Usvojen Sporazum o posebnim odnosima sa RS

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

Usvojen Sporazum o posebnim odnosima sa RS

Post by SeadBiH » 14/09/2006 22:30

Vlada Srbije danas je usvojila tekst novog, izmenjenog Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske. Povod je formalne prirode - nepostojanje državne zajednice, s kojom je taj bh entitet imao specijalne veze. Suština, tvrde upućeni nimalo naivna.

Promjene, kažu naši sagovornici, nisu samo kozmetičke prirode.
Neposredno poslje odluke o usvajanju teksta sporazuma, odluku Vlade Srbije obnarodovao ministar za upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar. On je istakao da će ovaj dokument imati u osnovi iste odredbe kao i onaj koji je sa Republikom Srpskom 5. marta 2001. godine potpisala Savezna Republika Jugoslavija, s tim da se najznačajniju novinu predstavlja formiranje Veća za sprovođenje sporazuma:
Usvajanjem ovog sporazuma, vlada je pokazala da je potpuno posvećena poštovanju i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jer da nije usvojen sporazum o specijalnim paralelnim odnosima, Dejtonski sporazum bi ostao mrtvo slovo na papiru. I u to ime imam zadovoljstvo da vas obavjestim da će potpisivanje ovog sporazuma biti ovog mjeseca, tačnije 26. septembra, u Banjaluci. Novi organ, koji će se starati o sprovođenju tog sporazuma, to je Veće za sprovođenje sporazuma. Članovi tog veća će biti potpisnici, dakle imaće četiri člana: predsednici i premijeri Republike Srbije i Republike Srpske.“

Srpski ministar privrede Predrag Bubalo ističe da će se njegove najznačajnije odredbe ticati ekonomskih odnosa, ali i saradnje u sferi kulture, sporta i obrazovanja. Prvi konkretni poslovi će biti sklopljeni na dan potpisivanja sporazuma, a jedan od njih će biti iz oblasti agrara:

Prilikom posljednje posjete koju je učinio Republici Srpskoj predsednik Vlade Srbije, potpisan je i sporazum o isporuci 300 IMT-ovih traktora, pri čemu će nabavku tih traktora za seljake subvencionirati Vlada Republike Srpske i biti garant. Naša lizing organizacija ,Lipaks‘ je osnovala svoju firmu-kćerku u Bijeljini. Tako da su stvorene sve infrastrukturne osnove za mogućnost funkcionisanja i pružanja, odnosno prodaje mašina i opreme, pre svega namenjenje seljacima i ljudima u Republici Srpskoj, pod istim uslovima pod kojima te proizvode nabavljaju i naši farmeri.“

Nešto više o konkretnoj saradnji, prilikom gostovanja na Radioteleviziji Srbije, govorio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik. „Ovde nije riječ o predizbornim aktivnostima, već o nečemu drugom“, kaže Dodik:

„Mi želim oda otvorimo potencijalne Republike Srpske za privredu i privrednike odavde iz Srbije, da zajedno sa partnerima iz Srbije gradimo hidroelektrane, termoelektrane, male i velike hidrocentrale, da radimo na jednom projektu koji je evropski verifikovan, a to je projekat ,Evropa regija i prekogranične saradnje‘ koji daje garanciju, koji daje povjerenje, koji daje sigurnost. Dvadeset i šestog u Banjaluku dolazi jedna velika delegacija, na čelu sa predsjednikom i premijerom Srbije. Otvorićemo kancelarije Komercijalne banke, koja će sada poslovati u Republici Srpskoj. Do sada nijedna banka iz Srbije tu nije bila prisutna. Počinje da radi ,Dunav osiguranje‘, Tanjugov internacionalni pres centar. Radimo na tome da izjednačimo uslove za poslovanje kompanijama i firmama u Srbiji za kompanije iz Republike Srpske i obrnuto. Ja sam presretan što sam dio ovog projekta koji zajedno radimo, mislim da će on biti uspješan jer osjećam novu energiju ovdje u strukturama vlasti. A naš odnos prema tome pomalo već prelazi u neke oblike da ne kažem euforije što se toga tiče.“

RadioSlobodnaEvropa


Liv4
Posts: 147
Joined: 09/09/2006 20:25

Post by Liv4 » 14/09/2006 22:57

Srpski ministar privrede Predrag Bubalo ističe da će se njegove najznačajnije odredbe ticati ekonomskih odnosa, ali i saradnje u sferi kulture, sporta i obrazovanja

U prevodu, ponovo dolazite da kradete.

Ovo o saradnji u sferi kulture me najvise nasmije. Ne znam samo sta je najveci kulturni doseg nasih komsija u zadnjih petnaestak godina.
A na temu obrazovanja se ne mogu ni saliti, toliko je situacija tragicna.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka » 15/09/2006 00:31

IMT klauzula...Nije mi do šegačenja, nego da samo dodam, Kartag...,Pardon, ...Republiku srpsku Amerikanci moraju razoriti!

branimir_s
Posts: 484
Joined: 28/04/2006 23:00
Location: Tamo gdje su Semiha i Tajo glavni

Post by branimir_s » 15/09/2006 01:18

UGOVOR O POSEBNIM ODNOSIMA

Amandmani
Na Član 1:
Vlada Srbije i Vlada RS se zaklinju da ce reka Drina ostati gde jeste i da je ni jedna strana nikako nece pomerati niti severno niti juzno niti istocno niti zapadno.
Clan 2:
Onaj ko ima pare moci ce kupovati po specijalnim cenama, a onaj ko nema neće.
Clan 3;
Vlada Srbije obavezuje se da Vladi RS pruzi svu strucnu pomoc u slucaju napada vanzemaljaca, krompirove zlatice i svilenih buba.

Sta Srbija stvarno može??? NISTA naravno. Ode Krajina, Ode Bosna, Ode Kosovo, sutra Vojvodina...

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

Post by SeadBiH » 15/09/2006 06:01

Srbija u RS ulaže 100 miliona evra

BEOGRAD - Tokom ove i naredne godine Srbija će kroz projekte koji će u narednom periodu biti definisani u RS uložiti 100 miliona evra, obavijestili su juče u Beogradu delegaciju Vlade RS premijer i ministar finansija Srbije Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić.

"Jedan od projekata u koje će Srbija uložiti novac je i gradnja mosta na Rači. Za pripremne radove u ovoj godini predviđeno je 1.200.000 evra, a završetak je planiran za iduću godinu", rekao je premijer RS Milorad Dodik.

On je zajedno s ministrima privrede, energetike i razvoja i upave i lokalne samouprave Milanom Jelićem i Nebojšom Radmanovićem u Beogradu razgovarao s Koštunicom, Dinkićem i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Poslije sastanka s Koštunicom Dodik je izjavio da je dogovoreno i da preispita projekat zajedničke izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela". Premijer RS je izrazio zadovoljstvo da je značajan broj zajedničkih projekata u fazi završne realizacije navodeći kao primjer otvaranje komercijalne banke u Banjoj Luci zakazano za 26. septembar.

"Vlada RS radi na veoma konkretnim pitanjima i projektima od obostranog interesa za ljude u RS i Srbiji. Ti projekti treba da manifestiju našu želju i potrebu da kapital iz Srbije bude prisutan prije svega u energetskim projektima u RS", rekao je Dodik.

Poslije sastanka s Tadićem Dodik je izjavio da bi nezavisnost Kosova i Metohije mogla da dovede do snažnijeg nezadovoljstva u RS i naglasio da Kosmet teba da ostane u okviru Srbije.

"Posljedice bilo kakvog rješenja za Kosovo mogle bi da imaju uticaj i na RS, jer građani pažljivo prate zbivanja u vezi sa pregovorima o budućem statusu pokrajine", kazao je Dodik.

Premijer RS je izrazio zabrinutost povodom izjave međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija da su Srbi krivi kao narod.

"Vlada RS je zbog toga protestovala i mislim da ljudi koji dođu ovdje sa određenim predubjeđenjima ne mogu da budu prihvaćeni i ne mogu da rade objektivno na rješavanju kriznih pitanja i tema u regionu", rekao je Dodik.

Tadić je istakao da je sa Dodikom razgovarao i o predstojećim izborima u BiH, koji su, ocijenio je, veoma važni za čitav region, jer je stabilnost u RS bitna i za Srbiju.

"Nadam se da će nakon oktobarskih izbora na političkim pozicijama biti one političke strukture koje obezbeđuju regionalnu stabilnost. Upoznao sam premijera Dodika i o novom kontekstu međunarodnih odnosa na prostoru jugoistočne Evrope, pre svega u vezi s pregovorima o Kosmetu i konsekvencama tih pregovora, kao i mogućim rešenjima i teškoćama s kojima se Srbija suočava. Moramo da vodimo pregovore punom snagom u veoma teškim okolnostima, ali to je naš istorijski zadatak", rekao je Tadić.

Premijer RS i predsjednik Srbije razgovarali su i o saradnji s Haškim tribunalom, a predsjednik Tadić je rekao da se posao na tom planu konačno privodi kraju, a da policije RS i Srbije veoma dobro sarađuju.

"Smatramo da oni koji su krivi za ratne zločine treba da odgovaraju pred Haškim tribunalom", prenio je Tadić zaključak sa sastanka s Dodikom.

"NeZavisneNovine"

Atanasije_Svilar
Posts: 56
Joined: 16/07/2003 00:00
Contact:

Post by Atanasije_Svilar » 15/09/2006 10:47

Ovo o saradnji u sferi kulture me najvise nasmije. Ne znam samo sta je najveci kulturni doseg nasih komsija u zadnjih petnaestak godina.
A na temu obrazovanja se ne mogu ni saliti, toliko je situacija tragicna.


hm...

A po cemu smo bolji to od komsija! Sta mi imamo da ponudimo BL?

Specijalni odnosi! Znate kad saljete pismo iz Srbije u federaciju to Vam je kao da saljete pismo u neku drugu stranu zemlju, a kad saljete pismo u rs, to vam je kao da ste poslali pismo negdej u srbiji. Tako Vam je isto i sta telefonima.

Ne znam, ako bi ponudili nesto bolje od srbije, mozda i nebi bilo tih "Specijalnih odnosa".

Poz.

dr.iver
Posts: 981
Joined: 02/05/2006 12:33

Post by dr.iver » 15/09/2006 11:01

Atanasije_Svilar wrote:Ne znam, ako bi ponudili nesto bolje od srbije, mozda i nebi bilo tih "Specijalnih odnosa".


Ne zezaj, nuđeno je ukidanje rep.s.

Atanasije_Svilar
Posts: 56
Joined: 16/07/2003 00:00
Contact:

Post by Atanasije_Svilar » 15/09/2006 11:02

Da upravu si!

amalia
Posts: 164
Joined: 02/03/2004 00:00

Post by amalia » 15/09/2006 11:28

Ne trebamo biti naivni, specijalni odnosi bi postojali i da je Federacija na nivou Svicarske. Cinjenica je da se Dodik & co osjecaju Srbima (citaj Srbijancima) i Bosnu ne vide kao svoju drzavu. Njima je po svemu blizi Srbin iz Srbije nego Bosnjak ili Hrvat iz Federacije. Treba samo malo prosetati njihov stranicama i forumima i shvaticete da oni ne zele suzivot (nagalasavam da se ovdje radi o nacionalisticki nastrojenim Srbima u RS, koji su izgleda u vecini). Oni te specijalne veze vide kao prvi korak ka ujedinjenju s maticom.

Problem je u tome sto oni kao da ne vide da na taj nacin koce jedinu zemlju koju imaju, htjeli oni to priznati ili ne. Zapad, naime, nikad nece dozvoliti podjelu Bosne. A kroz sve slicne ugovore mi pomazemo privredu i ekonomiju susjednih i “prijateljskih” drzava, dajemo im carinske olaksice, a nasa privreda tone sve dublje. I mi, kao drzava, polako ali sigurno propadamo.

Daj Boza da uskoro spoznamo da nemamo rezervne domovine i da moramo raditi i saradjivati i sa onima sa kojima smo se gledali preko nisana. Da ne bude kasno

User avatar
SiSaJuMe
Posts: 984
Joined: 27/10/2005 12:24

Post by SiSaJuMe » 15/09/2006 11:35

Jos jedan korak ka odvajanju. :?

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

Post by SeadBiH » 15/09/2006 11:40

amalia wrote:
Problem je u tome sto oni kao da ne vide da na taj nacin koce jedinu zemlju koju imaju, htjeli oni to priznati ili ne. Zapad, naime, nikad nece dozvoliti podjelu Bosne. A kroz sve slicne ugovore mi pomazemo privredu i ekonomiju susjednih i “prijateljskih” drzava, dajemo im carinske olaksice, a nasa privreda tone sve dublje. I mi, kao drzava, polako ali sigurno propadamo.Nemoj nikad rec nikad, jer prilike u svijetu se mjenjaju a njima je ocigledno cilj da upropaste drzavu BiH da bi mogli odvojit dio zemlje. Meni nikako nisu jasni ovi komentari, moraju oni shvatit da im je bolje ovamo i da ce ovako dovest drzavu u propast. Ali to oni i hoce, znaju oni da im moze bit vamo ali se oni ne odrecu svog cilja a to jeste Velike Srbije!

amalia
Posts: 164
Joined: 02/03/2004 00:00

Post by amalia » 15/09/2006 11:50

SeadBiH, imas pravo, nisam bila dovoljno precizna, trebala sam reci: kako stvari sad stoje Zapad nece dozvoliti…Ne zato sto nas vole, vec zato sto je 200.000 ljudi izgubilo zivote u borbi za jedinstvenu BiH. Zapad je 3.5 godine samo posmatrao sta se desava, nisu nista uradili da se zaustavi to krvoprolice. Sad bi bili jako licemjerno dozvoliti da se ta drzava raspadne tako brzo. Ali, moram se sloziti s tbom kad kazes da se prilike mjenjaju.
STo se RS-a tice i sama sam jako skepticna, svjesna sam ja itekako sta je krajnji cilj. Ipak zelim da vjerujem da ce se stvari promjeniti, da ce neke doci neke nove snage koju BiH vide kao svoju drzavu. Navno, zar ne?

User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

Post by daduli_sa » 15/09/2006 12:17

SeadBiH wrote:Srbija u RS ulaže 100 miliona evra


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hajde, neka dodju malo sebi! Nemaju para za sebe a trce da daju 100 mil RS-u?! Pa oni bi se sutra potpisali na papir da im neko ponudi da dobiju 100mil a da zauzvrat podrze ukidanje iste te RS!

O majko draga sta coravom svijetu treba sve pred izbore...

Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

Post by Dezze » 15/09/2006 12:43

Predizborna halabuka (zacinjena malo sa Kosovskim pitanjem).

Nothing more & nothing less :D

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

Post by SeadBiH » 15/09/2006 20:30

Oni su spremni dat sve od sebe za svoje ciljeve i briga je njih sto ce zivit mizerno samo da im se ostvari san o velikoj Srbiji! Mi isto kao da nismo svjesni koliko su oni spremni da zrtvuju da dobiju ono sto hoce i za od cega se nece lahko odrec! Koliko smo se mi spremni borit za nasa prava i za jedinstvenu BiH? Mi sve to lahko opisujemo kao neke sitnica dok oni cjelo vrijeme unapredjaju svoju fasisticku tvorevinu, na nas racun! Nemojte se zavaravat nisu oni blesavi koliko izgleda a vremena se mjenjaju tako da sigurno sada imaju vise podpore i vise lobija da se bore za veliku Srbiju!

User avatar
rajvosa^
Posts: 1788
Joined: 18/05/2006 19:38

Post by rajvosa^ » 15/09/2006 21:11

jebi ti to, mi sve o ukidanju RS, a oni samo potpisuju neka sranja.

Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

Post by Dezze » 16/09/2006 00:14

SeadBiH wrote:Oni su spremni dat sve od sebe za svoje ciljeve i briga je njih sto ce zivit mizerno samo da im se ostvari san o velikoj Srbiji! Mi isto kao da nismo svjesni koliko su oni spremni da zrtvuju da dobiju ono sto hoce i za od cega se nece lahko odrec! Koliko smo se mi spremni borit za nasa prava i za jedinstvenu BiH? Mi sve to lahko opisujemo kao neke sitnica dok oni cjelo vrijeme unapredjaju svoju fasisticku tvorevinu, na nas racun! Nemojte se zavaravat nisu oni blesavi koliko izgleda a vremena se mjenjaju tako da sigurno sada imaju vise podpore i vise lobija da se bore za veliku Srbiju!


Seade stvarno postajes naporan. Ako ti se bori, vrati se u BiH, pa gledaj nesto da promijenis na bolje. Jal' puskom jal' radom, tvoja stvar. Ali nemoj nam drzati online predavanja.

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

Post by SeadBiH » 16/09/2006 11:52

Dezze wrote:
Seade stvarno postajes naporan. Ako ti se bori, vrati se u BiH, pa gledaj nesto da promijenis na bolje. Jal' puskom jal' radom, tvoja stvar. Ali nemoj nam drzati online predavanja.


Hvala ti na optimizmu i podrski, sigurno cemo uspjeti.. :roll:

User avatar
rajvosa^
Posts: 1788
Joined: 18/05/2006 19:38

Post by rajvosa^ » 19/09/2006 07:05

SeadBiH wrote:Oni su spremni dat sve od sebe za svoje ciljeve i briga je njih sto ce zivit mizerno samo da im se ostvari san o velikoj Srbiji! Mi isto kao da nismo svjesni koliko su oni spremni da zrtvuju da dobiju ono sto hoce i za od cega se nece lahko odrec! Koliko smo se mi spremni borit za nasa prava i za jedinstvenu BiH? Mi sve to lahko opisujemo kao neke sitnica dok oni cjelo vrijeme unapredjaju svoju fasisticku tvorevinu, na nas racun! Nemojte se zavaravat nisu oni blesavi koliko izgleda a vremena se mjenjaju tako da sigurno sada imaju vise podpore i vise lobija da se bore za veliku Srbiju!


Ko mi?

hukagrad
Posts: 87
Joined: 17/05/2006 18:25

Post by hukagrad » 21/09/2006 02:21

Osmansko-svetosavski mit o Kosovu zamijenjen je mitom o kontinuitetu Jugoslavije. Danas, kada se taj kontinuitet vraća u beogradski pašaluk, doista nije potrebna mudrost da se zaključi kome je do njega stalo. Banjalučki poziv za referendum, osnažen “Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske“ uvod je novu bosansku rašamonijadu, tempiranu u vrijeme u kojem nije nemoguća ni agresija Bosne na Republiku Srpsku.
S crnogorskim referendumom, raznorazne Jugoslavije su se definitivno izgubile u demonskom vrtlogu historije. Osmanska i Njegoševa zaostavština: značajan dio bosanskih i crnogorskih Srba, te tih i takvih Srba u Srbiji! – sve agresivnije zavijaju o nužnosti novog čopora. Povampirena osmanska svita darovala ih je, prvo sa Sandžakom, a potom i s pola Bosne. Sve su prilike da s Crnom Gorom neće biti te sreće, mada ni takva mogućnost još nije isključena. Što se tiče Kosova - preko kojeg su na velika vrata ušli u mit o podvijenom repu i razjapljenoj čeljusti – čini se da sve odanije šene oko Šiptara, nadajući se da su im prilike naklonjenije u Bosni, Crnoj Gori i, eventualno, u Makedoniji. Naziru da je - umjesto “velikoj” Srbiji - moćni bjelosvjetski šljam sve naklonjeniji “velikoj” Albaniji (Kosovo bi joj bilo jedino “evropsko”, pa i jedino strategijski značajno kopno - s kojim bi, istovremeno, liječio slavenofobiju i islamofobiju). Znaju da je govor Slobodana Miloševića “ceo svet razumeo”, te da im ni to nije pomoglo da iz Beograda, konačno, posrbe Srbiju. S banjalučkim brlogom u višestrukoj su dobiti: “odričući” se beogradskog brloga – omogućit će mu da nestane (kako bi bio u stanju ponovo povampiriti se), a u Srbiji će stvoriti privid da joj kosovski mit više nije za vratom; na direktnoj su vezi sa moćnim bjelosvjetskim šljamom; imaju zvaničnu naklonost bjelosvjetskog šljama (predvođenog OHR-om) za razaranje Bosne iz Bosne i provjereno odane saveznike u povampirenoj osmanskoj sviti (koja – kao i monstrum Ratko Mladić - propovijeda da je Musliman = Bošnjak = Turčin); mogu bezbrižno pripremiti banjalučki brlog za vođenje novih - postdaytonskih - ratova za “svetu srpsku” zemlju.

Post Reply