Usvajanje djece u BiH!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
emisaki

#1 Usvajanje djece u BiH!

Post by emisaki »

Interesujeme dali ste upoznati sa procedurom usvajanja djeteta u BiH i kakva su vasa iskustva?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Vidi KC za soc. rad Sarajevo:
http://www.ks.gov.ba/KCSR/zakoni.htm

Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom („Službene novine FBiH“, broj: 36/99 i 54/04) i Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 16/02 i 08/03).

Federalni Zakon: http://www.fbihvlada.gov.ba/indexx.html

Na meniju, desno na ekranu, otvori Zakoni-1999.!
pravi-put

Post by pravi-put »

Po islamskim propisima , zabranjeno je muslimansko djete usoviti ili dati na odgajanje, ljudima druge vjerosipovjesti ili ne vjernicima. I mislim da ce IZ najvecu odgovornost snositi za muslimansku djecu koju su usvojili ljudi drugih konfesija ili ne vjernici !!!
spongebob

Post by spongebob »

pravi-put wrote:Po islamskim propisima , zabranjeno je muslimansko djete usoviti ili dati na odgajanje, ljudima druge vjerosipovjesti ili ne vjernicima. I mislim da ce IZ najvecu odgovornost snositi za muslimansku djecu koju su usvojili ljudi drugih konfesija ili ne vjernici !!!
Sta je ba ovo??? Ovaj forum je stvarno skrenuo u DESNO! BIH nije islamska zemlja jado nit ce ikad biti
pravi-put

Post by pravi-put »

Mozda bi ti najradije volio da nama muslimana koji poznaju svoju vjeru, da svi budu ATEISTI i DEMOKRATE, ali eto vidis ima i onih koji zele upozoriti muslimaski dio stanovnistva, a pogotovo IZ da ce biti odgovorna za svako muslimansko dijete koje ce neka " porodica " odojiti da bude krcanin ili ne vjernik, homosekualac ili dzukac ......

Dosta se cutalo, pitaj sam sebe da li roditelji tog djeteta bili zadovoljni da njihovo muslimsko dijete nakon njihove smrti stavi svoju vjeru i da ga odgaja neko drugi mimo muslimana !

Jesam bio jasniji!
spongebob

Post by spongebob »

pravi-put wrote:Mozda bi ti najradije volio da nama muslimana koji poznaju svoju vjeru, da svi budu ATEISTI i DEMOKRATE, ali eto vidis ima i onih koji zele upozoriti muslimaski dio stanovnistva, a pogotovo IZ da ce biti odgovorna za svako muslimansko dijete koje ce neka " porodica " odojiti da bude krcanin ili ne vjernik, homosekualac ili dzukac ......

Dosta se cutalo, pitaj sam sebe da li roditelji tog djeteta bili zadovoljni da njihovo muslimsko dijete nakon njihove smrti stavi svoju vjeru i da ga odgaja neko drugi mimo muslimana !

Jesam bio jasniji!

E pa postoji nesto sto se zove pravna drzava i ona je ta koja svojim propisima uredjuje zakone pa izmedju ostalog i one za usvajanje djece!!!

Vjera je tu minornog znacaja samo sto ti to ne kontas covjece
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

pravi-put wrote:Po islamskim propisima , zabranjeno je muslimansko djete usoviti ili dati na odgajanje, ljudima druge vjerosipovjesti ili ne vjernicima. I mislim da ce IZ najvecu odgovornost snositi za muslimansku djecu koju su usvojili ljudi drugih konfesija ili ne vjernici !!!
Ja koliko vidim otvarac ove teme nije nigdje spomenuo ni jednu vjeru tako da ovo sto si napisao nije relevatno za njega, a sigurno ni za ostale koji imaju zelju za usvajanje djeteta.
Zar nije bitnije da se dijete odgaja gdje ce dobiti puno ljubavi, paznje i sigurnosti bez obzira o kojoj se vjeri radi umjesto da sjedi u domu i ceka kad ce mu neko donijeti kakvu igracku ili sta da obuce???? :roll:
FortunaBela

Post by FortunaBela »

pravi-put wrote:Mozda bi ti najradije volio da nama muslimana koji poznaju svoju vjeru, da svi budu ATEISTI i DEMOKRATE, ali eto vidis ima i onih koji zele upozoriti muslimaski dio stanovnistva, a pogotovo IZ da ce biti odgovorna za svako muslimansko dijete koje ce neka " porodica " odojiti da bude krcanin ili ne vjernik, homosekualac ili dzukac ......

Jesam bio jasniji!
Postoji jedna stvar što se zove hmanost, čini mi se da ni jedna vjera ne bi trebala braniti da djete ima svu pažnju i ljubav oba roditelja. Koja i kakva je to vjera koja zabranjuje dobrobit čovjeka, a pogotovo djeteta....
pravi-put

Post by pravi-put »

Ljubav katolika , pravoslavaca i drugih smo mi muslimani jako dobro osjetili, krv ste na pili koliko nas volite.

Drugo ja sam samo napomenuo islamsko pravilo da bi se mozda neko sjetio iz muslimanskih institucija da se nesto pokrene na ovom planu, da se zastite muslimanska djeca bez roditelja ili koja su iz raznih drugih razloga zavrsila u domu za nezbrinute.

Trece ja licno ako bi umro i moja zena ne hih volio da mi djete odgaja NE MUSLIMAN koji je pu ljubavi prema djetetu i koji mu SVE ZELJE MOZE ISPUNITI sto jedno jere cini sretnim ako bi ga u njegovom odgoju usmjerala da ostavi islam !!!

ZNACI VISE BIH VOLIO DA MOJE DJETE ODRASTE BEZ MNOGIH RADOSTI KOJE DRUGA DJECA IMAJU, ALI DA ODRASTE KAO VJERNIK MUSLIMAN !
vesela

Post by vesela »

citam ovo i skontam da ne poznajem nikoga ko je usvojen :? ...je li to kod nas bio bauk, ili roditelji nisu govorili djeci, ili su djeca znala i imala dobar odgoj i samopouzdanje, pa nisu tome pridavali znacaj?...i pitam se da li sad, porodice ili pojedinci koji hoce da usvoje dijete, imaju mogucnost da to urade i nakoji nacin?...tema mi je pravo dobra!...naravno bez ovih suvisnih "vjerskih komentara", koje u stvari, treba ignorisati!
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Kod nas to nikada nije bio neki obicaj,i licno se protivim a ako mora da se bar zna npr koje nacionalnosti i vjere usvojaci trebaju biti

Evo npr ovdje je jedna zena rodila djete i ostavila ga u dzamiji,vlasti su preuzeli dijete a islamski predstavnici su im rekli da nadju islamsku porodicu i ellhamdullilah sada je mala curica u jednoj finoj islamskoj porodici
krava

Post by krava »

pravi put, jesi ti jedan od onih sto su palili zastave....licis mi na takvog???
ili si neko iz dijaspore pa nisi mogao biti tu kad se palilo ?
pravi-put

Post by pravi-put »

k r a v a
pravi put, jesi ti jedan od onih sto su palili zastave....licis mi na takvog???
ili si neko iz dijaspore pa nisi mogao biti tu kad se palilo ?
k r a v o , nisam ja tako primitivan da placam kazne za krpe od kojih niko nema stete,...
ja bojkotujem danske, proizvode i kupujem maksimalno domace, to je najbolji nacin da ih kaznis, jer njihova svetinja i Bog je novac i samo im to treba uskratiti.

Ali da podpaljujem vjernicka srca na razmisljanje, to radim i te kako, sa zadovoljstvom,... a to istovremeno znaci razbijanje sejtanskih spletki !
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Ako je primitivno simbolicno pokazati svoju mrznju prema odredjenom cinu onda neka smo svi primitivci,ovdje na zapadu omladina(albanci,bosnjaci i arapi) cak pred svedima palili Dansku zastavu pa nikom nista a na ovom forumu Bosanci se prave da su veci evropljani od njih..kad vas i onako svi gledaju kao " nazadne muslimane" i stime se pomirite,niste dio zapada..ne zeli vas zapad! ovo mi smijesno,postali smo gori od turaka koji i nogama i rukama hoce zapadu pa eno cak i ezan u istanbulu hoce da "smanje" jer ne pase im u cilju ka integraciji u Evropsko drustvo,Boze sacuvaj
rasta

Post by rasta »

republikaBIH wrote:Kod nas to nikada nije bio neki obicaj,i licno se protivim a ako mora da se bar zna npr koje nacionalnosti i vjere usvojaci trebaju biti

Evo npr ovdje je jedna zena rodila djete i ostavila ga u dzamiji,vlasti su preuzeli dijete a islamski predstavnici su im rekli da nadju islamsku porodicu i ellhamdullilah sada je mala curica u jednoj finoj islamskoj porodici
ellhamdullilah....a sta recimo ako se prcne vec sa 17 (ili ranije) neobavezno ocel to ici na obraz finoj islamskoj porodici ili kako?
rasta

Post by rasta »

republikaBIH wrote:Ako je primitivno simbolicno pokazati svoju mrznju prema odredjenom cinu onda neka smo svi primitivci,ovdje na zapadu omladina(albanci,bosnjaci i arapi) cak pred svedima palili Dansku zastavu pa nikom nista a na ovom forumu Bosanci se prave da su veci evropljani od njih..kad vas i onako svi gledaju kao " nazadne muslimane" i stime se pomirite,niste dio zapada..ne zeli vas zapad! ovo mi smijesno,postali smo gori od turaka koji i nogama i rukama hoce zapadu pa eno cak i ezan u istanbulu hoce da "smanje" jer ne pase im u cilju ka integraciji u Evropsko drustvo,Boze sacuvaj
jes vidio demokratije u evropi...ti palis rusis a oni nista...dobrila do jaja...
republikaBIH

Post by republikaBIH »

rasta wrote:
republikaBIH wrote:Kod nas to nikada nije bio neki obicaj,i licno se protivim a ako mora da se bar zna npr koje nacionalnosti i vjere usvojaci trebaju biti

ellhamdullilah....a sta recimo ako se prcne vec sa 17 (ili ranije) neobavezno ocel to ici na obraz finoj islamskoj porodici ili kako?
nisam siguran da sam razumio pitanje.Oni su nasli islamsku familiju koja je zeljela da usvoji dijete i to je to
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

DANI, Broj 393 - 23.12.2004 wrote: Poluilegalna usvojenja djece

Dok na stotine bračnih parova u Federaciji BiH čeka na usvojenje djeteta i po nekoliko godina, a neki od njih to nikad i ne dočekaju, pojedini strani državljani ili bh. građani sa dvojnim državljanstvom sasvim lako postaju roditelji ili privremeni usvojitelji. Nakon što je nedavno Dječija ambasada Međaši upozorila da je petogodišnja Andrea Matović data na potpuno usvojenje visokom djelatniku SFOR-a, ističući kako po važećem zakonu u FBiH prioritet moraju imati bh. državljani, a tek u iznimnim slučajevima stranci, ovih dana realizira se još jedno takvo "poluilegalno" usvojenje.

Sedmogodišnju Mirelu Drinjak, koja je od svog rođenja smještena u SOS Dječijem selu u Sarajevu i ima svoju SOS-mamu Medihu Crnčalo, Centar za socijalni rad Novo Sarajevo dodijelio je na nepotpuno usvajanje bračnom paru iz BiH koji živi u Francuskoj. Međutim, prema važećem porodičnom zakonu, djeca koja se daju na privremeno usvajanje i dalje ostaju pod nadzorom nadležnog centra za socijalni rad, što znači da u konkretnom slučaju djevojčica ne može biti odvedena da živi u drugoj državi.

Osim toga, mala Mirela uopće nije prošla adaptacioni period, koji obično traje mjesecima, već se, prema izjavi njene SOS-mame, samo jednom vidjela sa privremenim usvojiteljima. "Oni su djevojčicu navukli na priču kako će u Francuskoj kupovati velike kifle i vidjeti rijeku koja se zove kao Sena internetuša. Mirelu je tada ta priča oduševila, ali je sada već nervozna, plače i odbija da se ponovo vidi s tim ljudima. Ja sam za nju emotivno vezana jer sam je iz inkubatora donijela.........
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=3
Santi

#19 Re: Usvajanje djece u BiH!

Post by Santi »

Mislim da UN kaže da je najbolje za dete da bude usvojeno od stane pripadnika iste nacije i vere.
JanuaryJones

#20 Re: Usvajanje djece u BiH!

Post by JanuaryJones »

Tema od prije 8 godina. Gdje je iskopaste života vam?!

Sent from my iPad using Tapatalk
mayab

#21 Re: Usvajanje djece u BiH!

Post by mayab »

Poznajem dvije porodice, sretni oni, sretna djeca, :thumbup: , o procedurama ne bih!
Post Reply