Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#176 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
ja o bauštelu razmišljam godinama

- Sarah24
#177 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
DinoZe wrote:Bloo wrote:kontam bil se isplatilo prodavati cokoladne mafine po firmama?
Jako dobra ideja i nije zafrkancija. Ne samo mafine, nego slane sendvice i grickalice. Ima mnogo firmi gdje ljudi nemaju vremena da idu napolje da kupe sebi jelo i pice. A kada im ponudis uslugu, svako ce reci ma sto cu ici kada ce doci svakako onaj sto prodaje nama.
Cak to se moze na crno raditi dok ne razvijes posao. Treba ti samo auto i pra boxova za jelo i pice.
Evo da vam odmah razvijem poslovni plan:
Napravite flyere sa ponudom i cijenom, obidzete firme i date im to( malo reklama), kazete da cete svaki dan dolaziti izmedzu npr 8 i 9h ujutro. Kada se ljudi naviknu na to vjerujte da ih vecina nece imati volje da ide u prodavnicu po neke stavri sto vi nudite.Klasicni Catering samo sa radnike
Chischo wrote:Kako ide ta prekvalifikacija, evo ja sam odmah spreman da idem za varioca ali bez zezancije. Jel se to placa?
Ja kol'ko znam, možeš završiti vanredno školu koju hoćeš, zanat bilo koji, a to se naravno plaća ...
A za druge načine, neka objasni neko ko zna nešto više ...
- kjafiraginica
#178 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Šef wrote:Ne moraš imati papir. Evo jedan primjer, zaredaš lijepo po pekarama, ima ih milion i nijedna se nije zatvorila otkad znam za njih. Tražiš gazdu zbog razgovora, ako pristane izneseš mu svoj problem i zamoliš ga da te primi da određeno vrijeme, ne više od 6 mjeseci, dolaziš kod njega na obuku. Ništa ti ne plaća, ti za to vrijeme gledaš, učiš i pomažeš ako šta treba. Kad jednom naučiš da praviš hljeb ti više nikad nećeš biti bez posla niti ćeš propasti pa sve i da te neko sad baci u Sibir. O ostalim pekarskim vještinama da i ne govorim. Od "milion" pekara naći će se jedan koji će ti izaći u susret.test01 wrote:Šef wrote:Moj vam je savjet prekvalifikacija. Znači, zanat. Svaki zanat je zlata vrijedan i daće vam hljeb u ruke. 6 mjeseci učenja je dovoljno da se savlada zanat a dalje se sam usavršavaš. Sa zanatom nigdje gladni nećete ostati.
sta vrijedi zavrsit za 6 mjeseci pa da imas dobre sanse za posao? primjer?????????
E znas sta, meni je vise dosta i ove price - zanat, nece niko ruke da uprljaisl...
Sorry, ali ako sam godinama radila na svom prefesionalnom razvoju i ulagala pare u edukacije, sate i sate zivota u razvoj sebe kao psihologa i psihoterapeuta - zaista mi ne treba savjet da odem u zanatlije.
Ok, ako enma sta - radila sam ja svasta - i kao sekretarica i raznosila letke i anketirala i kopirala itd, ali to ne znaci da je nesto prepotentno zeliti se ako nemas posao u struci. Za tu si se struku edukovao, spremao, ulagao, placao i NORMALNO je traziti posao u struci i biti nezadovoljan mrvicama.
psihoterapeut u pekari. hm.
- kjafiraginica
#179 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Šef wrote:Ne moraš imati papir. Evo jedan primjer, zaredaš lijepo po pekarama, ima ih milion i nijedna se nije zatvorila otkad znam za njih. Tražiš gazdu zbog razgovora, ako pristane izneseš mu svoj problem i zamoliš ga da te primi da određeno vrijeme, ne više od 6 mjeseci, dolaziš kod njega na obuku. Ništa ti ne plaća, ti za to vrijeme gledaš, učiš i pomažeš ako šta treba. Kad jednom naučiš da praviš hljeb ti više nikad nećeš biti bez posla niti ćeš propasti pa sve i da te neko sad baci u Sibir. O ostalim pekarskim vještinama da i ne govorim. Od "milion" pekara naći će se jedan koji će ti izaći u susret.test01 wrote:Šef wrote:Moj vam je savjet prekvalifikacija. Znači, zanat. Svaki zanat je zlata vrijedan i daće vam hljeb u ruke. 6 mjeseci učenja je dovoljno da se savlada zanat a dalje se sam usavršavaš. Sa zanatom nigdje gladni nećete ostati.
sta vrijedi zavrsit za 6 mjeseci pa da imas dobre sanse za posao? primjer?????????
E znas sta, meni je vise dosta i ove price - zanat, nece niko ruke da uprljaisl...
Sorry, ali ako sam godinama radila na svom prefesionalnom razvoju i ulagala pare u edukacije, sate i sate zivota u razvoj sebe kao psihologa i psihoterapeuta - zaista mi ne treba savjet da odem u zanatlije.
Ok, ako enma sta - radila sam ja svasta - i kao sekretarica i raznosila letke i anketirala i kopirala itd, ali to ne znaci da je nesto prepotentno zeliti se ako nemas posao u struci. Za tu si se struku edukovao, spremao, ulagao, placao i NORMALNO je traziti posao u struci i biti nezadovoljan mrvicama.
PS Mislim, ok je ako neko zeli, podrzavam svaku inicijativu, poput ove sa mafinima, i uvijek je bolje kada se boris - ja ni jedan mjesec nisam provela da nesto nisam zaradila nekim suludim poslovima - ali vazno je imati u vidu i svoju profesiju i to da ta ambicija nije nesto nenormalno.
- Zlata M.
#180 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
... ili neko ko je studirao filozofiju i matematiku - u kuhinji !kjafiraginica wrote:psihoterapeut u pekari. hm.

Christian Rach, alfa i omega njemacke gastronomske scene. Milioner ... onako, diskretno.
http://de.wikipedia.org/wiki/Christian_Rach
Kako se ono zove tema ... ?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#181 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
A zašto si se u startu toliko "edukovala, ulagala, plaćala" za struku koja, realno, u nas nema neke perspektive za zaposlenje?kjafiraginica wrote:
Sorry, ali ako sam godinama radila na svom prefesionalnom razvoju i ulagala pare u edukacije, sate i sate zivota u razvoj sebe kao psihologa i psihoterapeuta - zaista mi ne treba savjet da odem u zanatlije.![]()
![]()
- kjafiraginica
#182 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
zato sto volim svoj posao. i volim kuhati, to je prelijepo, rado bih i sa tim zaradjivala. ali mi je dosta da mi naturaju laznu skromnost.Pera Trta wrote:A zašto si se u startu toliko "edukovala, ulagala, plaćala" za struku koja, realno, u nas nema neke perspektive za zaposlenje?kjafiraginica wrote:
Sorry, ali ako sam godinama radila na svom prefesionalnom razvoju i ulagala pare u edukacije, sate i sate zivota u razvoj sebe kao psihologa i psihoterapeuta - zaista mi ne treba savjet da odem u zanatlije.![]()
![]()
- badalpur
#183 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Meni je ovo ekstra ideja i ja bih to radila. Stvarno volim kuhati , a i radila sam u firmama koje nisu imale ni trafike u blizini. samo postoji jedan problemcic, nemam autoDinoZe wrote:Bloo wrote:kontam bil se isplatilo prodavati cokoladne mafine po firmama?
Jako dobra ideja i nije zafrkancija. Ne samo mafine, nego slane sendvice i grickalice. Ima mnogo firmi gdje ljudi nemaju vremena da idu napolje da kupe sebi jelo i pice. A kada im ponudis uslugu, svako ce reci ma sto cu ici kada ce doci svakako onaj sto prodaje nama.
Cak to se moze na crno raditi dok ne razvijes posao. Treba ti samo auto i par boxova za jelo i pice.
Evo da vam odmah razvijem poslovni plan:
Napravite flyere sa ponudom i cijenom, obidzete firme i dajte im to( malo reklama), kazete da cete svaki dan dolaziti izmedzu npr 8 i 9h ujutro. Kada se ljudi naviknu na to vjerujte da ih vecina nece imati volje da ide u prodavnicu po neke stavri sto vi nudite.Klasicni Catering samo sa radnike
-
freedom within
#184 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
I ja sam završio fakultet prije 2 godine, i još uvijek sam nezaposlen.Poslao sam stotine aplikacija za posao(90% od toga za privatne firme). I ja mislim da je najbolje rješenje za problem nezaposlenosti stručna prekvalifikacija . Jednostavno treba izabrati ono što se najviše traži na tržištu, i to učiti. Ja lično sam izabrao da učim kompjutersko programiranje, jer je to trenutno vjerovatno najtraženija vještina (zanimanje). Jer pogledajmo činjenice. Kad sam ja diplomirao prije dvije godine, sa mnom je na cijelom sarajevskom univerzitetu diplomiralo još oko 4-5 hiljada ljudi. Znači godišnje diplomira u Sarajevu toliko ljudi, plus oni koji završe samo srednju školu, a kojih je i više(znači ogromna konkurencija). Ponuda radnih mjesta nije ni približno tolika da zadovolji sve to, pogotovo uzimajući u obzir profil kadrova(90% sa društvenih fakulteta).
Ali mislim da je pored intelektualnog i stručnog usavršavanja za vrijeme nezaposlenosti važna i fizička aktivnost. Naučno je dokazano da fizička aktivnost dovodi do lučenja određenih hormona koji "podižu raspoloženje". Također, anksioznost i druga negativna emocionalna stanja mogu biti posljedica nagomilane energije, pa je mudro isprazniti tu energiju na neki način(tjelesnom vježbom). To ne mora biti dizanje tegova, već mogu poslužiti i "obične" vježbe poput sklekova, trbušnjaka, čučnjeva, ili trčanja, vožnja bicikla i sl. Istraživanja su pokazala da tjelesna vježba pozitivno utiče na intelektualne sposobnosti, a iz svog iskustva mogu ovo potvrditi. A ima i ona izreka: u zdravom tijelu zdrav duh.
Znači moj savjet nezaposlenima, izaberite neku profitabilnu vještinu, oblast, zanimanje ili kako to već hoćete nazvati, i učite i usavršavajte se.
Ali mislim da je pored intelektualnog i stručnog usavršavanja za vrijeme nezaposlenosti važna i fizička aktivnost. Naučno je dokazano da fizička aktivnost dovodi do lučenja određenih hormona koji "podižu raspoloženje". Također, anksioznost i druga negativna emocionalna stanja mogu biti posljedica nagomilane energije, pa je mudro isprazniti tu energiju na neki način(tjelesnom vježbom). To ne mora biti dizanje tegova, već mogu poslužiti i "obične" vježbe poput sklekova, trbušnjaka, čučnjeva, ili trčanja, vožnja bicikla i sl. Istraživanja su pokazala da tjelesna vježba pozitivno utiče na intelektualne sposobnosti, a iz svog iskustva mogu ovo potvrditi. A ima i ona izreka: u zdravom tijelu zdrav duh.
Znači moj savjet nezaposlenima, izaberite neku profitabilnu vještinu, oblast, zanimanje ili kako to već hoćete nazvati, i učite i usavršavajte se.
Last edited by freedom within on 18/05/2011 21:42, edited 1 time in total.
-
Klodovik
#185 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Posebna priča je što su svima usta puna kritike kad se priča o obrazovanju - ne valja ništa, ni srednje, ni visoko, kompletan sistem je u banani, nastavnici truba, nema prakse, ma užas. Tako velika većina ljudi govori. No, kad čovjek ima diplomu (stečenu u tom istom nakaradnom sistemu, kod tih istih nikakvih nastavnika), priča se stubokom mijenja.Šef wrote:Ne potcjenjujem ja nikoga, baš zato što su fakultetski obrazovani mislim da će shvatiti. To što su fakultetski mogu okačiti diplomu na zid da joj se dive ako nema posla. A očito ga nema. Bitno je imati alternativu. Ne propadati dok vrijeme ide. Osim toga ne potcjenjuj zanate, mnogi su kreativni i često donose veću lovu nego neki poslovi za koje je potrebna diploma.jedna tamo wrote:joj Šefe aj majketi ne bacaj šuplju, ovo su fakultetski obrazovani ljudi....
pusti nas ba bar da se istresamo na ovoj temi ako ništa drugo....
da su ovi ljudi htjeli kakav zanat sigurno ne bi studirali, trošili godine, živce, zdravlje i novac na studije već bi odmah sa 18 lopatu u ruke ha ja
- Bloo
- Globalna šefica
#186 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
probat cu sa mafinima sutra 2 veceri u ovom kaficu gdje radim nekad
pa ako budu dobro isli prosirimo biznis 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#187 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Bloo, i ti bez posla?
- drxon
#188 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Tačno šefe!Šef wrote: Ne potcjenjujem ja nikoga, baš zato što su fakultetski obrazovani mislim da će shvatiti. To što su fakultetski mogu okačiti diplomu na zid da joj se dive ako nema posla. A očito ga nema. Bitno je imati alternativu. Ne propadati dok vrijeme ide. Osim toga ne potcjenjuj zanate, mnogi su kreativni i često donose veću lovu nego neki poslovi za koje je potrebna diploma.
Moraš samo shvatiti da nije lako uložiti 10 godina truda u studiranje da bi u konačnici ostao bez nade da taj trud iskoristiš da bi si omogućio bolji život!
A što se zanata tiče on je dobra stvar da se ispuše odnosno zaboravi realnost osobama koje su fakultetski obrazovane. Može se sjajno uživati i u zanatu i sa diplomom fakulteta samo ako čovjek hoće!
- Šef
#189 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Niko te ne nagovara da se odrekneš svoje profesije, to uvijek treba da ti je u prvom planu ali ako trenutno ne ide ništa, pa si prinuđena da sjediš u 4 zida, onda ni pekara, primjera radi, nije loše rješenje. Razumiješ? I ne treba da se zadovoljavaš mrvicama, naravno, ali pogledaj koliko danas ljudi radi poslove za koje su se školovali.kjafiraginica wrote:
![]()
PS Mislim, ok je ako neko zeli, podrzavam svaku inicijativu, poput ove sa mafinima, i uvijek je bolje kada se boris - ja ni jedan mjesec nisam provela da nesto nisam zaradila nekim suludim poslovima - ali vazno je imati u vidu i svoju profesiju i to da ta ambicija nije nesto nenormalno.
- vjesticanametli
#190 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
ne radim u struci jer ne zelim a razlog je neslaganje sa NPP-om i odnosom prema djeci, obimom koji moraju da usvajaju a prije svega nacinom usvajanja, zapostavljanjem djece, odnosom roditelja prema skolovanju iiiiiiii svasta jos..........skolstvo fuj
radim nesto 10 i imam i privatluk poslije posla pa ide za sada dok ne krepem za kompom
a aktivirala sam i bastu pa kopam i sijem ..............necu vise ni da kupujem ono sto mogu sama da uradim
BLOO ideja je super
radim nesto 10 i imam i privatluk poslije posla pa ide za sada dok ne krepem za kompom
BLOO ideja je super
- jedna tamo
#191 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
zato nam i jeste ovakva država ..što svak radi tuđi posao, niko skoro ne radi za šta se školovao al hajd 
- vjesticanametli
#192 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
pa dobro sad.........svako ima pravo da radi sta hoce
- Šef
#193 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Naravno, ta ti je 100% na mjestu. Nije kriv niko ko nema posla, niti treba da se smatra manje vrijednim, kriv je sistem koji forsira negativnu selekciju.jedna tamo wrote:zato nam i jeste ovakva država ..što svak radi tuđi posao, niko skoro ne radi za šta se školovao al hajd
- plejka2
#194 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
kakva drzava treba radit.jedna tamo wrote:zato nam i jeste ovakva država ..što svak radi tuđi posao, niko skoro ne radi za šta se školovao al hajd
ko radi zaradi ko ne radi ne zaradi.
ha ja
netreba se samo sjekirat doce sve na svoje polako.
- ljubav_aha
#195 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Zlata M. wrote:... ili neko ko je studirao filozofiju i matematiku - u kuhinji !kjafiraginica wrote:psihoterapeut u pekari. hm.![]()
Christian Rach, alfa i omega njemacke gastronomske scene. Milioner ... onako, diskretno.![]()
http://de.wikipedia.org/wiki/Christian_Rach
Kako se ono zove tema ... ?...
'ja sam proizvod ovog i ovakvog drustva'
Ako ovako stvarno razmislja vecina (a sve su prilike da razmislja), nije ni cudo kako nam je u BiH.
- Truba
#196 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
dino mogao si pravopis proučiti pa pametovati
bez uvrede naravno
bez uvrede naravno
- Truba
#197 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
nema to veze s inteligencijom
to je niz jednostavnih pravila
i to se uči u osnovnoj
ne treba ti fax za to
to je niz jednostavnih pravila
i to se uči u osnovnoj
ne treba ti fax za to
-
_Sarajka
#198 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa izbor zanimanje kod većine ljudi ovisi od toga što kome "leži".Ne može svako biti ljekar,građevinar ili se baviti el.tehnikom.. ma koliko postojala potražnja za tim zanimanjima na tržištu rada.
- male_okice
#199 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Šef wrote:Ne potcjenjujem ja nikoga, baš zato što su fakultetski obrazovani mislim da će shvatiti. To što su fakultetski mogu okačiti diplomu na zid da joj se dive ako nema posla. A očito ga nema. Bitno je imati alternativu. Ne propadati dok vrijeme ide. Osim toga ne potcjenjuj zanate, mnogi su kreativni i često donose veću lovu nego neki poslovi za koje je potrebna diploma.jedna tamo wrote:joj Šefe aj majketi ne bacaj šuplju, ovo su fakultetski obrazovani ljudi....
pusti nas ba bar da se istresamo na ovoj temi ako ništa drugo....
da su ovi ljudi htjeli kakav zanat sigurno ne bi studirali, trošili godine, živce, zdravlje i novac na studije već bi odmah sa 18 lopatu u ruke ha ja
-
_Sarajka
#200 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Imaš ljudi dosta koji drugačije razmišljaju i studiraju upravo radi sebe.Čak i kad "sortiraš" ta zanimanja, kako ti kažes i napraviš izbor,proces studiranja se ne sastoji od mjesec ili dva.To znači kad ti završiš "planski odabrani studij"da jednostavno potražnja na tržistu rada oslabi i to se takođe pokaže kao loš izbor.I na kraju, nema svako novac za početi neki privatan posao.A u većini slučajeva je nemaju mladi ljudi po završetku studija,čak ni u evropskim zemljama. Izuzev naravno ako su ti roditelji dobro "finansijski potkovovani",a takvih je bar kod nas vrlo malo.