Usvojen Prijedlog zakona o sportu
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- campa_xxx
#1 Usvojen Prijedlog zakona o sportu
Usvojen Prijedlog zakona o sportu
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je večeras u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o sportu u BiH uz 19. amandmana koje je utvrdila radna grupa za usaglašavanje amandmana na Prijedlog zakona o sportu.
Za Prijedlog zakona glasalo je 27 poslanika, šest je bilo protiv, dok su dva poslanika bila suzdržana.
Prijedlogom ovog zakona se između ostalog definira Vijeće za sport BiH kao najviše savjetodavno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH koje se brine za razvoj i kvalitet sporta na nivou BiH, te se osniva agencija za antidoping kontrolu. Sarajevo-x.com
Sta vi mislite o ovome?
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je večeras u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o sportu u BiH uz 19. amandmana koje je utvrdila radna grupa za usaglašavanje amandmana na Prijedlog zakona o sportu.
Za Prijedlog zakona glasalo je 27 poslanika, šest je bilo protiv, dok su dva poslanika bila suzdržana.
Prijedlogom ovog zakona se između ostalog definira Vijeće za sport BiH kao najviše savjetodavno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH koje se brine za razvoj i kvalitet sporta na nivou BiH, te se osniva agencija za antidoping kontrolu. Sarajevo-x.com
Sta vi mislite o ovome?
- campa_xxx
#3 Re: Usvojen Prijedlog zakona o sportu
Tek sad nece ovi nasi fudbaleri moci izdrzati drugo poluvrijemecampa_xxx wrote: ...te se osniva agencija za antidoping kontrolu.
- van Basten
u principu mislim da je bolje bilo kakav zakon nego (trenutna) anarhija, ali kada vidim ko je bio u radnoj grupi i odlučivao o najkvalitetnijim riješenjima (Genjac i ostali bivši veliki sportaši), bojim se da ovaj zakon ne bude izuzetak od gore navedenog principa
-
The 51st State
i mene zanima, posto sam cuo da ovaj zakon ne predvidja nacin transformacije danasnjih sportskih subjekata u pravna lica tipa akcionarska drustva i sl..karanana wrote:Moze li mi neko copy/paste ili dati link da se taj zakon procita? Sta to konkretno znaci za nas sport, fudbal da budem precizniji?
-
The 51st State
#8 Re: we
To ti je pokriveno kantonalnim zakonima, cudi me da ne znas, neki od vas su vec platili kazni za baklje po tom zakonu.Fiore wrote:Interesuje me ovaj dio ., navijaci sta mogu- ne mogu..
- Fiore
#10 Re: we
Kontam imali jos kakvih novosti.,vezano za ova desavanja mozda su skontali jos kakvih sittnica da nam prikace..The 51st State wrote:To ti je pokriveno kantonalnim zakonima, cudi me da ne znas, neki od vas su vec platili kazni za baklje po tom zakonu.Fiore wrote:Interesuje me ovaj dio ., navijaci sta mogu- ne mogu..
- karanana
#11 Re: we
Mozda ce biti registracija huligana te njihove zabrane odlazaka na tekme kako unutar zemlje tako i van nasih granica. Ili i to vec postoji?Fiore wrote:Kontam imali jos kakvih novosti.,vezano za ova desavanja mozda su skontali jos kakvih sittnica da nam prikace..The 51st State wrote:To ti je pokriveno kantonalnim zakonima, cudi me da ne znas, neki od vas su vec platili kazni za baklje po tom zakonu.Fiore wrote:Interesuje me ovaj dio ., navijaci sta mogu- ne mogu..
-
The 51st State
#12 Re: we
to ne postoji trenutno, moguce da je i to pokriveno sa ovim novim zakonom ali mozemo samo nagadjati dok se ne ukaze taj nacrt.karanana wrote:Mozda ce biti registracija huligana te njihove zabrane odlazaka na tekme kako unutar zemlje tako i van nasih granica. Ili i to vec postoji?Fiore wrote:Kontam imali jos kakvih novosti.,vezano za ova desavanja mozda su skontali jos kakvih sittnica da nam prikace..The 51st State wrote: To ti je pokriveno kantonalnim zakonima, cudi me da ne znas, neki od vas su vec platili kazni za baklje po tom zakonu.
-
red_djavo
Ovaj Zakon je samo okvir i ne treba previse ocekivati od njega (Hrvati su svoj mjenjali pet puta i jos se ne upotrebljava kako bi trebalo, a dje su oni, a dje mi)..
Ovo je temelj, po kojem Ministarstvo civilnih poslova treba da formira Agenciju za sport na drzavnoj razini, koja ce napraviti Strategiju razvoja sporta... Ako sve bude po planu, za 15-20 godina, tada bi smo trebali osjetiti pozitivne stvari u sportu a da im je pridonio ovaj zakon. Naravno, govorim o velikim stvarima.
Ovo je temelj, po kojem Ministarstvo civilnih poslova treba da formira Agenciju za sport na drzavnoj razini, koja ce napraviti Strategiju razvoja sporta... Ako sve bude po planu, za 15-20 godina, tada bi smo trebali osjetiti pozitivne stvari u sportu a da im je pridonio ovaj zakon. Naravno, govorim o velikim stvarima.
- campa_xxx
#14 Re: Usvojen Prijedlog zakona o sportu
XVI. KAZNENE ODREDBE
Član 70.
1. Novčanom kaznom od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice:
a) ako obavlja sportsku djelatnost i nije registrovano u skladu sa članom 12. ovog zakona i upisano u poslovni registar iz člana 13. ovog zakona;
b) ako obavljanje stručnih poslova u sportu povjeri osobama koje zato ne ispunjavaju uslove iz čl. 42., 43. i 44. ovog zakona;
c) ako omogući da u sportskom takmičenju sudjeluje lice za koje nije utvrđena opšta ili posebna zdravstvena sposobnost;
d) ako bez saglasnosti Sportskog saveza ostvaruje međunarodnu sportsku saradnju;
e) ako organizuje međunarodno sportsko takmičenje ili sportsku priredbu bez saglasnosti Agencije za sport ili nadležnog entitetskog ministarstva;
f) ako ne zasnuje radni odnos sa sportistom, stručnim radnikom, stručnim i administrativnim uposlenikom u skladu sa članom 33. ovog zakona;
g) ako organu uprave ne dostavi u propisanom roku tražene podatke ili akte u vezi s postupanjem u upravnom postupku i vršenju upravnog nadzora.
2. Novčanom kaznom od 500,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice:
a) ako se ne pridržava odredaba iz člana 38. ovog zakona;
b) ako se bavi stručnim radom u oblasti sporta a ne ispunjava uslove iz čl. 42., 43. i 44. ovog zakona;
c) ako ne posjeduju dozvolu za rad iz člana 40. ovog zakona.
......................................................................................................................................................................
Član 38.
Obaveze sportista su da:
- poštuju norme i pravila sportskog ponašanja;
- redovno treniraju i učestvuju na takmičenjima;
- poštuju sportska pravila, službena lica i gledaoce;
- da svojim ponašanjem čuvaju ugled sportskog kolektiva i sredine koju predstavljaju;
- da sarađuju sa zdravstvenim službama i posebnim organima koji provjeravaju upotrebu nedozvoljenih stimulativnih sredstava.
Član 70.
1. Novčanom kaznom od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice:
a) ako obavlja sportsku djelatnost i nije registrovano u skladu sa članom 12. ovog zakona i upisano u poslovni registar iz člana 13. ovog zakona;
b) ako obavljanje stručnih poslova u sportu povjeri osobama koje zato ne ispunjavaju uslove iz čl. 42., 43. i 44. ovog zakona;
c) ako omogući da u sportskom takmičenju sudjeluje lice za koje nije utvrđena opšta ili posebna zdravstvena sposobnost;
d) ako bez saglasnosti Sportskog saveza ostvaruje međunarodnu sportsku saradnju;
e) ako organizuje međunarodno sportsko takmičenje ili sportsku priredbu bez saglasnosti Agencije za sport ili nadležnog entitetskog ministarstva;
f) ako ne zasnuje radni odnos sa sportistom, stručnim radnikom, stručnim i administrativnim uposlenikom u skladu sa članom 33. ovog zakona;
g) ako organu uprave ne dostavi u propisanom roku tražene podatke ili akte u vezi s postupanjem u upravnom postupku i vršenju upravnog nadzora.
2. Novčanom kaznom od 500,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice:
a) ako se ne pridržava odredaba iz člana 38. ovog zakona;
b) ako se bavi stručnim radom u oblasti sporta a ne ispunjava uslove iz čl. 42., 43. i 44. ovog zakona;
c) ako ne posjeduju dozvolu za rad iz člana 40. ovog zakona.
......................................................................................................................................................................
Član 38.
Obaveze sportista su da:
- poštuju norme i pravila sportskog ponašanja;
- redovno treniraju i učestvuju na takmičenjima;
- poštuju sportska pravila, službena lica i gledaoce;
- da svojim ponašanjem čuvaju ugled sportskog kolektiva i sredine koju predstavljaju;
- da sarađuju sa zdravstvenim službama i posebnim organima koji provjeravaju upotrebu nedozvoljenih stimulativnih sredstava.
- Edin H.
#15 Re: Usvojen Prijedlog zakona o sportu
Uh kada sada nahrupe bjelosvjetski bogatasi i pokupuju nam klubove