Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Edin H.

#51 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Edin H. »

shake69 wrote:
Edin H. wrote:Ovaj Alijagic lupa ko' Martin po diviziji.
Nikada niko nije objasnio na osnovu cega oni dolaze do podatka koliko dijaspora salje u BiH.
Kome salju?
Pa to su vecinom ljudi iz ruralnih krajeva BiH koji slabo trose i oblace se po charity shop-ovima i kupuju u Aldiju.
Istina posto im je potrosnja ravna skoro pa nistici ustede, odu ljeti u svoje selo i onda angazuju do jucer bivse neprijatelje da im grade kucu i onda im lafo godra.
Ima Maksim, Edin efendija, a Martina, hm, mozda u nekom drugom filmu, ako cemo pravo! :mrgreen:
A sta ako je iz Martin-Broda? :D

Da Maksimom su zvali neki mislim, njemacki mitraljez :-)
animals

#52 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by animals »

Edin H. wrote:
shake69 wrote:
Nikada niko nije objasnio na osnovu cega oni dolaze do podatka koliko dijaspora salje u BiH.
Kome salju?
Pa to su vecinom ljudi iz ruralnih krajeva BiH koji slabo trose i oblace se po charity shop-ovima i kupuju u Aldiju.
Istina posto im je potrosnja ravna skoro pa nistici ustede, odu ljeti u svoje selo i onda angazuju do jucer bivse neprijatelje da im grade kucu i onda im lafo godra.
Ima Maksim, Edin efendija, a Martina, hm, mozda u nekom drugom filmu, ako cemo pravo! :mrgreen:

Uvijek je bilo Maxim, gdje ti nadje Martin :D
theTruePath

#53 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by theTruePath »

Dijaspora ako je snazna i organizovana mozda da bude itekako jakog uticaja treba graditi veze s dijasporom dok jos moze,kasnije nece dijaspora htjeti..
Sve drzave s velikom dijasporom su to znale iskoristiti,Bosna naravno nije.Jos uz to neka ljubomora i mrznja(bez ikakvog razloga..samo u bosni).I onda se zalite sto je sve lose u BIH
doboj71

#54 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by doboj71 »

Kome salju?
Volim citati tvoje postove ,smatrao sam da su realni ,ali ovaj si fulao totalno.
Ammaar

#55 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Ammaar »

Najbolja stvar koja bi se mogla desiti jeste zabraniti dotok novca iz dijaspore dakle ukinuti razne wire transfere uciniti da je jednostavno nemoguce slati novac za BIH. Interesuje me kako bi se situacija odvijala??
Ammaar

#56 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Ammaar »

animals wrote:
Edin H. wrote:[quote="shake69

Uvijek je bilo Maxim, gdje ti nadje Martin :D[/quote]
Martina je nasao u Zagrebu jer bijese Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba :)
TRŠ

#57 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by TRŠ »

Ma ja, ne valja dijaspora,hajd ne uzmite pare sto salju kad ne valjaju toliko :D a cim vidite pare odmah im stopala ljubite :D
Egg

#58 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Egg »

Op3r4t0r wrote:
LaBomba wrote:
Egg wrote:Većina dijasporaša je da prostiš seljadija koja se dokopala inozemstva i okusila čari života. Bosne se sjete samo kad je nacionalni praznik ili kakva reprezentativna tekma. Atmosfera je pogotovo užarena kad ih posjete turbo-folk zvijezde "naše" estrade. A u kojem vijeku žive... O tome bi se dalo razglabati naširoko. In fact, suština je da se malo ili nimalo ne podmeću za BiH. Čast izuzecima.

I ti se registrovo samo da bi nam pisao tu cetnicko-balijsku usranusu koja je osmisljena da se napravi razdor izmedju nasih milon i nesto ljudi koji su se zbog raznih okolnosti nasli van zemlje (mnogi nakon dejtona), i nase domovine i ljudi u domovini. Ako dijaspora postuje neki nacionalni praznik, samo neprijateljima to moze biti nesto negativno, a sto se tice turbo-folk zvijezda, pa okreni se oko sebe u BiH! Nemoj da prosipas tu jadnu pricu, i pogledaj ko vam sve gostuje, i to malte ne svaki dan u sedmici po najpoznatijim lokalima u BiH! I I to sto si napiso na pocetku, taj pojam "seljadija", kao da je to nesto negativno? Jel svi trebammo biti iz gradova? Znam da je sav tvoj "svijet" relacija Bascarsija-Cengic Vila, a ta "seljadija" je citav svijet proputovala. Ma pun k...c je ostatku BiH vas "kosmopolita" tj komplexasa. Zbog takvih i nemamo drzavu. Beskicmenjaci, komplexasi, neznaju za pojam dostojanstvo, nevalja vam dijaspora?n Valjaju li vam oni cetnici sto se redovno skupljaju kod Visegrada i orgijaju? Oni su vam sigurno drazi?
:thumbup:

Pusti vidis da je neki kompleksas
Valjala bi da doprinosi nečemu. Opet kažem, nisu svi takvi ali jeste velika većina. Ako ne želite da shvatite, ne morate i gotovo. Pojedinci imaju problem da skontaju neke stvari. Pazi njemu je zapalo za oko da sam napisao kako mi SMETA što oni slave praznike, a kontekst rečenice je: "Bosne se sjete samo kad je nacionalni praznik ili kakva reprezentativna tekma".
Nebitan32

#59 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Nebitan32 »

webby-x wrote:
Apror wrote:Kakav uticaj po vama ima dijaspora na političko, ekonomsko i sveukupno gledano društveno stanje u BIH
Negativan utjecaj.
Ti ljudi žive u 1990. godini.
Hrvatska dijaspora je imala pozitivnu ulogu 1990. Oni su bili inicijalna kapisla za Hrvatsku nezavisnost.
Tri primjera
Gojko Susak : Kanada
Ante Gotovina : Kolumbija/Francuska
Blaz Kraljevic : Australija

Bosnjaci nisu imali dijasporu te 1990 (osim one asimilirane u Turskoj) i to je imalo izuzetno negativan uticaj. Srbi su suprotno tome imali jaku diplomatsku mrezu izvezenu tokom SFRJ. To im je omogucilo da imaju efikasnu propagandu gdje su njihove koljacke pohode predstavljali kao brodbu za jugoslaviju i Bosnjake kao vjerske fanatike, separatiste i teroriste.

Stvari su danas drugacije. Bosnjaci imaju zncajnu dijasporu i to moze imati samo pozitivan odjek. I to u vise pravaca

- Financije. Posto se vecinom radi o prvoj ili drugoj generaciji onda tu jos uvjek nemamo izuzetno bogatih pojedinaca ili bar ne dovoljno. Samim time financijska podrska je uglavnom usmjerena ka humanitrnim akcijama ( http://www.most-bro.dk , http://sadake.com , http://www.hadzfa.at itd i radi se ogromnim sumama) i izgradnja nekretnina u Domovini (na desetine hiljada).

Druga stvaka, koja je skoro nepostojeca je investiranje u privredu. Postoje dva razloga. Slaba imovinska moc iseljenistva. Kao sto sam naveo uglavnom se radi o prvoj ili drugoj generaciji iseljenika i oni nisu imali vremena da akumuliraju znacajno bogatsvo (10+ miliona €). To je nesto sto ce se poboljsavati iz godine u godinu. I drugi razlog lezi u indolentnosti politicki odgovornih u Domovini. Ne poduzimaju se bilo koji potezi koji bi privukli investitore. Jos ubjek imamo komunisticku mrezu i nacin upravljanja. Oni onemogucavaju u sto veceoj mjeri privatizaciju. Osnovni razlog zasto je tako lezi u tome sto se u drzavnim firmama plasira rodbinsko-rodacki kadar.

- Prezentacija drzave i propagandne aktivnosti. Kao sto sam naveo ranije, Srbi su imali rasprostranjenu dijasporu i efikasnu mrezu putem koje su agitirali za njihove interese. Bosnjaci tu dobivaju. Sve je vise nasih ljudi koji se skoluju i uspjevaju plasirati na uticajne polozaje u raznim drzavama. Svi oni agitiraju za Bosnu ili to mogu uraditi u datom momentu.

- Politicki uticaj. On je slab ili bolje reci potpuno neiskoristen. Ovdje prvenstveno mislim na trenutno okupirani dio to jeste genocidnu tvorevinu. Sa boljim pristupom i boljim agitiranjem bi mogli mobilizirati ljude i omoguciti nasu bolju zastupljenost u navedenom podrucju. Do sada nikad nije bilo organiziranih aktivnosti u tom pravcu. Inicijativa 1 Mart je prva inicijativa koja ide u tom pravcu.
zlajaBHF

#60 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by zlajaBHF »

Kad covjek procita pojedine komantare na ovakvoj temi, dodje mu da povrati.....

Generaliziranje je pogresno kada pricamo o dijapsori. Ovdje su ljudi razliciti kao i u Sarajevu, ima seljaka, primitcaca, intelektualaca i svega ostalog kao i u BiH. Imas ljudi koji sve vrijeme trose na skupljanje humanitarne za BiH a imas onih koji su potpuno asimilirani i koji BiH ni na tv-u ne gledaju.

Sve u svemu, zaboravite na dijasporu i ne brinite se za nas. Dijaspora ce pomagati dokle joj se bude pomagalo i dokle bude mogla....To je stvar svakog indivudalca.

Ovi koji pljuju po dijaspori, tipa EDIN H.....Vjeruj mi da bi volio takovg jednog sresti i da mi kaze takve stvari u oci.....jos ga nisam sreo....a ovdje ih je na forumu puno
Point.

#61 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Point. »

Da ima SP u sranju iz usta, bili bi aktuelni prvaci do kraja vremena.
exliberal-ex

#62 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by exliberal-ex »

Neznam sta da kazem, ja saljem dole...ali sto mi je najsmjesnije...dao sam svojima karticu svoju I rekao nemojte da vam ja saljem mjesecno uzmite karticu I kupite sta vam treba, penzije nemojte trosit na placanje racuna nego u postu I sve odjednom...joj nemozemo mi to...trosak je to tebi...samo vi trosite...ma nemoj molim te...ok ocete onda da vam da gotovinu za recimo 6 mjeseci...e to moze :D :D :D
Ja licno znam da bi moji bili bas u frci ako nebi slao I ako nebi koristili karticu....a sto se tice politickog uticaja...nisam dole necu da glasam dok sam odsutan. Ako se ikad vratim onda cu da glasam ( ali sve su manje sanse da cu se ikad vratit)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#63 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by KatarinaKosaca »

Izostavljena je Ruža Tomašić najčuvenija Kanađanka :D
sinuhe

#64 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by sinuhe »

Preuvelicavanje. Hrvatska nije bila pod ekonomskim sankcijama pa su normalno i brodove gradili. U to vrijeme im je i Hypo banka dosla :D a Nikolu Teslu su prodali Ericssonu. Tamo nikad nije doslo do kolapsa kao u BiH.
Micaha

#65 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
Izostavljena je Ruža Tomašić najčuvenija Kanađanka :D
Znao sam da ces se ocitovat
Nebitan32

#66 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Nebitan32 »

Bosnjacka dijaspora je u usponu i njen pozitivni uticaj ce ici kresendo iz godine u godinu.
Kao sto sam naveo ranije tokom SFRJ, bosnjacka dijaspora je bila nepostojeca. Ona u Turskoj i jos nekim drugim Bosni istocnim zemljama je bila asimilirana dok su na zapadu bili uglavnom nizeskolovane osobe i njihov domet je bila izgradnja nekretnina u Bosni (sto je isto pozitivno).

Danas prelazimo na jednu visu razinu. Pogledajmo

graue_maus

#67 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by graue_maus »

rdhrehz67 wrote:evo kako to izgleda pošto sam dio te kako vi kažete dijaspore, amir muhić moj prijatelj prije mene došao na 2 godine u švicu ima sina erika muhića kojeg boli kurac za bosnom, takođe kurac za bosnom boli svu onu djecu koja nisu rođena u bosni, tako da što se tiče dijaspore kad cikne ova generacija za jedno 10-15 godina više te dijaspore nema, jer kako rekoh erikai erike boli kita za bosnom nemaju pojma ni gdje je :lol: :lol: :lol: :lol:
ima tu vise faktora , koji privlace djecu bosni ili odbija od nje ......
Srachka

#68 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Srachka »

mnoga se srame
Srachka

#69 Re: Uticaj dijaspore na političko/ekonomsko stanje u BIH?

Post by Srachka »

mah,mah trandzo,nepismena :razz:
Post Reply