikama kojem djeluje i okolnosti ne smiju biti izgovor za loše izlazne rezultate ove djelatnosti od fundamentalnog značaja za opstanak i razvoj domaće privrede. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, nažalost, nema potrebnih ovlaštenja kojima bi ozbiljnije mogao djelovati na prilagođavanju sistema obrazovanja trendovima evropskog društva znanja, koji su jedini način da se mladi uključe u razvojne tokove ne samo domaće privrede, već i evropskog tržišta rada. A put koji trebamo preći je zasigurno dug. Od uvođenja prepoznatljivog sistema obrazovanja koji bi uključio domaće fabrike znanja u jedinstveni evropski prostor visokog evropskog obrazovanja, do povećanja do mobilnosti i studenata i nastavnog osoblja kako bi se smanjio jaz opravdanog i neopravdanog nepovjerenja između domaćeg sistema visokog obrazovanja i onog u razvijenim zemljama. I naravno, razvoj privrede kroz naučni pristup privrednom planiranju se mora postaviti na prvo mjesto liste prioriteta društva u kojem živimo. Bez ovih pomaka ne može se očekivati napredak u području zapošljavanja. Čak se i može predvidjeti i stagnacija kojoj je kraj teško predvidjeti.˝završen citat.
Naglasak na bold. Stoga alteranativa nam se bez uvida u kašike i Nostradamusa proriče..
- Alhemicarkaa
#247 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pera Trta wrote:Da je meni raditi u toploj kancelariji
Uvijek se možeš prekvalifikovati. Ako ti ne bude dovoljno toplo idi u pekaru. Kažu da je tamo baš toplo
- int21
#248 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Da, to i ja cijelo vrijeme govorim.Alhemicarkaa wrote:Pera Trta wrote:Da je meni raditi u toploj kancelariji
Uvijek se možeš prekvalifikovati. Ako ti ne bude dovoljno toplo idi u pekaru. Kažu da je tamo baš toplo
- plejka2
#249 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Interesantno je sto bi danas svi direktorski posao.Ove slabije ako ko ponudi okrece se glava.Poso je poso ako ces radit mozes nac samo se trebas potrudit.Za pocetak se ako nista more gudra valjat ha ja 
Ne kaze se dzabe svaki pocetak je tezak
- int21
#250 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa zato idemo na fakultete da budemo direktori, a ne da radimo.plejka2 wrote:Interesantno je sto bi danas svi direktorski posao.Ove slabije ako ko ponudi okrece se glava.Poso je poso ako ces radit mozes nac samo se trebas potrudit.Za pocetak se ako nista more gudra valjat ha ja